Nauwe en bewuste samenwerking geweest tussen Hoefdraad en consorten

41
minister Gilmore Hoefdraad en ex-governor CBvS Robert van Trikt
De voortvluchtige ex-minister van Financïen, Gilmore Hoefdraad (l) samen met ex-governor van de CBvS, Robert van Trikt in 'goede tijden'.

Procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday zei donderdag in zijn requisitoir dat er een nauwe en bewuste samenwerking is geweest tussen Gillmore Hoefdraad, Robert van Trikt (ex-governor van de Centrale Bank van Suriname), Ginmardo Kromosoeto (ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank), Faranaaz Alibaks-Hausil, Hans Buysse en Robert Putter. Hij vindt dat er duurzaam en in structureel verband is samengewerkt waarbij wettelijke bepalingen uit het Wetboek van Strafrecht en de bankwet doelbewust zijn vertrapt.

Volgens de pg is dit alles gedaan met het oogmerk om de financiering van de overheidsuitgaven ten nadele van de Centrale Bank van Suriname. Hiermee is de bank financieel nadeel toegebracht. De pg vond dat Hoefdraad samen met de overige medeverdachten geld in zijn hoedanigheid van minister van Financiën opzettelijk wederrechtelijk heeft toegeëigend. Hij kwam tot de conclusie dat medeverdachte Van Trikt als governor als heer en meester over de in beheer zijnde middelen van de moederbank is gaan beschikken en deze heeft gebruikt voor doeleinden waarvoor zij niet waren aangewezen.

Van Trikt heeft in totaal SRD 3 miljard uitgegeven in de mom van blanco voorschotten. Volgens de pg heeft Van Trikt het bedrag laten verduisteren door Hoefdraad. Bajnath Panday gebruikte afgelegde verklaringen als bewijsmiddelen. Hij maakte daarbij gebruik van de verklaring van Van Trikt. De ex-governor had een brief van Hoefdraad in juni 2019 waarin stond vermeld dat gekochte panden door de moederbank van de Staat zouden worden overgedragen aan de Centrale Bank van Suriname.

Van Trikt stelde geld ter beschikking op de rekening van het Ministerie van Financiën. Dit geld zou worden gebruikt ter verrekening van de langlopende schuld van de Staat maar dat gebeurde niet. Hij ging in eerste instantie ervan uit dat Hoefdraad goedkeuring van de Raad van Ministers had voor de verkoop van panden; dat bleek echter niet zo te zijn. 

Tegen Hoefdraad is 12 jaar celstraf geëist met gevangenneming en een boete van SRD 500 duizend, subsidiair 12 maanden hechtenis. De pg heeft middels een vordering ook machtiging gevraagd aan het Hof van Justitie om een strafrechtelijk financieel onderzoek te mogen instellen. Op 11 maart zullen raadslieden Irene Lalji, Murwin Dubois en Frank Truideman hun pleidooi houden. 


41 REACTIES

 1. Maar waarom is de eis in SRD terwijl er valuta is gestolen en alles van persoonlijke waarde in valuta wordt berekend? Boefie is in staat om af te tikken(voor hem het bekende lagje als een krobia op het droge) en in beroep te gaan tegen de rest van de eis. Zelfs zijn avokaten zijn een grotere kostenpost.


  Maak melding

 2. Wat n puinhoop allemaal
  Waar is die zwarte man die vorig week ging protesteren tegen de huidige regering
  Als hij dit niet begrijpt , dan snap ik t niet meer
  gemodereerd

 3. Wat van pleidooi , en zijn ze niet medeschuldig dat hun client nog steeds niet is opgepakt , en ze best zullen weten waar boefdraad zich ophoudt , OM zet ze voor het blok ,en dat ze vertellen waar boefdraad zich ophoudt.
  Wat een rotzooi , 3 advocaten ? om een persoon (?) te verdedigen , dus die worden betaald met het gestolen geld , zelfde bij die bouta waar ook vele advocaten ? hem bijstaan en ook betaald worden door gestolen geld.


  Maak melding

 4. Alleen die smerige lach op zijn gezicht laat zien hoe onbetrouwbaar Hoefdraad is. Ja ja meneertje had als econoom een topbaan bij het IMF .. laat mij niet lachen smerige varken die je bent. Gado ie ne sribie.


