Werkgroep moet oplossingen voor verkeersproblematiek aandragen

10
Werkgroep moet oplossingen voor verkeersproblematiek aandragen
Foto (c) Korps Politie Suriname

Onlangs is een speciale werkgroep in het leven geroepen om oplossingen voor de verkeersproblematiek in Suriname aan te dragen. Het gaat daarbij om acute verkeerssituaties die om een dringende oplossing vragen waaronder de Ringweg, de J. Wijdenboschbrug en de Van ‘t Hogerhuysstraat.

Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Openbare Werken en Verkeer (OW&V), het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), het Korps Politie Suriname (KPS) en andere deskundigen waaronder enkele van het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie.

Deze werkgroep onder leiding van dhr. D. Lo-Fo-Sang, werkt doelgericht naar algemeen aanvaardbare wegsituaties die kunnen bijdragen aan een veilig verkeer in Suriname.

De werkgroep heeft op woensdag 9 december jl. verschillende presentaties met deskundigen over de genoemde verkeersproblematiek gehouden, meldt de Surinaamse politie.


10 REACTIES

 1. Denk dat met name de infrastructuur zwaar verouderd is. De wegen zijn vrijwel allemaal voorzien van twee rijstroken. Standaard 6 meter breed met tegemoet komend verkeer. Waaronder vaak genoeg ook de tweewielers en voetgangers gebruik van maken.

  Dus de kans op ongelukken is enorm groot en onvermijdbaar. Mijn advies aan deze commissie luid, breek het geërfde wegennet helemaal af en bouw het opnieuw op. Veranderingen aan de huidige verkeerssituaties zullen helaas geen soelaas bieden.


  Maak melding

 2. De theorie vh examen daar moet iets aan gedaan worden. De Surinaams – Nederlandse taal kennen grote groepen Surinamers niet. De begrippen, regels, borden, vh verkeer kunnen deze grote groepen ongeletterden niet begrijpen en toepassen. Ze kunnen niet eens lezen, laat staan het te begrijpen. Je zal eerst de Surinaamse – Nederlandse taal op zijn minst op LBO met een afgeronde diploma moeten hebben om die zaken te kunnen begrijpen en toepassen. Dat ontbreekt bij heel grote groepen Surinamers.

  De verkeersboeken moeten in de moedertalen vd Surinaamse etniciteiten worden gemaakt en ook in die talen worden aangeboden. Voor Surinamers mensen met minder dan een mulo-diploma, LBO-diploma zal dit de oplossing moeten zijn om aan de theorie bij te brengen en het auto leren besturen en de verkeersregels toe te passen. Ook Sranantonge verkeerboeken maken en auto leren en sranan tongo praten met die ongeletterden.

  Men onderschat het niveau vh Surinaams – Nederlands en gaat vanuit dat mensen die nadat ze een diploma vd lagere school hebben behaald of zie de inheemsen en marrons in het oerwoud van Suriname die onderwijs vd boslandonderwijzers m/v krijgen en kregen in het Surinaams -Nederlands een auto rijbewijs kunnen behalen.

  Daar is één vd oorzaken dat mensen die een rijbewijs hebben wel enkele zaken van auto besturen of rijden wel weten, maar niets vd verkeersregels begrijpen en deze weten toe te passen. Velen weten niets van verkeersfatsoen in het verkeer. Zie hun etniciteit/afkomst.

  Een schoolvoorbeeld is waarom ze vaak toeteren met de toeter vd auto in het verkeer zonder dat er gevaar is in het verkeer. De toepassing vd regel van toeteren in het verkeer niet eens weten toe te passen.

  Men overschat Surinamers dat ze het Surinaams – Nederland wel kennen, begrijpen en goed toe passen in specifieke zaken vd maatschappij. Helaas is dat niet zo.

  Geef ze de verkeersboeken in het Nederlands en laat ze dat gaan lezen en leren en kennen en laat ze vervolgens de theorie examen gaan doen, ik durf te wedden dat de analfabeten vh Surinaams – Nederlands massaal zaken voor het verkeersexamen. En toch hebben ze een rijbewijs. Maar hoe dan?

  De vraag of er geen andere zaken spelen dat deze analfabeten wel slagen voor hun theorie examen. Het zelfde kan gezegd worden vh praktijkexamen. Waar ligt dan de fout dat het zo’n rotzooi is met automobilisten met een rijbewijs in het verkeer? Zie Chinezen die nooit een auto hebben gereden in China, maar in Suriname al binnen een dag een rijbewijs hebben. Hieraan moet iets aan worden gedaan.

  Men weet waar de schoen wringt, maar er moet verdient worden. Zie agenten die niet over de vereiste zaken beschikken ( geen goed gedrag, het cijfer nihil tot onvoldoende behaald hebben bij de psychologische test, maar wel worden toegelaten tot de politieopleiding en zelf inspecteur geworden. Aan hun huidige gedrag van politie inspecteur zie je dat de psychologische test al aangaf dat ze ongeschikt zouden zijn om politieagent te worden. Ik vind dat deze politieagent/en moet/en worden bedankt en oneervol ontslag moeten krijgen. Ze brengen het korps grote schade en schande toe.

  Suriname is gewoon een roversnest, Neks No Fout, de afgelopen 40 jaar. Hoop dat de PG en Chan toch enigszins orde op zaken stellen, RB is niet fris onder zijn oksel.


  Maak melding

 3. @Passant 17:30u
  Ik vind het raar dat je anderen erop wijst om Nederlandse les te gaan volgen, waarom heb je het dan over het auto(OMG). Sorry hoor dit is een typisch voorbeeld van de pot verwijd de ketel….
  Jij schrijf echt alleen maar BAW. Kijk even na wat voor cijfer genoteerd staat op je (school)rapport voor bijv dictee.


  Maak melding

 4. Beste vrijwilliger, ga het veld op, vraag de verkeersdeelnemers.
  Er leven veel ideeën, onder deze mensen.
  Mogelijk krijgt u veel nuttige en bruikbare informatie.
  Verzamel ze en kijk wat mogelijk is om het verkeer richting veilig te brengen.


  Maak melding

 5. limbo waar blijft jij , , jij met je reacties kan toch deze werkgroep bij staan , , niet op drukte van bepaalde wegen , , maar jij als alcoholist kan die groep toch vertellen , , glaasje op laat je rijden , , en wie is de bob , , ze zullen je vragen , , hoe ben je hier gekomen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.