Jaarlijkse 8 Decemberherdenking in Amsterdam

15
Jaarlijkse 8 Decemberherdenking in Amsterdam

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname organiseert op dinsdag 8 december 2020, de jaarlijkse 8 Decemberherdenking. Op 8 en 9 december 1982 werden 15 onschuldige en ongewapende vooraanstaande Surinamers, op lafhartige wijze gemarteld en doodgeschoten door het militair regime onder leiding van Desi Bouterse.

Bouterse loog hierover en beweerde dat deze mensen op de vlucht zouden zijn doodgeschoten. Hij werd op 29 november 2019 veroordeeld tot 20 jaar cel voor deze Decembermoorden. 

De herdenking van deze moorden vindt dit jaar vanwege de geldende gezondheidsmaatregelen in besloten kring plaats. Alleen genodigden, die zich aangemeld hebben, zullen de herdenking om 19:30 kunnen bijwonen.

Om 18:00u is er eerst een bloemlegging bij het monument bij de Mozes en Aaronkerk, Amsterdam. Het programma gaat daarna om 19.30u verder in De Duif aan de Prinsengracht 756 in Amsterdam. Sprekers zijn o.a. Simone Kukenheim (loco-burgemeester van Amsterdam), Gerard Spong (advocaat), Sheila Sitalsing (publicist) en Lilianne Ploumen (kamerlid).

Het eerste exemplaar, speciaal voor deze herdenking door Noraly Beyer geschreven herinneringsboek ‘Recht En Waarheid Maken Vrij, de Decembermoorden herdacht’ zal symbolisch worden overhandigd.  Hierna is het boek uitgegeven door Rose Stories overal te koop. 

SALTO neemt de herdenking op en zal het LIVE uitzenden op Salto 1 via: https://www.salto.nl/salto1/ en via de facebookpagina:  https://www.facebook.com/groups/3243248979119141

Datum uitspraak zaak decembermoorden 29 november bekend

15 REACTIES

 1. When I Find Myself In Times Of Trouble Mother Mary Comes 2 Me
  Speaking Words Off Wisdom Let It Be

  And In My Hour Of Darkness She Is Standing Rigth In Front Of Me
  Speaking Words Of Wishdom Let It Be.

  Let It Be Let It Be Let It Be Let It Be
  Whisper Words Of Wisdom Let It Be

  John Lennon

  Especially 4 The Relatives


  Maak melding

 2. Afgelopen week liet Bouterse van zich horen. De man heeft niets geleerd van het verleden. Nu wil hij jongeren aanzetten tot geweld. Hij vormt een gevaar voor de staatsveiligheid. Het is te hopen dat de PG nu doorpakt. Dit kan niet ongestraft blijven.


  Maak melding

 3. Beste mensen… Een paar momenten… Een beetje hersen-gymastiek. In zijn totale periode heeft bouterse maar een doel verwezenlijkt……. De bouterse Highway… Een paar kilometers asfalt, een kado van republiek China…. Ashwin adhin heeft het verleden van bouterse willen wissen… De harde schijven van de computers op zijn ministerie zijn vernield…. Van Trikt zit met kerst in staatsgevangenis Richelieu…
  Oppenheimer is opgelicht…, voor honderden miljoenen Amerikaanse dollars… Santokhi heeft het afgedaan… Hij heeft niks met Oppenheimer… Hoefdraad moet het samen met van Trikt terug- betalen . Criminaliteit uit de tijd van bouterse is een groot probleem in Suriname.. Een politieke erfenis .. Latour was ooit een droomproject, van denk ik eerst pengel en laters de PNP… nu is Latour een roversnest, net als een wijk in het Midden-Oosten zeg in Aleppo in Syrië., bijvoorbeeld .. Dat brengt me bij…, de vele auto-ongelukken in Suriname… Chinese mevrouw de winkelier ging op geluid van een aanrijding bij de deur van haar winkel staan, en heeft het niet kunnen navertellen….Bouterse kijkt niet meer om naar vriend Cuba… 500 Cubanen zitten een 10 a 15 kilometers buiten nieuw nickerie… De Cubanen vragen aan Rakesh, nickeriaan, hoe ver is het nog lopen naar Amerika… Rakesh, nickeriaan heeft nog nóóit in zijn leven een Cubaan gezien..,, A, fara,,.. zegt hij… De boodschap van een periode van dwaasheid hebben de Surinamers gekregen met Desi Bouterse…Nederland geeft nu weer mondjesmaat hulp… Hoofdstuk China en Cuba zijn voor nu verleden tijd… . Bouterse roept Surinamers op om de wapens te pakken…. Buren in Paramaribo en omstreken zijn nu verloren.. Een truck wordt verbrand, de brandaris wordt ingekogeld.. … Ze vertrouwen elkaar niet meer., daar in Paramaribo .. Kerst komt eraan…We gaan…, verder , maar voor ons die worden gered is het de kracht van God…, hoor ik op radio apintie…Mensen sterkte en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 4. Mooie actie van de heer Paul Medelijn als democraat om via de pg een zaak aan te spannen over de uitspraken die de rechtsstaat, democraten beledigd heeft.

  Surinamers moeten de heer Paul Medelijn ondersteunen, omdat in wezen alle Surinamers met de uitspraken die ddb in ocer heeft gedaan zwaar beledigd heeft.

  Leve:
  – de democratische rechtsstaat,
  – democraten/Surinamers,
  – slachtoffers van 15 december 1982 die streden voor de democratische rechtsstaat,
  – Internationale Verdragen, ao Mensenrechten,
  – Paul Medelijn,
  – de familie/nabestaanden vd slachtoffers van 8 december 1982,
  – de grondwet van Suriname en de Trias Politica,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Wat in de nacht van 7 op 8 december 1982 in Fort Zeelandia is gebeurd mag nooit weer gebeuren, eens maar nooit weer.

  De daders/ hoofdverantwoordelijke moet zo snel mogelijk worden opgepakt door de politie en in SB worden opgesloten in afwachting van de 8 december 1982 rechtszaak.

  Het vonnis heeft al plaats gevonden door de rechters vd krijgsraad 20 jaar gevangenisstraf en het verzet heeft weinig of geen zin. Ook die k brief die hij aan de rechters heef gegeven en geheim is, is waardeloos.

  De ndp moet met wortel en tak worden uitgeroeid, de betekenis vd kleur paars vd ndp is een vloek voor Suriname. Zie u de armoede en ellende van uw leven, van uw (klein)kids en zie wie de oorzaak daarvan is.

  ddb en gezin, familie, vrienden ndp-ers zijn vervloekt. ( herhaal)


  Maak melding

 5. SCHIPPER
  8 december 2020 At 12:19
  ..DE..15..DODEN..ZIJN..OP..GESTAAN..
  EN..TEGEN..SANTOKIE..GEZEGD..
  DAT..HIJ..BETER..KAN..OP..STAPPEN..

  Nog steeds last van stotteren ?


  Maak melding

 6. Gerechtigheid voor de slachtoffers van 8 December zal komen. .Rechters van Suriname .
  groeien jullie wat ballen en kom uit met een vonnis.Jullie hoeven niet te vrezen voor moordenaar bouta.Die crimineel kan geen enkele kant op maar zijn naam al lijkt jullie te intimideren en na 38 jaren kunnen jullie niet met een vonnis komen.Het moet nu afgelopen zijn…spreek vonnis uit!Santokhi kan onmogenlijk opdracht geven om bouta gevangen te nemen want in een democratie is het de taak van de Rechterlijke macht zo te doen en niet de president.De Rechterlijke macht moet onafhankelijk zijn werk doen en niet afhankelijk zijn van personen of krachten buiten.
  Het wachten is op jullie rechters van Suriname!Groei wat moed en ballen!


  Maak melding

 7. Eerst op herdenkingsdag van Moiwana, en nu op die van de achtste December, kan er niet een beetje meer respect opgebracht worden voor de slachtoffers en de nabestaanden.
  Kunnen jullie niet beter?

  Coconut stop met het geblaat, je wordt eentonig.


  Maak melding

 8. Kondremangs,
  Ik zal schipper NIET vervloeken op de dag,dat mijn zwager 38 jaar geleden mishandeld en vermoord is. Ik wens NIEMAND toe wat er die dagen is gebeurd. Ik kom net terug van Anettes Hof, waar met nabestaanden bloemen zijn gelegd op de graven van de onschuldige vermoordde mannen en nog steeds hebben wij de hoop en het geloof, dat er GERECHTIGHEID zal geschieden en dat er een EINDE komt aan de jarenlange rechtszaak tegen DiDiBri en zijn mededaders.
  Straks ook nog bij bastion Veere bij fort Zeelandia een herdenking.
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 9. @Schipper respectloze varken. Je bent zeker per ongeluk geboren! Je mag wat meer respect tonen voor de overledenen en de nabestaanden,ongeacht wie ze zijn. Ik bemoei me niet met die vieze satanische politiek. Je commentaar is zeer waardeloos en respectloos.


  Maak melding

 10. Wanneer worden die smerige honden opgesloten. Ik ben bang dat ze allemaal een natuurlijke dood gaan sterven. In een zacht bed, met de familie en een medicus aan hun zijde om de dood zo aangenaam mogelijk te maken die smerige honden. In deze aardse leven moeten deze mensen gestraft worden.
  Ook een taak van de overheid om de kinderen allemaal te scholen in de 8 december moorden, Moi Wana en andere schendingen van de mensenrechten. Geeft de kinderen kundig geschiedenis onderwijs.


  Maak melding

 11. poeny jem, poeny jem

  Leve:
  – de democratische rechtsstaat,
  – democraten/Surinamers, Paul Middelijn, familie/nabestaanden vd slachtoffer/ 15 helden
  van 8 december 1982,
  – slachtoffers van 15 december 1982 die streden voor de democratische rechtsstaat,
  – Internationale Verdragen, ao Mensenrechten,
  – de grondwet van Suriname en de Trias Politica,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Wat in de nacht van 7 op 8 december 1982 in Fort Zeelandia is gebeurd mag nooit weer gebeuren, eens maar nooit weer.

  De daders/hoofdverantwoordelijke ddb zo snel mogelijk op pakken door de politie en in SB sluiten in afwachting van het einde vd 8 december 1982 rechtszaak ( herhaal)

  Eens Maar Nooit Weer ddb, ndp-ers ( herhaal)


  Maak melding

 12. vergeet niet dat in Suriname jaarlyks honderden mensen door geweldt vermoordt worden en dus moet men niet alleen aan vyftien mensen die vermoordt zyn denken,want dat is nogal hipocriet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.