  Maak melding

 5. Nou, nou, ik zou ook zo miljarden willen stelen in buitenlandse valuta en daarover een straf krijgen SRD 500.000. Surinamers opgelet als u het bedraagt deelt met het Europese koers wat momenteel in gehanteerd wordt in Suriname dan betaal hij €25000. En de rest mag hij en de bandieten in hun eigen zakken stoppen. En als hij vrij is, is hij de Koning van Paramaribo. Nu zou een vervolg van het boek koningin van Paramaribo uitkomen. De koning van Paramaribo is de grootste bandiet. Ik zou hem een straf geven met water en droog brood en laten slapen op een Fakir bed. Dan zou hij weten wat pijn is. De bank cliënten hebben toch pijn geleden, dus hij ook. Ik zou hem in de gevangenis stoppen waar de grote gevaarlijkste criminele zitten en geen bezoek. Hoe hij mensen geneukt heeft moet hij echt figuurlijk in de gevangenis geneukt worden dat hij amper kan zitten en eten en hopen dat een familie lid van de bank cliënten ook daar werk of zit om hem heel hard aan te pakken en vervolg moet van de bandiet ook zo hard aangepakt worden, geen genade met hun. O ja alles wat luxe is in z’n woning of dichtbij in het gezin alles aanpakken wat niet door eigen geld is gekocht. Een econoom kan een berekening maken wat je wel of niet kan kopen met je eigen salaris. Wordt er gezegd dat ze met hun eigen geld hebben gekocht moet men met bewijsstukken komen, zoniet dan het op de veiling om de kas te spekken van de bank. Sorry aan de rest van de burgers dat ik zo hard ben, geen een van m’n familie lid is bestoken door de bandiet groep, maar voel ik de pijn door m’n botten en m’n hart huilt bloed. Nooit gedacht dat m’n gebroeders en zuster zou stelen van het volk. Kom met z’n alle in protest, ga jullie in hoge beroep dat ze een hogere straf krijgen of eis de straf van Arabische landen, stelen dan wordt hand gekaapt of levenslang zitten. Je weet maar nooit dat een cliënt een beroerte heeft gekregen dat zijn geld is ontvreemd door hoogste persoon die financieel moest beheren en beschermen tegenover criminele die buiten lopen. Het wordt altijd gezegd de grootste crimineel zijn de dienaren van het land, ze gaan eerst hun eigen zakken vullen dan van de familie leden en de rest mag stikken in hun eigen verdriet.


  Maak melding

 6. Het proces Hoefdraad is in alle haast afgeraffeld. Robert van Trikt zit nog vast. Bijkans een jaar en zijn proces is eerder opgestart dan die van Hoefdraad. Hoe goed is het proces voorbereid? De politieke beloften van Chan en anderen, doorkruisen het justitiële instituut, waardoor zaken niet zuiver verlopen. Men is immers op bloed uit en een deel van het volk moet zoet gehouden worden. Wederom wordt voor de zoveelste keer bevestigd waarom Hoefdraad eieren voor zijn geld gekozen heeft. Dit ,ongeacht of hij nou schuldig is of niet. De verstrengeling van belangen en inmenging van de politiek , belooft niet veel goeds voor de ’ rechtsstaat ‘ Suriname.

  Vroeger had je een tijd waarbij het feit dat je Jood was , automatisch voor onbepaalde tijd mocht gaan chillen in een gasoventje. Nu , in Suriname hoef je alleen maar van de NDP te zijn om bij voorbaat schuldig te worden bevonden. Het is afwachten op het verdere verloop. De onpartijdigheid van de rechter blijft wel behouden. Wat wel als een paal boven water staat , is de politieke inmenging vanaf het allereerste begin. Automatisch wordt hierdoor het OM in diskrediet gebracht. Het staat erg huichelachtig als de president komt verklaren dat het recht zijn onafhankelijke beloop moet hebben, terwijl hijzelf in de voorste gelederen heeft gestaan om het tegendeel te staven. Keer op keer heeft hij zich versproken.


  Maak melding

 7. @Pakiratigri
  Als Hoefdraad in levende lijve was verschenen was het proces nog lang niet ten einde.Hij is echt het toonbeeld van lafheid.DB en Hoefdraad kunnen elkaar de hand schudden.Zijn afwezigheid heeft alleen maar in zijn nadeel gewerkt.Het schijnt dat sommigen op dit forum het roven liegen en bedriegen gewoon goedkeuren.Weten zijn wat het woord ethiek betekent?


  Maak melding

 8. Hoefdraad je was echt geen slimme Surinamer .

  Kijk maar de DNA vergaderingen van af 2015 terug, dan leer je NDP beter kennen .

  Voor Simons van NDP je was ook zo een slimme ,waar ben je nu .


