vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Crisis en Herstelplan regering Santokhi kopie van plan regering Bouterse'

‘Crisis en Herstelplan regering Santokhi kopie van plan regering Bouterse’

-

Does Travel - naar Suriname

De Besturen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) hebben hun commentaar op het Crisis – en Herstelplan 2020 – 2022: “Van crisis naar herstel van de economie en het openbaar bestuur” aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Volgens het bedrijfsleven is het plan in veel opzichten een kopie van het Stabilisatie en Herstelplan van de vorige regering.

De VSB en ASFA wensen op politiek zo neutraal mogelijke wijze mee te denken en actief bij te dragen aan concreet en direct implementeerbaar geïntegreerd crisis en herstelbeleid. Dat doet de VSB/ASFA vanuit een intense betrokken- en verwevenheid met alle sectoren in de economie en vanuit een besef dat het bijdragen aan de ontwikkeling van integraal crisisbeleid ook een bijdrage is aan het verbeteren van het ondernemersklimaat.

Opmerkingen samengevat:
In veel opzichten is het CHP een duplicatie van het Stabilisatie en Herstelplan van de vorige regering. Veel tekst, veel herhalingen en een opsomming van voorgenomen projecten, zonder dat er een duidelijke herstel/ontwikkelingsvisie wordt gepresenteerd. Deze visie hoort aan te geven “hoe het leven van de Surinamer in de toekomst eruit zal zien”. Op basis van deze visie kan ook de samenhang van de voorgenomen maatregelen en projecten worden geanalyseerd en beargumenteerd, dan ontstaat bij de bevolking ook meer begrip voor de maatregelen.

Bij de presentatie van de vele fiscale en monetaire maatregelen, krijgen wij de indruk dat deze wel zijn doorgerekend met de diverse gebruikte modellen, terwijl de sociale maatregelen en maatregelen die productie moeten stimuleren veel algemener zijn en het effect daarvan op de economie te weinig concreet is aangegeven. Wij constateren wel dat een significant deel van de genoemde projecten in het document bij goede uitvoering kan leiden tot herstel/ stabilisatie van de economie.

Binnen dit plan is ook niet tot uiting gekomen een vaccinatieplan tegen Covid-19. Welke vaccin zal gebruikt worden en de kosten en uitvoering in tijd daarvan. Bij de tijdslijn voor implementatie van de fiscale-, monetaire-, sociale maatregelen en maatregelen die de economische groei moeten stimuleren met duidelijke targets, is het van belang dat er een goede onderlinge afstemming en integratie is van de te nemen maatregelen. Dit is in het document niet erg zichtbaar.

Ook de monitoring bij de implementatie van het plan moet goed geregeld worden. De regering zal moeten voorzien in transparante processen middels reguliere rapportages met tijdige statistieken om de stand van zaken bij uitvoering van het plan toegankelijk te maken voor het totale publiek. In dit kader is het bedrijfsleven een voorstander dat een monitoringsorgaan in het leven wordt geroepen, bestaande uit deskundigen uit de private en publieke sector en het maatschappelijk middenveld die zich bezig gaat houden met het monitoren van het crisis en herstelplan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
  1. Twee regels:::::Deze visie hoort aan te geven “hoe het leven van de Surinamer in de toekomst eruit zal zien”.

    Moet de overheid voor alles gaan zorgen? Kunnen deze gasten ook niet een keer hun huiswerk gaan doen?
    Een derde coronagolf zal het erger maken.

    Deze gasten zijn boos, omdat ze jaren lang in de geschiedenis hebben kunnen doen wat ze willen en velen hebben zich nooit aan de regels gehouden.

    Sorry voor ze


    Maak melding
  2. Top @Ira
    Had exact hetzelfde.
    De input kwam v hunzelf, dus hun eigen troep gekopieerd.

    Weet je wat ik interessanter vind:
    US$ 800.000.000 vermist bij de centrale bank van Suriname.
    Bron: de WEST 29 jan 2021 (keerpunt).


