VIDS: ‘Ambulanceboot niet meer gestationeerd in Kabalebo’

4
VIDS: 'Ambulanceboot niet meer gestationeerd in Kabalebo'
De ambulanceboot (foto: BIC Kabalebo)

De ambulanceboot, die in oktober vorig jaar was afgestaan aan het Mungra Medisch Centrum (MMC) en in ressort Kabalebo was, is al ongeveer een maand in Nickerie. Bewoners van Apoera, Washabo en Section zien graag dat de boot weer spoedig gereed staat langs de rivier in hun omgeving. Hierdoor kunnen ernstig zieke mensen of personen die betrokken zijn bij een zwaar ongeval snel vervoerd worden naar Nickerie voor verdere medische hulp, meldt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

“Ik houd mijn hart vast bij eventuele gevallen. De mensen worden nu vervoerd in een kleine houten of aluminium boot met alle gevolgen van dien, aangezien ze nabij de monding van de Corantijnrivier te maken krijgen met hoge golven”, zegt Carlo Lewis, dorpshoofd van Apoera in Kabalebo. Hij heeft vernomen dat de ambulanceboot voor reparatie is gebracht naar Nickerie.

De gemeenschap had onlangs te maken met twee acute gevallen. Bij het ene geval was een leerkracht gebeten door een slang en bij het andere betrof het de bejaarde vader van kapitein Lewis die ernstig ziek was. De mensen waren genoodzaakt om naar een boot te zoeken om Nickerie te bereiken. Een vaartuig met een 30 pk-buitenboordmotor kan de afstand tussen Apoera en Nickerie in 3,5 uren afleggen, terwijl de ambulanceboot, die is ingericht om zieke mensen te vervoeren, dat kan doen binnen twee uren.

Medisch-directeur Djoties Jaggernath van het MMC deelt mee dat de boot niet meer gestationeerd zal worden te Apoera, en nu Nickerie als standplaats heeft. Hij legt uit dat het medisch centrum ook is belast met de gezondheidszorg in de dorpen Tapoeripa (Nickerierivier), Konomerume (Donderkamp), Corneliskondre (beide dorpen aan de Wayamborivier) en Kalebaskreek (Coppenamerivier). De ambulanceboot die eerder te Apoera was, zal zowel voor deze dorpen en de gemeenschappen van Kabalebo ingezet worden. “Zodra de arts in deze gebieden aangeeft dat iemand naar Nickerie vervoerd moet worden, zal die persoon opgehaald worden”, zegt Jaggernath. De boot is momenteel wel uit de vaart. Het vaartuig had volgens de medisch-directeur wat schade opgelopen en dat wordt gerepareerd.

Josta Lewis, districtscommissaris van Kabalebo, wijst erop dat een ambulanceboot een lang gekoesterde wens is van de gemeenschap. Aangezien het vaartuig niet lang is gebleven te Apoera was de vreugde van korte duur. Ze heeft begrip voor het besluit van de leiding van het MMC, omdat ook de andere dorpen in onder andere het Wayambogebied een ambulanceboot nodig hebben. Ze gaat bedrijven, die actief zijn in Kabalebo, vragen om bij te dragen om een speciaal vaartuig te maken voor mensen in levensbedreigende situatie. “Wanneer het districtscommissariaat geld krijgt, zal het ook een deel aan het vervaardigen van de boot besteden”, zegt de dc.

Ze zegt dat het commissariaat de personen die met spoed getransporteerd moeten worden naar Nickerie niet in de steek laat. Er wordt volgens haar altijd een bijdrage geleverd en dat kan soms zijn in de vorm van brandstof.


4 REACTIES

 1. Ik heb het eerder gezegd, maar de tijd is rijp dat er een traumahelicopter komt. Ik begrijp dat het een behoorlijke investering is, maar wel een die het waard is omdat het gaat om het redden van mensenlevens.
  gemodereerd

 2. Tk denk dat de inheemsen maar een eigen STAAT moeten na streven want keer op keer wordt men achter gesteld terwyl wy recht hebben op een aparte status want suriname is van ONS


  Maak melding

 3. ” Wo sit ing ” loopt vast met zijn hallucinaties. Deze gasten van de VHP zijn alles aan het afbouwen. De gezondheidszorg gaat zwaar inleveren. De Cubaanse artsen die veel goed werk hebben verricht zijn ineens niet meer modig. De mensen in het binnenland zullen net als de stadsbewoners met harde valuta moeten betalen hij de artsen. Santokhi brengt het volk nog meer in de ellende. Vriend en vijand weet nu dat het onder Bouterse beter ging met het land. Weg met Santokhi.


  Maak melding

 4. Als men er van uit gaat dat hier een Staat naar westers model gesticht kan worden is bezig met fantasie, we gaan een zuidt americaans landt bouwen daar geloof ik in
  Wie het ook mag zyn als president, men zal altydt komen testaan tegen de zelfde boze wereld
  en de zelfde multy nationals ,als volk moeten wy een doel beschikken en een trots voor ons landt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.