vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieBEP biedt excuses na aanrijding door dronken DNA-lid Kanape

BEP biedt excuses na aanrijding door dronken DNA-lid Kanape

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse politieke partij BEP heeft maandag een verklaring uitgebracht waarin ze haar excuses biedt aan de gemeenschap, voor het gedrag van een van haar leden. BEP DNA-lid Remi Kanape maakte afgelopen zaterdag namelijk een aanrijding onder invloed van alcohol.

Kanape stapte dronken achter het stuur. Onderweg naar huis heeft hij de controle over het stuur verloren met als gevolg dat een stilstaand voertuig van achteren is  aangereden zegt de partij.

“Met deze verklaring bieden wij onze excuses aan, de politie voor het berispelijk gedrag tegenover de agenten in de rechtmatige uitoefening van hun werk. Wij hebben spijt van deze onverantwoordelijke handeling en bieden wij publiekelijk onze excuses aan, zowel  de eigenares van de auto die is aangereden als ook aan de gemeenschap. Wij ondersteunen nog altijd de inspanningen van de autoriteiten ter verhoging van de verkeersveiligheid en zal waar nodig onze bijdrage leveren” aldus de BEP in Suriname.

 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

46 REACTIES
 1. waar nodig onze bijdrage leveren
  dus ze gaan die dikkop uit het dna knikkeren??

  tuurlijk doen ze dat niet… grote bek maar geen daden of verantwoordelijkheid.
  als je zo’n iemand in je partij hebt?? zegt gelijk genoeg over je partij.
  een domme stront bende


  Maak melding
 2. Een menselijke handeling die wel vaker gepleegd wordt door personen die zogenaamd als voorbeeld dienen voor de samenleving. Denk niet dat het verstandig is voorbeelden te ontlenen aan politici. Die zijn juist op hun best wanneer het water troebel is. Het boetekleed ligt niet bij de BEP maar komt op het bordje van de heer Kanape. In dat opzicht hoeft de BEP geen excuses aan te bieden maar juist met afstand deze daad verwerpen. Overigens is het een strafbaar feit, daarnaast, binnen de gelederen van de BEP, zou er ook gekeken kunnen worden welke interne represailles men zou kunnen treffen.


  Maak melding
 3. Excuses van de BEP brengt moesje niet naar Parijs. Degene in kwestie is volksvertegenwoordiger en voorbeeldfiguur. Hij zou de eer aan zichzelf moeten houden en aftreden. Er zal aan de hand van die gruwelwet over politieke ambtsdragers , die m.i. moet worden afgeschaft, gekeken worden als inderdaad, zoals pakira stelt, er strafrechtelijk vervolgd moet worden.


  Maak melding
 4. Een partij met principes en moraal zet een lid die zoiets doet uit de partij, immers partijleden moeten van onbesproken gedrag zijn en niet met justitie in aanraking zijn geweest. Alleen dan straal je vertrouwen uit. In Su denken mensen in hoge posities vaak vanwege hun macht en invloed dat ze boven de wet staan. Dat gedrag en de mentaliteit die diep geworteld zit in de cultuur moet veranderen. Suriname heeft wat dat betreft nog een lange weg te gaan.


  Maak melding
 5. Zoals altijd zullen ze zeggen zand erover, en verder fierefluitend gaan. Dna leden zijn al decennia lang onaantastbaar.
  Onder al die vervloekte regeringen die su heeft gehad, als nou van nps pl,vhp,bep of abop blijft 1 pot nat.
  Rovers, geitendieven,grondrovers, bankrovers en dat wil su regeren.
  Trieste bedoening is dat in su.


  Maak melding
 6. TE ZWARE TAKKEN BREKEN AF DOOR HUN EIGEN GEWICHT.

  DE WERELD IS ALS DE ZEE, WAT NIET MEESTROOMT KOMT OP
  DE BODEM TERECHT OF WORDT ALS SCHUIM/AFVAL AAN DE KANT
  GEDUWD.


  Maak melding
 7. Alleen excuses? Dat legt geen zoden wanneer dijk, hem uit de partij en de DNA zetten en herstelbetalingen aan het slachtoffer en de politie laten betalen en zorg ervoor dat het niet zo lang duurt als dat Nederland excuses en herstelbetalingen voor hun misdadig slavernij verleden geeft aan de nakomelingen van hun slachtoffers.


  Maak melding
 8. God works in mysterious ways!

  Gewetenswroeging, omdat je niet gestemd hebt voor het opsluiten v aloe baba, dan maar zuipen hé.

  Geeft niet, je bent vergeven.
  In januari staat op de rol; strafzaak aloe, bouta en boefdraad, zonder jou stem.


  Maak melding
 9. Een politicus ongeacht van welke partij hij lid is, dient het goede voorbeeld te geven.
  In deze tijd van een massaslachting in het verkeer zou hij het wel beter moeten weten.
  Dit kan echt niet. Iedere politicus van welke politieke kleur hij is moet de eer aan zichzelf houden bij dit soort wangedrag. Dus als hij recht en waarheid wil dienen, zal hij zijn zetel terug moeten geven aan zijn partij.


  Maak melding
 10. @henkes
  en de volgende mongool die weer het domme slavernij verhaaltje op tafel gooit.

  nog 1x voor deze achterlijke mongool…
  elk land heeft meegedaan aan slavernij, alle groepen zijn schuldig aan slavernij.
  dus hou nu eens je domme bek over excuses, want het gaat jou en je domme vriendjes maar om 1 ding….. doekoe in de vorm van herstelbetalingen.
  leer eens kijken naar de toekomst en leer daar aan te werken ipv dat huilgedrag en altijd maar terugkijken naar wat vroeger gebeurd is en waar jij zelf geen reet van hebt meegemaakt.
  trieste sukkel dat je bent..met je eeuwige slachtoffergedrag


  Maak melding
 11. Henkes met je paarse zieke geest,wat heeft Holland hier mee te maken?Laten we eens kijken hoeveel jou soort al heeft gestolen in veertig jaar onafhankelijk zijn. Waar is het geld van Holland gebleven en waar is het geld van de afgelopen jaren gebleven?


  Maak melding
 12. Geen genoegen nemen met excusen.
  In Suriname moet men beseffen dat dezelfde wetten en regels gelden voor iedereen ook voor politieke figuren!Straffen die Kanape met een fikse boete en graag rijbewijs invorderen voor x-aantal periode.


  Maak melding
 13. @Henkes.
  Groei toch op !
  De slavernij is afgeschaft in 1863 en Suriname is onafhankelijk sinds 1975.Doe je best onafhankelijk te zijn en please schei uit met die begi-begi cultuur.Nederland is de nazaten niets schuldig.Meer dan de helft van de surinamers wonen in Nederland en genieten een wel verzorgde leven daar, ook de nazaten van het slavernij verleden doen het goed in Nederland en ik zie ze niet van land willen ruilen.
  Hoe gek het ook klinkt, we moeten Nederland dankbaar zijn dat onze voorouderen naar Suriname zijn gebracht want niemand van ons zou in de geboorte land van onze voorvaderen willen wonen!
  Wees onze voorvaderen dankbaar dat ze de overtocht naar Suriname gedurfd hebben te maken, het is niet prettig voor ze geweest en wij de nazaten zijn trots op ze.Dankzij hun hebben we een beter leven in Suriname.