    Maak melding
  3. Waar de vorige regering, door hebzucht stopte, is de wijze regering”nu”, bezig om voor elkaar te krijgen.
    De invloed van regering bouterse, heeft ons gesloopte toekomst bepaald! Deze regering doet alles om ons een leefbaar toekomst te geven.
    Wat goed zeg.


    Maak melding
  4. Hoe het leven van de Surinamer in de toekomst eruit zal zien”.Dat weet niemand, wat wel duidelijk is dat friends en family van abop en vhp en kleinbeetje van pl,,wel weten hoe het eruit zal zien voor hen.
    Mike pence vp onder die idioot, heeft geen woning en geen geld om er 1 te kopen,hij moer nu op banen jacht gaan.
    Hij is in een verkeerd land vp geworden,was hij in su vp ,pres,minister geweest dan was hij miljonair geweest.

    De meeste van de ministers en directeuren en rvc zorgen wel voor hun rijkdom na deze periode en zo snel mogelijk. Ndp bestuurders waren schurken maar deze van vhp,abop en pl zorgen 1000 x beter voor zichzelf, stelletje bandieten en idioten zijn het.


    gemodereerd
  5. Santokhi en Brunswijk zal ons uit de ellende halen en niet teleurstellen, maar ja paase gogo likkers zijn altijd bezig om santokhi zwart te maken, nogmaals de paarse ratten krijgen niks meer gratis, dat irriteert hun, vandaar het negatieve berichten, santokhi doet het goed, even geduld aub??


    Maak melding
  6. Super oud nieuws helemaal niet nieuws… politiek is vies en vuil de ene partij schilderd de ander zwart alleen om aan de macht te komen om vervolgens zijn familie en vrienden te accomoderen en nu wel super snel valt de huidige regering door de mand want tot zover heeft deze regering geen ene moer betekend!!!! Wij als domme bevolking worden maar niet wakker!!!


    gemodereerd
  7. Wat een lulkoek verhaal.
    Alleen uilskuikens willen dit nog geloven.

    Ga bij jezelf te rade.
    – in 10 jaren bouterse voor 3.95 miljard dollar aan schulden opgebouwd
    – su failliet state
    – aan alles tekort in su
    – zieken sterven op het ziekbed
    Mensen zijn gras gaan eten. En had b nog plannen. Hoe ziek moet je geest nog zijn om dit te geloven…………………..


    gemodereerd
  8. Bouta en cornuiten hebben ons land naar zijn malle moet geholpen. Faled State. Geen troep van de vorige regering overnemen die kant nog wal raakt. Een frisse start is beter op zijn plaats. Op de oude voet doorgaan is een nekschot voor land en volk.


    gemodereerd
  9. Men moet voorzichtig zyn,en niet te vroeg juichen,de kastanjes moeten nog uit het vuur
    gehaald worden,en dat is nog geen reden om te feesten.
    Men onderschat het regeren van een landt als Suriname, de verschillen tussen de etnischiteiten
    zyn haast niet te overbrugen en dus leven wy langs mekaar heen,en we doen alsof er niks aan de handt is,het speeld zich in de wyken, de gemeenschap en zelfs in de regering af
    niks aan de handt hoor,
    ik ben geen racist maar ik constateer wel dat dit de eenheidt van ons land verstoord
    en dat heefd ook economisch gevolgen


    Maak melding
  10. Ik had al medio september de hoop al opgegeven dat de huidige coalitie anders zou denken en handelen dan de NDP coalitie.
    Niet meer en niet minder. Daarom doe ik niet meer mee om positieve kritiek te geven want ze doen er toch niets mee.
    Dus bij deze ga en doe en zie niet om want velen lijden honger en zullen moeten leven in de armoe en de zegen die zij krijgen van de machthebbers.
    Zoals in de rijke olielanden zullen de toekomstige sjeiks in Suriname, Santokhi en Brunswijk maar ook Bouterse etc, de dienst uitmaken bij de verdeling van de olierijkdommen.
    Zoals in Rusland zullen er oligarchen in het leven van julle komen.
    Mark my words.


