SLM ETOPS certificering voor ‘nieuwe’ Boeing 777 is eindelijk binnen

14
SLM Boeing 777-200ER weer onderweg naar Suriname
Foto (c) Douwe van der Zee

De veel besproken ETOPS certificering van het ‘nieuwe’ vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij SLM is eindelijk binnen. Dat verneemt de redactie van Waterkant.Net uit betrouwbare bronnen. Het gaat om de ETOPS 180 certification aangaande de Boeing 777 pz-tcu.

Door het gebrek aan een ETOPS-certificering (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards) mocht de 777 niet over stukken van de Atlantische Oceaan vliegen waar geen uitwijkluchthaven in de buurt is. Met deze certificering mag de SLM kist dus 180 minuten verwijderd zijn van een uitwijkhaven.

De Boeing 777-200ER van Surinam Airways werd in november 2002 nieuw afgeleverd aan Singapore Airlines. Na korte tijd te hebben gevlogen voor Air New Zealand arriveerde het toestel in december 2019 op de luchthaven van Paramaribo. Het toestel is dus ruim 18 jaar oud.

De certificering liet lang op zich wachten waardoor het toestel niet ingezet kon worden en de SLM toestellen van Air Belgium moest leasen. Dat het zo lang geduurd heeft komt, volgens de vorige directeur van de SLM, enerzijds door de coronacrisis en anderzijds door de Surinaamse luchtvaartautoriteit CASAS. De SLM zou er zelf niet schuldig aan zijn, zei hij eerder dit jaar.


14 REACTIES

 1. Mijn vraag is, nu de certificering rond is alle paperassen in orde zijn, kan er dan eindelijk een speciale retour vlucht georganiseerd worden voor de 60 plussers alleen.. TEGEN EEN SPECIALE PRIJS…


  Maak melding

 2. @Sammy the Queen
  Deze regering heeft hier niets mee te maken.
  SLM management heeft zich vorig jaar laten overrullen door de President die een Dreamliner wilde waardoor een voor SLM al moeilijk traject onmogelijk werd.
  Verder bewees SLM echt Surinaams te zijn en het beter te weten dan de partijen die de eisen stellen en controleren. Zo hebben we kunnen lezen dat ze tests deden met te weinig personeel en dus faalden om snelgenoeg de glijbanen er uit te krijgen.

  Ze hebben zich gewoon verkeken en enorm belachelijk gemaakt en een enorme schade veroorzaakt omdat de vorige regering alles in het honderd liet lopen zo ook dit drama. Jaar lease betalen voor een vliegtuig dat stil staat. 2 maal met omwegen naar Duitsland vliegen voor onderhoud.
  Ik ben benieuwd wanneer de “bestelde” dreamliner binnen komt en hoe snel ze dan de ETOPS geregeld hebben. Kan ook zijn dat de bestelling van de dreamliner een droompje was van een oude zielige man op een veranda in Leonsberg.


  Maak melding

 3. @ kali madjoe: je gaat bijna geen keus hebben. Zelfs KLM heeft de laatste quad-jet al vaarwel gezegd; de meest succesvolle B747 ook wel bekend als de ‘Queen of the Skies’. Iedere maatschappij wil naar zuinigere vliegtuigen, dus de twin-jet wordt gepromoot. De B787 Dreamliner is ook een twin-jet toestel waarmee ook KLM de route PBM-AMS aandoet.


  Maak melding

 4. noemt men deze kist een nieuw vliegtuig ( men zegt toch een ander vliegtuig ) , het is 18 jaar oud , de nieuwigheid is er al 16 jaar vanaf , dus het is ook niet tweedehands , maar een oud toestel dat hier ook nog een jaar aan de grond stond , , en alleen maar klauwen geld gekost heeft , , de slm staat 100 miljoen in het rood , en nu met de strengere covid regels zal het weinig of niet vliegen , en Nederland is nu voor 5 weken in lockdown en het kan zo zijn dat Nederland het luchtruim op slot gooit , en er geen passagiers mee mogen , , alleen maar vracht , en de autoriteiten hier kunnen ook zo weer het luchtruim sluiten , wat ze al eerder gedaan hebben , , dus het oudje zal weinig vliegen , laat het oudje maar met pensioen gaan ( gebeurt zeker over 4 maanden )


  Maak melding

 5. Slechte tijd voor de Luchtvaart Komende 5 jaar gaan alleen geld kosten.
  KLM Moet Miljarden investering om KLM / Are France overeind te houden.
  Is Suriname bereid ook om miljoenen in te steken .
  Wellicht tijd voor een nieuwe blik of frisse kijk op de luchtvaart en diens toekomst.


  Maak melding

 6. “Dat het zo lang geduurd heeft komt, volgens de vorige directeur van de SLM, enerzijds door de coronacrisis en anderzijds door de Surinaamse luchtvaartautoriteit CASAS. De SLM zou er zelf niet schuldig aan zijn, zei hij eerder dit jaar.”

  Het bekende “a no mi” syndroom….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.