Gezamenlijke maritieme training Suriname en Amerika

12
Gezamenlijke maritieme training Suriname en Amerika

Suriname heeft regionale en internationale partners op het gebied van defensie en veiligheid. De Verenigde Staten Amerika is één van de partners met wie de samenwerking wordt geintensiveerd. Onlangs heeft het land ook een bezoek gehad van Admiraal Craig Faller, waarbij er duidelijke lijnen zijn uitgezet met betrekking tot een effectieve samenwerking. Op zaterdag 16 januari is er een gezamenlijke oefening ‘PASSEX’ geweest tussen Suriname en de VS.

Het Amerikaanse marineschip James E. Williams heeft de Surinaamse vaarwateren aangedaan. Vanuit de Surinaamse zijde heeft het kustwachtschip P102 DYAMANTI bemand door mannen van de Kustwacht en de Marine geparticipeerd aan de collectieve training. De oefening heeft plaatsgevonden op 20 zeemijlen (ongeveer 36 km) voor de kust van Nickerie.

In een vraaggesprek met de Communicatie Dienst Suriname geeft Luitenant Kolonel Werner Kioe A Sen aan dat de oefening tussen beide landen als doel had om de interoperabiliteit tussen vaartuigen te beoefenen voor toekomstige tactische en onvoorziene operaties. Er werd in formatie gevaren en onderling (bridge tot bridge) gecommuniceerd. Op diplomatiek niveau wordt er verder gesproken om de samenwerking verder te versterken. “Wij hebben na lange tijd weer een oefening gedraaid met de Amerikanen”, aldus de hooggeplaatste militair.

Tijdens de ontmoeting tussen de minister van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera en admiraal Craig Faller zijn er overeenkomsten die al getekend waren verder geïmplementeerd, waaronder de Maritieme Overeenkomst tussen Suriname en Amerika. Ook zal er meer inhoud en uitvoering gegeven worden aan concrete acties en plannen om daadwerkelijk de veiligheid op een hoger niveau te brengen.

Verder zijn enkele nieuwe overeenkomsten aangeboden op het gebied van informatie-uitwisseling en Suriname zal ondersteuning krijgen van Amerika voor wat betreft een Vessel monitoringsprogramma om de illegale visserij te bestrijden.


12 REACTIES

 1. Natuurlijk zit er een eigenbelang in voor die Amerikanen. Namelijk om de drugstransporten te controleren die op zee overgeladen worden van grote schepen naar de Surinaamse vissersschepen.

  Tevens wordt in de gaten gehouden welke schepen, ondanks die economische embargo, Venezuela helpen met de export van hun olie. Dus ook die Iraanse schepen die eventueel atoomwapens aanboord zouden kunnen hebben en een gevaar kunnen betekenen in de achtertuin van de USA.


  Maak melding

 2. Ook vraag ik me af wie de opgepompte aantal olievaten op zee in de gaten gaat houden. Gaat Suriname dit zelf controleren of gaat de maatschappij dit doen.


  Maak melding

 3. Het is toch mooi dat er gezamenlijk wordt getraind ? Het is ook een boodschap richting Bouterse en zijn beweging om geen ka in zijn hoofd uit te halen want de Amerikanen zullen niet nalaten om Bouterse uit te schakelen.


  Maak melding

 4. Heftig dat heb je gezien, er is olie en goud wordt ook door de Amerikaanse bedrijf gewonnen, bouta moet inderdaad geen ka halen in zijn koullo hoofd?


  Maak melding

 5. WAT EEN WONDER DAT ER GEEN DODEN ZIJN GEVALLEN.

  SURINAME HEEFT GEEN ZEEWAARDIGE BOOT. SOSO BORO ROMMEL.

  TJAAR SMA PIKIENG GO KIRIE TAP LIBA ZOMAAR.

  SORRY MAAR ZO IS HET.


  Maak melding

 6. Gelet op de omstandigheden, tijd is dit het moment dat de rechtbank/krijgsraad het definitieve vonnis uitspreekt in het 8 december 1982 strafzaak en gelast dat ddb ea per direct worden opgepakt en naar SB worden gemaakt.

  Suriname heeft regionale en internationale partners op het gebied van defensie, oa Frankrijk/Frans-Guyana/ Gendarmerie, Nederland/”Nederlandse Antillen” voor veiligheid in de regio.

  Er heeft al een goed gesprek plaats gevonden tussen minister van Defensie Krishnakoemarie (Krishna) Mathoera en Zijne Excellentie president Chandrikaperkash Santohki van de republiek Suriname en Admiraal Craig Faller van de USA om de gezamenlijke oefening ‘PASSEX’ uit te voeren in de Surinaamse ondiepe zee bij de wilde kust van Suriname. Hierdoor krijgen de Surinaamse militairen wat skills bij oa, tactisch, strategisch enz. De USA defensie weet dan wat ze van Suriname Defensie kan verwachten als er een Siebie Boesie in Suriname is, water in het Stuwmeer hoog is, de straten van Paramaribo onder water zijn als ze als een dief in de nacht komen en voor zonsopkomst de ondiepe zee van de Wide Kust al uren hebben verlaten met Mek din kon me wakti den op weg naar de USA.

  Rechtbank/krijgsraad doet u het vonnis zo snel mogelijk en laat Admiraal Craig Faller met de gezamenlijke oefening ‘PASSEX’ mek din kon me wakti den mee te nemen naar de USA.


  Maak melding

 7. Gelet op de omstandigheden, tijd is dit het moment dat de rechtbank/krijgsraad het definitieve vonnis uitspreekt in het 8 december 1982 strafzaak en gelast dat ddb ea per direct worden opgepakt en naar SB worden gebracht.


  Maak melding

 8. Het volk van Suriname wordt wederom met open ogen bedonderd,hier een overzicht van mensen waarvan hun fantasie ophol is geslagen,wetende dat dat dromen bedrog zyn.
  Inplaats zich op de belangryke onderwerpen te orienteren zit men koffie dik tekyken
  er gaat niks veranderen,er is geen ontwikkeling in de economie en ook niet in den gemeenschap,alleen maar haatdragers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.