    Maak melding
  11. Nou nou Bigi Sma , je geeft deze regering ook niet de kans , als we zien dat na 1-2 jaren niets veranderd is dan kunnen we met zijn allen deze regering aanvallen , we weten het duurt allemaal lang dat het gestolen geld terug is , dat bouta nog steeds niet achter slot en grendel zit , en dat die grootste boef boefdraad nog niet is opgepakt , en de ndp nog steeds niet is verboden , en wat dacht je van die torenhoge schuld die bouta achter heeft gelaten , buiten om dat gestolen geld.
    En mocht het herstelplan veel lijken op die van bouta volgens de VES , kunnen we wel zeggen dat bouta het niet begreep van herstel , en veranderde dat in een vernietiging plan , en dat is gebeurt Bigi Sma , hij die dictator heeft ons land vernietigd.
    Dus laten we deze regering een kans geven om uit de crisis te komen.


    Maak melding
  12. WAT, de waarheid komt bij jouw hard aan, Slim Suriname is toch bezig. Clan bouta omgeruild voor Clan Chan. De één woont in het paleis te Koffiedjomp, Lelydorp en de andere op Leonsberg. Ken je nog het sprookje, waar de één voor de spiegel en vroeg: spiegeltje, spiegeltje aan de wand wie is de rijkste van het land.

    Nu even serieus, als de regering het CHP goed laat uitvoeren en minder publieksgeld achteroverdrukt, dus het jatten achterwege laat, dan kan dit herstelplan een goede eerste stap zijn naar het zo gewenste herstel. Natuurlijk kan het bij het realiseren, hier en daar wat knelpunten opleveren, maar het kan werken. Nu een goede monitoring en financieel beleid op los laten. Nu ‘echte’ deskundigen aanstellen en niet de jaknikkers die nu rondlopen, succes, wij blijven het kritisch volgen, eens komt het wel goed met Sranan, a tjawa ó fadong !!!!


    Maak melding
  13. Sannnggg..beste pony ik ben blij verrast van je post.
    Eindelijk een stuk wat ik kan waarderen.
    Iedereen mag kritisch zijn.
    Maar het moet wel gebaseerd zijn op de waarheid.
    En dat mis ik hier af en toe.
    Belangrijk voor ons land is dat alle neuzen één kant op moeten staan.
    En niet tegen over elkaar.
    Wan Bun dey


    Maak melding
  14. Als er iets is waar Surinamers goed in zijn is het leveren van ongezouten kritiek en ik ben daar ook een van. In grote lijnen kan ik me heel goed vinden in de samenvatting en ben het eens met het feit dat er visie moet zijn op basis waarvan gewerkt gaat worden. In de bedrijfskundige informatica wordt dit ook wel de IST en en de SOLL situatie genoemd. Het is dus geen rocketscience om op basis hiervan een visie te formuleren, waardoor het te bereiken doel als geheel duidelijk wordt. De uitvoering van het plan vraagt wel om een programmamanager en projectleiders die stevig in hun schoenen staan. De vraag die gesteld kan worden is, zijn er mensen in Suriname die benodigde skills in huis hebben of moeten die komen uit de diasporagemeenschap? Wel jammer dat het vaccinatiebeleid op Covid-19 en de reorganisatie van het ambtenarenapparaat niet meegenomen zijn in dit plan.


    Maak melding
  15. Maar iedereen weet dat VHP geen beleid kan maken. Met de vaargeul weten ze geen raad. Maar OW minister hoort daar niet. Hij hft geen verstand van de werkzaamheden van OW.
    Schilderen is zn vak.
    Wulfinghstraat is nu smaller maar het rijgedeelte zit vol gaten. Denk je dat ik door ze ga rijden??
    Ga de bermen schoonmaken. Voetgangers lopen op straat.
    Geen maanden is Su schoongemaakt.


    gemodereerd
  16. WAT
    Dus laten we deze regering een kans geven om uit de crisis te komen.

    WAT
    Met alle goede bedoelingen wat achter je woorden schuil gaat is wat te zeggen.
    En daar kan ik wel inkomen.
    Ik heb ze DE kans gegeven, dus niet een kans, om zichzelf te profileren. Met ze bedoel ik dus de leiders van deze coalitie (Santokhi en Brunswijk) en ook de DNA leden.
    Het bootje vaart zoals de kapitein en de bootsman dat willen want die bepalen de richting en snelheid.
    Nepotisme is nog volop aanwezig en dus niet zo weinig ook.
    Santokhi benoemd zijn vrouw en velen van zijn soortgenoten
    Brunswijk benoemd zijn broer en neef en velen van zijn soortgenoten
    Suriname is divers in zijn inwoners
    Veel praten en beloven en steeds wijzen naar anderen die de oorzaak zijn van.
    Je kunt tot de dood maar blijven zeggen “na deng mang fufuru en na deng mang tja sranang pe a de tidé”
    Maar stop er een keer mee want dat is historie / geschiedenis en doe nu realistische uitspraken en handelen bijvoorbeeld:
    Vanaf vandaag trekken wij alle privileges in en leveren x% van ons salaris in.
    Vanaf vandaag mag niemand meer een dubbele salaris hebben
    Vanaf vandaag zullen wij een team samenstellen die de rijkdommen zullen opsporen van alle verdachten en hierop beslag laten leggen
    Vanaf vandaag heeft iedereen medische zorg
    Vanaf vandaag heeft iedereen vrije toegang tot scholing zo goed als mogelijk
    Vanaf vandaag pakken wij de infrastructuur
    Vanaf vandaag pakken wij wateroverlast aan
    Vanaf vandaag pakken wij de woningnood aan
    Vanaf vandaag benoemen en plaatsen wij personen op posities die de scholing en ervaring hebben om Suriname dienstbaar te zijn. Bijvoorbeeld RvC leden die affiniteiten hebben met de core business van Staatsolie bijvoorbeeld offshore specialist econoom etc.
    En dus niet omdat het je neef en broer en vrouw is omdat je hen eerder vertrouwt dan een ander. Dit nepotisme gedoe moet ophouden.
    Voorbeeld
    Wat voor ervaring en opleiding heeft Joël ‘Bordo’ Martinus om als directeur te worden benoemd?

    Dit zijn enkele voorbeeld die gedaan MOETEN worden en niet beloven maar doen.
    Niet beweren dat je familie en vrienden niet benoemd op posities terwijl je dit wel doet.
    Wat mijn vraag /opmerking is:
    Kijk naar de ministeries en vraag jezelf af “is dit de weerspiegeling van de Surinaamse gemeenschap die bestaat uit:
    Creolen
    Marrons
    Hindoestanen
    Javanen
    Indianen
    Chinezen
    Libanezen
    Nederlanders
    en de Dogla’s


    Maak melding
  17. ik sta achter @Bigi Sma, en als anderen hun ogen openen en kijken, kunnen ook zij zien.


    gemodereerd
  18. WAT
    En dit is wat ik bedoel toch. Bedenk je eens in wat dit bedrag zou opleveren voor al die hongerige kinderen en hulpbehoevenden?
    17 ministers en 51 DNA leden zou je even willen uitrekenen wat dit jaarlijks moet kosten juist ja 13 miljoen.
    Of je kunt zeggen “tanken plus onderhoud op kosten van de staat”

    Sinds het aantreden van de regering Santokhi/Brunswijk is de vergoeding voor leden van de regering die in eigen auto rijden maar liefst met 500% verhoogd. De bedragen waren in augustus al een keer verhoogd en in december is de vergoeding flink de lucht ingegaan.

    De Raad van Ministers heeft goedgekeurd dat per 1 januari de president SRD 750 per dag (SRD 22.500 per maand) mag declareren als hij zijn privé voertuig gebruikt voor de dienst. Het bedrag voor de vicepresident is SRD 625 per dag (SRD 18.750). Ministers mogen SRD 515 declareren. Dit komt neer op ruim SRD 15.450 op maandbasis.
    Dit zijn de ministers
    Buitenlandse Zaken Albert Ramdin VHP
    Financiën en Planning Armand Achaibersing VHP
    Volksgezondheid Amar Ramadhin VHP
    Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken Rishma Kuldipsingh VHP
    Defensie Krishna Mathoera VHP
    Openbare Werken Riad Nurmohamed VHP
    Landbouw, Veeteelt en Visserij Prahlad Sewdien VHP
    Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie Saskia Walden VHP
    Natuurlijke Hulpbronnen David Abiamofo ABOP
    Justitie en Politie Kenneth Amoksi ABOP
    Regionale Ontwikkeling en Sport Gracia Emanuel ABOP
    Grond- en Bosbeheer Diana Pokie ABOP
    Transport, Communicatie en Toerisme Albert Jubithana ABOP
    Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Marie Levens NPS
    Ruimtelijke Ordening en Milieu Silvano Tjong-Ahin NPS
    Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo PL
    Sociale Zaken en Volkshuisvesting Uraiqit Ramsaran PL


