‘Moord op vrouwen te voorkomen door een integrale aanpak’

5
forensiche-opsporing-politie-suriname

“Wij moeten een breed front vormen en de krachten bundelen om femicide aan te pakken; wetgeving alleen zal het probleem niet oplossen”, stelde DNA-lid Soewarto Moestadja tijdens de online paneldiscussie “Modelwet tegen Femicide: een extra instrument in de strijd tegen gender-gerelateerd geweld”, die Projekta en Women’s Rights Centre (WRC) in het kader van Democratiemaand 2020 organiseerden op donderdag 10 november, Internationale Mensenrechten Dag.

In haar presentatie pleitte Isaura Morsen van WRC voor het aannemen van een wet gebaseerd op de Inter-Amerikaanse Modelwet tegen Femicide, die speciaal is opgesteld voor landen die net als Suriname het Belem do Parà Verdrag (tegen Geweld tegen Vrouwen) hebben geratificeerd, maar nog onvoldoende voortgang boeken in het naleven van het verdrag. 

Morsen geeft aan dat er aan beleid en wetgeving in Suriname nog veel schort. Er is nog geen formeel goedgekeurde Nationaal Beleidsplan Huiselijk Geweld, en het beleid functioneert niet optimaal: maatregelen zijn nog te verspreid, niet structureel, en er zijn zwakke systemen en instituten voor handhaving. Er zijn de laatste jaren belangrijke wetten aangenomen voor preventie van femicide, namelijk de Wet Bestrijding Huiselijk Geweld (in 2009) en de Wet Strafbaarstelling Belaging (in 2012), maar de Modelwet heeft een aantal voorzieningen die nog niet voorkomen in onze wetgeving, zoals schadeloosstelling van directe en indirecte slachtoffers,  richtlijnen voor onderzoek en vervolging, aangepaste vuurwapenregels, en het verliezen van ouderlijk gezag van plegers. 

Daarnaast spreekt de Modelwet ook over ondersteunende maatregelen zoals het instellen van een juridisch databank met alle cases van huiselijk geweld en femicide, zodat strafmaten consistent(er) worden toepast.

Inspecteur van politie en ressortcommandant Marcha Reumel, gaf aan dat meer dan 50% van de moorden op vrouwen gepleegd zijn door hun partner, terwijl dat voor slechts 10% van de moorden op mannen het geval is. Meestal hebben vrouwen die vermoord zijn een geschiedenis van huiselijk geweld of belaging (‘stalking’). Hoewel er de afgelopen jaren een toenemend aantal meldingen en aangiftes binnen komen van huiselijk- en seksueel geweld en er meer dossiers zijn gestuurd van politie naar het Surinaamse Openbaar Ministerie, zijn er echter niet meer daders veroordeeld, wat volgens Reumel aantoont dat het probleem zeer complex is voor zowel de politie als het Openbaar Ministerie.

Vaak is het geweld of belaging voor langere tijd doorgegaan doordat vrouwen uit vrees of schaamte geen aangifte doen of hun aangifte intrekken, of dat de dader door het Openbaar Ministerie steeds in vrijheid wordt gesteld. Reumel staat, vanuit haar ervaringen in de praktijk ook achter beter beleid en wetgeving tegen femicide.

Na de twee inleidingen gaven DNA-lid Soewarto Moestadja en DNA-ondervoorzitter Dew Sharman hun reacties. Moestadja toonde zich een uitgesproken voorstander van het aannemen van een Surinaamse versie van de Modelwet. De sterkste kant van de Modelwet ziet hij in het feit dat deze vrij breed en integraal van opzet is, en een goed houvast vormt voor het verder vormgeven en uitvoeren van beleid. Desondanks, stelt hij, moet er ook aandacht zijn voor de handhaving van de wet.

Deze zorgen over wetshandhaving zijn voor DNA-ondervoorzitter Dew Sharman reden om iets sceptischer te staan tegenover het aannemen van nieuwe wetten. Hij stelt dat er meer gehaald kan worden uit het bestaand beleid: meer efficiëntie, meer awareness en meer samenwerking (binnen de overheid maar ook met het maatschappelijk middenveld). 

In de discussie die daarop volgde, werd ook veel aandacht gevraagd voor training, bewustwording en samenwerking. Diverse maatschappelijke organisaties die ook aan de discussie deelnamen, beschreven hoeveel zij reeds doen op dit gebied, maar wezen ook op de sleutelrol van de Staat Suriname als hoofdverantwoordelijke voor het waarborgen van mensenrechten. Moestadja en Sharman namen de uitdaging aan en gaven aan te willen bijdragen aan bredere gesprekken tussen DNA, overheid en het maatschappelijk middenveld over hoe om te gaan met deze gedeelde verantwoordelijkheid. Zij namen gelijk de eerste stap door de inleiders gelijk uit te nodigen om een presentatie over dit onderwerp te houden voor de DNA-Commissie Mensenrechten. Projekta en andere maatschappelijke organisaties zullen die gelegenheid benutten om nogmaals aandacht de vragen voor de in september 2020 opgestelde Prioriteiten Tegen Geweld. 

Met deze discussie sloot Projekta de Democratiemaand 2020 af.


5 REACTIES

 1. Zomaar een hele heisa over vrouwenmishandeling.
  Laat hoererij overloperij en wegsluipen vn huis als n rioolrat om mt n ander man te gaan genieten achterwege dan is ht problm opgelost.
  So simpel is het maar zulke vrouwen zeggen tegen hun mannen ik bn niet jw bezit hoorrrr.


  Maak melding

 2. Suriname neemt het niet zo nauw wat betrefd de mensenrechten, op menig vlak wordt dat geconstateerd.
  Byv arestanten die 1 uur in 24 uur een lucht pauze moeten krygen komt in geen enkel huis van bewaring voor in suriname
  men heefd tal van aanmaningen naast zich neer gelegd.
  Zo zyn er tal van schendingen aan tedragen, die bekend zyn by de verenigde natie,s waar de Surinaamse overheidt zich niet aanhoudt.
  Dit is een onderwerp waar geen enkel regering of Parlement zich aan heefd gehouden sinds men de mensenrechten document heefd ondertekend.waarom zitten we dan nog in de verenigde natie,s?


  Maak melding

 3. rbrowny met y , , jij moet naar het huis van bewaring , en als jij dan 1 uur lucht pauze krijgt , ga je al naar 2 minuten de pijp uit , , maar ja , een paarse rat houdt het misschien 3 minuten uit , , en dan zijn onze Surinaamse vrouwen weer een klein beetje gerust gesteld
  betrefd – betreft , , byv – bijv. , , arestanten – arrestanten , , krygen – krijgen , , heefd – heeft , , zyn – zijn , , verenigde natie,s – Verenigde naties , , overheidt – Overheid , , heefd – heeft , ,
  wat een paarse oen bent jij , , ga toch terug naar school eikel , , sorry paarse eikel


  Maak melding

 4. Rbro heeft gelijk
  xx Suriname neemt het niet zo nauw wat betrefd de mensenrechten, op menig vlak wordt dat geconstateerd.
  Dit is toch juist. TIEN JAR LAMNG heeft bouterse niets gedaan aan de mensenrechten. integendeel
  xx men heefd tal van aanmaningen naast zich neer gelegd.
  Klopt ook. Bouterse Adhin en boefdraad hebben schijt aan aanmaningen. De eerste zei ik moest naar china, ik moest naar het binnenland, ik wist niet dat ik zelf moest komen mevrouw de rechter
  de tweede verschijnt gewoon niet en moet worden opgehaalt.
  de derde vlugt gewoon weg

  Dus goed zo rbro zeg e wat je ervan vint.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.