zaterdag, december 9, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijHerdenking decembermoorden: krans namens Nederland bij monument Fort Zeelandia

Herdenking decembermoorden: krans namens Nederland bij monument Fort Zeelandia

-

Does Travel & Cadushi Tours

Zoals ieder jaar op 8 december, vond ook vandaag in Fort Zeelandia een herdenking plaats van de decembermoorden. De zaakgelastigde van Nederland, Henk van der Zwan, was daarbij aanwezig.

Van der Zwan, die ook de toekomstige Nederlandse ambassadeur in Paramaribo is, legde een krans bij het monument op Bastion Veere, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Op 8 en 9 december 1982 werden 15 onschuldige en ongewapende vooraanstaande Surinamers, op lafhartige wijze gemarteld en doodgeschoten door het militair regime onder leiding van Desi Bouterse.

In Nederland was er een herdenking in Amsterdam:

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

15 REACTIES
 1. Het op 29 november 1986 vermoorde zwangere vrouwen, kinderen mannen te Moiwana is net zo erg als 8 december 1982 of moorden ervoor en er na waar de de dictator van Suriname was en voor verantwoordelijk was als hoogste in rang van de dictatuur in Suriname in die periode.

  Al deze zaken zullen ook vroeg of laat voor de krijgsraad/rechtbank beoordeeld worden. Het zijn allemaal moorden die nooit verjaren en of amnestie voor van toepassing zijn.

  Zie u daarom de 8 december 1982 strafzaak als de eerste om de moordenaar ddb die voor al deze moorden verantwoordelijk is, als om hem alvast achter slot en grendel te krijgen en dan aan de andere zaken in gang te zetten.

  Zid hoe moeizaam
  het nu verloopt, maar als hij eenmaal achter slot en grendel is zullen de andere zaken vlot verlopen.

  ddb, ndp moet daarom
  met wortel en tak worden uitgeroeid, waardoor wat er gebeurd is onder zijn
  dictatuur nooit weer in Suriname gebeurt.

  ddb is een zeer grote moordenaar van Suriname geweest de afgelopen 40 jaar en hoort voor dd rest van zijn leven in Santa Boma te worden opgesloten.


  Maak melding

 2. Marcel Nelom, ex-lijfwacht van Desiré Delano Bouterse, ooggetuige.
  Op de vraag: wat heeft u precies gezien?
  Antwoord: een berechting die door Bouterse geschiede en daarna executies.
  Op de vraag: is het bij de 15 executies gebleven?
  Antwoord: Dat was het begin van het vermoorden en executeren van mensen.

  Rbrown, het is niet “de grootste speler in het spel” die opdracht heeft gegeven voor de brute martelingen en moorden van deze Surinaamse zonen, noch de trekker heeft overgehaald.
  De moordenaar is inmiddels berecht en bij verstek veroordeelt tot 20 gevangenisstraf.

  Wanneer gaan jullie vieze vuile paarse ratten verantwoordelijkheid nemen voor jullie wandaden tegen het Surinaamse volk?


  Maak melding

 3. hé smerige vieze vuile stinkende paarse kontenlikker rbrown , je moet je smoel houden paarse rat ,, vandaag herdenken wij de 15 mannen die geexecuteerd werden door een vuurpeloton , in opdracht van je paarse schijt baas bouta , , en dan zit jij deze dag te bekladen , , maar paarse druiloor vandaag of morgen kom je een mannetje tegen , , en dan ben je uitgescheten , , paarse schijtzak


  Maak melding

 4. Krans namens Nederland, gooi die krans maar weg want in Nederland is de fundering van coup van 25 februari 1980 gepland.

  Bouterse wordt nooit opgesloten, waarom ik dit zeg, als het rechtssysteem ballen heeft hadden ze de uitvoerende macht lang opdracht gegeven om hem op te sluiten. Het is en show gaande in Suriname meer niet.


  Maak melding

 5. Rbr,
  Heb je geen greintje respect voor de slachtoffers en de nabestaanden en voor alle slachtoffers, wie dan ook, van de 40 jaar af revo van jouw afgod opa D en zijn paarse criminele boevenbende van ocer? Ach, over de rest van de paarse djamoe edes, ga je historie na vanaf 1975


  Maak melding

 6. RBrown
  Hebben ze nooit iemand van je vermoord?
  Zou je de moordenaar vrij laten gaan?
  Zeker nee.
  Dus ook de moordenaar van 8 dec 1982 zou je niet vrij moeten laten gaan. Nederland blijven uitschelden heeft geen zin. De hand uit de mouw steken om het vernietigde land weer op te bouwen.

  U behoort zeker tot een aanhanger van de ziende blinde van Trump , Berlusconi en uw leider die Venitiaan stuurde om zijn pyjama aan te gaan trekken.

  Fijne dag


  Maak melding

 7. De coup was een zeer ernstig misdrijf en had allang al veroordeeld moeten worden !
  Politiek Suriname heeft hierin behoorlijk gefaald en het vertrouwen van het volk geschaad.

  Bouta en zijn lovers blijven de schuldige vinger wijzen naar Nederland. Feit blijft dat Bouta eind- en hoofdverantwoordelijke was en blijft. Het was zijn initiatief en hij had de leiding.
  Op internet bijvoorbeeld kan iemand allerlei soorten lessen, adviezen, informatie en tips vinden, maar iemand bepaalt zelf wat hij er mee doet en maakt dus zijn eigen keuze. Een auto kan bijvoorbeeld 250 km per uur, dat wilt nog niet zeggen dat jij zo hard moet rijden. De gevolgen zijn dus voor jouw eigen rekening.

  25 februari als nationale vrije dag is een schande voor Suriname en getuigt van disrespect voor rechtvaardigheid. Het staat voor verheerlijking van misdadigers en misdrijven. Daarom is criminaliteit in Suriname explosief toegenomen.

  De regering Santo. / B. heeft de taak van het volk gekregen om Suriname te zuiveren en weer rechtvaardig te maken.
  Het volk geeft regering Santo. / B. de kans om het vertrouwen te herstellen.
  De regering Santo. / B. zal nu moeten bewijzen dat zij dit vertrouwen waardig is.

  Wij willen gerechtigheid !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 8. Uit respect voor de slachtoffers en om hen te gedenken, is het een prima initiatief om elk jaar op deze zwarte dag in de geschiedenis van Suriname een krans te leggen. Als de moordenaar dit ziet, kan hij nadenken over zijn wandaden en de tijd die hem te wachten staat achter de tralies. Het proces kan immers niet eeuwig door blijven gaan en er zal ooit een definitieve uitspraak moeten komen. Pas als dat gebeurd is kan er gesproken worden van het herstel van de democratische rechtstaat Suriname. Dus, OM, PG, Rechters en Regering toon ballen en reken af met deze moordenaar die Suriname al 40 jaar in z’n greep heeft.


  Maak melding

 9. Bron Starnieuws:
  President Chan Santokhi deelt mee dat een commissie bezig is na te gaan of 25 februari een nationale vrije dag blijft. Die dag, 25 februari 1980, toen een coup is gepleegd onder leiding van Desi Bouterse, is door de regering-Bouterse verheven tot een nationale vrije dag. Het is de wens van Stichting 8 December 1982, dat deze dag niet wordt gehandhaafd. Het is onder dezelfde militaire regime van Bouterse dat 15 mannen gemarteld en vermoord zijn geworden op 8 december 1982.


  Maak melding

 10. De regering Santo. / B. zal er goed aandoen om een “Cold Case Team” op de “Moiwana moorden” te zetten en deze zaak te heropenen.

  Ook de slachtoffers van de Binnenlandse oorlog verdienen om herdacht te worden. En ook hun nabestaanden hebben recht op rechtvaardigheid.

  Wij staan als volk achter onze helden, de helden van Suriname.
  Wij zullen hun niet vergeten.
  Wij willen gerechtigheid.
  Wi na Sranan.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 11. bouta heeft veel meer moorden gepleegd dan die 15 mannen op 8 december 1982 , dus je gaat zo’n klootzak(moordenaar) toch niet elk jaar bejubelen , , dus 25 februari moet geen vrije dag meer zijn , , zodat zijn aanhangers hem niet kunnen vereren , , de DC kan dan toch een verbod uit schrijven dat die dag geen samenscholing van de ndp mag plaats vinden


  Maak melding

 12. Het wordt tijd dat men ook de slachtoffers van MOIWANA gaan benoemen en herdenken en een krans voor deze zinloze slachtpartij neerleggen, en dat mag ook op 8 December.
  Heel veel sterkte mensen en hopelijk hebben jullie snel gerechtigheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES