zondag, oktober 24, 2021
HomeOnderwerpenEconomieLijst met verlaagde prijzen basisgoederen wordt binnenkort bekendgemaakt

Lijst met verlaagde prijzen basisgoederen wordt binnenkort bekendgemaakt

-

- Advertisement -

De prijzen van basisproducten in Surinaamse winkels worden binnenkort verlaagd. De prijsverlaging is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen, benadrukt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. De regering legt nu de laatste hand aan een serie aan maatregelen voor de gezondmaking van de economie van Suriname. 

- Advertisement -

De rode draad hierin is het stabiliseren en verlagen van de koers. Zo volgt volgende week de eerste actie van de regering: de heropstart van de geldtransporten. Parallel zijn er andere maatregelen in uitvoering om de rust op de valutamarkt structureel te herstellen, geeft Achaibersing aan.

Met de prijsverlaging van de basisgoederen, hoopt de regering haar in gang gezette herstel en stabilisatie proces direct tastbaar te maken voor de burgers. De regering zal de importeurs van deze goederen US-dollars beschikbaar stellen tegen een koers van 14.29. Dit gebeurt echter pas nadat hun goederen in Suriname zijn aangekomen en zijn ingeklaard. Op deze wijze wordt voorkomen dat de valuta voor andere doeleinden worden gebruikt.

Op donderdag 7 januari hebben Achaibersing en collega Saskia Walden van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie de prijsverlagingsmaatregel besproken met vertegenwoordigers van de importeurs, winkeliers en consumentengroepen.  

Alle partijen gaven aan dit initiatief van de regering ten volle te ondersteunen. Met het brede draagvlak is de overtuiging volop aanwezig dat de voordelen voor de burger snel zichtbaar worden op de winkelrekken. 

Beide ministers onderstrepen dat er bijzondere aandacht is voor het versterken van de concurrentiepositie van de lokale producenten. Consumenten zullen ook worden gestimuleerd zo veel als mogelijk Surinaamse producten te kopen. Deze projecten zijn nu in de maak.

De nieuwe lijst met verlaagde basisgoederen wordt op korte termijn bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat die wordt uitgebreid met meer gebruiksartikelen. Importeurs worden voortaan verplicht hun maximumprijzen te publiceren en toe te zien dat deze door de wederverkopers worden nageleefd. 

De controle op de prijzen zal streng zijn. Het ministerie van EZ zal de gerichte controles uitvoeren. In geval van klachten kunnen die doorgegeven worden op de Facebookpagina van dit ministerie en telefonisch/ Whatsapp op 08530915.16 REACTIES

 1. Weer een goed initiatief dat voor de geboorte helaas al gaat sneuvelen. Ik wil niet negatief overkomen, maar lees zelf , op papier ziet het er keurig uit maar in de praktijk, om met mijn vriend Louis van Gaal te spreken, is het an nother koek.
  Ik zie het al gebeuren, de importeurs klaren hun goederen in tegen een koers van 14 zoveel en de prijzen in de winkel omgerekend op basis van een veel lagere koers!!!! Krijgen wij een déjà vu en gaat de regering subsidie geven aan de nieuwe Chotelals (njang patoes) van deze regering.
  Wat gebeurt er verder met de opgepimpte Valutawet??
  Wat ik mis is een analyse van de knelpunten in deze hele materie. Wat gaat er zoal mis!!!men is al tig jaren bezig. Doe eerst maar een gedegen onderzoek ipv willen werken met weer een dood ding.


  Maak melding

 2. De overheid doet aan symptoombestrijding. Kans is heel groot dat er een tekort gaat ontstaan met betrekking tot de basisgoederen, omdat er veel meer gesmokkeld gaat worden naar het buitenland.


  Maak melding

 3. @Glen: Welke regering bereikt stabiliteit door de door jou gewenste producten gratis te maken? Gratis is alleen bij charity/voedselbank. Zelfs de boenkopserie van kerkelijke genootschappen is niet gratis. Heeft of hebben vorige regeringen 1e levensbehoeften ooit gratis gemaakt?
  Ken je de tijd nog dat de bankbiljetten meer nullen dan pixels hadden?
  Toen ik er woonde was je als kind de koning te rijk met een kwartje zakgeld. Voor het gevoel wisselde je het zo klein mogelijk om het veel te doen lijken/klinken.
  Als we naar de kerk gingen kregen we 2 centen voor de collecte nu zegt de dominee laat het niet klinken maar ritselen wat geld is in Suriname al bijna 40 jrn geen moer waard. En de Surinamers willen alleen import nuttigen en ja dat kost geld.
  Alleen zuurstof is nu nog gratis in Suriname want zelfs water kost geld of je moet zelf een bron slaan.
  Zelfs bedelen brengt niets meer op maar eerste levensbehoeften moeten van jou gratis hihi ie ede borro wreed.


  Maak melding

 4. De overheid kan liever de voedingsproducenten zoals Fernandes en andere subsidiëren dan de importeurs. Ze moeten erover zorgen dat de voedingsproducten gesubsidieerd of tegen zachte dollar leningen machines in het buitenland kunnen kopen en zo hun productie kunnen verhogen, waardoor ze kunnen lconcurreren met buitenlandse producten en daarnaast moet er ook gewerkt worden aan de kwaliteit. De overheid kan een voorbeeld nemen aan De Thaise overheid die eigen voedingsproducten flink ondersteunen om de binnenlandse en buitenlandse markt van kwalitatieve producten te voorzien. Vind het jammer dat bedrijven als Fernandes niet luider hun stem laten horen.


  Maak melding

 5. Deze regering heeft het zwaar weet niet waar hij moet beginnen teneerste begin zo Als chotelal en de andere die hun eigen familie steunen de supermarkt eigenaren goed in de peiling te houden dat de minder bedeelde onder komt te lijden begin de koers te verlagen want het is niet te doen doe een goed analyse aan alles.
  En deze president moet ook niet zijn eigen kennis en familie een functie aanbieden waar ze geen flauw benul van hebben of niet die studie gedaan heeft er zijn genoeg gegadigden die dat wel hebben en op de post kan zijn werk doen net Als zijn echtgenote want hij mag helemaal niet dit doen om de echtgenote op die functie neer te zetten net Als de anderen die zitten wel op de post maar helaas kunnen ze niks aan hun zakken vullen eind van de maand het gaat echt niet eerlijk met deze president daar.


  Maak melding

 6. Het zou goed zijn als de regering ook boekhoudingen, belastingaangiftes en bankrekeningen gaat controleren.
  En met name die van de cambio’s, casino’s, vastgoed bedrijven, transporteurs en autohandelaren.

  Er zijn toch ook dubieuze transacties geconstateerd bij Chotelaar en Rudisa ?
  Zijn die al verder onderzocht ?

  Controleer als eerst alle bedrijven die zaken hebben gedaan met Dagoebert Dilip en de Bouta boys. Dat zal de eerste gunstige effect zijn op de koers en de prijzen.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 7. Ik vind het aan de ene kant fout om voor een ondernemer zijn verkoopprijs te bepalen.

  Is het niet beter om het belastingstelsel aan te passen en andere afspraken met ondernemers te maken. Afspraken mbt investeringen en personeel bijvoorbeeld.
  En een controle op illegale valutahandel van internationaal opererende bedrijven.

  Er is veel meer aan de hand.

  We have a job to do.
  Wi no sa frede. Krakti !


  Maak melding

 8. Deze tregering kan controleren wat ze wil, werkverschaffing voor matties, maar ze zal uiteindelijk NIETS doen.
  of ze schijten bagger of ze hebben zelf bakken vol boter op hun kop,
  nee toch niet het een of het ander
  Het is
  beide


  Maak melding

 9. glenn , paarse rat , en jou lover pony net zo , stelletje bouta kontenlikkers , ga naar leonsberg en ga samen met jullie baasje en boefdraad op het droge zwemmen , maar pas op je kunt wel verzuipen daar , , nietsnutters.


  Maak melding

 10. nou … weet je … respect voor pony en glenn…. gezien Pony mr van gaal kent en mr glenn pakira kent…in dit geval… wel van harte hou van kritische mensen met respect …. 5 generaties , 5 kleuren, 5 geloven 5 etniciteiten en 5 rijkdom lagen kent … als Pony mr van gaal persoonlijk kent en zn vrienden … horen wij het graag … … oeng moes bondroe volgens de vlag togg? Geef elke suri kind n kans … hoor t graag… neks no fout ( hoor graag de feiten, WE staan open voor elke talent ) … fijne avond …. take it away / sing your song…..


  Maak melding

 11. Haha Realitymaster, je bent een echte Dombo, je kent mij niet , blij dat jij mij niet hoeft te kennen en toch twijfel je aan mijn vriendschap met van Gaal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.