‘Wij Slaven van Suriname’ Non-Fictie Boek van het Jaar

5

Het boek Wij Slaven van Suriname van Anton de Kom is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar. Dat wed vrijdagavond bekendgemaakt door Humberto Tan.

Luisteraars van zijn programma stemden massaal op de verkiezing en met ruim 5000 stemmen kwam Wij Slaven van Suriname als duidelijke winnaar uit de bus. In totaal werd bijna 10.000 keer gestemd.

Wij slaven van Suriname werd in juli door boekenredacteur Emma Louise Diest gekozen als Beste Non-Fictie Boek van de maand. Het boek kwam uit in 1934. De Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom beschrijft hoe Suriname gebukt gaat onder het Nederlandse koloniale bewind en hoe verschillende groepen daartegen in opstand kwamen.

In de nieuwe editie van het boek is onder andere een inleiding van Mitchell Esajas toegevoegd.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. ‘Ten kon drai’; de eerste keer dat ik de naam De Kom hoorde was tijdens de geschirdenisles op de Juliana school, de juf sprak heel negatief over Anton en ze had het o.a. over relletjes onder de Kom. Als Surinaams jongetje wist ik niet wat relletjes waren en van de Kom had ik dus ook nooit eerder iets gehoord.
  En nu is zijn boek Wij Slaven van Suriname helemaal in het land van de kolonisator uitgeroepen tot boek van het jaar. Mijn oud juf van de Juliana school zal zich nu wel omkeren in haar graf.


  Maak melding

 2. Niet alleen jouw oud juf maar ook de hele Surinaamse gemeenschap van toen; tot de jaren zeventig werd de Kom nog gedemoniseerd. Zijn verhaal kon toen nog niet in boekvorm worden uitgegeven, het was een gebundeld uitgave, om het zo te zeggen. Weinig Surinamers in Suriname spraken over de Kom laat staan in Nederland, en zie anno 2020, boek van het jaar in het land van de Kolonisator, wat een keerpunt!!!!! Ik heb nog steeds een exemplaar van de gebundelde uitgave van toen.


  Maak melding

 3. EN VANDAAG DE DAG 2020 GAAT DISCRIMATIE NOG 100% DOOR IN NEDERLAND. MEN GEEFT ZWARTEN EN BRUINEN GEEN KANS OP ENKELE NA OP HOGERE POSITIES.

  SOSO BLAW AI DAGOE E KIES BOENG POST WAS DEN NO SKORO KA.
  WHITE TRASH WE CALL THEM.

  DAAROM KAN IK BOUTERSE SOMS NIET ONGELIJK GEVEN DAT HIJ NIKS VAN BAKRABASIE WIL WETEN. ZE HEBBEN ONS UITGEWERKT EN LATEN PINAREN. KAULO WIT BOEBA.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.