  Maak melding

 9. percival 5 februari 2021 At 09:33
  @Pakiratigri
  Als Hoefdraad in levende lijve was verschenen was het proces nog lang niet ten einde.

  percival
  Neen hoor ik ben het niet met je eens. Kijk naar het proces van Bouterse die is helemaal niet in de rechtbank geweest. En hoe lang heeft dit geduurd?


  Maak melding

 10. @Bigi Sma.
  Dit hebben ze willen voorkomen.Normaal is het zo in de rechtspraak als je nooit komt opdagen krijg je een verstekvonnis met uitspraak.Zou er bij DB angst in het geding zijn?


  Maak melding

 11. Papiratigri 5-2-2021
  Je hebt gelijk als je zegt dat “in Suriname hoef je alleen maar van de NDP te zijn om bij voorbaat
  Schuldig te zijn”.
  En weet jij ook waarom papiratiri.
  Het zit zo als je bij een partij hoort.
  En je komt er achter dat er vreemde dingen gebeuren zo als verduisteringen,diefstal,verdwijning enz.dan hoor je dat af te keuren.
  Als je dat niet doet dan beschermen je die mensen en dan ben je ook schuldig.
  Er zijn ook mensen die het af gekeurd hebben.
  Maar die zijn geen NDPers meer om dat ze de partij hebben verlaten.
  Dat zijn egte egte djadja sranaman
  Bij elke partij hoort dat zo.
  Soso lobi


  Maak melding

 12. Zo lang de criminele DiDiBri baas van Hoefdraad en de rest van zijn criminele bende vrijuit gaan, is dit hele proces, waarin slechts Hoefdraad en niet zijn baas en de rest van de ‘mi so sabi’ regering aangeklaagd zijn, een GROTE POPPENKAST, waar ik niet veel van verwacht.


  Maak melding

 13. Je kan boefie, bouta en consorten niet oppakken, die hebben miljoenen us dollars gestolen en kunnen iedere advocaat zoals die jonkie miljoenen uitbetalen. Dus van trikt / kromo was gewoon hun handlanger. Dus grote maffia bazen kun je nooit achter tralies zetten. Is al bewezen in andere landen, laat staan in SU.


  Maak melding

 14. Beste Pakiratigri

  Gelukkig ga je er niet meer vanuit dat Hoefdraad per definitie onschuldig is. Dat is winst.
  Dat van Trikt en co nog in voorarrest zitten en nog niet in de rechtszaal zijn is goed te begrijppen en geen dwaling oid. Door het gegeven dat zij actief betrokken zijn in het onderzoek en er tegenstrijdige verklaringen op tafel komen duurt dat allemaal wat langer.
  Hoefdraad heeft alleen procedureel verweer gevoerd en zich zelf onschuldig verklaart etc. Dan wordt het verhaal iets simpeler.
  Het is een goede en efficiënte processtrategie om van boven af de trap schoon te vegen.

  laat duidelijk zijn dat gezien het het bewijs dat openbaar is Hoefdraad geen schijn van Kans heeft. De overeenkomsten met Clairfield zijn duidelijk genoeg. Verkoop van tafelzilver aan de CBvS en zelfs vastgoed dat niet van de staat is, is onweerlegbaar tenzij hij stelt en kan bewijzen in opdracht gehandeld te hebben. Bij het laatste wordt hij van hoofd verdachte, facilitator en medeplichtige.

  Als zijn verdediging gesproken heeft wordt er veel duidelijk voor de andere zaken en de rol van Adhin en Bouterse. Wie krijgen zo meteen de schuld van Hoefdraad en gelooft de rechter dat dan ook.

  Beste Pakiratigri ik zie uit naar de verdediging op inhoud en hoeveel materiaal daar uit boven water komt voor of tegen van Trikt en co.

  Onder tussen is er sprake van een poppenkast


  Maak melding

 15. Van Trikt had beter in NL moeten blijven, nu kan hij ondanks zijn papieren nergens meer terecht bij een werkgever in NL. Hij is gewoon ingeluisd door Boefdraad en zijn moeder. Eigenlijk moet hij Boefdraad persoonlijk dood schieten, dat hangbuik zwijn ! De Surinaamse staat moet die klojo en alle andere geld vreters, kaal plukken en daarna laten verdwijnen in een ton, en in het rivier gooien ! ”Saka saka” lagi boerikie´s.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 16. @ Hunvrey

  Aan (op) alles is er een oplossing vroeg of laat, komt er een eind aan deze poppenkast voorstelling. Door natuurlijk verloop of langdurig in de bajes zitten, wat de laatste betreft heb ik mijn twijfel. De rechters in Su schijnen bang te zijn om deze soort Lagi Dagoe´s, op te pakken en te berechten.( Kijk maar naar de ”Nep” klieine Ingi Booi hij loopt vrij en blij en slaapt misschien nog lekker ook.)Het kan niet anders, ”A mang ” no habi yé yé moro !!! Trouwens nooit gehad, gezien de strafbare feiten wat hij gepleegd heeft.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 17. Ik zou maar eerst afwachten wat de Rechter van de bewijslast vindt van de PG alvorens hoog van de toren te blazen, straks ben je nog teleur gesteld.
  Hoe betrouwbaar zijn de getuigenverklaringen van de medeverdachten als bewijslast opgevoerd door de PG tegen de heer Hoefdraad.
  Het wordt een zware kluif voor Rechter Mettendaf.


  Maak melding

 18. AAN EEN IEDER DIE DE AFGELOPEN JAREN OP DE NDP HEBBEN GESTEMD : Jullie zijn medeschuldig en VERVLOEKT.!
  gemodereerd

 19. Volgens DDB was Hoefdraad de man die verandering zou brengen in de economie van Suriname.
  Deze zakkenwasser heeft waarschijnlijk zijn diploma en knowhow onder de krabbenmarkt gekocht, want het Land is letterlijk en figuurlijk naar de klote geholpen om de zakken van derden te spekken. De eis van 12 jaar en 500.000 SRD is aan de lage kant. Verbeurt verklaren van al zijn roerend en onroerend goed bij een gevangenisstraf van 25 jaar en 5 miljoen Amerikaanse dollars schade vergoeding is rechtvaardig .Zet hem in voor het schoonmaken van de riolen die verstopt zijn, zodat hij kan afslanken.


  Maak melding

 20. Zwartmans, betreffende de zaken van Hoefdraad, het is een grote onwelriekende beerput, als die ‘helemaal’, (niet een beetje) open gaat zul je nog verstelt staan!!!!!!
  Het is net met dopinggebruik in de sport, alleen de ‘domme’ wordt gepakt als een soort offer lam.


  Maak melding

 21. Onvoorstelbaar dat er geen enkele suri de straat opgaat om gerechtigheid te eisen voor corruptie. Dit is de grote reden waarom ze nu in de shit zitten. Had suri een financiële buffer gekweekt, en niet zo absurd veel geleend, dan zou het nu eenvoudiger zijn om de pandemie op te vangen. Nog steeds snappen ze dit niet.

  Dit betreft de 1e strafeis: 12jr en 500.000srd. De PG vraagt nu toestemming voor het vervolg; een strafrechtelijk financieel onderzoek.


  Maak melding

 22. Wat de boevenbende onder leiding van ddb, boefdraad, van trik, kromosoeto, enz Suriname en de Surinamers hebben aangedaan de afgelopen 40 jaar is met geen pen te beschrijven. Zie hoe de vlag van Suriname de dag vandaag bij hangt, half stok.

  Alles is leeggeroofd en is vernietigd, de grondwet, internationale verdragen, mensen rechten, dood en verderf, goud leeggeroofd, hout leeggeroofd, bauxietmijnbouw vernietigd, ontbossing, vervuilde water door kwik in de goudsector, planten en dieren die uitsterven, bodem-lucht is vervuild met kwik, erosie, kwik in vissen die mensen op eten, kwik in water die mensen drinken, enz. normen en waarden vertrapt, neks no fout, is het motto van de roversbende. vele en grote leningen bij buitenlandse banken met hoge renten, die niet afgelost kunnen worden, grote armoede bij de bevolking, domeingronden bij de roversbende, enz, enz.

  Het Surinaamse Volk kijkt ernaar en is apathisch. Men is bang om de hoofdman van de roversbende ddb op te pakken en te veroordelen.

  De hoogste tijd om de hoofdverantwoordelijke op te pakken en alvast op te sluiten, tenzij…

  Ook de handlangers, boefdraad, enz moeten worden opgespoord en worden opgesloten.

  Er moet een daad worden gesteld, eens maar nooit weer.

  Suriname moet een democratische rechtsstaat, waar ook de internationale verdragen voor gelden.


  Maak melding

 23. Suriname moet een democratische rechtsstaat zijn, waar ook de internationale verdragen voor gelden.

  Boeven horen veroordeeld te worden en worden opgesloten en mogen niet vrij rond lopen.


  Maak melding

 24. Meneer de Rechter, pas de hardheidsclausule toe en veroordeel van Trikt en Hoefdraad met consorten de doodstraf by ophanging.

  Laat het een voorbeeld zijn voor bewindslieden die het niet zo nauw nemen met Staatsbelangen en Staatseigendommen.
  gemodereerd

 25. @@@Pony
  Gebruik je vestand toch. Waarom slaat Hoefdraad dan op de vlucht als hij zich kan verdedigen om niet als een zware crimineel te worden behandeld.
  Van Trikt en Hoefdraad moeten veroordeeld worden tot de doodstraf met een nekschot.
  gemodereerd

 26. percival
  Nog steeds schijten ze in hun broek voor Bouterse ondanks dat deze demente misdadiger niet een normaal kan lopen en alcohol en sigaretten nodig heeft om bij te blijven.
  Zelfs zijn vrouw ziet er fitter uit en waarschijnlijk kan hij haar niet eens tegemoet komen in haar behoeften😰😰

  Maar Percival je hebt volkomen gelijk


  Maak melding

 27. J.Zwartmans
  Van Trikt had beter in NL moeten blijven.

  J.Zwartmans
  Het is maar de vraag of van Trikt zijn Nederlands nationaliteit kan terugkrijgen. Want volgens mij heeft hij deze teruggegeven toen hij voor de Surinaamse nationaliteit opteerde.
  Hij kan niet opteren voor de nationaliteit van zijn echtgenote indien deze een ander nationaliteit heeft dan de Surinaamse.
  Laat van Trikt lekker in Suriname want inderdaad in Nederland zal hij nooit meer als accountant een baan vinden.

  pakiratigri
  Hoefdraad hoeft de 12 jaar niet uit te zitten hij hoeft bij goedgedrag maar 8 jaar te zitten.
  Hij kan vermindering krijgen indien hij gaat zingen als een twatwa en bij het noemen van namen en tjiep laten horen
  gemodereerd

 28. Ethiekloosheid is niet goed te praten, daar ben ik met jullie mee eens.
  Alleen vind ik het ‘GOED PRATEN’ van NEPOTISME mbt de huidige regering wel een beetje subjectief van jullie hoor.
  Dus DB mocht dat niet (dat me begrijp), maar Sheriff mag dat wel (dies men ne begrijp).


  Maak melding

 29. Fawaka, wat heb je gelezen?,ik heb net aangegeven dat de beerput van Hoefdraad,
  heel eg stinkt, dwz hij schijnt zo schuldig te zijn als de pest, waarom hij gevlucht is moet je aan hem vragen, ieder mens reageert op zijn eigen wijze, hij zal zijn eigen afweging hebben gemaakt, moet ik mij daarbij schuldig voelen, ik ken de man niet eens, je bent een grappenmaker.

  Het wordt steeds gekker hier op WKT met de vele stomme beschuldigingen aan mijn adres.


  Maak melding

 30. Esmerald, je vindt het onvoorstelbaar dat niemand de straat op gaat tegen corruptie, dat is ook mijn punt, als je Santokhi wilt ondersteunen moet je de straat opgaan, laat de tegenpartij zien hoe krachtig de coalitie is, maar ze doen het niet en dan krijg je dat de brutalen de overhand krijgen. Je moet niet thuis blijven zitten en denken dat de NDPers dan ineens verstandige lui worden, dan kun je lang wachten.


  Maak melding

 31. Onze golden boy Hoefdraad is met veel tam tam naar Suriname gehaald om het land financieel naar grote hoogten te stuwen. Vandaag de dag is Suriname financieel in totale ellende gedompeld en is onze golden boy ondergedoken en voor de rechterlijke macht op de vlucht. Hoe onschuldig kan je dan nog zijn.


  Maak melding

 32. Er is een strafeis van 12 jaar en een belachelijk lage boete van SRD 500 duizend. Waarom er nog steeds geen beslag is gelegd op zijn bezittingen en buitenlandse rekeningen, blijft een groot vraagteken.


  Maak melding

 33. OPROEP AAN PRESIDENT SANTOKHI.
  Zorg met SPOED dat al het gestolen geld terugkomt naar de Staatskas.
  Wanneer je dat niet in staat bent dat te doen, laat dan het en ander oppakken!!!

  Het is toch niet moeilijk om bij de crediteuren aan te kloppen en een overzicht te vragen op welke bankrekeningnummers de kredieten zijn overgemaakt. Je houdt de Surinaamse bevolking zo alleen maar dom!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.