  Maak melding
 14. Er is wel degelijk een legitiem punt gelegen in het slavernijverleden. De vaststellingen zijn dat er zonder meer inbreuk gepleegd is op mensenrechten. Het verleden doet er niet toe. Een misdrijf is een misdrijf. Onverjaard is dat. Nederlanders vieren tot de dag van vandaag de bevrijding van Hitler. Na honderd jaar zullen ze dat nog steeds doen. Na vierhonderd jaar idem dito. Het kent geen einde. De daden van Bouterse worden nog steeds in memorie gebracht . Tig jaar na dato. Over honderden jaren zullen die ook herdacht worden. Waarom dan niet het slavernijverleden? Die categorie is in wezen nog erger. Het duidt op een volkomen gebrek aan respect voor de mens. Daar moet gerechtigheid gezocht worden. Jammer dat het geld gaat kosten. Het is niet anders. Als jij een slachtoffer bent geweest en je gaat voor de rechter, mag je ook een claim doen. Als het helemaal goed is, krijg je ook de claim. Landen die zich schuldig gemaakt hebben aan onmenselijke toestanden, zitten niet te wachten op claims. Het neemt niet weg dat gerechtigheid moet zegevieren. Boete zal men moeten doen. Goedschiks of kwaadschiks.


  Maak melding
 15. Iedere Surinamer die blij is dat Nederland zijn voorouders tot slaaf heeft gemaakt en heeft uitgebuit en Nederland daar dankbaar voor is, is idioot. Nederland had totaal niet de bedoeling dat wij, de nakomelingen van slaven en contractarbeiders het beter zouden hebben dan onze mensen die in Afrika en Azie zijn achtergebleven. Persoonlijk wil ik in geen enkel ander land dan Suriname wonen, maar ik ben daarvoor geen dank aan Nederland verschuldigd. En als een dief mij besteelt en daar rijk van geworden is, is het niet meer dan billijk dat zijn rijke nakomelingen mijn arme nakomelingen vergoeden of schadeloos stellen, al vond de oorspronkelijke diefstal duizenden jaren geleden plaats. In het geval van de Nederlandse diefstal van Surinaamse arbeidskracht, waar ze niet of te weinig voor betaald hebben, dat vond tot voor twee tot drie generaties geleden nog plaats. Het zou meer dan terecht zijn als het gigantisch rijke, ontwikkelde Nederland herstelbetalingen deed aan de, mede door Nederland, onderontwikkelde staat Suriname.


  Maak melding
 16. @Ray, ik deel je mening. En niet alléén in Suriname hebben we een beter leven maar ook in Nederland hebben veel nazaten een beter leven. Nederland biedt veel mogelijkheden maar het vermogen om vooruit kijken is blijkbaar niet aan een ieder besteed. Want als jij most of the time wilt chillen etc etc en blijft ouwehoeren kom je nergens. De slavernij moeten we NOOIT en te NIMMER vergeten want die was onmenselijk. laten we die periode zien als een offer welke onze voorouders hebben moeten brengen voor “Ons Nazaten”. Aan de beste DNA lid in kwestie zou ik willen meegeven om terstond zijn DNA lidmaatschap in te leveren. U heeft uw integriteit te grabbel te grabbel gegooid op een manier die nooit en te nimmer meer verschoond kan worden. Dus “Har a dang”


  Maak melding
 17. @Henkes
  Echtwaar Henkes?Ben je werkelijk zo dom?
  Smartegeld en al dat wat je van Nederland eist moeten je voorouders die als slaven werden gebracht hun ten goede komen.Wat ga je doen @Henkes..
  ,hun uit hun graaf sleuren en smartegeld geld geven als trootst?
  Hun nazaten bezoeken dansies,zijn party animals,avond vierdaagse en noem maar op alle plezier hebben ze.Niemand die ze tot slaaf aan het maken is,ze zijn geboren als vrij mens,enigste wat ze moeten doen is werken en naar school gaan als ieder ander.En dat doen ze ook.Maar jij met je slavernij stigma verleden, jij verpest het voor een heleboel anderen.Jij bent de ene die moet opdonderen en verhuizen naar land van afkomst van jou voorvaderen!
  Een ieder ander is heus wel blij om als surinamer geboren te zijn!Blij dat onze voorvaderen als slaven werden overgebracht zijn wij helemaal niet en wij zijn niet trots op de slavernij geschiedenis.We zijn onze voorvaderen dankbaar voor de toekomst die zij voor ons gezorgd hebben.


