woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameRekenkamer: 'Gewezen directielid BiZa schuldig aan onrechtmatig beheer dienstvoertuigen'

Rekenkamer: ‘Gewezen directielid BiZa schuldig aan onrechtmatig beheer dienstvoertuigen’

-

Does Travel - naar Suriname

Op dinsdag 2 februari vond er een kennismakingsbezoek plaats van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) aan het Surinaamse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast heeft het ministerie ook een rapport ontvangen van de Rekenkamer waarin wordt aangegeven dat een gewezen directielid van het ministerie zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatig beheer van dienstvoertuigen.

De CLAD werd hierbij vertegenwoordigd door dhr. A. Mohanlal. Tijdens het kennismakingsbezoek zijn er diverse onderwerpen aan de orde geweest zoals de resultaten van het rapport van de Commissie Onregelmatigheden waarbij er sprake is geweest van o.a. overeenkomsten die zijn aangegaan met personen die hiervan niet op de hoogte waren; onjuiste vermelding van persoonsnummers en IDnummers; toekenning van dubbele salarissen; overmatige overwerkvergoeding; onrechtmatige toelagen en buitensporige benoemingen. 

Voor een gerichte aanpak van zaken heeft de CLAD geadviseerd om voor al deze gevallen een verzoek tot de Procureur Generaal in Suriname te richten voor een gerechtelijk vooronderzoek door het openbaar ministerie. De minister gaf aan dat er voor een aantal zaken al verzoeken zijn gestuurd naar de Procureur Generaal en dat hij voor de overige onregelmatigheden conform het advies van de CLAD hetzelfde verzoek aan de eerdergenoemde autoriteit zal doen.

Rapport Rekenkamer
Wat het rapport betreft van de Rekenkamer, waarin wordt aangegeven dat een gewezen directielid van het ministerie zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatig beheer van dienstvoertuigen, gaf Somohardjo aan dat hij onder de indruk is van de opbouw van het rapport en dat de conclusie snoeihard is. Voorts gaf de bewindsman aan dat hij het jammer vindt dat het gewezen directielid  zich niet meer kan verdedigen, maar meer nog dat de vorige leiding het gewezen directielid voor alles laat opdraaien.

Minister Somohardjo wilt een rechtvaardig beleid op het ministerie van BiZa voeren en laat optekenen dat de gemeenschap ervan overtuigd mag zijn dat elk gewezen of huidige leidinggevende verantwoordelijk zal worden gehouden voor de wijze hoe het werk is gedaan en dat elkeen zal moeten instaan voor de  consequenties en gevolgen hiervan.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

28 REACTIES
 1. van een kale kip kan men geen veren plukken , maar die kippen met veren kan men toch wel de veren plukken , en zo gaan ze verder in het leven als een naakte kip.


  Maak melding
 2. Volgens de wet is de rekenkamer een werkarm van het parlement en niet van de clad. Maar gud! Er zijn andere spelers.


  gemodereerd
 3. Wat in het vat zit verzuurt niet, dus deze oplichters flink aan pakken. Profiteurs uitschakelen anders komt het nooit goed in ons land. Deze nieuwe minister laat zien hoe het daadwerkelijk moet. Succes.


  gemodereerd
 4. Boesskowtoe
  In Suriname probeert men altijd de nadruk te leggen door zaken dubbel of woorden voor de uitdrukking te plaatsen. 😁😁😁
  Dus zo is een gezegde “kennis is macht” en dit kan niemand van je afnemen want bij overlijden neem je het mee.
  Maar in Suriname is een gezegd “kennissen is macht” maar dit (kennissen) kan je worden afgenomen.
  Kijk maar naar de 8 december moorden


  Maak melding
 5. ‘Minister Somohardjo wilt een rechtvaardig beleid op het ministerie van BiZa voeren en laat optekenen dat de gemeenschap ervan overtuigd mag zijn dat elk gewezen of huidige leidinggevende verantwoordelijk zal worden gehouden voor de wijze hoe het werk is gedaan en dat elkeen zal moeten instaan voor de consequenties en gevolgen hiervan’

  @Cornelis: Niks mis met de visie en het gevoerd beleid,..idd, neks no fout!
  Er waait nu frisse wind uit een andere hoek…en die tijd van geregel en machtsmisbruik is voorbij.


  Maak melding
 6. Momenteel wordt er bij alle ministeries onderzoek gedaan naar corruptie. Er is heel veel corruptie van hoog naar laag, alsook veel lekkage van (overheids)informatie.
  Dit belemmert de voortgang, ze zijn absoluut onbetrouwbaar, valt niet mee te werken. Morgen zullen ze weer in koor schreeuwen: nepotisme bullshit. Er zijn is te weinig kennis, zal effe duren.

  En éénkennige kennis telt niet. Jullie ontberen een algemene ontwikkeling, wereldvreemd. In elk land is men gefocust op overleven, in suri willen ze een 5jr plan tot in detail uitgewerkt. Degene die weet hoe je uit deze pandemie geraakt, krijgt een Nobelprijs.


  Maak melding
 7. Die forse autotoelage welke jullie krijgen moet onderzocht worden. Stelletje nietsnutten!


  gemodereerd
 8. Ministers met privé auto krijgen SRD 15.450 vergoeding
  03 Feb, 05:55
  Missive van de Raad van Ministers van 9 december 2020. De vergoeding die op 6 augustus al was aangepast, is verder opgeschroefd per 1 januari.

  Sinds het aantreden van de regering Santokhi/Brunswijk is de vergoeding voor leden van de regering die in eigen auto rijden maar liefst met 500% verhoogd. De bedragen waren in augustus al een keer verhoogd en in december is de vergoeding flink de lucht ingegaan.

  De Raad van Ministers heeft goedgekeurd dat per 1 januari de president SRD 750 per dag (SRD 22.500 per maand) mag declareren als hij zijn privé voertuig gebruikt voor de dienst. Het bedrag voor de vicepresident is SRD 625 per dag (SRD 18.750). Ministers mogen SRD 515 declareren. Dit komt neer op ruim SRD 15.450 op maandbasis.

  De missives van de Raad van Ministers gaan viraal op social media. Er wordt verontwaardigd gereageerd op dit besluit van de regering. Op 6 augustus 2020 was het bedrag van SRD 100 per dag voor ministers opgeschroefd naar SRD 227. De vicepresident mocht SRD 335 dagelijks declareren en de president SRD 400. De algemene opvatting is dat de regering zich rijkelijk heeft gezegend met het kruis, terwijl het volk de riem strakker moet aantrekken.
  ———-
  De burger betaalt 5 SRD per ov rit.
  Een rechtvaardig beleid voor wie, men reageert hier meestal als een kip zonder kop. Ga je maar eerst goed oriënteren over de materie waarop je een mening wilt geven alvorens alleen maar koeterwaals op te schrijven.
  Het volk wordt met de dag leeg gezogen, de armen worden steeds armer en de rijken steeds rijker. Laat de CLAD/Rekenkamer naar deze kostenverhoging kijken, komt nergens voor op de begroting, alvorens goede sier bij de Minister van BiZa te maken.

  Met veel blablablabla werd bij het aantreden van deze regering aangekondigd dat men vanwege de grote puinhoop en een lege kas, men privé tegen een kleine vergoeding de eigen auto voor dienstreizen zou gaan gebruiken, ook uit vaderlandsliefde. In 5 jaar tijd loopt het bedrag op tot ruim 900.000,00 SRD gemiddeld per Minister, terwijl er nieuwe dienst auto’s waren besteld en afgeleverd. Vele zogenaamde deskundigen, (wij kennen ze nog steeds niet, om hoeveel mensen gaat het eigenlijk, weet iemand dat), werken belangeloos, geen salaris, ook onze madammeke, mevrouw Melissa, werkt kosteloos, alles uit naam van vaderlands liefde.

  De minister van OW wordt al uitgekotst vanwege zijn rol in de deal over de uitdieping van de Suriname rivier, ook de heer Gajadien, VHP DNA lid, heeft zijn bedenkingen.
  President dit had je niet beloofd.

  Je ziet beste mensen, stelen kan op verschillende manieren, onder en boven de wet.
  Vroeger hoorde je vaak: met de pet/hoed in de hand ging men door het Ganzenland, nu is het: met de wet in de hand steelt men door het hele land. Sari tori, het niet beter op. Maar wij blijven alert.


  Maak melding
 9. Dat declaratie gedoe wordt hier behoorlijk opgeblazen. De min. van Binnenlandse zaken heeft vandaag vop ABC radio aangegeven dat deze regeling al lang bestond en dat er in het kabinet op dit moment maar 3 ministers zijn die daar gebruik van hebben gemaakt. Alles wat deze regering doet wordt door ndp-ers onder een vergrootglas geplaatst en op sociaal media geslingerd.
  Gewoon storm in een glas water, dus soso las teng.


  Maak melding
 10. Pony,we hebben toch 2x bonus gehad,dus nu is het tyd voor onze regering om ook aan zichzelf te denken toch. Eerst was het,pé a moni dé,nu is het PÉ A MONI É GO,wie het kruis heeft……


  gemodereerd
 11. Boesskowtoe
  In Suriname zeggen ze aldus
  1 kennis
  2 kennissen 😀😀😀😀 dus meervoud meer dan 1
  No lafoe

  En vraag een sranang mang niet wat pleonasme betekend want dan zal hij misschien zeggen op de plee een orgasme😁😁😁

  Pony
  Je zou je kunnen afvragen waarop deze vergoedingen zijn gebaseerd, m.a.w. hoe is de opbouw van SRD 750 per dag.
  vaste lasten
  – Afschrijving
  – Verzekering
  – Wegenbelasting
  Vaiable lasten
  – Onderhoud / reparaties
  – benzine
  – banden

  Dit alles kun je eenvoudig invullen en optellen wel uitgaande dat de aanschafwaarde voor iedere minister gelijk moet zijn.
  Misschien kunnen wij RobG om bijstand vragen zodat kan worden uitgezocht indien de onkostenvergoeding niet bovenmatig is.
  Ook nog de vraag of men hierover wel belasting afdraagt

  Opmerking
  een ambtenaar moet het doen met een salaris van circa 2.000 SRD per maand


  Maak melding
 12. @ pony ( om weer in herhaling te vallen … ) pittige dagvergoeding idd, maar ga er vanuit dat er een transparante verklaring voor is… beter dan auto’s die voor miljoenen zijn verdwenen door verkocht met volksgeld…
  Kan jij het beter? Heb je in je eigen portemonnee en opleiding gekeken ? Of is het meer racisme jegens Melissa of hindoestanen ( medesurinamers ) ? 90 % met een paarse bek als jij hebben niet eens de studies die Melissa heeft afgerond… Dang willen ze functie … anders noemen jullie het Nepotisme, racisme… ga eerst studeren en doe iets voor je land / kinderen … zelfde gejank als je idool Pique janken verzieken … in hoop op gratis geld en een ander moet werken…
  Waar was je snuit 3650 dagen lang toen er parade en feestjes en schulden werden gemaakt? het mooie is dat jij en/of je fam ( vanuitgaand SME-nationaliteit ) = schulden / bewoners = +/-10000 USD heb meebetaald PER persoon voor 10jaar feest… o wat een feestje heb je gehad … grappig he 🙂 Fijne jaren…broekriem aantrekken…aub…feesten kost geld daarna komt het opruimen … hoop dat je een vlaggetje hebt overgehouden voor dat bedrag …hahahha Soema dong ? ps er is hoop voor SU…dus laat de nieuwe man met kennis zn werk doen..


  Maak melding
 13. Realitymaster kan je niet beter, alleen maar schelden en onzinnige opmerkingen maken. Je wilt vaak reageren maar ik heb je nog nooit kunnen betrappen op een transparante weerwoord. Over mijn opleiding hoef jij je niet druk te maken, het is ruim voldoende gebleken om in mijn luxe onderhoud te voorzien de afgelopen 50 jaar en tot heden. Ik heb geen aversie tegen niemand, ook niet tegen mijn madammeke Melissa, ik heb haar nog nooit ontmoet. Waarom zou ik racistisch doen tegen Hindostanen of anderen, het zijn voor mij politieke tegenstanders maar geen vijanden, wij maken deel uit van hetzelfde Surinaamse volk, één volk uit verscheidenheid. Jij suggereert het dus het zal eerder in jouw botte kop zitten.
  Maar goed dat was even een afrit naar nergens, net als jij ben ik niet zo belangrijk in politieke zin voor Suriname. Maar in tegenstelling met jouw hou ik mij aan de realiteit van de dag, bij jouw is het ver te zoeken of helemaal niet te vinden. Ik beschrijf de omstandigheden in Sranan, maar jij zit alleen maar te schelden enz.

  Trouwens wat hebben mijn hoogopgeleide volwassen kinderen met jouw gore reacties te maken.

  Je weet alles over gratis geld, mooie functie willen hebben enz, je heb dit alles zeker geleerd aan de Noordzee. Waar was jouw snuit de afgelopen 3650 dagen toen het volk opstond tegen Bouterse, waar was je, heb je ooit belasting afgedragen in Sranan, je bent gewoon een gore opportunist, je laat anderen de hete kastanjes uit het vuur halen, wat een mentaliteit, als ik jouw was zou ik mij koest houden.


  Maak melding
 14. Maar Bigi sma, wat mij steekt is dat, bij het aantreden van deze regering zij met veel poeha hebben lopen opscheppen dat zij uit vaderlands liefde geen dienstauto zullen gaan gebruiken vanwege de financiële positie van het land. Wij gaan met onze eigen auto rijden het land heeft geen geld alleen maar grote schulden, terecht, de vorige regering heeft alles verkwanseld. Als zij nu ieder een dienstauto zouden kopen en gebruiken voor de duur van 5 jaren, dan kost het vele male minder dan wat zij aan reiskosten per dag declareren. De dienstauto’s hebben dan een kleine restwaarde, maar met deze reiskostenregeling houden zij geen dienstauto over.


  Maak melding
 15. Kenneth denk eerst goed voordat je iets zeg, wat Bouterse deed was niet goed, maar geeft nog geen vrijbrief aan deze regering om hetzelfde te doen, snappie. Je kan niet iemand verwijten om iets terwijl je hetzelfde doet.


  Maak melding
 16. @pony,
  Heb je me scheldwoorden zien gebruiken? Waanideeën? Volgens mij heb je het zelf niet door , maar klopt er ergens niet in je bovenkamer!! Volgens jou ben ik een ” gore opportunist” …volgens mij ben JIJ de “gore egoist” …Je kan ook niet helpen als je in een ” andere” realiteit leeft. Een sektelid kan je ook niet wijsmaken dat de wereld morgen niet vergaat…
  Bij mij gaat het niet om een politieke partij of een etniciteit, maar om een einddoel/hoop VOOR su en tegen mensen die voorruitgang van SU doelbewust proberen te kloten voor eigen belang!!! En heb vanaf mijn geboorte in beide landen geleefd, dus heb mijn financiele verplichtingen/belastingen in beide landen voldaan ( inc meerdere generaties ) DUS komt niet met die bullshit en verdeel en heers…waarschijnlijk in beide landen meer dan jij kan beseffen…maar goed en bijgedragen aan steun voor SU jongeren/arme gezinnen ongeacht etniciteit… vooral met alle liefde EN ook alles meegekregen qua koopkracht etc… en ja meer geïnvesteerd en kan investeren in ingezetenen dan jij je kan voorstellen. Maar IK bepaal wanneer ik dat doe en ook op tijd wegtrek en waarom en wanneer ik dat weer doe samen met andere welwillende. Jij hebt een politieke tegenstander in je kop, daar begint het al…dan heb je ook een idool en sta je achter diens ideeen…anti Noordzee / anti… …dus aub geen verkapte omdraai show… is niet erg , maar wees eerlijk !! ach ja hoop dat je goed voor je oude dag en je gezondheidszorg hebt gespaard in je ” luxe” 50 jaren… als je het allemaal zo goed weet waarom heb je met je matties suriname niet veranderd/gered als ingezetene voor heel Suriname? Jij wacht totdat iemand de kastanjes uit de vuur haalt…. Typisch…Tijdverlies en voor zulke mensen met zo n ge bla bla trekt geen enkele surined / buitenland vrijwillig zn portomonee open en Su zal zo ook niet vooruit gaan op bla bla bla… dus hou jij je maar koest… soso ge bla bla …JIJ fijne avond!


