zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuriname haalt eerste CBD oogsten binnen en zet deur op kier voor...

Suriname haalt eerste CBD oogsten binnen en zet deur op kier voor medicinale cannabis

-

Does Travel - naar Suriname

De eerste hennepoogsten zijn een feit in Suriname. In 2018 al besliste de overheid om hennepteelt uit het strafwetboek te halen. Ook CBD was toegelaten. Anderhalf jaar later ging de wet van kracht en startte de aanleg van hennepplantages. Suriname heeft een uitstekend klimaat voor de teelt maar stond lange tijd weigerachtig tegenover een legalisering. Het eiland is berucht om zijn drugssmokkel, voornamelijk van cocaïne. Maar Suriname heeft zeer weinig exportproducten. Met de hennepteelt hoopt de overheid de economie te doen groeien. 

Eerste CBD oogst binnengehaald 
In september werd de eerste hennep geoogst, rijk aan CBD. CBD is een extract dat wordt gewonnen uit de toppen van de hennepplant en verwerkt in oliën, cosmetische crèmes, zalven of capsules. Op de website van producent Cibdol (https://www.cibdol.nl/) staan de verschillende vormen waarin CBD verwerkt is. Het is een natuurlijk voedingssupplement dat bij een grote groep gebruikers chronische klachten vermindert. De stof in de toppen, de cannabinoïde vermindert onder andere zenuwpijnen, spier- en gewrichtspijnen, ontstekingen en stress. Ook zou CBD de nachtrust bevorderen. Het wordt soms voorgeschreven door artsen aan patiënten die lijden aan Gilles de la Tourette om tics te bedwingen, aan epileptische patiënten om het aantal aanvallen te verminderen en zelfs aan kinderen met autisme.  

Gericht op export 
In Suriname bestaat een beperkte lokale markt voor CBD maar het product laten testen is niet mogelijk. Je weet dus niet wat je koopt. Het is ook niet de bedoeling van de telers om hennepproducten lokaal te verhandelen. Suriname is een land met te weinig exportproducten. Het zijn dus vooral grote, internationale bedrijven, actief in de cannabissector, die samenwerken met lokale boeren. Zij leveren de knowhow en de werkgelegenheid, Suriname levert de grond. Het klimaat zorgt ervoor dat het eiland één grote serre is voor de hennepplanten. De oogst wordt vervolgens uitgevoerd. Veel infrastructuur om de oogst te verwerken tot volwaardige CBD olie is er nog niet – een internationaal testcentrum bijvoorbeeld ontbreekt – dus voorlopig gebeurt de verwerking grotendeels in het buitenland. Toch is het de bedoeling van de overheid om een belangrijke speler te worden in de industriële hennepmarkt.  

Volgende stap: legalisering medicinale cannabis 
De ontwerpwet Wet Industriële Hennepteelt reguleert het toezicht en de controle op zowel de teelt als de verwerking van industriële hennep. Maar de autoriteiten in Suriname gaan nog een stap verder. Ze hebben plannen om ook medicinale cannabis te legaliseren en op grote schaal uit te voeren. Twee jaar geleden bracht een delegatie van de partij van toenmalig president Desi Bouterse een bezoek aan de Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam. Dat bezoek werd toen geleid door de minister van Landbouw Rinus Beintenema. Ondertussen is Bouterse niet meer aan de macht en zal een nieuwe regering onder leiding van Chan Santokhi beslissen over de legalisering van medicinale cannabis.  

Gecontroleerde teelt kan negatief imago oppoetsen 

Het klimaat in de regio leent zich uitstekend voor de cannabisteelt. De CARICOM, dat zijn de vijftien landen in de Caraïben, zijn voorstander van de legalisering van medicinale cannabis. Economische, maar ook andere argumenten, overtuigen meer en meer Surinamers uit alle lagen van de bevolking om de cannabisteelt te omarmen. Gecontroleerde, industriële hennepteelt kan het negatieve imago van Suriname oppoetsen. Het land is gekend als draaischijf van cocaïnesmokkel. Regelmatig worden kilo’s cocaïne gevonden op vluchten naar Nederland. In september nog, toen er amper vluchten waren naar Nederland. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Legaliseren, hoezo dat?
  De medicinale CBD valt onder de opiumwet en de niet medicinale is een voedingssupplement die je zelfs bij Kruidvat kunt kopen.

  Wil je geld maken, dan verbouw je dit op een duurzame biologische wijze, zoals in Zwitserland. Het percentage THC is bepalend, bij 2% wordt je echt niet ‘high’ zoals de gemiddelde persoon denkt, is ook niet de bedoeling.

  Bij de laatste verkiezing in de usa, kon men in sommige staten ook kiezen voor het legaliseren van cannabis. Vind het prima i.p.v. dure chemische pillen.

  Leg het ‘quasi integer’ volk goed uit baja. Net echt pffff, want ze hebben totaal geen moeite met kadootjes van eusjene hun man, zoon, broer, neef, de dealer.


  Maak melding
 2. Goed zo, eindelijk heeft Suriname ingezien dat de oorlog tegen hennep stom en nodeloos is. Ik stel voor dat we in Suriname geteelde en geproduceerde henneproducten onder de namen DiDiBri en BigiBravo op de markt brengen.


  Maak melding
 3. Wederom een stukje “hoogwaardige” journalistiek van Waterkant over dit onderwerp. Iedere niet-Surinamer lacht zich werkelijk een breuk om zoveel onzin die hier dagelijks wordt uitgebraakt. Neem eens de moeite om de Nederlandse versies te lezen van de vele buitenlandse equivalenten van Waterkant. Dan zullen de schellen je van de ogen vallen hoe moordend stom Waterkant dagelijks bezig is met enkel koeterwaals te verkondigen. Dit in aanmerking nemend, dat de voertaal van deze buitenlandse equivalenten in Nederland, in hun land van oorsprong nimmer eerder in aanraking kwamen met de Nederlandse taal, in tegenstelling tot de Surinamers bij Waterkant. Maar niemand mag het zogenaamde journalistieke “Nederlands” van Waterkant op de hak nemen of bekritiseren,….nee “wwwwant dang wwworden wwwe kewweldek koewaat hor…..Ga eens eindelijk de meest eenvoudige versie van een cursus journalistiek volgen….stelletje boerietjies.


  Maak melding
 4. USA en Canada hebben al meer dan 10 jaar legale hennepteelt voor recreatief gebruik en niet voor industrie.
  MILJARDEN $$$ aan belasting zijn al in de staatskas beland.


  Maak melding
 5. “Het eiland is berucht om zijn drugssmokkel, voornamelijk van cocaïne.”

  Surinam is geen eiland! Wie is de persoon die dit stuk geschreven heeft? Het moet iemand geweest zijn die nooit naar Suriname geweest is.


  Maak melding
 6. Xavier komt weer bigi ting uithangen hier.
  Als niets hier deugd bij WKN, leest dan de Volkskrant of één of ander Amerikaans blad voor mensen die denken intellectueel te zijn.
  Veel sterkte toegewenst met je leventje daar in perfecte US of A🤮


  Maak melding
 7. ” …
  Maar Suriname heeft zeer weinig exportproducten. Met de hennepteelt hoopt de overheid de economie te doen groeien.
  … ”

  Dit maakt je toch behoorlijk droevig.
  Typisch een voorbeeld van verkeerde prioriteiten.

  Eigen volk eerst !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 8. ja Stanga klopt , , die dit artikel geschreven heeft zal zo ivanoff limburg kunnen zijn , , hij heeft een drank probleem , , en ja , zo kun hij denken dat Suriname omringt is met water , , want hij moet veel plassen door die drank , , mocht hij ooit eens nuchter worden , en de droge tijd is er zal hij zien dat Suriname geen eiland is


  Maak melding
 9. Zelfs de Egyptenaren gebruikten al hennep. Maar als de Westerling zegt dat het slecht is, dan is het slecht! Iets anders wordt niet geaccepteerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES