Minister Pokie werkt aan efficiëntere gronduitgifte

7
Minister Pokie werkt aan efficiëntere gronduitgifte

Minister Diana Pokie en haar team van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) werken aan een efficiënter en effectiever gronduitgiftesysteem. In dit kader heeft het ministerie reeds een concept Richtlijnen Gronduitgifteproces opgestuurd naar deskundigen. Pokie zet zich in om de grote achterstand in grondaanvragen in te lopen.

Wel voegt zij nadrukkelijk eraan toe: “Het gaat niet met een druk op de knop.” De bewindsvrouw stond de Communicatie Dienst Suriname (CDS) op maandag 1 februari te woord, even voordat ze grondbeschikkingen overhandigde aan twee vrouwen die in nood verkeerden.

De minister zegt dat zij vanaf haar aantreden op 17 juli 2020 geconfronteerd wordt met personen die al jaren wachten op hun beschikkingen. De op maandag overhandigde documenten heeft ze afgelopen vrijdag getekend. De bewindsvrouw brengt in herinnering dat zij in haar vorige functie altijd aan de bel heeft getrokken voor wat betreft de grote achterstand in grondbeschikkingen. Deze achterstand wordt momenteel ingelopen. Het is nog niet wat het wezen moet, maar heeft extra aandacht. De prioriteiten van Pokie gaan uit naar woningzoekenden en ondernemers. “Grond is een hulpbron die een behoorlijke bijdrage levert aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de samenleving.”

Om het proces effectiever en efficiënter te doen verlopen en vooral dubbele uitgiftes te voorkomen, worden er richtlijnen vastgelegd. In dit kader is het eerdergenoemde conceptdocument ter advies opgestuurd naar deskundigen. De minister benadrukt dat er bij gronduitgifte vaak advies nodig is van de Surinaamse ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Openbare Werken (OW). Daarnaast is haar ministerie ook afhankelijk van advies van districtscommissarissen, hetgeen ook in het decreet Gronduitgiften is vastgelegd.

Dit maakt het geheel een lang proces, welke het ministerie van GBB wil inkorten. Zo zal van de ondersteunende ministeries een verantwoordelijke worden gevraagd om in contact te staan met de afdeling Grondinspectie. Zodoende kan in het vooronderzoek dan meteen het advies van het ministerie of de districtscommissaris worden meegenomen. Verder zal ook de landmetersvereniging betrokken worden om haar inzichten te delen omtrent het inkorten van het proces.

Als onderdeel van het efficiënter werken, is het ministerie van GBB ook al ver op weg met het digitaliseren van het bestand. Het digitaliseringsproces is reeds onder de aandacht van de Raad van Ministers gebracht. Minister Pokie hoopt op deze wijze de burgerij nog beter tegemoet te komen. In die lijn is er reeds een communicatie-unit waar personen met hun problemen terecht kunnen. “Het is dus niet zo dat mensen hun aanvraag indienen en nooit iets meer horen over het proces of de status van hun aanvraag”, verduidelijkt de bewindsvrouw.

Verder zal het ministerie ook starten met het on-the-job trainen van grondinspecteurs. Er is namelijk een tekort aan ervaren deskundigen op dit gebied.


7 REACTIES

 1. Hierbij het verzoek aan de minister om de 2 dames op het commissariaat te Lelydorp te vervangen.Ik ben al 3 jaar bezig om mijn huur perceel aan mijn 3 kinderen te verdelen.Je gaat met de LAD.nr. naar het commissariaat.Na half uur zoeken vinden ze mijn stukken.De dame zegt “de stukken zien er goed uit ,ik ga het aanvullen en en naar de verderop gelegen domein kantoor sturen”.De mevr.stuurt de stukken zonder het compleet te maken naar de domein kantoor met vermelding dat ik niet bereikbaar ben,terwijl ik 2 telefoon nr.opgegeven heb om mij te bereiken.Ze bellen nooit terug.Dit hebben ze al 2 keer gedaan.De mensen die ook voor zulke gevallen daar komen zeggen”als je geld geeft aan deze 2 dames dan wordt je snel geholpen”en ik begin niet hieraan.
  gemodereerd

 2. Grond geven? Geef dan geheel het volk grond. Ook de mensen die hun grond op een eerlijke manier door hard te werken gekocht hebben, hun geld teruggeven.
  Krijgen deze mensen ook geld om een huis te bouwen?
  Wat een onzin.
  gemodereerd

 3. Diana Pokie moet worden verzocht bij foto shoots haar mondmasker niet op te zetten.
  Dan kunnen wij haar uitgebreid bewonderen.
  De rest van de ministers en assemblee leden moeten dat wel doen. Ook na de corona periode.
  Zijn allemaal boeboelazen.
  Tokie en srieka srieka ook.
  gemodereerd

 4. Laat ALLE gronduitgifte vanaf de onafhankelijkheid onderzoeken: dan ga je zien, hoeveel er gestolen en ontvreemd is door zg toppers. Afpakken en vervolgen ZONDER AANZIENS DES PERSOONS. En ervoor zorgen dat iedere Surinamer een stuk grond kan krijgen. Want er is genoeg.


  Maak melding

 5. Nu lekker grond verdelen en binnen een jaar is die verkocht. Dus cashen en zich weer laten inschrijven voor de volgende optie.
  Makkelijker kan het niet gaan.
  gemodereerd

 6. @Latour
  dan zullen de mensen schrikken wat onze zo geliefde politici allemaal aan het uitvoeren zyn.
  Dan zal blyken dat alle Partyen zich schuldig gemaakt hebben aan Fraude.


  Maak melding

 7. Mevrouw Minister Pokie , het is goed dat U met U team het goed gaat aanpakken met de grond aanvragen , zodat iedereen de zelfde kansen krijgt voor een perceel ( stuk grond).
  Maar we horen niets meer van de onrechtmatig weg gegeven gronden door de vorige regering , zoals gronden in de palmentuin , en gronden in de cultuurtuin , en vele gronden in heel Suriname , zijn deze nu gedoogd en onder het mom zand erover , of raakt alles in de doofpot.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.