  Maak melding
 18. @Pakiratigri
  Hoewel mij de relatie bij dit topic met slavernij ontgaat. Vind ik het wel op z’n plaats te reageren.

  Landen Naties kun je niet verantwoordelijk stellen voor de daden van natuurlijke personen en rechtspersonen. Zeker niet voor zaken die in hun tijd, hoe verwerperlijk ook, de normaalste dingen zijn.
  Ik raad u aan eens wat data op te zoeken wanneer slavernij in verschillende landen afgeschaft werd en dat alleen in naam en onderdruk van de internationale gemeenschap.
  Als u goed om u heen kijkt ziet u links en rechts slavernij. geen smartphone zonder slavernij geen goedkope katoentjes bij de Primark zonder slavernij etc. geen met goud behangen Ghaneese koningen zonder slavernij etc.

  U doet net als af slavernij alleen een zwart /wit ding is. De slavernij waar u zo op focust was vooral een zwart zwart ding. Reken maar niet dat de Europeanen het Afrikaanse achterland in ingingen om Slaven te vangen. De slaven waren al handelswaar in Afrika. Denkt u nu echt dat op een plantage een paar boefachtige Europeanen 10 talen tot honderden slaven in het gareel konden houden zonder medewerking van …

  Was de rijkste vrouw van het Westelijk halfrond geen Zwarte mevrouw Van Samson die slaven hield.
  Roeiden te zijner tijd geen Blanke slaven op de galeien van de Berbers tot dat ze als visvoer over boord gezet werden.
  Hadden de Ottomaanse Sultans geen blanke Janitsaren als hun slavenleger / lijfwachten.

  Pakiratigri slavernij heeft vele gezichten en die kunt u vandaag ook nog veel terug vinden. De meeste in Afrika waar het nog steeds een zwart/zwart ding is.


  Maak melding
 19. @ JoJo,
  Je stelt me zwaar teleur. Daarvoor ben je ook een JoJo. Met de wind meewaaien. Een rechtgeaarde Surinamer ben je in ieder geval niet. Je moet geen feiten komen omdraaien. Het is een normale zaak voor een pedofiel zich met minderjarigen bezig te houden en seksuele gebeurtenissen te laten plaatsvinden. Anderen moeten de pedofiel erop wijzen dat het niet hoort. Wat in het begin van de geschiedenis niet hoort ,is verdoemd. Zoveel jaar na dato ,is er geen excuus van ,ik wist niet beter destijds. Je wist het wel vanaf het begin. Duidelijke richtlijnen zijn er al die tijd geweest.


  Maak melding
 20. Ram Singh, zo ken ik jullie weer. Toen die randdebiel Farid Pierkhan zijn NIETgemeende excuses aanbood voor het portreteren van Brunsie als een aap, waren jullie het er hier ook al niet mee eens! Nu ga je weer los in je varkensgedrag! Hebben jullie je trouwens al afgevraagd hoe het komt dat er tegenwoordig zoveel doden te betreuren zijn in Suriname? Heeft het te maken met offers aan Kali Mai in ruil voor macht??? Hebben mensen die nu aan de macht zijn Haïtianen gevraagd om middels voodoo macht te verwerven? Kijk van een bepaalde groep landgenoten weten we dat die niets schuwen voor macht en geld, zelfs het offeren van hun eigen kinderen of het vermoorden van ouders, broers, zus wordt niet geschuwd. HOE KOMT HET DAT ER SINDS DE VHP HET VOOR HET EERST VOLLEDIG TE ZEGGEN HEEFT IN HET LAND ER ZOVEEL BLOED VLOEIT???!!! Ga kijken, ga denken, trek je conclusie….DIT IS GEEN TOEVAL!!!