  Maak melding
 17. @realitymaster of zoiets
  Jij begon uit het niets over “iets hebben tegen hindoestanen of tegen Melissa”. Ben je niet een beetje te snel getrapt op jouw etnische tenen? En vergeet je soms dat onder de paarsgebekte, feestvierende boeven er ook vele hindoestaanse medelanders waren? Of mag ik dat niet zeggen?


  Maak melding
 18. Wanneer gaat dat etnisch gelul ophouden, ga ik dat ooit meemaken? Waarom kunnen jullie niet ongeacht ras of huidskleur elkaar accepteren en vertrouwen? Hebben jullie nog steeds niet door dat we allemaal mensen zijn en kinderen van dezelfde Schepper?
  Zolang er geen eenheid is, zal het nooit goed komen met ons geliefd Suriname.
  Ik zie het daarom ook als een zegen dat de president behalve hindoestaan ook Christen is en bid dat hij met de kracht en zegen die hem gegeven is, instaat zal zijn om van die hindoestaan, creool, javaan, marron, indiaan, chinees of portugees een trots volk te maken die in liefde en harmonie leeft.


  gemodereerd
 19. @edg of ????
  Nee ..Goed interpreteren en vooral voorgaande reacties lezen van desbetreffende persoon.. dat er deel ” paarsen ” racistisch zijn…maar zogenaamd voor het land vechten / ” one love” ( en overal zelf racisten “zien” ), DUS NEE maakt dan voor mij niet uit welke etniciteit die persoon heeft. IQ kijkt daar niet naar… En laten we niet ontkennen, dat bij minder ontwikkelde figuren, een groot deel, racisme nog niet verbannen is. En nee mijn reactie is niet zomaar, want bepaalde minder onderontwikkelde figuren zijn denigrerend van vanwege afkomst en ontwikkeling in dit geval naar afkomst van de wel ontwikkelde pres en zn vrouw. Ik weet niet of je alle opmerkingen van bepaalde mensen goed gelezen hebben, die nota bene alles wat fout is gegaan verheerlijken en feiten omdraaien? Laten we wel stellen dat er nog een groot deel van de Surinamers gelukkig niet zo is en ik heb zelf ook niet 1 afkomst… Eind doel is beter SU en die “haat-propagerende” rotte appels mogen denken wat ze willen hopende op een paar kruimels, maar zolang ze anderen welwillende en de onschuldige jeugd van SU niet mee lastig vallen tbv toekomst van SU. Dus zeker enkele domme paarse denkers EN racisten van hindoestaanse afkomst zul je er zeker ook tussen hebben… Net zoals je grotendeels en gelukkig in Su’s-naam, NIET-Hindoestanen hebt , die wel ontwikkeld zijn, die wel het goede voor Su voor hebben. Nee dus geen etnische tenen en hoop jij ook niet ….net als bepaalde online blaffers/wannebe trollen…Duidelijk toch?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES