Dr. Lachmi Kodan van AZP gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht

21
dr. Lachmi Kodan (midden)

Op donderdag 17 december 2020 promoveerde dr. Lachmi Kodan, gynaecoloog/obstetricus en hoofd van de afdeling Gynaecologie/Verloskunde van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met haar proefschrift “Maternal Mortality in Suriname – Implementation of Maternal Death Surveillance and response to reduce preventable maternal deaths” aan de Universiteit van Utrecht. Samen met haar promoveerde ook dr. Kim Verschueren, aios Gynaecologie, op hetzelfde thema. Dr. Verschueren heeft vanaf haar periode als coassistent in Suriname, dr. Kodan bijgestaan.

Dr. Kodan wordt gedreven door haar overtuiging dat de zorg voor de zwangeren in Suriname beter kan. Zij heeft in eerste instantie gekeken naar de moedersterfte in Suriname in de periode 2010-2014 en de oorzaken daarvan. Zij heeft daarvoor gebruik gemaakt van maternale sterfte audits; een methode waarbij een groep van deskundigen gezamenlijk kijkt naar elke moedersterfte en de factoren die hebben bijgedragen aan het overlijden, in kaart brengt.

Op basis van de eerste gegevens heeft zij, ondersteund door haar opleider prof. Humphrey Kanhai, een traject ontwikkeld welke ervoor moest zorgen dat de zorg aan zwangeren in Suriname verbeterd werd. Met de steun van het Julius Center van de Universiteit van Utrecht werd een wetenschappelijk onderbouwd  verbetertraject uitgezet. Zo werden internationale richtlijnen aangepast aan de Surinaamse setting in samenspraak met alle gynaecologen en verloskundigen. Vervolgens werden alle verloskundigen in Suriname getraind in het toepassen van deze richtlijnen.

De factoren die bijdroegen aan de maternale sterfte werden bijgehouden en de richtlijnen werden waar nodig ook weer aangepast.

Uit de bijgehouden gegevens bleek dat de moedersterfte in Suriname vanwege nabloedingen drastisch was gedaald in de periode 2015-2019 ten opzichte van de vorige periode. De totale moedersterfte daalde echter niet, maar dat heeft met factoren te maken, waar gezondheidswerkers vooralsnog minder invloed op hebben.

In een persbericht feliciteert het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met trots dr. Lachmi Kodan die met haar onderzoek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de gezondheidszorg in Suriname en met de toegepaste methode wellicht ook de gezondheidszorg elders ter wereld.

Dr. Kodan is vanaf 2003 in dienst van het AZP; eerst als arts en vanaf 2009 als gynaecoloog obstetricus. Om de gegevens die verkregen werden tijdens haar onderzoek beter te begrijpen, deed zij ook nog een masterstudie Epidemiologie, die zij eerder dit jaar afrondde. Zij is de eerste vrouwelijke specialist in het AZP die zowel haar artsen als specialisten opleiding vanuit Suriname heeft gedaan en gepromoveerd is.

Zij krijgt binnen het AZP de gelegenheid om haar wetenschappelijke carrière te vervolgen als hoofd van het Scientific Research Center Suriname.

21 REACTIES

 1. Echt een Surinaamse vrouw om trots op te zijn en in tegenstelling tot andere hoogopgeleide Surinaamse dames, houdt zij zich strict bezig met het vakgebied waarin zij opgeleid is, zij denkt niet dat, omdat ze hoogopgeleid en ergens gespecialiseerd in is, zij zonder meer overal elders ingezet kan worden.


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd mevrouw!
  Ik lees een basis-opleiding en 2 specialismen. In de vorige eeuw studeerde je voor 1 vakgebied en werkte 50jr voor een baas. Nu niet.

  Phoehoe, je zal zo’n vader hebben die het prima vind, dat je met een vent trouwt die uiterst ingenomen is met je masterdiploma, aanrecht-kunde.
  Moet kunnen, sommige vrouwtjes zijn geboren keuken-leiders, anderen zijn geboren om een verschil te maken in de wereld.


  Maak melding

 3. Van harte gefeliciteerd mevrouw.
  Het is prachtig te zien hoe vrouwen zich ontplooien, maar ook respect voor de ouders die hun kinderen hierbij stimuleren.


  Maak melding

 4. Henkes je bedoelt jou ras genoten? Jou soorten is nergens goed in ik weet dat het van jou kant een steek is naar de firstlady. Wel de firstlady heeft meer papieren dan jou soort met zijn allen bij elkaar. Noem één van jou soort die het gemaakt heeft zonder stelen,roven of corruptie?


  Maak melding

 5. @Esmerald,
  Ook vrouwen die affiniteit hebben met de keuken ,maken het verschil in de wereld. Als we praten over gezinsverband, heeft een man feitelijk meer aan een vrouw die goed overweg kan in de keuken en andere huishoudelijke taken ,dan een of andere hoogopgeleide vrouw die het een absolute verschrikking vindt in de keuken. Gelukkig kan iedereen voor zichzelf een weg vinden waar hij/zij het best mee gediend is. Het beste is een combinatie .Het punt is dat een huisvrouw niet onder doet voor een academicus. Beiden maken het verschil in de wereld.


  Maak melding

 6. Redskin, je weet niets van mij, je weet niet of en wat ik gestudeerd heb, ook weet je niet in welke etnische groep ik zit (rassen bestaan niet en vooral in Suriname, met zo’n gemixte bevolking, met zoveel doglas, is dat onzin) en je weet ook niet met wie ik deze hoog opgeleide Surinaamse vrouw vergelijk.


  Maak melding

 7. Zoooo, mijn kleine domme nep-indiaantje Redskin is op dreef. Was jij niet dezelfde lummel die eerst plechtig verklaarde een Arowak te zijn? Om vervolgens later aan te geven dat je half- Hindoestaan bent? Wat ben je ? Je bent niets waard . Het enige wat je kan is denigrerend doen. Met dezelfde munt moet jij terugbetaald worden. In niets lijk je op de indianen in Suriname. Je bent gewoon een volgevreten vetzak die zich een Nederlander waant. Is het nou ‘jou ‘soort of ‘jouw ‘ soort? Wie ben jij om mensen in een hokje te drukken? Wie geeft jou het recht? Je spoort niet met die racistische uitspattingen van je. Het zijn juist personen als jij die ervoor zorgen dat Suriname geen spat verder komt omdat jullie al te nadrukkelijk bezig zijn met ras indelingen. Nep- indiaan die je bent.


  Maak melding

 8. Het verbaast mij dat Redshin precies weet wat voor ras Henkes is Nauw Redshin .. ik ken zat donkere mensen die dokters, advocaten ingenieurs enz zijn.. Gelukkig hebben wij nog heel slimme Surinamers zoals als deze mevrouw waar wij trots op kunnen zijn dan de domme Redshin die maar onzin uitkramen.

  Mevrouw .. Van harte gefeliciteerd 👍


  Maak melding

 9. @Pakiratigri
  Beetje late reactie, stond achter, of is het vóór het aanrecht.

  Ik lees dat je goed geïntegreerd bent;
  “Als we praten over gezinsverband, heeft een man feitelijk meer aan een vrouw die goed overweg kan in de keuken en andere huishoudelijke taken ,dan een of andere hoogopgeleide vrouw die het een absolute verschrikking vindt in de keuken.” 🤨🤣😂

  Verwacht je een tirade of pleidooi of zo.
  Doei!


  Maak melding

 10. Nee beste Esmerald,
  Ik verwacht geen tirade noch pleidooi. Opvallend was dat jij vrouwen onder twee noemers plaatste. De ene categorie was vrouwen die zorgzaam zijn en de andere, vrouwen die het verschil uit zouden kunnen maken in de wereld. Je laat dus blijken dat je niet gecharmeerd bent van vrouwen die in zorgzaamheid uitblinken. Althans ,zo kom je over.


  Maak melding

 11. Gefeliciteerd! Ik ben trots op U!

  Die mensen hier met een lage ontwikkeling die zoveel domme reacties plaatsen mogen een voorbeeld aan u nemen.

  Ik wens u heel veel succes toe.


  Maak melding

 12. mevrouw dr, Lachmi Kodan prima gedaan , wat U gehaald hebt op U vakgebied , en velen hier maken een discussies over huisvrouw , okee , maar deze mevrouw dr. Lachmi Kodan kan ook buiten haar werk om thuis wel een keuken Princes zijn toch.


  Maak melding

 13. Gefeliciteerd mevrouw Lachmi! Op mensen als U kunnen wij trots zijn.
  —–0—–
  Verder hoe je ook in elkaar mag zitten, man of vrouw, het spreekwoord zegt,….
  birds of a feather flock together.


  Maak melding

 14. Gefeliciteerd mevrouw. Steeds meer vrouwen op top posities. Daar worden we beter van. al moet ik zeggen dat mevrouw simons geen ene moer voor ons vrouwen heeft betekent.
  de kloof tussen man en vrouw heeft zij niet proberen te verkleinen. jammer, zeker als je zo een belangrijke positie hebt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.