Vanmiddag kort geding in zaak Akiemboto

29
Hardnekkige geruchten over vertrek Sergio Akiemboto bij NDP
Sergio Akiemboto (NDP)

Vanmiddag wordt in Suriname het kort geding in behandeling genomen, dat NDP’er Sergio Akiemboto heeft aangespannen tegen de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) en de staat.

Akiemboto werd afgelopen dinsdag niet toegelaten tot het Surinaamse parlement door voorzitter Marinus Bee. Volgens Bee is Akiemboto geen assembleelid meer omdat hij begin vorige maand zijn ontslagbrief bij de NDP schreef.

De NDP’er besloot ruim twee weken daarna echter toch bij de partij te blijven en de ontslagbrief in te trekken. Bee blijft er echter bij dat Akiemboto geen DNA-lid meer is.

De meningen daarover zijn sterk verdeeld, ook onder juristen en bestuurskundigen. In het kort geding, dat een kort durende civiele procedure is voor spoedeisende zaken die naar hun aard snel beslist moeten worden, zal de rechter direct een oordeel vellen.


29 REACTIES

 1. =Nu gaat de NDP voelen wat Simons al die jaren heeft gedaan. Zij heeft zich ook NOOIT aan wetten en regels gehouden en heeft ook Dikan en Sapoen toegelaten, dit ondanks dat het NIET mocht.
  Alle negatieve toestanden keren terug naar de NDP.
  Het was die zelfde van Dijk die deze twee mannen had bijgestaan.
  Akiemboto, je hebt je naam helemaal besmeurd en dit zal tot de dood ook zo blijven.


  Maak melding

 2. dus je kan ontslag nemen?
  en dan je baan terug eisen met een vordering van 500.000 srd per dag?
  nu gaan we zien wat voor land dit is?

  een rechtstaat of een apencircus


  Maak melding

 3. Akiemboto maakt m.i. geen kans omdat niet de datum boven een brief doorslaggevend is, stel je stuurt een brief met de datum 12 augustus 2020, en dot het op 5 januari 2021 op de post, maar de datum van ontvangst van he schrijven.
  Daarom heeft hij zijn ontslag ingediend. Het verdere verloop is niet terzake doende. De vervanging kan later geschieden zoals de DNA bepalen wilt.


  Maak melding

 4. Jullie hebben allemaal gelijk, hij moet gewoon oprotten, en terug naar het binnenlanden gouddelver worden. Dan weet hij wat werken voor je ”dagelijks brood betekent”. Zijn zetel in de DNA, is gewoon een dekmantel voor volks verlakkerij !

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. Wat een achterlijke malloot, bah ndp geen goed woord te spreken, de nationale dieven partij, soso foefoermang is deze partij, nou kunnen zij niet meer stelen, dan irriteert het deze partij koullo saka ndp


  Maak melding

 6. Akiemboto heeft 1juli 2020 2x 80000 hectaren en 50000 hectaren mijnbouwgrond weg gegeven .

  80000 hectaren grond is een oppervlakte groter dan Paramaribo .

  Grappenmakers zijn ze in NDP .


  Maak melding

 7. Suri heeft haar eigen ’marjorie greene’.

  Op macro niveau zie ik best wel veel gelijkenissen met de usa.
  Van een populistische demagoog naar een inspirerende leider. Beide ex-presidenten worden vervolgd. Weliswaar voor iets anders, maar toch. Trumfsters die continu conspiracy theorieën in de ether gooien, idem dito team paars. Op micro niveau is het grote verschil het aantal poppetjes.

  Misschien moet de Clad het onderzoek naar akiemboto versnellen, want meneertje denkt dat als hij een functie bekleed in het DNA, hij onschendbaar is. In ieder geval moeilijk te vervolgen.
  Mooi niet!
  gemodereerd

 8. Ik zit te wachten, wanneer deze crimineel wordt opgesloten te Santo Boma.
  In 2013 toen hij direkteur was bij Grassalco zijn tonnen grind en 155 kg.goud verdwenen.
  In goud consessies met miljoenen usd.investering aan vrienden overgedragen ipv. aan Grassalco.
  gemodereerd

 9. Akimboto moet terug op zijn post. De brief had hij gericht aan zijne excellentie ” wo sit ing “. Maar deze figuur heeft de brief 2 weken lang in zijn bureaula laten liggen alvorens actie te ondernemen. Maar er is meer aan de hand. Bepaalde krachten binnen de coalitie werpen een rookgordijn op om de kwestie Akimboto hoog op de agenda te plaatsen. Als Akimboto besluit om van zijn eerdere voornemen af te zien is er mijn inziens geen enkele belemmering voor nodig om hem dat recht te ontzeggen. Deze kwestie overschaduwd de ellende die de regering Santokhi over het volk stort. Men is bezig de kwestie Akimboto als afleiding te gebruiken om het faalen van de regering Santokhi te bedekken.


