Commissieoverleg over Suriname; Kabinet komt met gebaar naar Anton de Kom

9
Anton de Kom, de Surinaamse schrijver die tegen kolonialisme en racisme streed en in de Tweede Wereldoorlog in Nederland verzetswerk deed.
Minister Blok tijdens het overleg dat online live te volgen was.

In de Nederlandse Tweede Kamer was er donderdagmiddag 28 januari 2021 een commissieoverleg over de relatie met Suriname. Dit naar aanleiding van de brief van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, d.d. 2 oktober 2020 inzake recente ontwikkelingen in Suriname. Dit overleg was live te volgens (foto).

Uit het overleg is ondermeer naar voren gekomen dat het kabinet komt met een ‘ruiterlijk gebaar’ naar Anton de Kom, de Surinaamse schrijver die tegen kolonialisme en racisme streed en in de Tweede Wereldoorlog in Nederland verzetswerk deed.

Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die vroeg de regering een gebaar te maken “waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid ondubbelzinnig wordt erkend”. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Minister Blok neemt de motie deels over. Hij weigert te erkennen dat de Nederlandse overheid foutief heeft gehandeld, maar wil “graag” met kinderen van De Kom in gesprek over de invulling van het gebaar. Blok denkt aan een fonds om Surinaamse studenten te helpen meldt de NOS.


9 REACTIES

 1. Commissieoverleg over Suriname; Kabinet komt met gebaar naar Anton de Kom

  Dit gebaar moet men doen t.a.v. de totale Surinaamse gemeenschap voor wat deze hebben ondergaan tijdens de koloniale periode door de lieden die aan de touwtjes trokken van Nederland/Bataafse republiek.

  Als het gaat om mensen die tegenwoordig in Israël wonen zich zelf joden noemen, de nep joden kan en mag niets over ze gezegd worden. Deze nep joden spelen de baas in de wereld en Israël. In het midden oosten leefden in de periode van JC geen mensen die op de huidige joden die in Israël wonen lijken. Deze mensen zijn gewoon criminelen die zich zelf anders en beter voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Wie zijn deze criminelen eigenlijk en de werkelijke joden hun rechten ontnemen?
  gemodereerd

 2. Failed state Suriname nietwaar? Hoop dat deze demissionaire valsaard nooit meer terugkeert. Samen met Rutte. Beide zakkenwassers weigeren de realiteit onder ogen te zien.


  Maak melding

 3. Wat mij betreft kan dat gebaar achterwege blijven want Nederland is niet de enige schuldige. Ook de dictator Bouterse heeft dankzij deze houding van Nederland lange tijd zijn gang kunnen gaan en heeft Suriname in alle rust mogen leegroven en plunderen. Omdat Nederland niet ingreep mocht dictator Bouterse doen wat hij wilde. Bouterse is het allerergste wat Suriname ooit is overkomen. Zelfs de slavenhandel valt in het niet met wat deze dictator gedaan heeft. Was er in de slavenhandel armoede ? Voedselpakketten ? Elke slaaf kreeg een vorstelijk salaris en mocht zelfs kiezen om terug te keren naar Afrika. Hoeveel van onze voorouders kozen ervoor om terug naar Afrika te gaan ? Hooguit NUL !


  Maak melding

 4. Ik wil ook geld van Blok.
  Elke Surinamer of geboren Surinamer moet geld krijgen.
  Anders gaan wij gewoon stelen.
  Criminele dingens doen samen met andere Marrons.
  Blok geef geld.


  Maak melding

 5. djuka mist zijn baasje bouta he , en jij wilt niet werken he djuka , altijd alles gekregen he djuka , een ding als jij onze bevolkingsgroep de Marrons ten schande brengt , ze weten jou te vinden daar in Nederland , donkere paarse rat.


  Maak melding

 6. djuka laat je niet op straat zien daar in Nederland , ze maken gehakt van jou , jij beledigd het Nederlands gezag , en door je uitspraak hebt jij de racisten daar weer wakker geschud , en die lusten dat soort marrons als jij rauw.


  Maak melding

 7. Hedwig,@@Zelfs de slavenhandel valt in het niet met wat deze dictator gedaan heeft. Was er in de slavenhandel armoede ? Voedselpakketten ? Elke slaaf kreeg een vorstelijk salaris en mocht zelfs kiezen om terug te keren naar Afrika. Hoeveel van onze voorouders kozen ervoor om terug naar Afrika te gaan ? Hooguit NUL !@@
  ——
  Hedwig, ik weet niet als je het echt meent, wat je hierboven beweert, je zou voor straf “gestenigd” moeten worden, een schop onder je kont gaat niet helpen, wat een onzin dat je verteld. Ben benieuwd of jou mattie Boesskowtoe het met je eens is.


  Maak melding

 8. Het Nederlandse kabinet en de tweede kamer doen aan komedie en ze
  doen aan heilige boontje .Ze willen nooit wat toegeven die ze zelf fout gedaan hebben.
  Daarom neem ik die gasten niet serieus. Liegen en bedriegen is de gewoonste zaak
  geworden in het kabinet en de tweede kamer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.