Stichting Elisabeth Samson’s Huis koopt pand aan Wagenwegstraat van de Staat

12
Foto (c) Stadsherstel Suriname | Voorzitter van de Stichting Elisabeth Samson’s Huis Cynthia Mc Leod-Ferrier tekent bij de overdracht.

Goed nieuws voor het Surinaams gebouwd erfgoed: de Stichting Elisabeth Samson’s Huis is vanaf dinsdag 19 januari 2021 de trotse eigenaar van het historische, monumentale pand aan de Wagenwegstraat 20B in Paramaribo. De Stichting heeft met behulp van een donatie van de Nationale Postcode Lotterij het pand van de Staat Suriname gekocht. Het gebouw zal op eigen kosten gerestaureerd en onderhouden moeten worden.

Er komt een Elisabeth Samsonmuseum en een Museum van Arbeid in het gebouw. Nog in het eerste kwartaal van 2021 zal worden gestart met fase 1 van de restauratie, de kaskofase. Deze zal ruim USD 310.000 kosten en volgens planning elf maanden duren.

De fondsen hiervoor zijn aanwezig door giften van de Nationale Postcode Loterij en enkele Surinaamse bedrijven, en door gelden die de Stichting eerder opbracht met fondsvormingsactiviteiten.

De fondsen voor verdere afbouw, circa USD 1.000.000, heeft de Stichting nog niet, maar hoopt die in de komende tijd te krijgen van internationale organisaties die het behoud van erfgoed ondersteunen, en van lokale bedrijven en personen die het belangrijk vinden dat het Surinaamse erfgoed bewaard blijft en blijft bijdragen aan de schoonheid van Paramaribo.

Elisabeth Samson was een vrije, zwarte vrouw en de eerste zwarte vrouwelijke miljonair in heel Amerika. Ondanks tegenstand van het koloniaal bestuur werd zij de eerste zwarte Surinaamse vrouw die met een blanke man trouwde, wat haar een optekening in de historische werken bezorgde.

De Stichting Elisabeth Samson’s Huis heeft als doel het beheren, bewaren en conserveren van roerende en onroerende goederen, zaken en rechten die verband houden met de geschiedenis van Elisabeth Samson en van de werkende mens, en het voor het publiek toegankelijk maken daarvan.

Lees hier meer over het huis van Elisabeth Samson.


12 REACTIES

 1. Heel Goed Nieuws
  Bij deze feliciteer ik een Ieder die zich heeft ingezet om dit voor elkaar te krijgen Eindelijk na een langetijd en turbulente periode is er Goed Nieuws uit Suriname ik hoop dat het een Prachtige gebouw wordt en het leven van deze Dame heel duidelijk en goed in beeld wordt gebracht het moet een Inspiratie zijn voor alle vrouwen in Suriname dat je met doorzettingsvermogen je doel kan bereiken zoal de mevrouw door wiens bemiddeling en doorzettingsvermogen dit gebouw in hun bezit is gekomen
  I Love Suriname
  And all People
  Who is Living Ther
  Veel Succes


  Maak melding

 2. ZULKE DINGEN MOETEN IN DE BOEZEM BLIJVEN VAN DE STAAT.
  ZOVEEL HOUT EN TIMMERMANNEN DIE GEEN WERK HEBBEN.
  VERVEN KAN LATER.
  DIT IS MATERIELE VASTE ACTIVA OP DE BALANS VAN DE CENTRALE BANK DIE WORDT AFGESTOTEN. DEZE DINGEN ZORGEN VOOR WAARDEVERMEERDERING OP DE BALANS ALS JE HET OPKNAPT.
  VERHUREN IS DAN EEN OPTIE.

  MAAR VERKOPEN NIET.

  JAMMER DAT ZULKE PANDEN AAN X EN Y ZOMAAR WORDEN VERKOCHT. NOGMAALS HET MAG NIET. IS LANDSEIGENDOM , VOLKSEIGENDOM.


  Maak melding

 3. HET ZOU WAT ZIJN ALS HET ONAFHANKELIJKSPLEIN STRAKS DOOR IEMAND WORDT OPGEKOCHT.

  HET MAG NIET.

  OOK HET SURALCO HUIS OP DE HOEK STAAT IN DE VERKOOP. DIT MOET TERUGVLOEIEN EN DE BOEZEM VAN DE STAAT BIJ VERTREK VAN SURALCO. NIEMAND DIE IETS ZEGT OF DOET.


  Maak melding

 4. Wat een domme opmerkingen over dat het staatsbezit moet blijven. Kijk naar het ministerie van sociale zaken aan de waterkant, dit is staatsbezit maar het is het enige vervallen gebouw aan de waterkant. Al de andere gebouwen die privé bezit zijn zien er netjes uit. De staat heeft keer op keer bewezen historische panden niet te kunnen onderhouden. Een ander voorbeeld is het ministerie van justitie op de hoek van de lim a pó en gravenstraat ook een staatsbezit dat er triest en verwaarloosd uitziet


  Maak melding

 5. Heel goed project van mevrouw Mc Leod.
  De staat kan het pand niet beheren voor een goede functie. Mc Leod verwierf de middelen en kan meer middelen verzamelen en mensen wat werk verzorgen en de historie duiden.

  Elizabeth Samson haar geschiedenis is niet mals geweest toch. Ooit de in slavernij tijden de rijkste vrouw van het westelijk halfrond van slaven afkomst en zelf slavenhoudend.

  2 dingen:
  1>> Dat zij slaven hield geeft aan hoe normaal dat ooit was. Het kwam bij haar niet op dat zij haar bezit vrij zou kunnen maken.
  2>> Niemand vraagt zich af waar het aan slavernij overgehouden vermogen van Samson gebleven is en of haar nazaten gaan compenseren.

  Veel vermogens van toen zullen verloren gegaan zijn aan wanbeheer. inflatie, luiheid en pech.

  Ik vraag alleen maar stichting laat zien wat u waard bent en maak er een mooi project van.
  Het meer en deel van wat er nu gedaan gaat worden is arbeid of wel lonen voor vakmensen.
  Geef het een kans want hiermee kan een kraal aan de ketting voor toerisme ontwikkeling geregen worden.


  Maak melding

 6. Goed zo Suriname, Het Behouden Huis van Elizabeth Samson.

  Laat dit een voorbeeld zijn voor alle Surinamers om er naar te streven en er voor te zorgen dat hun huis ook een behouden huis of erfgoedhuis wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.