  Maak melding

 10. 2 paarse randdebielen weer?
  esmerald die weer domme vergelijkingen trekt met amerika
  en robg die het normaal vind dat je onslag neemt en later gewoon weer aan het werk kan.
  en een achterlijk excuus erbij verzint om dit domme gedrag van die lege boot goed te praten.
  triest hoe dom sommige surinamers blijkbaar zijn.
  blijkbaar kunnen de zogenaamde leiders van het land ook niet vooruit denken als ze op zo’n beslissing terug moeten komen.
  laat staan als het om beslissingen gaat aangaande het volk.
  sari tori…. opdonderen met deze opvreter die genoeg gevreten heeft om ook hem op te kunnen sluiten


  Maak melding

 11. Wat een poppenkast vertoning van Akiemboto en DNA, eerst met de eerste brief, is hij wel uitgetreden als DNA of niet, dan de tweede brief als herroeping van de eerste brief, is hij dan wel nog steeds DNA lid. Is de juiste procedure wel gevolgd??? Benne benieuwd naar de uitspraak, dit is de eerste keer dat een lid uittreedt en op haar schreden terug komt. (stukje parlementaire jurisprudentie)


  Maak melding

 12. Tsja, met een micro-mindset wordt het heel moeilijk om dingen vanuit een helikopterview te bekijken.
  Geeft niet hoor @directeur. Het rationele heeft bij jou de overhand. Misschien moet je eens een keer je yin-kant aanboren, gaat een wereld voor je open.

  En als je er zo heilig van overtuigd bent dat de huidige leiders ongeschikt zijn, wat let je om nu al je kist of urn te bestellen. Einde hoop, einde levenslust, het is wat het is.


  Maak melding

 13. @RobG
  Hugo Mendes Fernandes geeft een verstandige uitleg.
  De Grondwet is bepalend en die is duidelijk. Het ontslag gaat in op het moment dat er ontslag genomen wordt. Ofwel op het moment dat de heer Akiemboto met zijn gezonde verstand zijn handtekening zet resp. zodra hij de brief verzend. Niet op het moment dat de president deze door stuurt. Het ontslag gaat in op het moment dat door de grondwet bepaald is.

  Ja de wetten zijn niet al te handig want de president is uitvoerende macht en regelt de bemensing van de vertegenwoordigende lichamen niet best RobG.
  Ja de president of zijn kantoor heeft de brief niet handig behandeld.
  Dat deze niet gehandeld heeft is begrijpbaar omdat de hele gemeenschap op de hoogte was en de NDP ook geinformeerd was en de heer Akiemboto zijn lidmaatschap aldaar had opgezegd.
  Ook de fractie voorzitter heeft mededeling gedaan in de DNA.
  Wat wilt u nog meer.

  Wat voor een theater. natuurlijk gaat iedereen mee in dit theater van de lach. De NDP de politieke tegenstander maakt zichzelf belachelijk best RobG. Voor al met de het kortgeding.
  Houdt het simpel. De twee volgenden op de lijst bewilligen niet zodat de weer tot de NDP toegetreden Akiemboto en gekandideerde Akiemboto voorgedragen kan worden in het theater van de NDP.


  Maak melding

 14. Die hele akiem wil indruk maken hoe belangrijk hij is…
  Zelf ontslag nemen na een tijd terug willen komen op je ontslag brief met de mededeling,,,, als niet geschreven beschouwd ,,, hoe ,,, dom ,, kan je zijn..,
  Xik zeg ,,, weg is weg,, en verder geen geluk..
  Ga ver goud zoeken langs de rivieren…


  Maak melding

 15. RobG
  Als Akimboto besluit om van zijn eerdere voornemen af te zien is er mijn inziens geen enkele belemmering voor nodig om hem dat recht te ontzeggen.

  RobG
  Probeer hetgeen je beweert eens bij je werkgever, indien je die hebt, en stuur hem een brief gedateerd 1 december en doe het op de post op 5 januari en stuur op 20 februari een brief dat je ontslag WILT intrekken.
  RobG je Wilt intrekken maarrrrrrrrrrr let op je baas wenst hieraan niet mee te werken.
  Hoe dom komt het over dat je dan toch beweert gewoon aan het werk te komen?
  Dit geldt dus ook voor deze NDP lid.
  Zijn eerste brief is een gegeven en zijn tweede brief VRAAGT hij om het in te trekken.
  Mooi niet en Santokhi gaat daar niet over indien Akiemboto het wilt in trekken oom wordt geaccepteerd.

  Hoe dom kom je in deze over RobG


  Maak melding

 16. SCHAAMTELOOS
  Nauwelijks drie weken na haar aantreden heeft de ministerraad bij missive besloten de autotoelage van regeringsleden die hun privéauto inzetten voor de dienst te verhogen. In december volgde een tweede aanpassing, wat de verhoging brengt op in totaal ruim 500 procent.

  Deze handelingen verdienen niets anders dan de kwalificatie “schaamteloos”
  gemodereerd

 17. Schaamteloos is als je accepteert dat er 800 miljoen us dollar verdwenen is uit de staatskas en je vraagt niet naar het hoe, wie en waarom.
  Schaamteloos is dat suri journalisten leven van gelekte documenten bezorgd door ndp adepten.
  Schaamteloos is de corruptie v team paars.

  De overheid moet absoluut niet meegaan met het gehuil vd paarse wolven op social media, anders is het gedaan. Dat ze nu in de financiële shit zitten hebben ze zelf veroorzaakt.
  Dit krijg je als je onbetrouwbare ndp adepten in dienst houd.


  Maak melding

 18. Kan je nagaan wat voor niveau de paarse criminele boevenbende van ocer en leonsberg olv opa D heeft. Ze maken hun reputatie als paarse ratten en djamoe edes helemaal waar. Laat hem toe en vraag via dezelfde DNA onderzoek bij grassalco en laat hem veroordelen via de wet op politieke ambtsdragers. Dan gaat soengoe boto Zeker zijn DNA lidmaatschap moeten opzeggen en de bak in draaien. Dus 2 vliegen in één klap. De paarse beerput gaat nog meer open.


  Maak melding

 19. Akiemboto is een echte draaikont. Hij speelt een welles niettes spelletje. Zeer onvolwassen. Kinderlijk gedrag.
  Laat hij oprotten. Wees een vent en ga iets anders doen. Met dit soort komt het nooit goed met ons land Trouwens hij geeft met zijn aktie een slecht voorbeeld aan de jongeren. Je kunt.nu.niet iets afdwingen wat je zelf hebt veroorzaakt. Dombo.
  gemodereerd

 20. De NDP heeft van Suriname
  an failed banana republic gemaakt.

  Het moet nu eens afgelopen zijn met die
  weer bruku pur bruku gedrag !

  Akiemboto heeft vrijwillig ontslag genomen en dit niet alleen duidelijk gemotiveerd en bekend gemaakt bij DNA maar ook bij zijn partij en uitgebreid in de media.

  Akiemboto wordt nu door achtergebleven boutisten gedwongen om weer deel te nemen, maar zelf is hij niet gemotiveerd.

  Het wordt tijd dat Suriname volwassen wordt.
  Bee heeft het voortreffelijk gedaan.

  Tja go. Set kong.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 21. Deze regeringscombinatie is al ruim 6 maanden aan de macht en timmert maar raak zonder enig verband. Nu weer met het geval Akiemboto. Weer blijkt dat de wetgevers vanaf 1987 ondoordacht te werk zijn gegaan. De vorige regering heeft veel rotzooi kunnen uithalen vanwege onduidelijkheden of de wetsartikelen die voor velerlei uitleg vatbaar zijn. Heel veel goedbedoelde wetgeving heeft voor veel corruptie en onregelmatigheden gezorgd.
  Ik had gehoopt, dat Santokhi een begin zou maken via nieuwe wetgeving, de geest/ strekking van de wetten te veranderen en niet de wetten op bepaalde punten in zijn voordeel aanpassen, vandaar mijn teleurstelling. Zonder deugdelijke wetgeving kun je geen goed bestuur brengen/garanderen en een corruptie vrije Overheid leiden.

  Neem bijvoorbeeld de Valutawet, niemand vond de Wet deugdelijk, alleen de NDP, de wet wordt buitenwerking gesteld, en wat doet deze regering, in plaats met een nieuwe wet te komen, wordt de ondeugdelijke gepimpt met hier en daar wat aangepast. Zo ook met de Wet Leenplafond, het plafond werd open gerekt om meer te kunnen lenen, terwijl er niks meer valt te lenen. Als een wet niet werkt of corruptie in de hand werkt, dan moet je de betreffende wet terugtrekken en een volledige transparant en anti corruptie werkende wet maken. Voortbordurend op de ‘oude’ wetten werkt alleen maar remmend tegen de regering en houdt of werkt meer corruptie in de hand.( kijk maar naar de Minister van OW). Elke Ministerie werkt nu met ‘foute’ wetgeving, is frustrerend. Ik weet ook wel dat 6 maanden kort is, maar maak een begin.

  Het wordt tijd voor een ‘breed’ georiënteerd Grondwetscommissie om alle ‘oude’ wetgeving onder de loep te nemen. De heer Fernandes Mendes heeft gelijk. Kijk naar Meriba, Bodo en anderen, het is toch van de gekke/zotte dat zulke lieden voor gudu pa spelen met crimineel of geroofde publieksgelden. Waar zijn de normen en waarden gebleven, want denk je als de jeugd dit ziet wat deze heren uitvreten, zij denken dan dat zij de goede voorbeelden zijn. Waarom gaat bijv. iemand als Meriba niet bij de rijke buurten ‘lekkers’ uitdelen die jagen hem weg. Maar de arme mensen die weinig of niets hebben, ik neem ze niet kwalijk dat zij niks kunnen weigeren, je zal maar honger hebben, die mensen leven dan met andere normen en waarden, ze worden in die cirkel gehouden, uitgebuit en als stemvee ingezet bij de verkiezingen. Dit gaat al decennia door.
  Wanneer worden deze roofdieren kaal geplukt, doe het via de Financiële instellingen, zoals de banken in NL. Vertel maar waar je al dat vele geld vandaan hebt.
  Ik zou zeggen, regering begin met een goede ‘fundering’ en ondertussen de ‘rotte’ plekken aanpakken en wegsaneren. Maar ik ben bang dat het bij wishful thinking gaat blijven, het gaat niet lukken als Santokhi elke keer weer op aangeven van zijn VP, een ritje naar Leonsberg moet maken.
  Het steeds maar afgeven op de vorige regering, de NDP, zorgt alleen maar voor dat de ‘stille’ boeven rustig kunnen gaan slapen.
  Kan best zijn dat ik het fout zie, maar zo beleeft ik het op dit moment, ja, ik wordt ten onrechte uit gemaakt voor paarse rat, en ondertussen woon ik op de Maan, maar ik laat mij niet wegzetten, ik heb jeugdige mensen om mij heen die verder willen vechten voor een beter Sranan, maar niet met de ‘oude’ afgedankte boeven. Jip en Janneke.


  Maak melding

 22. Hij kreeg spijt ontslag genomen te hebben nadat hij zich realiseerde dat het leven in Suriname behoorlijk duur is zonder het riant salaris als assemblee lid. Als je A zegt moet je ook B kunnen zeggen…….Bloedzuiger.


  Maak melding

 23. Ram Singh, vergeet Bouterse en lees wat ik geprobeerd heb uit te leggen vanuit mijn standpunt, ook ik heb recht van spreken, als je mij een ezel noemt omdat jij het niet kunt snappen, dan kan ik je net helpen. Het is makkelijk iemand voor ezel uit te maken, voor mij ben je een grote zwakkeling. Als ik in de spiegel kijk zie ik een nog grotere ezel naast mij staan, die niet eens balken kan, je bent voor als ezel zelf een mislukking, je kunt eens een ezel zijn, o, wat jammer zeg.


  Maak melding

 24. Akiemboto is geschoold maar heeft geen verstand en
  nu loopt hij te janken eigen schuld want je hebt je zelf
  belachelijk gemaakt bedank je wilt terug grappenmaker.


  Maak melding

 25. @Pony
  Het gaat niet vlot. dat is zeker.
  Echter de rommel die aangetroffen is was veel groter dan een redelijk mens mocht verwachten.
  Hoefdraad heeft meer dan waarschijnlijk alles weg gemaakt.

  Als een voormalige VP zich verlaagd tot het afschrijven van dure camera middels listige teksten niet meer geschikt voor de dienst en er ongeveer 150 auto’s verkocht zijn op een op zijn minst dubieuze wijze.
  Men nu met bewijzen komt dat het eerste covid fonds geplunderd is. SRD 250.000.000 uitbetaalt door iemand zonder mandaat. Minimaal SRD 30.000.000 onrechtmatig uitbetaald en allerlei andere absurde dingen en betalingen van zaken die niets met het doel van het Fonds te maken hadden.

  Beste Pony hoe groot was de puinhoop als er 1,500 mensen op het Kabinet van de president werkten etc.
  Wat denkt u wat er gebeurde toen er nog wel geld was om uit te geven.

  De regering werkt aan een aantal doelen en dat heeft pijnlijke effecten op dit moment echter wacht de begroting af.
  Deze is te laat echter ik vertrouw er op dat dat een reden heeft. Ik vertrouw er op dat men hoopt met de begroting 2021 rust te kunnen creeren en volledig te saneren met medewerking van de Schuldeisers.

  Beste Pony het jaarverslag van de CBvS van 2015 of 2016 gaf duidelijk genoeg aan dat Hoefdraad heel erg fout bezig was en bewust de jaar verslagen niet liet publiceren.


  Maak melding

 26. Jojo. Je babbelt van uit een horen zeggen achtergrond . Zoveel geld weg , maar geen aanhoudingen. Heb je zelf nt door hoe idioot dat klinkt . Je bent duidelijk een naprater. Hoe gemakkellijk is het toch om jou een 6 voor een 9 te verkopen. Je hersenen zijn gewoon ongebruikt. Laat ze werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.