‘Geweld tegen vrouwen en meisjes toegenomen sinds COVID-19’

7
mishandeling

De ‘Orange Day’ wordt ook dit jaar voortgezet, gezien de stijgende cijfers van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit neemt niet weg dat jongens en mannen geen slachtoffers zijn, maar het grootste deel zijn nog steeds vrouwen en meisjes. Dit onderwerp wordt onder de aandacht gebracht door het Bureau Gender Aangelegenheden Suriname (BGA), dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het probleem is erger geworden in het Caribisch gebied sinds de COVID-19-pandemie begon. In veel Latijns-Amerikaanse landen is er een aanzienlijke toename – in sommige gevallen een verdubbeling – van meldingen van huiselijk geweld en moorden op vrouwen en meisjes, omdat men vanwege de pandemie verplicht werd thuis te blijven. De slachtoffers moesten thuisblijven met de daders. In gevallen waarbij vrouwen hun baan en daarmee hun financiële onafhankelijkheid verliezen, kunnen ze bovendien afhankelijk worden van een gewelddadige partner.

Wereldwijd heeft een op de drie vrouwen tenminste één keer in haar leven geweld ervaren. Verder blijkt uit recente data dat bijna de helft van de Caribische vrouwen die zijn ondervraagd in 5 Caribische landen, te maken heeft gehad met ten minste één vorm van geweld, namelijk: lichamelijk, geestelijk, financieel en seksueel. Ook intiem partnergeweld (lichamelijk, geestelijk, financieel, seksueel) komt aan de orde, de percentages zijn verschillend. In Grenada en Jamaica is dat 39%, in Trinidad en Tobago 44% en in Suriname 48%.

Dit is onaanvaardbaar en zou ons allen die in het Caribisch gebied wonen en/of werken moeten motiveren om actie te ondernemen om een einde hieraan te maken. Vermeldenswaard is dat Caribische vrouwen en meisjes het beter doen in termen van toegang tot onderwijs en formele banen, maar bovenstaande data onderstreept de urgentie voor aanpak van het geweld dat zich nog steeds voordoet. Wereldwijd onderzoek bevestigt dat ongelijke machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen geweld tegen vrouwen en meisjes aanwakkeren.

De onderzoeken in de vijf Caribische landen sluiten aan bij deze wereldwijde bevindingen. Ongelijke machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen leiden tot controlerend gedrag binnen intieme relaties, en het onderzoek vond hogere percentages intiem partnergeweld bij partners met controlerend, agressief en sterk conservatief patriarchaal gedrag.

Op de 25ste van elke maand vraagt BGA door middel van de kleur oranje, te noemen: oranje kleding/ballonnen/strikjes/handbandjes/ facebook cover), aandacht voor het geweld tegen vrouwen en meisjes, vooral tijdens de COVID-19 pandemie die ons allen op een of andere wijze heeft beïnvloed in het bijzonder de slachtoffers van geweld.


7 REACTIES

 1. Had ook niet verwacht dat de cijfers minder zouden zijn.
  Vrouwen worden monddood gemaakt en mishandeld. Sommige gasten vergeten dat ze uit een vrouw geboren zijn en veel liefde hebben ontvangen. Je moeder is ook een vrouw. A no bong pritie joe. Hoe laf en langharig ben je om meisjes en vrouwen te mishandelen. Het zijn enkel mensen met een zieke geest en brain die dit soort dingen doen. Voel je je een man wanneer je dit soort misdaden doet? Een echte man of heer slaat geen vrouwen. Sarie Tori dan ons land de hoogste score heeft.
  gemodereerd

 2. En de naam van de dag past er precies bij. Komt ook het meeste bij hun voor. Vrouw onvriendelijke duivels
  gemodereerd

 3. De pandemie legt wereldwijd veel verborgen problemen bloot, ook in suri.

  Je krijgt nu de tijd om de balans op te maken meiden.
  Kies je voor jezelf of blijf je de eeuwige aanrecht-slavin of baby mama of buitenvrouw.

  Studeren of ondernemen = vrijheid.
  Neem een gasbuks.


  Maak melding

 4. @wendy: Zelfs bij dit onderwerp kun je het niet nalaten om je racistisch uit te laten. Wat ben je toch een zieke leba! In mijn beleving leid je een armoedig bestaan en ben je stinkend jaloers op die naderen omdat ze hun boodschappen bij Choi halen en jij het moet doen met die producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken van die chinees op de hoek.
  gemodereerd

 5. Moeders: laat je dochters studeren. Geef ze voorlichting en bescherm ze voor ongewenste zwangerschap, eventueel voorbehoedsmiddelen, totdat ze verstandig genoeg zijn om eigen keuzes te maken.


  Maak melding

 6. Wereldwijd heeft iedereen weleens geweld meegemaakt. Dat vrouwen af en toe tikjes krijgen is vooral te verklaren vanwege het feit dat ze fysiek niet gewaagd zijn aan mannen. Tenzij je Claressa Shields bent. Bij deze vrouwelijke bokser is het wel honderd procent zeker dat een man tien keer gaat nadenken alvorens een tik-sessie te beginnen. Fysiek geweld komt in de beste families voor. Het is niet specifiek gelieerd aan scholing. Het ligt wel voor de hand dat minder ontwikkelden eerder naar fysiek geweld grijpen. Wat interessant is te weten ,is dat bij lesbische relaties het fysieke geweld vaker voorkomt dan bij traditionele relaties. We krijgen dus een situatie waarbij de ene vrouwelijke partner, de andere mishandelt. Ook daar maakt de sterkere vrouw gebruik van haar fysiek om de zwakkere partner te mishandelen. Hoe staat het daarmee? Moeders slaan ook hun kinderen. Weer het verschil in kracht.

  Het is inderdaad een ongewenste situatie fysiek geweld tegen vrouwen te gebruiken. Feitelijk tegen iedereen ongeacht man of vrouw. Het is unfair, een teken van zwakte ,onbekwaamheid, sadistisch (als het een patroon wordt) en misdadig. Fysiek behoort de vrouw inderdaad tot het zwakke geslacht. Maar een vrouw kan uitstekend overleven door gebruikmakend van allerlei vrouwelijke technieken. Op dat gebied zijn ze heus niet zo zwak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.