donderdag, mei 30, 2024
HomeNieuws uit SurinameJournalisten vereniging hekelt belemmering pers bij Bigi Sma Dey

Journalisten vereniging hekelt belemmering pers bij Bigi Sma Dey

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft met grote bezorgdheid kennis genomen van voorvallen, die zich de afgelopen periode hebben voorgedaan, waarbij de media werd beknot in het uitoefenen van haar taak. Het meest recente incident heeft zich dinsdag voorgedaan bij de traditionele Bigi Sma Dey, die onder auspicië​​n van het bureau van de first lady door het kabinet van de president was georganiseerd.

Mediawerkers zijn van het terrein verwijderd en andere collega’s is de toegang tot het vroegere Flamboyant Park, waar het evenement werd gehouden, ontzegd. Hun is meegedeeld dat alleen de Communicatie Dienst Suriname (CDS) het evenement mocht verslaan.

De SVJ is ook geïnformeerd, dat in Nickerie de media ook niet is toegestaan, de aankomst van de first lady het afgelopen weekeinde in voornoemd district, te verslaan. Daar hadden alleen medewerkers van de CDS en het Burger Informatie Centrum van Nickerie, toegang. Deze gang van zaken wordt met klem afgewezen en ten stelligste afgekeurd door de SVJ. De Vereniging zal blijven protesteren tegen centralisatie van overheidsinformatie of pogingen daartoe door de regering en haar werkarmen.

De argumenten en redenen die door de coördinator van de CDS zijn gepresenteerd tijdens een persconferentie dinsdagmiddag, waarom de pers bij de Bigi Sma Dey is geweerd, zijn niet steekhoudend en derhalve onacceptabel voor de Vereniging. Al decennialang worden door de Surinaamse overheid (sociale) evenementen georganiseerd, waarvoor de media geen speciale uitnodiging krijgt en altijd toegang heeft om daarvan verslag te doen. De Bigi Sma Dey die door het kabinet van de president wordt georganiseerd is daar een van.

Dat mediawerkers en persfotografen zijn geweerd omdat ze geen uitnodiging hadden voor de activiteit, is voor de SVJ geen valide reden. Indien er bij de regering nieuwe inzichten zijn op het stuk van toelating van de pers bij overheidsevenementen, zou dat ook vooraf op een fatsoenlijke wijze met de media gecommuniceerd moeten worden. Dat is nimmer gebeurd en het lijkt erop, dat maatregelen met betrekking tot de pers op basis van ad hoc-besluiten worden genomen.

In aanloop naar de regeringsformatie hebben de toenmalige aankomende coalitie leiders tijdens de hearing met de SVJ aangegeven, dat de nieuwe regering een transparante communicatie met de pers zal hebben. In de praktijk blijkt echter dat er op dat stuk veel brokken worden gemaakt.

Gezien het feit dat deze zaken een trend beginnen te worden en steeds worden afgedaan als “fouten” en “miscommunicatie” voelt de SVJ zich geroepen aan de bel te trekken en de autoriteiten te herinneren aan de beloften en toezeggingen die gedaan zijn. De regering en haar werkarmen dienen te beseffen dat geen enkele democratische samenleving goed kan gedijen wanneer er sprake is van beknotting, beperking en/of belemmering van de vrije pers om haar werk te doen.

Persvrijheid en het recht van vrije meningsuiting behoren tot de pilaren van de democratische rechtsstaat. Daarom worden de regering en haar werkarmen opgeroepen om indachtig het in de Surinaamse grondwet verankerd recht van vrije meningsuiting en persvrijheid, erop toe te zien, dat de media ongehinderd haar werk kan doen, aldus de SVJ in een verklaring.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Pers je zou er niet ingelaten worden, want het was een Bigi Sma Dey voor rijke Bigi Sma.
  Het was niet bestemd voor moesje van de arme wijken.
  En dat zou de pers onthullen en men zou in opstand komen en kritiek lever.


  Maak melding
 2. De “oranje Olifanten” gaan straks heftig roeptoeteren in de rondte over het uitsluiten van de vrije pers, dat dit ook onder Bouterse schering en inslag was. Dus dan mag deze regering het ook doen (hoge school denki baia),met andere woorden, if Bouterse bing njang Ka isdé, dan joe mag njang a srefi Ka ooktoe. Wat een vooruitgang!!!!!

  Btw; er hebben weer hoge benoemingen plaats gevonden, weer familie en vriendjes. Chan vertrouwt na 6 maanden nog steeds alleen mensen die op hem lijken. De mensen die hij wantrouwt zijn heel toevallig geen Indiase Surinamers, hij vertrouwt alleen geen Afro Surinamers, Indische Surinamers en andere Surinamers. Dit is heeeeeeeel toevallig!!!!!!! Suriname is toch een multi culturele samenleving!!!!!!! Heeft potros Chan al die tijd onder een steen gewoond hahaha. Oeps !!(Ik vind mezelf helemaal niet grappig)

  Het vooruitzicht is niet veel belovend, maar desondanks iedereen een fijne Kerst🎄🎄🎅🏾🧚🏻🐫👨🏽‍🦱🧑🏽‍🦱🌲💫🍞🔔


  Maak melding
 3. Dit is alweer een van de vele weinig doortastende maatregelen die door de regering Santokhi werden genomen. Het lijkt er steeds meer op dat de nieuwe bewindslieden moeite hebben met de communicatie naar het volk. Zij hebben behoorlijk wat voor het volk te verbergen. Foei toch………
  Dit bewijst ook dat de huidige machthebbers dezelfde media die zij gretig tegen de vorige regering hebben weten te gebruiken nu zijn gaan haten. Zij willen dat de media aan hen loyaal is m.a.w. hen naar de mond praat. Jammer voor hen want zo werkt het niet in een democratie. Bouta, we want you back…….


  Maak melding
 4. @robg,
  “Bouta, we want you back…….”

  Nou, vandaag krijg je mijn welgemeende complimentjes. Ik moet het je nageven, jij bent de enige op deze site die toegeeft achter team paars te staan. 👍

  De rest geeft (van horen zeggen) kritiek, maar schaamt zich klaarblijkelijk voor team paars.

  En de media kon de tijd gebruiken om hun kennis op te schroeven. De laatste keer kregen ze te eten en te drinken en binnen enkele luttele seconden, kwamen de DNA leden op soc media terecht. Dus….


  Maak melding
 5. Redskin
  Dan had men geeb Bigi Sma Dey georganiseerd, het is puur een Bigi Sma Dey voor de vrinden van Santokhi de Arya Samja gemeenschap, Het was niet bestemd voor die arme moesje die ook hard heeft gewerkt voor het land Suriname.


  Maak melding
 6. Zo dom kan ik niet zijn ik denk niet eenzijdig bouterse heeft Suriname vernietigd maar wat Santhokie nu doet is ook erg komende 5 jaar mag hij nooit meer aan de macht komen dus het geluk wie wan bouta baka is rommel want al was hij nog president het zou erger worden surinamers zijn echt bekrompen ik vind van wie het niet goed heb gedaan moet nooit meer aan de macht komen het geld ook voor Santhokie ik denk realistisch Santhokie mag van mij ook op donderen ik geef hem nog 3 maanden


  Maak melding
 7. Wat doen de journalisten daar?
  Het gaat om een senioren dag die zorgt voor een gezellige bijeenkomst van de ouderen onder ons.Wat voor een nieuws denken zij te vinden daar?
  Toen ze bouta moesten interviewen was hoe vraag…dag bouta,lekker geslapen in je hangmat?
  Ze gingen lekker op reis met hem,lekker op reis met de vijand van het land.Nu denken ze een verhaal te gaan zoeken daar bij de viering van Bigi Sma Day ?
  Hallo met corona nog in ons midden moeten we rekening houden met aantal aanwezigen.Bovendien staat vermeld dat een aangewezen medium verslag mag doen.Er zou geen veschil in verslag zijn tussen de journalisten die uit zijn op sensatie ,de SVJ dus en da aangewezen medium die het veslag mag doen.


  Maak melding
 8. @RobG
  Hahaha…grappenmaker.
  De journalisten vereingd in SVJ samen met jou hebben democratie ontdekt in 2020 in Suriname.Nu willen jullie democratie testen hoe het werkt.Wij begrijpen het, het is nieuw voor jou en de SVJ,eerder kenden jullie alleen maar dictatuur en dictator bouta.Zo dommerd democratie wil niet zeggen dat je altijd gelijk moet hebben!Je mag je mening hebben en geven zonder te vrezen voor vergelding!Een mening geven of hebben in een democratie wil zeggen dat gediscussierd kan worden erover en men kan het eens is zijn met jou of niet zonder bang te hoeven te zijn.Trouwens de SVJ stelt niks voor.Hun verslaan van nieuws is zielig te noemen.Hun verslaan van nieuws is letterlijk de kaken stijf opelkaar houden geen vragen stellen en schrijven zoals je verteld wordt.Voor 1980 hebben we mogen genieten van echte professionele journalisten,jammer genoeg zjjn ze vermoord op 8 Dec.1982 .Sinsdien hebben wij het te doen met de SVJ ,de amateurs.


  Maak melding
 9. DEN JOURNALIST E LUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  GAANN JULLIE BOUTA INTERVIEUWEN WAAROM HIJ MENSEN MET WAPENS BEDREIGD.

  GAAN JULLIE BIJ DIE INDIAANSE VROUW WALDRING KASIRIE DRINKEN…………

  OENG NO LUL LUL TOEMSIE OM KLEINE DINGEN


  Maak melding
 10. Veel journalisten zijn er niet op uit om verslag te doen maar zijn opzoek naar sensatie. En dit is het probleem. Kritisch zijn is goed maar constant op de proef stellen en opzoek gaan naar misstappen om belachelijk te kunnen maken is irritant. Journalisten als kapitein eenoog schrijven liever over falen dan over successen ! Zij beseffen niet dat zij met hun sensatie schrijven de maatschappij frustreren, iets dat nu in deze tijd en onder huidige omstandigheden zeer schadelijk kan zijn.

  Media bedrijven en journalisten moeten goed beseffen wat de huidige positie is van Suriname. De situatie is zeer ernstig, Suriname ligt in kritieke toestand. De Surinaamse media laat zien hier lak aan te hebben.

  Deze regering Santo. / B. heeft een Hercules taak te verrichten !
  En er zullen nog meer en vaker situaties voorkomen die ACHTERAF beter had gekund. Het goede van deze regering is dat zij gehoor geven en kritiek in overweging nemen. Er is nu eindelijk sprake van een echte democratie !
  De Surinaamse media mag best met de bouw van Nieuw Suriname meegaan.

  Niet storen.
  Wij werken aan een beter Suriname ook voor de media.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding
 11. Gun onze ouderen, na lange tijd een vrij en vrolijk feest ( feestje ).
  Ze hebben het verdient.
  Ik neem aan dat aan alle maatregelen, aandacht is geschonken.
  Zij hebben geen zin om allerlei vragen te beantwoorden van de journalisten.
  Dat kan eventueel na het feestje.
  Hulde aan de organisator (en ).


  Maak melding
 12. Ray,
  1 ding is zeker er is weinig transparantie, laten ze beelden hier op waterkant zetten wie er allemaal aanwezig waren. Dan zal je merken dat er geen enkele Moesje , geen Indiaan of een Javaan aanwezig waren. Zijn alleen maar hindoestanen van Arya Samja gemeenschap.

  Kort om niemand van een achterstand wijk van diverse bevolkingsgroepen waren aanwezig.
  Er kookt wat onder het oppervlakte van Suriname.


  Maak melding
 13. @jojo, u bent een creatieve fantast. Uw reactie verwijs ik naar het kleurrijke rijk der fabelen. U weet het zelf ook heel goed. U bent niet blind en ook niet doof. Uw blinde vertrouwen in de regering ” wo sit ing ” heeft in werkelijkheid een grote druk opgelopen. Wat de regering Santokhi heeft gedaan is not done ‘. U doet een verwoede poging om het falend beleid van de regering Santokhi te verbloemen. Deze poging is mijn inziens mislukt.


  Maak melding
 14. Waarmee zijn al die nieuwe politieke partijen bezig ?.
  Wachten ze tot een jaar vóór de volgende verkiezing om als
  zwakke paddenstoeltjes uit de grond te kruipen?.


  Maak melding
 15. @Leek, je bent zo verblind door je ziekelijke adoratie voor de VHP dat je voorbij gaat aan het gevaar waar onze ouderen aan zijn bloot gesteld door de firstlady! Haar drang om zich te bewijzen na al de misstappen en misstanden hebben haar beoordelingsvermogen tot een absoluut 0-punt doen dalen! En iedereen slooft zich weer uit haar gedrag en handelingen goed te praten! A regering disi na soso K’ka en Mell is hun diaree!


  Maak melding
 16. iedreen vind haar inderdaad geweldig. Misschien een beetje te ja, maar dat komt omdat ze
  Ingrit B W gewendt waren. dan vind je alles en iedereen geweldig


  Maak melding
 17. Het is oké om kritiek op anderen te hebben maar de uitdaging
  is om zelf verbetering te brengen in wat je fout vindt.

  Kritiek leveren is dus een uitdaging om het beter te doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES