Kwikvervuiling door goudzoekers vergiftigt bewoners binnenland

16
Goudzoekers in Suriname
Archieffoto: Goudzoekers in Suriname

De kwik die gouddelvers in Suriname gebruiken, vervuilt het rivierwater waarin velen in het Surinaamse binnenland mee baden en koken. Dit afvalproduct uit de goudwinning zorgt voor hersenbeschadiging bij kinderen en nierproblemen bij volwassenen. Dat blijkt uit dit uitgebreid artikel van OneWorld.

Hoe het metaal zich precies verspreidt in het milieu is niet goed bekend, maar het wordt inmiddels overal in het land gemeten in de rivier, in de bodem en ook in consumptie-vis. Inheemse gemeenschappen als de Wayana eten veel vis en krijgen daardoor ook veel kwik binnen, blijkt uit onderzoek.

In de omgeving waar zij wonen zoals Kawemhakan midden in het bos, zijn duizenden illegale en veelal Braziliaanse goudzoekers actief. Ze ontbossen en graven land af om goud te zoeken. Hierdoor zijn er in die gebieden geen bomen meer en is het water vervuild.

En het aantal goudzoekers uit Brazilië blijft toe nemen, zoals deze week te zien was in deze reportage van Nina Jurna (onder).

Het tegengaan van het gebruik van kwik is lastig omdat de zeer lucratieve kwikhandel de mijnbouw met kwik in stand houdt. In Suriname is ook nog sprake van gebrekkige toezicht op de handel in kwik. Of dit ooit effectief aangepakt kan worden is maar de vraag.

Lees het uitgebreid artikel in OneWorld.


16 REACTIES

 1. Goedemorgen waterkant.netters. Het is langer bekend dat kwik, gebruikt bij goudwinning, schadelijk is voor flora, fauna, en de de mens. Men was liever niet aan begonnen. Dus achteraf bevestigen dat brengt geen zoden aan de dijk. Ze hebben ook per “ongeluk” een passende foto geplaatst. En je moet zelf je conclusie trekken. Mijn conclusie is heel simpel : aan een ieder “Eet mijn mars”. Beeldmateriaal zegt meer dan woorden.
  IK wens, ieder oprechte Surinamer en die van plan zijn oprecht te worden, een voorspoedig 2021.

  Hojot,

  En La Sombra Del Arbol.


  Maak melding

 2. Hoe moeilijk is het om Kwik te verbannen.
  Niet echt andere landen over de wereld hebben het gedaan.
  Gewoon in de wet vast leggen en Hoge straffen


  Maak melding

 3. De Brazilianen doen dit NIET in hun eigen land, in Brazilië worden ze direct hard aangepakt.
  SU moet HANDHAVEN dat is SU ook verplicht ogv MIRAMAT verdrag.
  Illegale Brazilianen deporteren.


  Maak melding

 4. Regering stuur het leger, vreemdelingen politie en de belastingdienst op hen af. Ons land wordt vernietigd de bevolking vergiftigd bodemrijkdommen weggedragen. Oeng doe wan sani!!!!!


  Maak melding

 5. Waarom.we een leger erop nahouden.mag DiDiBri weten. Tot nu is het enige opvallende wat ons leger heeft gedaan is DiDiBri aan de macht helpen. Guyanezen en Brazilianen die ons grondgebied svhenden, wordt geen strobreed in de weg gelegd.


  Maak melding

 6. Is al jaren bekend dat de concentraties kwik veels te hoog zijn. Is ook al lang bekend dat de grote mijnbedrijven radioactieve afval produceren en in de natuur dumpen.

  We weten het allemaal al. Er gebeurt alleen niks concreets aan het stoppen van deze dodelijke praktijken omdat de mens gelokt wordt door het goud en geld.
  Business as usual.

  Als voorbeeld duurde het meer dan 20 jaar in USA voordat die Teflon case van Dupont werd gewonnen door de advocaat die zijn leven eraan wijdde.

  Bottom line: geld is belangrijk. Een mensen leven is niks waard in de ogen van geldwolven.


  Maak melding

 7. Kali madjoe, wat doe jij zelf als Surinamer , de hele dag in je hangmat en alleen maar commentaar geven. Wil je dat deze regering ook bloed aan hun handen hebben.
  Die Braziliaanen zullen niet zomaar weggaan ze kwamen op uitnodiging van den.
  Trouwens ze hebben betere wapens.
  Waarom kom je zelf niet in actie, ga met je vriend Siebrano Pique demonstreren bij de Braziliaanse ambassade, heeft misschien meer effect.


  Maak melding

 8. Als hoer bouta de Brazilianen geen vergunning had verleend, was het niet zover gekomen, dan haalt hij haitianen in het land, om in de landbouw te werken, maar die haitianen werden slim, en begon voor eigen gewin, nu is het een soort plaag bij de Surinaamse mark, met surinaamse politie en haitianen is het kat muis spel, als men Chinese of indiaase mensen had gehaald was het een succes geweest, niks heeft deze charlatan bouta iets positief gedaan, over stelen niet te spreken, bovendien een land als suriname is zo rijk, maar veel mensen zijn arm, omdat de geschoolde liegen bedriegen om aan de macht te komen, surinamers hoeven niet arm te blijven, doch blijft op de juiste partij stemmen santoki en Brunswijk gaat een voorbeeld zijn, een land draait niet op voedsel pakket, iedereen moet een mooie leven kunnen hebben, het moet afgelopen zijn met de geboefte in suriname en manipulatie, santoki Brunswijk, laat zien dat jullie een mooie voorbeeld zijn voor onze geliefde suriname!!


  Maak melding

 9. Je hebt montgold en imgold, praat met de Amerikaanse regering, ze zullen zeker helpen om de de kanker Brazilianen het land uit te krijgen, suriname kan het alleen niet, die manschappen en equipment heeft suriname niet, steek for help,anders vloeit onze rijkdom naar Brazilië, Venezuela guyana frans guyana heef ook met dit probleem te maken, doe niet alsof het alleen surinaamse probleem is ok


  Maak melding

 10. De binenlandse bewoner moeten zelfs initiatief nemen en iedereen die daar niet hoord verjagen,ook de multy nationals,en zelfs dit grondtstof ontginen en gewoon belasting aan de staat afdragen,als de staat geen veiligheidt en wetgeving in het gebiedt kan garanderen, moet de gemeenschap dat maar zelf doen.
  Dat gebeurt in bepaalde wyken in paramaribo ook , hun eigen beveiliging.


  Maak melding

 11. Sriejo , veel van je reactie is goed , maar de regering heeft nu al bloed aan hun handen , ze moesten al van dag 1 op 17 juli 2020 al het goudwinning per direct moeten stoppen, ze wisten dat met die goudwinning kwik en andere chemische troep wordt gebruikt , en daar door dat de mensen die daar wonen in dorpen vergiftig werden , met nare gevolgen van dien , , nu zes maanden later is er nog niets ondernomen , en er komen steeds meer illegale mensen daar , regering Santokhi-Brunswijk is de goudopbrengst meer waard dan mensenlevens , , als U ook zo denkt bent U als regering niet beter dan alle vorige regeringen , en in plaats van ons land Suriname op te bouwen ( dat was al vernietigd door bouta ) , gaat U het nog verder vernietigen , en het is niet de schuld van covid.


  Maak melding

 12. @WAT
  wanneer het binenland de boel afsluit is het afgelopen ,dan zal het nooit meer gebeuren en Paramaribo zal zyn eigen zak geldt moeten opbeuren,dan gaan figuren als jy minder dom doen en iets gaan doen dat zinvol en rechtvaardig is


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.