    gemodereerd
  19. Wat een rare titel, ‘Crisis en Herstelplan regering Santokhi kopie van plan regering Bouterse’.
    Had Bouterse een plan dan? Waarom heeft het volk hem en zijn kornuiten dan uitgekotst?
    En als de titel op waarheid berust, kan het volk inpakken, want het plan van Bouterse heeft alleen maar voor ellende gezorgd in de samenleving.


    Maak melding
  20. Goed nieuws!
    Mevr Boedhoe is back (je weet wel de gereshuffelde).
    Mevr Boedhoe is lid van de commissie crisis en herstelplan. CHP.
    Als ik het goed begrijp, moet de overheid alert zijn op mensen die dubbele uitkeringen aanvragen.
    Bron: de West 02-02-21

    If you don’t know, you don’t know.
    Treffor


    Maak melding
  21. Boesskowtoe 3 februari 2021 At 08:10
    In de bedrijfskundige informatica wordt dit ook wel de IST en en de SOLL situatie genoemd.

    Vraag het maar aan RobG onze pseudo econoom of dit ook in de economie opleiding wordt genoemd.
    V.w.b. de accountantsopleiding is dit en een steeds terugkerende thema en vooral bij fraude en diefstal maar ook bij schadebepaling

    Maar vraag aan RobG wat dit is. Hopelijk zegt hij niet “IST is wanneer je wilt poepen en SOLL is wanneer je poep ziet”


    Maak melding
  22. Nog meer goed nieuws!
    Doekhie zit in het bestuur van de stichting machinale landbouw (SML). Ook bij de SML is men nu bezig om de malversaties (corruptie) bloot te leggen.
    Hopelijk eindigt hij ooit eens bij Ramon A.

    Waar is die 800 miljoen US$ gebleven.


    Maak melding
  23. Herstelplan? Verhoging van de autotoelage is 1 van de plannen die hersteld wordt. Ze zorgen goed voor hun zelve.
    Met deze verhoging is het herstelplan inwerking getreden .


    Maak melding
  24. Bigi sma, met het benoemen op etnische gronden is vragen om problemen, ik kan deze deze regering begrijpen dat zij alleen jaknikkers om zich heen wil hebben, die zijn meestal opportunisten en loyaal, maar op deze manier krijg je een verdeeld volk tegenover je en dat is zeker niet wat de President op lange termijn wil, want met een verdeeld volk bereik je geen vooruitgang, je hebt iedereen nodig. De president moet gauw afstappen en het anders doen, anders wordt het niks.
    Zijn huispropagandist bint hem een wijs man, dus hij moet het kunnen. Jip en Janneke


    Maak melding
  25. Sukru sani, haha, wat denk je wel van mij, als burger van Sranan, probeer ik altijd positief te zijn, maak niet uit welke politieke combinatie aan de macht is, voor de vooruitgang van het Sranan volk is een goed plan, breedgedragen, altijd welkom. Ik ben kritisch ( ik zie het als positief) als ik vind dat de regering afwijkt van zijn gedane belofte voor goed bestuur, reageren deed ik voornamelijk op ander media kanalen en sinds midden vorig jaar op WKT. Ik ben ook kritisch als de vorige regering onterecht wordt bekritiseerd, mensen denken dat ze de vorige regering van alles mag verwijten zonder concrete feiten. Velen denken dat ik NDPer ben, maar dat ben ik niet. Meningen zijn nog geen waarheden. Anders zijn wij alleen maar roeptoeters.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES