Gewaagde videoclip van Tekisha Abel voor nummer ‘Lolo Bal’

64
Gewaagde clip van Tekisha Abel voor nummer 'Lolo Bal'
Screenshot Tekisha Abel's videoclip 'Lolo Bal'

Sommigen noemen het pikant en anderen weer ordinair. Één ding is zeker: Tekisha Abel heeft zaterdagavond heel wat tongen op social media losgemaakt met een heel erg gewaagde 18+ videoclip, voor het nummer ‘Lolo Bal’.

De zangeres uit Suriname laat niets aan de verbeelding over in de clip, waarin ze bijna naakt te zien is. Ook de door haar gebruikte woorden zullen menigeen doen blozen. Sommigen leggen de link met de stijl van Nicki Minaj.

Zelf zegt Tekisha over de veelbesproken en veel gedeelde video:

Het nieuwe virus heeft ons verplicht thuis gezet. Maar gezelligheid en vertier met mekaar mag ons niet ontnomen worden. Vandaar dat we ‘Valentine 2021’ extra aandacht zullen besteden aan onze partners. Geef dus je presentje in Natura!“.

De #lolobal clip is hieronder te zien. Let op 18+:

https://youtu.be/cC6CrT1rIjU


64 REACTIES

 1. Zoooo????? Ik ik heb weinig te schrijven . Is haar keuze maar ze kon diep nadenken als het een GEZONDLiED is . Waaaawww .
  gemodereerd

 2. Dit moeten ze zeker van social media verwijderen. Zeer ordinair en totaal niet leerzaam of bevorderlijk voor onze jeugd. Wat een dellerig gedoe.
  gemodereerd

 3. Dat hele liedje slaat nergens op. Alleen maar herrie zonder een waardevolle inhoud.
  Je kan liever naar een overlijdensbericht luisteren dan naar deze rotzooi.
  gemodereerd

 4. Er staat 18 plus wie heeft controle daarover dat alleen 18 plusers naar zullen kijken.heeft ze rekening daarmee gehouden.jonge meisjes waarvoor ze een voorbeeld was zullen nu anders naar haar opkijken.alle school jongeren zijn nu meer op het internet dan ooit.welke boodschap geef je ze mee met dit lied? Stimuleer je ze om uit te proberen wat je zingt?
  gemodereerd

 5. Tekisha van onschuldige meisje die begon bij suripop naar Surinaamse dancehall koning. Ze durft wel . Wat een tekst en clip.De moraalridders zullen weer los gaan
  .
  gemodereerd

 6. waar het hart vol van zit loopt de mond van over.
  hopeloos en respectloos, zeer slechte voorbeeld voor surinaamse jeugd .
  gemodereerd

 7. Op een zondag als deze, met temperaturen onder het vriespunt en onophoudelijke sneeuwval buiten, lig ik languit op de bank in mijn behaaglijk warme woonkamer te genieten van muziek van Gregory Porter.
  Totaal andere koek dan Kish- Kishi.
  gemodereerd

 8. Ik weet niet hoe zangers tegenwoordig hun geld verdienen, maar ik zal geen cent uitgeven om dit nummer nogmaals te beluisteren (vroeger zou ik zeggen dat ik de plaat niet zou lopen).
  Kolibri, ik ben het met je eens dat de clip ordinair is, maar ik ben het niet met je eens dat dit ordinaire gedrag alleen hij groepen met een Afrikaanse achtergrond voorkomt. Onder alle culturele groepen komt dit voor.


  Maak melding

 9. Totaal niet mijn muziek. Ik vind het jammer dat vrouwen zich zo etaleren. Dit doet me denken aan het liedje van Cardie B, die is ook best grof. Geef mij naar liever Alicia Keys, zingt mooi, is mooi, houd haar kleding aan.


  Maak melding

 10. Nu afwachten totdat ze wordt nagedaan door jonge meisjes. Wat een tekst! Ik denk dat dit de huismuziek wordt van Bordelen en sexclubs. Het is niet te hopen dat het als verzoekplaatje voor jarigen zal worden gedraaid. Facebook krijgt het in ieder geval druk want het hoort niet in hun denken. Teveel!


  Maak melding

 11. Als ze zoals ze in de videoclip bijna naakt beweegt . Hier in nederland zou ze meteen bevriezen in de ijzige sneeuw koud. Ze maakt wel tongen los misschien wil ze dat. Deze meiden willen mannen hoofden op hol maken en reacties uitlokken. Niet mij smaak.


  Maak melding

 12. Vergelijk deze muziek eens met vroeger. Laten we terugkeren naar de jaren zestig -zeventig -tachtig en negentig. Het is altijd commercie geweest ,maar er werden best wel gevoelige liedjes uitgebracht. Het betekende dat jij je uitsluitend kon concentreren op de tekst. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Je wordt als het ware gedwongen te kijken naar de randverschijnselen in plaats van de inhoud van het lied. Dus nu ,moet je vooral kijken naar die sexy-bewegingen van een vrouw. Vervolgens komt er een heleboel lawaai erbij. Het kan pakiratigri gestolen worden. Maar, als de jonge generatie ervan geniet, i would say; be my guest. Voor elk wat wils. Het is wel een mooie beat waarop gedanst kan worden.


  Maak melding

 13. =Dit is meer dan ordinair en zegt ook iets over haar zelf.
  Als je muziek maakt en je nationaal en internationaal verder wilt door breken, zul je met heel veel dingen rekening mee moeten houden en respect moeten tonen.


  Maak melding

 14. Jaichand en Phalane: Dat jullie iemand alleen om z’n geloofsovertuiging zo neer zetten, geeft aan dat jullie tijdens jullie achterlijke opvoeding zijn geïndoctrineerd. De appel valt niet ver van de stam…


  Maak melding

 15. Beste Famiri,
  er zullen verschillende mensen met verschillende meningen zijn. Het nummer past ook niet in mijn straatje. ik luister liever naar Paultje van Suripop etc. Maar Kolibri je vliegt te hoog, door je constatering van het gedrag van bepaalde mensen over hun hele ras toe te passen.
  Kom op!!!!! Er zijn zat rechtvaardige , geleerde en fatsoenlijke nakomelingen van ex slaven overal ter wereld.
  Check maar Katherine Johnson (White Sulphur Springs (West Virginia), 26 augustus 1918 – Newport News (Virginia), 24 februari 2020) was een Amerikaans wiskundige die heeft bijgedragen aan de lucht- en ruimtevaartprogramma’s van de Verenigde Staten door in een vroeg stadium gebruik te maken van digitale computers bij NASA. Bekend vanwege haar accuraatheid in de gecomputeriseerde hemelmechanica deed ze baanberekeningen voor het Mercuryprogramma en de vlucht in 1969 van Apollo 11 naar de maan.[1]

  Zelf komt mijn adja/ opa uit India en door de jaren heen heb ik geleerd dat ik niet beter ben dan wie dan ook. Soms nemen mensen bepaalde besluiten op grond van bepaalde omstandigheden en soms omdat het kwade in ons allen zit, maar het Goed nieuws is dat we ook kunnen leiden door het mooie, het goede!

  Gado de wi fesi mang.


  Maak melding

 16. Jaichand 7 februari 2021 At 11:41
  Dan te bedenken dat Santokhi het ganse land opdraagt aan Jezus, alsof het land zijn privé bezit is. Die Santokhi zit zwaar onder de plak van zijn christen vrouw en christen ‘leidsman’ die pastor Harold Pultoo.
  Bouterse had Steve Meije, Santokhi heeft Harold Pultoo. Ben benieuwd of die Pultoo ook sexspelletjes speelt met jonge meisjes.
  Santokhi is een bedrieger die tegen de Hindoestanen voordoet alsof hij een Hindoe is. Maar in werkelijkheid is hij een christen die alle Hindoes wil bekeren, want dat is de opdracht van zijn guru Harold Pultoo.
  Hindoes, let op uw zaak. Vertrouw Santokhi in deze niet!
  ================================
  ================================
  Je reactie in deze topic slaat als een tang op een varken


  Maak melding

 17. Heel jammer om dit te moeten zien.
  Suriname bevindt zich in een groot moreel verval. De persoon bekritiseren heeft geen zin. Niemand kent haar verleden. We weten niet wat ze achter de rug heeft. Aan ons verleden kunnen we niets veranderen, wel kunnen we de zeilen keten om ons heden en morgen een andere richting te geven. Misschien heeft ze een verleden met pijnlijke herinneringen en beschadigde emoties waarvan ze wil afkomen. Ze zoekt de oplosding op een verkeerde wijze. Ze is naar mijn mening haar waarde en identiteit als vrouw kwijt en moet erkennen dat ze hulp nodig heeft om hieruit te komen.
  Het vertrouwen in de mens is hoogstwaarschijnlijk geschaad. Maar er is hulp. Het herstel begint bij haar zelf door te erkennen dat ze een probleem heeft. Lady erken dat je hulp nodig heb en vind je waarde terug. Love yourself
  gemodereerd

 18. Vandaar dat we ‘Valentine 2021’ extra aandacht zullen besteden aan onze partners. Geef dus je presentje in Natura!“.

  Ik weet niet of je partner hier echt blij van moet worden.
  gemodereerd

 19. Negatieve media aandacht is evengoed media aandacht! En ik moest de verleiding weerstaan om ook niet meteen de video te bekijken op Internet ondanks dat ik weet dat het rommel is voor de 1 en geweldig voor een ander! Laat je niet beïnvloeden door deze verloren generatie! Verhoog je standaard!


  Maak melding

 20. Verderfelijk nooit vertonen op de t.v. de jeugd is al moeilijk. Niet opvoed kundig. Ze mag zo iets uitbrengen maar ver weg van de jeugd houden.
  gemodereerd

 21. Esmerald. Lolobal is een bal met een ronde schijf er om heen.maar het is ook dubbelzinnig bedoeld.dit is wat ik denk dat lolo bal betekent. Stel je gaat je
  auto parkeren in een garage dan moet je zo ver door rijden tot dat je achter banden ook naar binnen zijn.
  Als het dan niet in één keer lukt dan moet je flink gas geven.


  Maak melding

 22. Wanneer jullie naar Rihanna of Een of andere zangeressen uit Amerika 🇺🇸 hoor ik jullie nooit zo negatief praten die zijn nog erger dan deze Dame uit 🇸🇷 , maar ze zijn vandaag multimiljonair dus als ze zo Haar haar geld 💰 verdienen en dat ze niet voor de Deur 🚪 bij jullie komt bedelen 🥺 is het toch goed met jullie negatieve opmerkingen. Ik heb nog ergeren Amerikaanse Teksten gehoord. Dus laat die mevrouw als je wilt luisteren 🎧 ligt het aan jouw ,en als je niet wilt kijken 👀 of luisteren 🎧 is ook goed , altijd is het weer een gelul met die jaloerse mensen,zorg dat jullie wat gaan doen met jullie negatieve praatjes vaak op anderen.
  gemodereerd

 23. Nou, nou, nou… geef mij maar Anita Baker, Patti Austin, Regina Bell of uit de oude doos Etta James. Hun liedjes waren zo hot (en vol betekenis) dat ze niet uit de kleren hoefden….


  Maak melding

 24. Dit is zo ordinair en een schande voir de Surinaamse cultuur.. voir het volk en vooral de fatsoenlijke Surinaamse artiesten en muziek.
  Ongelooflijk dat zo iemand het zo mooie Surinaamse muziek en cultuur bevuild en te schande zet.
  Ze weet niet waar de grens ligt.. en dit heeft meer van porno dan van dans en muziek..
  Het hoort niet op sociale media ..ik hoop dat het snel geweerd wordt en dat deze dame nooit meer van sociale media gebruik kan maken..want dit is geen gebruik maar MISBRUIK.
  Dergelijke ordinaire uitspattingen kan ze kan beter in de slaapkamer houden..ipv etaleren aan de wereld..
  Dit zijn satanische beelden.. die iedere fatsoen te boven gaan.
  gemodereerd

 25. Niks mis mee, er zijn ergere dingen in het leven.
  Waarom mensen Santokhi en Bouterse erbij halen zegt meer over de mensen zelf dan iets over de huidige of vorige President,…..stelletje ezels.


  Maak melding

 26. @Sabaku: nou ben je die ezels wel aan het beledigen hoor…die 2 tjoenie’s die ik genoemd heb in mijn posting zijn nog vele malen dommer….alleen weten ze het niet!


  Maak melding

 27. Echt hoor! Er staat duidelijk beschreven wat er in de clip te zien is.
  WAAROM KIJKEN JULLIE DAN?
  Ik heb niet gekeken. Ik kijk ook niet naar Anaconda.
  Jullie moeten niet hypocriet doen.
  Als niemand kijkt, zal ze haar kleren in het vervolg aanhouden. Ook al is het motto sex sells, dan zal ze iets anders moeten bedenken.


  Maak melding

 28. ,SCHAAMTELOOS ,ORDINAIR en VULGAIR.Slecht voorbeeld voor jonge generaties zoals zoveel Rappers en overige vulgaire artiesten.Diep Triest.Vraag mij af of ze kinderen heeft.Die zullen zich DIEP SCHAMEN voor zo’n ONFATSOENLIJKE moeder .😢😭
  gemodereerd

 29. Er word teveel geklets hierover.
  Er word amper iets gezegd over clips van Nicki Minaj, Cardi B of Megan Thee stallion.
  Maar zodra het een Surinaams artiest is, dan is het gelijk verkeerd.
  Ze is een artiest die daarvoor kiest…….. Je beschermd haar of de rest niet door te klagen dat het ordinaire is.
  gemodereerd

 30. Hoe kan deze artist in alle redelijk denken dat ze een positieve bijdrage levert aan wat en insgelijks Angela wie dan ook.

  Heeft ze geen respect voor haar ouders, oma’s oom, tantes, nichtjes, neefjes, kinderen, buren en zichzelf?

  We zakken dieper in de blubber.


  Maak melding

 31. Ze was zo mooi begonnen met Suripop moe bederf ze alles alles..tijdens een voice gedoe via STVS heeft ze die tieners uit gelachen . Ze is helemaal veranderd viezerik dat ze is Bahhh
  gemodereerd

 32. Een woord:
  A-sociaal !

  Waar is het Surinaams fatsoen gebleven ?
  Elke week zijn er berichten over kindermisbruik en verkrachting.

  Dit soort gedrag en dit soort liederen zijn geen bijdrage aan een beter Suriname.

  Wij willen een fatsoenlijk Suriname. Jij toch ook.

  Gado de wi fesiman. Krakti !


  Maak melding

 33. De zangeres doet niemand kwaad. Vindt je haar clip niet goed, dan niet, is je eigen keuze. Waarom zou je dit überhaupt erg moeten vinden!!!!!
  Ze is een volwassen vrouw, ze is niet gedwongen zo’n clip te maken, tenminste, het staat er niet bij. Op WKT denken de meesten nog zeer bekrompen.
  Ik moet denken aan de actrice uit de film Wan Pipel. Zij heeft toen ondervonden wat racisme te weeg kan brengen.


  Maak melding

 34. Zo te zien zijn het voornamelijk de paars denkenden die zoiets goedkeuren.

  Dit heeft trouwens niks met racisme te maken maar met prinipes en fatsoen.

  Deze clip maakt weer eens duidelijk dat de paars denkenden niet weten wat o.a. racisme, principes, discipline en fatsoen zijn.

  Geef de jeugd een goed voorbeeld. Krakti !


  Maak melding

 35. Tekisha ab eng, sab eng
  Heerlijke clip.
  Iedereen mag een mening hebben, maar loek ie egi vrouw nanga dochter fos
  gemodereerd

 36. Suriname is een groot bordeel geworden sla de kranten maar open.

  Dan ga je zien welk VOLK in de bordelen zitten.
  Jampa,s en kamlawatie,s
  Zogenaamd goed opgevoed en preuts .
  Ondertussen zitten ze voor 80% in bordelen .


  Maak melding

 37. Tegenwoordig zijn er ergere dingen op tv te zien.
  Dit is tenminste geen kinderporno en geniepigheid.

  HET IS HAAR KEUS.
  gemodereerd

 38. Wat men onder waarden en normen verstaat, moet iedereen voor zichzelf bepalen. Als ik kijk naar de reacties hier over het afgelopen half jaar, dan is het ook niet veel soeps, het is meer dan walgelijk, zeer onfatsoenlijk, toen heb ik geen corrigerende reacties gelezen en nog steeds niet, want de credo hier is: alles wat je tegen de NDPers kan aanvoeren is kennelijk geoorloofd. Lullen jullie maar een eind weg over jullie eigen normen en waarden.
  Waarom geen reactie op wat onze huispias WAT elke dag weer doet, anderen de dood of erge ziektes toewensen
  Dus hou aub op met de schijnheiligheid. Jullie moeten niet met twee maten meten.
  Parra express, jij haalt toch ook de politiek erbij, wat heeft paars mee te maken, je klets gewoon uit je lul hahaha.je hebt te vaak naar de clip gekeken.

  Sukru sani goede uitleg wat met Lolo bal wordt bedoelt, een beetje dubbelzinnigheid is altijd leuk. De meesten snappen de jeugd niet. Vroeger werden wij een beetje hitsig van ene Lollobrigida, geen Lolo bal, en dé BB. Toen reageerden de oudjes van toen net als de oudjes van nu.
  Mensen zijn net dieren, je vraagt je vaak af als ik de dieren met elkaar kunnen communiceren, zo ja, hoe doen ze dat.


  Maak melding

 39. Daarom is het verschil tussen slim-Suriname en dom-Suriname heel belangrijk !

  Waar hoor jij thuis ?

  Waar je mee omgaat raak je mee besmet.
  Think twice. Krakti !


  Maak melding

 40. @Boesskotoe,

  Kun jij verklaren waarom Santokhi praat met gespleten tong?
  Hij legt zijn eed af op zowel de Veda als op de Bijbel. Waarom dan ook niet op de Koran? Hij laat zich bedreigen door die halfbakken machtwellusteling Harold Pultoo tijdens de beëdiging. Daarmee aangevend dat hij een puppet zal zijn in diens handen. Dat toont hij nu door het hele land – inclusief alle Hindoes en moslims – op te dragen aan Jezus. Wie heeft hem dat recht gegeven? Hij kan en mag alleen christenen opdragen aan Jezus.
  Deze man is een gevaar voor de Hindoes en ze moeten hem goed in de gaten houden!!!


  Maak melding

 41. Hier wordt kritiek geleverd alsof sex en de liefde bedrijven een “moordzaak” is. Wat een hypocrieten zijn jullie. Twee en drie buitenvrouwen op na houden, is bij jullie mannen de normaalste zaak van de wereld. En julie vrouwen, jezelf vernederen om jarenlang buitenvrouwen van mannen te zijn; dat is nou echt vrouwen vernedering. Maar omdat een vrouwelijk artieste haar artistieke uitingen gebruikt om muziek te maken is ze een duivelin? Erg bekrompen opvattingen houden jullie op na. Takisha is een ARTIESTE, ze acteerd en gebruikt haar fantasie om haar beroep uit te oefenen. Ze is geen slet . Schandalig dat jullie een vrouw die haar ariestieke talenten op deze manier manifesteert , dat jullie haar aan de schandpaal nagelen. ‘Shame on YOU”! als de video je niet aanstaat, ‘KIJK dan NIET”. Jullie maken je bezorgd over de jongeren onder de 18 die naar deze video kijken? Naievelingen, dat jullie zijn. Jullie jongeren onder de 18 jaar hebben allemaal een smartphone en hebben al lang en breed meer gezien dan deze kinderachtige clip van Takisha. Trouwens, Taskisha, ‘zingt’ over de liefde bedrijven, maar ze ‘doet het niet in de video! Wat ik het toppunt vind is dat jullie ook racistisch zijn. Zwarte hardwerkende jonge vrouw aan de Totempaal nagelen, daar zijn jullie goed in. Een zwarte vrouw die haar werk doet op een eerlijke en transparante manier vernederen en haar een slet noemen, daarin zingen jullie de lithanie van moraal en fatsoen. Maar stiekem naar porno kijken en stiekem met minderjarige kinderen sex hebben, buitenvrouwen opna houden en buiten kinderen verwekken , zonder ze te verzorgen, dat vinden jullie normaal. Of wanneer een mannelijke kunstenaar een mannelijk of vrouwelijk geslachtsdeel schilderd en exposeert, daar zou nieman iets over zeggen. Integendeel, dat zou worden toegejuichd en als ‘kunst’ worden bewonderd. Maar omdat Takisha als zwarte vrouw haar authenticteit en haar artisticiteit middels muziek aan de wereld toont wordt ze voor hoer en voor slet afgeschilderd? Terwijl er honderden wereld sterren vóór Taskiha zijn die het op dezelfde manier hebben gedaan en nooit op een dergelijke manier aan de schandpaal zijn gehangen.
  Wie heeft er nu echt “een dirty mind”? Dat zijn de mensen die het hardst schreeuwen over de slechtheid van een ander!
  Mijn complimenten aan Takisha!
  LOLOBAL is een geweldige video die bij velen tot de verbeelding spreekt. Taskisha, laat de haters,haten; jij bent een artieste van internationale allure!
  gemodereerd

 42. “Lolo bal” is behoorlijk heftig voor Surinaamse begrippen!
  Als we praten over een gezegend land, dan weet je als geen ander, dat je bedoelt dat: “God zijt met ons, Suriname”. Dit is zeker niet wat God wilt voor zijn volk!
  De jeugd is de toekomst en zangeres/zangeressen, zijn hun een voorbeeld:” dit nummer is verre van dat”. Het is oversekst en vulgair. Wil je het maken als jonge, opkomende artiest, dan zorg je ervoor dat jij je imago hoog houdt en jezelf niet schaadt door jezelf zo bloot en degenererend neer te zetten.
  Kinderen zijn de toekomst, als “rolmodel” hoor je jouw attitude aan dat van de jeugd aan te passen! Wees een gerespecteerde rolmodel, dat is voor zowel de jeugd, de maatschappij als voor jezelf een inspirerend en motiverend voorbeeld en je zorgt ervoor dat je met jouw nummers,
  positieve gedragsverandering teweeg brengt onder de jongeren.
  Er staat clip 18+, maar laten we ons zelf niet voor de gek houden:” kinderen krijgen dit gauw onder ogen”.
  Ze denken dan dat het normaal, gewoon is en dan is het hek van de dam.
  gemodereerd

 43. Het is muziek, je hoeft het niet leuk te vinden. Pulp fiction Samauel L jackson schiet alles aan Gorten Scheld alles los en vast. hij is ook een voorbeeld voor velen. Het is een acteren. ik zie zijn volgers hem niet na doen om die ene film of andere films. Dit is niet goed maar Beyonce willen jullie op de eerste rij zitten is wel hypocriet he. San Doe joe en Oplani, Boss Lady, daar hebben jullie het niet over de voorbeeld functie. Zij maakt muziek voor verschillende doelgroepen. Dit is 18 plus, Tekisha is niet verantwoordelijk voor waar toe jullie kinderen toegang toe hebben, het begint thuis geef je kinderen normen en waarden mee, goed en kwaad met je ze leren. Mochten ze geconfronteerd raken met 18+ muziek video, zal je moeten vertrouwen op dat wat je ze hebt meegegeven. Neem je verantwoordelijkheid als ouder en laat de opvoeding van je kinderen niet over aan social media en of artiesten!! Leer je kinderen waar ze op mogen en wat niet. Dat is de verantwoordelijkheid van de ouder.

  Het zou goed zijn of jullie rustig naar de tekst luisteren, dan kan je de context er misschien uit halen. Zal je begrijpen dat ze zingt over hoe zij met der man om gaat.
  Spen tijd met je man of vrouw en let minder op wat anderen doen is de boodschap, die ik hier uit haal. is straks Valentine gebruik lolo bal als instrument je man of vrouw te verwennen. Het is Natuurlijk voor de mens en zelfs gezond!!! . Iedereen doet of ze uit de lucht zijn komen vallen. Je ziet ook dat sommige volwassen die scholing nodig hebben. want eeuwig rennen ze achter hun man opstraat ( fastfood restaurant/ andere rijden de goot in) terwijl die mannen met andere vrouwen ervandoor gaan. of de buurman is bij die vrouw op bezoek. Het is geen school liedje, en de Clip is sprankelend en op basis van het onderwerp, je kan moeilijk over appels zingen en je laat bromfietsen zien. Het moet wel samenhangend blijven.

  We moeten onderscheid maken met wat Entertainment is en wat Educatie. Entertainment kan Educatief zijn, maar is geen must. als een Tekisha Abel fan zeg ik Dame ga zo door de balans is er in je repertoire, Je stem is prachtig en mensen moeten hun kinderen zelf opvoeden!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.