  Maak melding
 21. @Pakiritigri
  Ik ben altijd consistent geweest op dit onderwerp.
  Je moet niet met de normen van nu naar het verleden kijken.
  je moet de misdaden van individuen en bedrijven niet afwentelen op een volk.
  Verder heeft zowel Anton de Kom en een recent Proefschrift duidelijk gemaakt dat Suriname geen winstpakker was voor NL. Op de top in de periode was het 5% van het BNP maar dat was dan wel het gebied tussen de Amazone en de Orinoco (Berdice) alsmede de Caraïben (incl. suiker van Haiti)
  Ik zeg niet dat het goed is of was.
  Wel weet ik dat er geen smartphones zouden zijn als er in Afrika geen kind-slaven in groten, op plaatsen waar volwassenen niet kunnen komen, Coltan en dat soort metalen oogsten.

  Of mij een beetje meer historisch inzicht wel of geen rechtgeaarde Surinamer maakt is voor mij irrelevant. Ik verbreed u inzicht met overtuiging.

  best grappig mijn dochter zit even klem in Arusha /Tazania omdat er wat vergunningen verkeerd gearchiveerd zijn. Ze is nu te gast bij wat “kolonialen” op een plantage. Die mensen worden daar op handen gedragen omdat zij ontwikkeling mogelijk maken. NL Boeren hebben daar binnen het Afrikaans socialisme van Nyerere in 40 jaar koninkrijkjes gebouwd maar wel met de lokale bevolking. Want als zij niet in harmonie met de dorpen daar functioneren worden ze door het volk (eigenaren van de gemeenschapsgronden) van hun koninkrijkjes gezet.

  Pakiratigri kijk eens wat open er naar de wereld.
  Ik kwam vandaag een mooi citaat tegen
  “Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact”


  Maak melding
 22. De blinde haat jegens de zwarte medemens uit Afrika en zijn diaspora kent vele vormen, zie elke keer weer dezelfde kortzichtige reacties, het gaat nooit over. Jammer🖕🏼🖕🏼


  Maak melding
 23. Best grappig om te merken dat personen met enige intelligentie onder invloed van opgedane, niet verwerkte emoties, tot uitspraken komen die relevant lijken.


  Maak melding
 24. Als de Nederlanders direct na de afschaffing van de slavernij de vrijgekomen slaven hadden gecompenseerd, zouden hun nazaten nu niet meer lullen over herstelbetalingen. Waarom kon Nederland de slavenhouders wel compenseren toen hun slaven vrij kwamen en de slaven niet. Persoonlijk heb ik Nederlands geld niet nodig, ik heb in Nederland gestudeerd en ben daarna direct teruggekomen naar Suriname, want voor al het geld van Nederland wil ik niet in dat ellendige land wonen, maar Nederland heeft de plicht om alles wat ze van Surinamers gestolen hebben te vergoeden. Dieven zijn over het algemeen niet bereid hetgeen ze eenmaal gestolen hebben terug te geven. Maar steeds meer Nederlanders komen tot het besef dat ze dat wel moeten doen als ze niet hypocriet gevonden willen worden. Voor het eerst is b.v. de Nederlandse overheid bereid gestolen kunst uit Suriname terug te geven, en wat de Surinamers met de teruggegeven kunst willen doen, gaat Nederland niets aan. Zo ook, is het aan de Surinaamse overheid gelegen wat zij met eventuele herstelbetalingen wil doen, ze kunnen het in onderwijs voor alle Surinaamse kinderen steken, of in het scheppen van werkgelegenheid door b.v. landbouw en industrie te ontwikkelen, ze hoeven het niet aan individuele Surinamers uit te delen.


  Maak melding
 25. Pakiratigri en Henkes, ik vind jullie reacties volkomen legitiem. Wii hebben het over de slavernij in Suriname en niet over de slavernij als wereldgebeurtenis, een voetnoot van de geschiedenis. Dat anderen het nog steeds niet snappen of willen snappen moeten zij zelf weten. Iemand vindt zichzelf consistent, haha

  Feit is dat je van Schijt geen Poep kunt maken en dan zeggen dat het anders ruikt (onwelriekende geur), wat hier op WTK regelmatig wordt beweerd.


  Maak melding
 26. Van paarse str..vliegen weten we allemaal dat ze elkaar steunen door schijt en poep. Pure blakaman mentaliteit om te wachten tot een ander mogendheid ontwikkeling komt brengen in je land. Je ontwikkeling heb jezelf in de hand. Hindoestanen en Javanen staan bekend om hun harde werk en die hoor je nooit klagen. Klagen komt altijd van de blakaman. waarom: hij is lui en is lid van de nothing doing hanging bagging company. Getuige nationale dieven partij.
  En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, want ik heb genoeg creoolse vrienden die zich wel ontwikkeld hebben en geen reden hebben om te klagen.


  Maak melding
 27. @Pony
  Wat mijn zwager in het Archief van de EBG van oud Duits naar hedendaags Duits vertaalt/omgvormd heeft , heeft mij, niet de meest softe wereldburger, erg bezig gehouden. Het is weerzin wekkend hoe superioriteitsgevoelens uit kunnen pakken. Ook in een voetnoot van de wereldgeschiedenis.

  Pony dat u terug gegaan bent juich in toe. U kunt de sommen ongetwijfeld maken. maak ze dan eens goed.


  Maak melding
 28. @pony

  Voor het gemak heb je de reactie v karwifodi de grootste racist hier overgeslagen.
  Voor iem die beweert overal in de wereld gewerkt te hebben ben je behoorlijk bekrompen.
  Simpele ziel.


  Maak melding
 29. Ik ben een voorstander van hulp aan de Surinaamse bevolking
  Ik heb zelf mijn ideeeen hierover
  ik stel voor
  slachtofferhulp aan de personen in Suriname in de vorm van praatsessies en individuele gesprekken
  en een deel van het geld dan besteden aan de Surinamers die hun o zo geliefde vader en moederland zijn ontvlucht hun familie achter hebben gelaten met zoveel pijn in hun hart vandaag de dag nog.
  Deze mensen zijn de echte slachtoffers
  Dit leed is met geen pen te beschrijven.
  Nu wonen ze in oa Nederland.We zijn zelf onze nationaliteit kwijt we zijndiaspora. Wij lijden
  Besteed het geld dan aan ons
  Maar ook Surinamers in andere landen

  Want alleen geld geven zal niet helpen
  voor echte echte hulp heb je gekwalificeerde mensen nodig psychologen psychiaters, kapiteins die met de mensen gaan praten
  daar heb je veel meer aan dan centen die besteet moeten worden aan eten en dan is het leed ineens verdwenen? Kan toch niet mang
  echte hulp is nodig


  Maak melding
 30. Die karwifodi spoort niet! er heeft bloed gevloeid op 8-12 1982! Maar dat weet hij natuurlijk niet, want hij liep destijds nog in zijn luiers rond. By the way…in mijn posting had ik het over hardwerkende javanen, maar daar hoort deze kafowroe niet bij.


  Maak melding
 31. Esmeralda jij bent niet bekrompen!!!! Prima tog.

  JoJo, wat je zwager heeft vertaald weet ik niet, ik kan ook niet beoordelen als zijn bron objectief is, en over welke sommen maken gaat het, bedoel je de sommen van prof.dr. Emmer.
  Kijk, wij kennen jouw standpunt mbt de slavernij ondertussen wel, prima, iedereen mag zijn eigen mening daarover hebben, wat mij dwars zit is als iemand een ander mening op na houdt en op wil komen voor wat dan ook, dat jij je geroepen voelt die ander te dwarsbomen met jouw mening alsof jouw mening de enige juiste is, waarom, je kan toch gewoon jouw mening geven, tog, niks mis mee.
  Trouwens jouw aangehaalde argumenten heb je van derden, en of die derden objectief de geschiedenis hebben beschreven en weer gegeven, daarover heb jij geen enkele twijfel, is te merken.
  Tegenwoordig heb je een opkomende stroming om de geschiedenis te herschrijven, omdat men vindt dat er teveel vanuit een bepalende gezichtspunt vertrokken is.
  Ik wil je dit nog meegeven:er is een gezegde; zolang de leeuw, dat zijn wij achtergestelden, niet leert lezen en schrijven, zal het verhaal van de jacht, de geschiedenis, vanuit het gezichtspunt van de jager, de heersende groep, worden verteld, snap je hem. Misschien voor jouw te ver gezocht, maar zo staan de zaken, geldt ook voor de Surinaamse slavernij verleden.


  Maak melding
 32. @ Ponij
  “zolang de leeuw, dat zijn wij achtergestelden, niet leert lezen en schrijven, zal het verhaal van de jacht, de geschiedenis, vanuit het gezichtspunt van de jager, de heersende groep, worden verteld, snap je hem.”

  Ik snap hem vrij goed en ja veel geschiedenis is geschreven vanuit de winnaar of vermeende winnaar en er wordt is al veel herschreven.

  1>> In wezen kwam het er op neer wat mijn zwager in de EBG archieven vond is dat de kerk frivool gedrag zondig vond maar dat je een mens die bezit was door de eigenaar doodgeslagen mochten worden. Formeel kerk standpunt Pony van een kerk met groot draag vermogen in de gemeenschap.
  2>> Wie is benadeeld. U bent duidelijk ontwikkeld genoeg om voor uw zaken op te komen. U vindt uw NL opleiding zinvol en maakt daar gebruik van.
  3>> Heeft u de Kom volledig gelezen.
  4>> Misschien ook eens zinvol om de dagboeken van kapitein Stedman eens te lezen.

  U heeft genoeg geleerd qua lezen en schrijven om niet meer te spreken over wij de achtergestelden. Ik ontken nog vergoelijk de wreedheden van de mensen onderling. Voor mij zijn die van alle tijden en van alle kleuren.
  De kern is dat men niet aan hele naties, die toen nog niet eens bestonden, kan verwijten wat een beperkt aantal mensen met een vlag op hun schip 300 jaar geleden voor wandaden begaan hebben.
  Gaat u eens na hoe die mensen op die schepen terecht gekomen zijn en waar ze allemaal vandaan kwamen.

  De geschiedenis heeft veel zijden die ons gevormd heeft en ons vooruit helpt.
  Voor mij is een belangrijk Citaat: “Wie het verleden vergeet is gedoemd te herhalen” George Sayantana


  Maak melding
 33. Citaat:U heeft genoeg geleerd qua lezen en schrijven om niet meer te spreken over wij de achtergestelden.
  Ik heb mij nooit achtergesteld gevoeld en die positie heb ik ook nooit gehad, de achtergestelden, zijn de miljarden mensen over de hele wereld. Je heb ze ook in Suriname. Ik neem aan dat je genoeg waarnemingsvermogen bezit. Wat leren de kinderen over hun eigen geschiedenis, heb jij je weleens afgevraagd tijdens de les geschiedenis als het wel klopt wat er allemaal verteld werd. Ik dacht het niet, dus jouw beeld wordt sterk bepaald door de geschiedenis geschreven door de heersende
  macht. Het vergt veel van je om daarvan los te komen.

  Waar staat geschreven dat wij hele naties verantwoordelijk stellen, wat wij willen is dat hun nazaten zich moeten afvragen, kijkend naar hun eigen geschiedenis, met de waarden en normen van deze tijd, wat zij allereerst van vinden hoe hun geschiedenis is beschreven en dat er eventueel consequenties hier aan verbonden kunnen worden. Voor hun eigen gevoel van morele waarden die zij willen meegeven aan hun nageslacht. Misschien willen zij schoonschip maken.

  Onder de Japanse bezetting had je de “troostmeisjes”, die hebben na lange diplomatieke strijd excuses gekregen van de Japanse Overheid. Eerder was Nederland zelf boos op Japan, omdat Japan zijn geschiedenis volgens NL, had gemanipuleerd.
  Ik zou zeggen, laat het over aan de nazaten om te bepalen hoe zij hiermee omgaan.

  Ik vraag mij in gemoede af als geschiedenis eindig is!!!!!!!! Of trekken wij mensen zelf de grenzen. (De wereld is toch ook niet eindig naar menselijke begrippen)

  Btw altijd gedacht dat onderwijs genieten een universeel gebeuren is en niet NL, Frans of Engels was, geldt misschien voor een paar leervakken.
  (Noot: het boek, wij slaven van Suriname heb ik gelezen en geïnterpreteerd naar het heden (vele discussie avonden) die van stedman id.)

  Wij zullen in de slavernij kwestie nooit nader tot elkaar komen, helaas of je zou van standpunt moeten veranderen ,maar dat is ijdele hoop.

  Mag ik jouw en familie nog een fijne Kerst toewensen 🎄🎄


  Maak melding
 34. Pony
  Wij zijn het aardig eens over het aspect slavernij denk ik. Alleen ik zie dat fysiek en geestelijk nu meer slaven zijn als ooit.
  75% of meer van de wereldbevolking zou je achtergesteld kunnen noemen.
  Ik zoek geen excuses of rechtvaardiging. Kennis dragen waar kom ik vandaan en waar ga ik naar toe is helaas aan weinig mensen voor gehouden.
  Al vanaf de lagere school ben ik kritisch geweest met betrekking tot historie en vooral de bijbel (ik kon de bijbel niet in verband brengen tot het gedrag van de mensen. begreep het gewoon niet). ik had op de mij examen lijst een 5 voor Nederlands 8ten voor de exacte vakken en een 10 voor geschiedenis (vraag waar kom ik vandaan).

  Met de troostmeisjes legt nu juist de vinger op het punt waar het omgaat. De zeerovers en boeven die met scheepjes de Vereningde Zeven Provincieen verlieten en dan met name de een paar specifieke steden, handelden naar eigen inzicht. De troostmeisjes waren slaven van het trotse superieure imperiale leger ofwel de staat. JP Coen roeide heel eilanden uit om een kruidnagel monopolie te verkrijgen, middels terreur, voor zijn meesters.

  Ik hoop op recht dat iedereen zoveel kennis verkrijgt om als nazaten dit te kunnen plaatsen.
  In mijn geheugen staat echter 40 jaar gelden in Edjeba Warri Nigeria een nog al aardig verminkt lijk van een zwarte medewerker die uit een geteste betonmolen kwam en achter ons een andere zwarte medewerker die vrij luid melde “Foreman resigned Sir”. De voorman bleek een Ibo te zijn en die vonden ze aan die kant van de Epkan river niet aardig.
  Dat vormt en het is te vertalen naar de hele wereld.

  Ik hoop op recht dat de mensen leren. ik vrees het ergste als ik om mij heen kijk.
  Suriname wordt door de een gezien als het top punt van sociaal enginering en door anderen als extreem geordend langs etnische grenzen. Beide is niet waar en kan genuanceerd worden naar wie men tegen komt. Echter de gedachten die er rondom racisme ontstaan maar ook de ervaring mensen onder gaan zijn allemaal weerzinwekkend in mijn ogen.
  Daarom heb ik vaak genoeg van dat zwarte ding en schop ik er maar tegen aan.

  Ik hoop dat veel mensen “Sapiens” gaan lezen en proberen het te begrijpen.

  Rest mij u plus … een prettige kerst en een gezond en gelukkig 2021 toe te wensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES