Kerstboom op Onafhankelijkheidsplein in Suriname staat er weer

10
Kerstboom op Onafhankelijkheidsplein in Suriname staat er weer
De nationale Kerstboom van Suriname

Voor het 9e achtereenvolgende jaar staat deze reuze kerstboom op het Onafhankelijkheidsplein in Suriname. De kerstboom, die een initiatief is van Roeli’s Lighting & Décor, is afgelopen weekend opgeleverd.

Het bedrijf doet het elk jaar gratis met wat ondersteuning vanuit de Surinaamse overheid. De boom die er is neergezet, is opgetrokken uit ijzerwerk en is ruim 27 meter hoog. Het is nog steeds de hoogste boom in de regio

Op woensdag 16 december zullen de lichten officieel worden aangestoken. Dit is de laatste jaren een officieel evenement geworden. De organisatie ligt dit jaar in handen van het kabinet van de First Lady.


10 REACTIES

 1. Deze kunst Kerstboom hoeft voor mij niet. Kunst is nep. Het Onafhankelijkheidsplein is groot genoeg om de naaldboom te planten en op den duur heb je een grote naaldboom op een daarvoor geschikte plaats op een hoek vh Onafhankelijkheidsplein die dan in december versierd wordt met sterren en bellen en slingers, verlichting.

  Waarom begint men daar niet aan een echte dennenboom ergens op een zeer geschikte plaats aan de rand vh Onafhankelijkheidsplein te planten?

  Als men op dit idee ingaat zie dan het voordeel, de boom is natuurlijk, kan het hele jaar aan gewerkt worden dat het nog groter wordt, in de lengte en breedte laat groeien, bestudeerd wordt welke takken allemaal ervan overal gelijk groot worden en ook in de hoogte groeit.

  Aangeven elk jaar hoe groot de boom geworden is in de lengte/hoogte en de takken in de breedte. Er zijn vele methoden om een meters hoge dennenboom te hebben. Als men in Suriname niet een geschikte dennenboom/naaldboom kan vinden importeer dan een uit het buitenland dat ook geschikt is voor de tropen, voor Suriname.

  Regering van Suriname, Particulieren, Surinamers ga de uitdaging aan en gaan jullie dennenbomen planten en laat de regering de beste uitkiezen die geschikt is om ergens op een hoek vh Onafhankelijkheidsplein geplant kan worden. Deze boom kan dan dienen als Kerstboom in december.

  Suriname heeft een natuurlijke Dennenboom/soort naaldboom of een die geschikt is voor de tropen om ook als Kerstboom te gebruiken in december i.p.v. een kunstboom.

  Weg met de kunstboom geef een geschikte boom de voorkeur en laat de natuur het werk doen , samen met boomkenners die ermee bezig zijn om zorg voor deze boom te dragen.


  Maak melding

 2. Ik juch de herbruikbare boom toe want je zal een gek tegenkomen die niet aan een kerstboom denkt maar aan heel wat rondhout. Dit zou door moeten gaan met het hergebruiken van oud ijzer. Verder meen ik te weten dat de grond onder het plein niet geschikt is voor een wortelstelsel. Wel zouden ze een wedstrijd voor scholen kunnen uitschrijven om mee te denken met de versiering van de boom. Er zijn geloven die niet aan boomverering doen voor de laatste wkn van het jaar en de eerste week van het nieuwe jaar. Mooiere zou het zijn als de constructie door het jaar heen steeds in een ander thema wordt verandert.
  Ik heb persoonlijk niets met kerstversiering in en om het huis want ik baal van dat gerommel met draden en slingers jaarlijks uit mekaar halen hoe goed je het ook opbergt .


  Maak melding

 3. Voordat Columbus Amerika had ontdekt groeiden op het onafhankelijkheidsplein bomen, toen gewoon Amazoneoerwoud.

  Sinds kolonisten de grond hebben ingericht als plein staan er bomen om en rondom het onafhankelijkheidsplein. Zie waarom er niet een boom nog geplant kan worden op een daarvoor geschikte hoek vh plein dat kan dienen als Kerstboom in december van iedere jaar.

  Ik blijf erbij dat er natuurlijke bomen zijn die beter geschikt zijn voor een kerstboom ( en mooier zijn dan een kunstboom) en kan dienen als Kerstboom in december van iedere jaar.


  Maak melding

 4. er groeien toch echte pinusbomen in Suriname. bij blakawatra en in de buurt van redi doti. of zijn ze allemaal al dood.
  dit is echt nep man. de grootste neppe in de regio.
  grote levende bomen kan je ook verplanten wel moet je de kennis daarvan hebben.


  Maak melding

 5. winti, je kan ook boefdraad proberen te vinden. als dat niet lukt ga je naar die rooie fossiel op leeberg en als hij je nie wil zien dan zal je het moeten doen met uien en aardappelen.
  Van mij kan je een behoorlijk tingie winti uit me go krijgen. genoeg voor een hele week


  Maak melding

 6. Een kerstboom is eigenlijk een symbol dat stamt uit de tijd voordat het Christendom zijn intrede had gedaan in Europa. In Suriname zouden we zeggen dat het ‘bonu’ is.(een heidens gebruik). Plant je een permanente kerstboom op het plein, dan kan je er donder op zeggen dat andere culturele groepen ook permanent een Kankantri, een Neem boom of een permanente Hennep aanplant op het plein willen hebben. Ik ben er daarom voorstander van dat elke groep, wanneer de tijd daarvoor aangebroken is, tijdelijk zijn ‘culturu sani’ daar doet en het allemaal daarna weer netjes opruimt, waardoor anderen ook gebruik kunnen maken van het plein, zonder gehinderd te worden door religieuze symbolen van anderen.


  Maak melding

 7. Rondt dit plein staan twee onnatuurlyke bomen die al de plein ontsieren toen kwam mai en baba aan de overkant en nu nog een kunst ding erby, waarvan men geen eens de bedoeling van begrypt. de minister die de staat SURINAME als mislukte staat hadt uitgemaakt is onlangs het verjaardag feesje met de huidige leiders komen fieren, ik zag ze allemaal lachen en de belediging is nog steedst iets om overna tedenken


  Maak melding

 8. Neppe boom of niet laat die mensen genieten is iets goed voor ze waarom jullie Surinaamse mensen zulke reacties plaatsen ziek met jullie de hele wereld is ziek komen jullie ook met normaal reageren op een mooi gebaar die mensen die dit doen gewoon blijven doen is leuk voor die mensen in Su ik heb thuis een kerstboom van jaren terug al te Kids zijn nu groot volwassenen maar die boom is er nog niemand komt langs maar er liggen wel cadeaus onder mogen ze ophalen en weer weg want wel zijn van Corona bewust en we zijn blij dat we dit nog kunnen mee maken laten weten gaan genieten terwijl het nog kan maar ga geen menigte opzoeken geniet thuis en wel veilig proberen het volgende jaar te bereiken zonder ziekte😷😷😷😷😷😷


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.