Dure kool van SRD 145 gaat viraal in Suriname

32
Dure kool van SRD 145 gaat viraal in Suriname

Dat de prijzen van diverse producten in Suriname gestegen zijn, zal niemand zijn ontgaan. Ook op social media wordt flink hierover gesproken en de afgelopen dagen wordt ook een sprekend voorbeeld hiervan flink gedeeld. Het gaat om deze groene kool die maar liefst SRD 145 kost!

Omgerekend tegen een (straat)koers van SRD 18 voor een euro betekent dat deze kool voor ruim 8 euro wordt aangeboden door Best Mart in Paramaribo. En hoewel het gaat om een kool van meer dan 2 kilo, is dat best prijzig voor een product dat in de Nederlandse supermarkten hooguit 2 euro kost.

Geïmporteerd versproducten zijn in Suriname altijd hoog geprijsd vanwege de beperkte houdbaarheid en opslag en het dure transport. Vooral in deze tijd dat er weinig vluchten zijn naar Suriname.

Ondertussen gaat de foto viraal via Whatsapp en Facebook en vragen mensen aan hun vrienden: “Zou jij SRD 145 betalen voor deze groene kool?”

32 REACTIES

 1. In nederland betaal je voor een kool € 1.59 koers 17 wordt srd 27,03 . Surinamers eten diamanten kool

  AH Spitskool
  Bestel dit product direct op AH.nlBestel op AH.nl
  AH Spitskool
  AH Spitskool

  per stuk – 1 stuk

  Supermarkt Prijs
  Albert Heijn € 1,59


  Maak melding

 2. Voor mensen die hun handen uit de mouwen willen steken; Is zelf planten dan geen optie? Een pak zaadjes, een grote bak met wat bemeste aarde (mocht je geen perceel hebben) en wat geduld en je hebt binnen no-time je eigen biologisch geteelde groene kool.
  Voor mensen die liever lui dan moe zijn; je koopt het of je koopt het niet.


  Maak melding

 3. Waarom wordt (spits)kool nu geïmporteerd in Suriname?

  Als het op kleine schaal gebeurt voor oa de Nederlanders, vreemdelingen dan is het prima.

  Surinamers doen er verstandig aan hun eigen kool ( Amsoi, Paksoi, Kasoi) te planten, oogsten en te koken om te eten.

  Waarom Hollandse (spits)kool eten als Suriname ook haar eigen koolsoorten heeft met de zelfde voedingsstoffen/voedingswaarden?

  Surinamers moeten gaan voor hun eigen Surinaams Fabricaat (SP) en het meer gaan waarderen.


  Maak melding

 4. Mensen En Mensen Kinderen

  Cool Kan Men Gewoon In Zijn Achtertuin Planten
  Je Hoef Er Niet Veel Voor Te Doen.

  Gooi Maar Een Paar Zaadjes De Grond In
  Vervolgens Neemt Moeder Natuur Het Over

  Binnen 6 weken Eet Je al Cool


  Maak melding

 5. Uitbuiters zijn z. G N. Suri handelaren.
  Onze eigen handelaren buiten ons uit voor wat geld… daar mee het. je het land opbouwen.., moordenaars zijn het,..
  Je kunt alles in Nederland de prijzen bekijken op je telefoon z i et het verschil..
  Iedereen heeft een familie wonen bij Nederland die kan je precies vertellen , hoe duur wel k product kost
  Dus laat je niet uitbuiten…


  Maak melding

 6. Die suri’s hebben geen fuck te doen. De hele dag zeiken op soc media, maar…. ze hebben geen geld. Als je minder kletst op internet kun je mss je Hollandse spitskool eten, maar je zou ook antroewa of bitawirie kunnen kopen.
  QQQ, Zeker nooit gehoord van; Steun De Lokale Ondernemers.

  Mijn opa heeft nog oud Surinaams geld liggen, toen was de prijs van spitskool 50.000 Surinaamse guldens, dus…. 🤨


  Maak melding

 7. Waarom klagen Surinamers zoveel, terwijl ze hun handen niet uit hun mouwen steken? Als je zelf plant, hoef je niet te klagen. Kijk maar naar bepaalde mensen die planten altijd, al is het perceel nog zo klein. Wel geld uitgeven aan luxe, mi ede nanga unu


  Maak melding

 8. Al staat er een sticker op geplakt met het bedrag à 1000 srd. Wat een gek ervoor wil betalen.
  Sommige van jullie hebben gelijk, GA ZELF PLANTEN. Het ontspant, je eet geen bespoten groenten en je geniet er meer van als het uit eigen tuin komt. Veel mensen zijn te lui om zelf te planten en niet goed bij hun hoofd als ze groenten kopen.


  Maak melding

 9. Ala madjra doro
  Prani kasaba koro

  Made in Surinam / product of Suriname is verser, gezonder, lekkerder en goedkoper en biologisch.

  Komt daarbij dat je bij je eigen landgenoot koopt en zo verdient hij ook wat. Gevolg minder werkloosheid. Plus de SRD krijgt weer meer waarde.

  Ala madjra doro
  Prani kasaba koro

  Together we will make it.
  Yess, we will. Krakti !


  Maak melding

 10. Waarom wordt er kool geïmporteerd,we hebben toch zelf kool in Sur.Dit is gewoon belachelijk.Gelukkig plant een deel van mij familie zelf en voorzien ze in hun eigen onderhoud.En de zaadjes,kunnen ze van mij krijgen,zolang ze hun handen laten wapperen en gaan planten.En tot nu toe doen ze het goed.🙏🙏.Deze kool mag lekker verrotten in het rek.


  Maak melding

 11. Ik plant zelf, maar het is helemaal niet zo makkelijk als enkele ‘sabi man’ hier, het je willen doen geloven. Als je elders een volledige baan hebt, ben je vaak te afgepeigerd om nog te gaan planten, en alhoewel men vaak zegt dat als je een wandelstok in de grond steekt het gaat groeien in Suriname, valt dat in de praktijk vies tegen; de bodems zijn helemaal niet zo vruchtbaar als men denkt (je gaat veel moeten bemesten) en ziekten en plagen komen veel voor in ons warme klimaat en vaak regent het te veel en dan zijn er tijden dat het weer te droog is. Dus voordat je Surinamers ervan gaat beschuldigen dat ze te lui zijn, zou jij zelf eerst uit je luie stoel moeten opstaan en je gaan verdiepen in de mogelijkheden en haalbaarheid om zelf groenten te planten in Suriname. Zoals ik al zei, ik plant zelf, maar ik kan mij dat veroorloven omdat ik al gepensioneerd ben en het voor mij geen ramp is als de oogst mislukt.


  Maak melding

 12. 1 maal dat ht om n spitskool gaat kn vn mijn part BM die kool in zijn kont duwen n weer eruit poepen.koulo stront uitbuiters.
  Anderzijds zijn er wel vrouwen die de duurste supermarkten opzoeken om hun inkopen te doen zondr rekening te houden mt hoe ht geld verdient is door papoie.
  In sur heerst er n trend n zeker geen geheim meer dat welgestelde mensen de duurste plekken opzoeken n normale zaken vermijden n dan hb je weer anderen niet welgestelden maar die toch zo’n dure zaak opzoekt aln maar om mee te gaan mt d sleur.
  In sur zijn er n aantal handelszaken waar alle spullen duurder verkocht worden.
  Aln aardappel uien n knoflook is goedkoop geprijst maar dat is meer om de mensen te lokken.
  CHOI. BESTMART. TULIP enz.


  Maak melding

 13. Het ondernemerschap is uit de Surinamer gehaald. Ze willen allemaal ambtenaar worden en van alle gemakken voorzien zijn. Mijn advies is stop met import kool en ga je eigen groente verbouwen of koop alleen Surinaamse groente.


  Maak melding

 14. Lydia 10 december 2020 At 15:10
  Waarom klagen Surinamers zoveel, terwijl ze hun handen niet uit hun mouwen steken?

  Nou hoor
  dan doen ze wel, ze steken hun handen wel uit de mouwen, maar dan ja wat doen ze met die handen
  de een zit aan die luise te krabben bij z;n bal
  de ander trekt een wapen
  de derde zit aan andermans spullen
  de vierde zegt; ze riepen me om wat te komen drinken, toen besloot ik die dame naast me een beetje te gaan strelen met me hande
  de vijfde ging aardappelen en uien schillen

  Dus kom me nie vertelle dat ze hun handen voor hun straf hebbe


  Maak melding

 15. Best Mart, Choi’s en al die andere schoften winkeliers die bepalen gewoon een willekeurige prijs. Heel vaak zie ik spullen in de supermarkt, al rotten die vruchten en groenten weg ze laten het daar en gooien het dan weg.

  Echte beesten die om de haverklap prijzen verhogen. Daarom koop ik nauwelijks groente, ik plant en oogst zelf. Gedonder met die geldwolven duivelse beesten.


  Maak melding

 16. Maar waarom klagen sommige Surinamers??? Hoe duur het product ook is toch koopt men het. Surinamers hebben dat geld. Ik werk in één van die dure winkels in su. Men klaagt maar toch koopt men die spullen. Zomaar klagen ze.


  Maak melding

 17. @Tjali bit mi
  Manja’s groeit in Su toch kopen mensen manja’s!!!!
  @Henkes, ik ben het niet geheel met u eens.
  Mijn vader is ook gepensioneerd, s’ochtends verzorgd hij zijn groenten(11 verschillende) en om 8:30 vertrekt hij naar zijn ouderlijk huis, waar hij, op het zelfde perceel, een ren heeft met zeker 200 legkippen. Daar gaat ie eieren rapen,vervolgens schoonvegen om daarna bij winkels af te leveren. In de voor avond gaat hij thuis weer groente water geven en evt oogsten. Hij neemt teveel hooi op zijn vork, vind ik zelf, maar ben wel trots op hem.


  Maak melding

 18. Mensen, rekenen jullie nou eens om als je Surinaamse groente in Ned koopt. Hoeveel SRD denk je dat je zou betalen???

  Mensen moeten gaan leren om zelfs te gaan planten als het mogelijk is.


  Maak melding

 19. Een heel mooi voorbeeld:
  ” …
  Mijn vader is ook gepensioneerd, s’ochtends verzorgd hij zijn groenten(11 verschillende) en om 8:30 vertrekt hij naar zijn ouderlijk huis, waar hij, op het zelfde perceel, een ren heeft met zeker 200 legkippen. Daar gaat ie eieren rapen,vervolgens schoonvegen om daarna bij winkels af te leveren. In de voor avond gaat hij thuis weer groente water geven en evt oogsten. Hij neemt teveel hooi op zijn vork, vind ik zelf, maar ben wel trots op hem.
  … ”

  Gelukkig zijn er meerderen maar helaas te weinig.
  Dit soort type Surinamers zijn de bouwstenen van onze Suriname. Zij verdienen een 🏅
  Zeker om trots op te zijn.

  Kon mek Sranan switi baka. Krakti !


  Maak melding

 20. Deze producten zijn bestemd voor restaurants en niet voor de
  kleine beurs. Trouwens niet alles wat uit het buitenland komt
  is nodig.

  Positief bekeken, dan is schaarste is een uitdaging om
  zelfbewust en creatief te worden.


  Maak melding

 21. 145 srd is te weinig moet 300 srd vragen, dan gaat men leren om te planten. Product van de Revolutie alles gratis. zelfs ananas heb je in blik in Su geïmporteerd. Surinamers die klagen zijn luie mislukkeling, die hun handen niet uit de mouwen willen steken. Surinaamse bodem is zo vruchtbare. Je moet maar wat zaad sopropo in je tuin gooien dan heb je al sopropo.


  Maak melding

 22. Mica 10 december 2020 At 19:19
  Lydia 10 december 2020 At 15:10
  Waarom klagen Surinamers zoveel, terwijl ze hun handen niet uit hun mouwen steken?
  ================================

  Mica,
  Je bent die ene vergeten die met z’n handen uit de staatskas zit te graaien…


  Maak melding

 23. Dit is gewoon luiigheid!!!

  Waarom niet zelf planten hebben jullie klauwzeer!!
  Elke x klagen over pryzen terwijl je dit geld in je eigen zak kan stoppen…moet men deze groente wel eten?
  De surinaamse groentes zijn veel verser en lekkerder.
  Neen ik heb geen medelijden ….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.