dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politiePresident vraagt pg om onderzoek in te stellen naar uitspraken Bouterse

President vraagt pg om onderzoek in te stellen naar uitspraken Bouterse

-

De Surinaamse president Santokhi heeft de procureur-generaal van Suriname gevraagd om een onderzoek in te stellen naar uitspraken die NDP-leider Desi Bouterse vorige week deed tijdens een bijeenkomst in NDP-centrum Ocer. Dat meldt Dagblad Suriname vandaag.

Tijdens de bijeenkomst na de zitting van de Krijgsraad op 30 november, zou Bouterse hebben gezegd dat kapitalistische systemen alleen met wapens weggehaald kunnen worden, daarbij doelend op de huidige Surinaamse regering. Hij ziet dat als taak voor jongeren.

De huidig regering reageerde verontwaardigd en noemde de uitlatingen van Bouterse opruiend, contraproductief en polariserend. “Dit soort onverantwoordelijke gedrag kan worden geïnterpreteerd als een overtreding van de wet”, melden de coalitiepartijen in een verklaring.

De partij van Bouterse kwam daarna ook met een verklaring waarin ze terug krabbelde en aangaf dat Bouterse het niet had over ‘echte wapens’ maar over ideologische wapens om armoede te bestrijden en om de opkomst van etnische tegenstellingen af te wentelen naar een eenheid onder alle bevolkingsgroepen.

Volgens de krant heeft pg Roy Baidjnath Panday de politie inmiddels verzocht om een onderzoek in te stellen naar de uitspraken van ex-president Bouterse.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

51 REACTIES
 1. Ook die van Abrahams na de vrijlating van Aloebaba in datzelfde centrum vallen in dezelfde categorie.
  Ik ben ervan overtuigd dat door dit onderzoek en evt vervolgingen er stiekeme dingen zich zullen voordoen.


  Maak melding

 2. In een fatsoenlijke democratie is er geen voor moordenaars, coupplegers en oud staatshoofden die prediken om een democratische gekozen regering met geweld af te zetten.

  Suriname mag dit nooit en te nimmer accepteren !


  Maak melding

 3. Een proces-verbaal is hier zeker op zijn plaats en een zaak bij de rechter van de rechtbank.

  Vrije meningsuiting mag, maar wanneer deze een gevaar zijn voor de rechtsstaat vd republiek Suriname moet de verantwoordelijke voor de rechtbank verschijnen. De veiligheid van het land is heel belangrijk in een democratische rechtsstaat.


  Maak melding

 4. Niet de partij alleen had naar voren moeten komen met een verklaring maar ook Bigi Bek zou dat moeten doen want hij Bouterse heeft de woorden gebezigd.
  Maar zoals te verwachten valt zal hij dat niet doen want zelfd voor de 8 december moorden heeft hij naar de nabestaanden toe nooit gezegd bijvoorbeeld “mijn oprechte excuses bied ik u allen aan voor het aangedane leed en verdriet”
  Dus zal en kan niemand hem bejegenen als een schijtluis want a mang na tranga mang “mi ne frede neks try me. daag me niet uit want ik neem iedere uitdaging serieus en aan”

  Toen Bouterse zogenaamd werd bedreigd is de persoon gelijk opgehaald en moest zijn verontschuldigingen aanbieden.
  Ben benieuwd of dit ook voor Bouterse zal gelden.
  Asabina zei dit rekt voor 1 rekt voor allen. Zo is de wet ook voor bedoeld vrouwe Justitia is blind en ziet niet wie het is.


  Maak melding

 5. Samen met hulp van de Amerikanen / CIA deze fascist en massa moordenaar direct oppakken en laten opsluiten… zonder dat een proces aan te pas moet komen.


  Maak melding

 6. Kondremangs,
  Nu moet die veroordeelde moordenaar en drugsdealer DiDiBri voor eens en voor altijd uit de Surinaamse samenleving verwijderd worden. Want die bongro bita sebrefata verkrachter van Suriname moet niet denken dat het land van zijn pa is, die vieze vuile vervloekte paarse oude slang. Hij mag doodvallen. Ja doodvallen en hoop dat die donornier ermee stopt.
  President, pak de moordenaar van mijn zwager keihard aan en paarse ratten, tap oeng bek.
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. Wat een schijtzakken. nu terugkrabbelen. Ik schreef direct al dat hier sprake was van opruiing.
  Zo laf, zo laf dit lijkt wel te horen bij deze man en de partij.
  Ik heb het niet zo bedoeld, het spijt me, ik ga het nooit meer doen, eg waar
  fuck off boy ga je ballen likken
  Er zal vast en zeker en of andere zwakzinnige proberen het goed te praten voor hem.
  Het is dweilen met de kraan open met dit geteisem


  Maak melding

 8. IS SATAN IN PERSON.

  HIJ FOKT HEEL DE JEUGD OP OM MISDADIGER TE WORDEN.

  HIJ INSPIREERT DE ZWAKBEGAAFDEN OM NAAR HEM TE LUISTEREN.

  HIJ WEET WAAR DIE 200 MILJOEN USD VAN HET VOLK IS

  HIJ WEET WAAR HOEFDRAD IS OF AL LIGT ERGENS.


  Maak melding

 9. En dan?? Gebeurt toch niks!!! Weer geen daden. Hij krijgt misschien een rechtzaak aan zijn broek, en dan??? Zijn we weer 30 jaar verder, en nog niks gebeurd!! Tegen die tijd leeft hij niet meer!!! Alleen maar show!!


  Maak melding

 10. Bravo Santhoki. Bouterse denkt dat Suriname zijn eigendom is. Mag doen wat hij hebben wilt Baat bij chaos in Suriname,. de jeugd voeden met geweld. Maar je kan hem niet kwalijk nemen. Wie zijn Meriba en Dino? zijn dagen zijn geteld hij weet het, daarom wilt hij iedereen meenemen. Na 2 jaren kent Bouterse het. verschilt niet van toilet en badkamer!!!! Hij zuipt en snuift de hele dag, omdat hij heeft geen rust, ziet de geesten van de mensen die hij heeft. vermoord.


  Maak melding

 11. lachwekkend
  de ndp die het over democratie en etnische tegenstellingen heeften armoede bestrijden.
  hij heeft 10 jaar de tijd gehad en totaal niets klaar gemaakt, dus waarom zou iemand met ook maar 1 hersencel luisteren naar een debiel die niets gedaan heeft behalve zijn zakken gevuld?

  elke ndp’er is ook per definitie gewoon hersendood.
  lid zijn van de ndp zou gelijk moeten staan aan landverraad endaar voor veroordeeld moeten worden


  Maak melding

 12. `Someday At Christmas Men Won t Be Boys
  Playing With Bombs Like Kids Play With Toys
  One Warm December Our Hearts Wil See
  A World Where Men Are Free

  Stevie Wonder Dja


  Maak melding

 13. Beste PG Brunsie ,

  niet doen ,niet doen

  Laat chan dit varkentje zelf maar wassen.

  Laat je niet weeer voor dat karretje spannen aub.

  Chan doe je best, laat Brunsie met rust.


  Maak melding

 14. Jij hierboven hebt duidelijk de klok horen luiden sisa Els, je spoort duidelijk niet. Brunswijk volgt zeer zeker, op het moment dat het suri volk afrekent met criminelen. Hij zit alleen daar vanwege jullie domheid Abop-stemmers.

  Goed zo President,
  Duidelijk een statement maken dat we in de 21e eeuw leven.
  Revo- bullssjit is zo 18e eeuw.


  Maak melding

 15. In ht land leefden verschillende rassen honden eeuwenlang vredig metelkaar.
  Er schijnt nu n nieuw ras bijgekomn te zijn zijn die niks weet vn normen n waarden n probeert de andere rassen te besmetten met hun gewetenloosheid. Pinkydog.
  PINKYDOG. OF LILADAGOES


  Maak melding

 16. 1 grote façade. DDB is zogenaamd tegen kapitalisme en onderdrukking, maar is zelf een grote kapitalist met al zijn luxe en rijkdom. Opkomen voor de “mofina wangs” terwijl je jezelf, familie en vrienden wel weet te verrijken.


  Maak melding

 17. Er wordt weer ouderwets Sinterklaas gevierd in Suriname. Door de stront NDP regering kon dat de afgelopen 10 jaar niet meer. Het kind van Suriname werd Sinterklaas onthouden. Zelf speelden die klootzakken voor Sinterklaas. Hebben allemaal hun zakken gevuld met vele miljoenen dollars. Figuren als de seniele Bouterse en zijn anderen broeders zoals Abrahams, Graanoogst, Bouva en nog velen meer. Vergeet Adhin niet. En Sardjoe. Wanneer komt het nog de nacht van de lange messen.


  Maak melding

 18. Ehh sorry hoor mensen ik heb laatst een denk fout gemaakt tav van mijn verwikkelingen rond die decemberkwesties. En nu heb ik een spraakfout/foute woordkeuze gemaakt.
  En eigenlijk hebben de mensen van toen die bij CBB werkte ook een schrijffout gemaakt tav mijn naam, ik moest eigenlijk Deciley Delano Blufpand heten. Maar goed mijn lieve mensen “neks no fout, zand erover”.
  Odi odi..


  Maak melding

 19. Aj hij moet het weer hebben over boys. He limbo dit is jouw afdeling no; boys en nog eens boys. Ook ik hoor ik hou ook van jongens, maar dan wel ouder dan 25. De jongere zijn zeker voor jou noh, smeerpijp


  Maak melding

 20. iedereen hier op WTK is het eens dat er snel iets ondernomen moet worden , , behalve die ene raja ,zal wel een paarse aanhanger zijn, en zijn schrijven doet denken aan wyambo , , en die schipper , , en die denkt nog dat zijn baasje bouta nog de baas is

  ja en limbo en mica zijn bezig met boy’s

  het moet snel gebeuren dat die klojo bouta opgesloten moet worden , , want hij kan zo de pijp uit gaan


  Maak melding

 21. deze debiele hond is gewoon een schijtzak
  deze keer zullen wij als volk zelf meevechten als de stront likkende ndp ers de wapens zullen opnemen we zijn ready om deze aids debielen volledig uit te roeien
  voor de rechters pist hij in zijn bhoek en in ocer heeft hij een grote naar coke en sopie stinkende muil
  kom maar op bouta jo afgescreven rand debiel
  we wachten op je stuk ontlasting idem dito aloebaba en abrahans panka zullen we ook niet vergeten de nederlanders en amerikanen staan te popelen om jou en de kaolo ndp uit te roeien joe dagoe


  Maak melding

 22. SCHIPPER 5 december 2020 At 19:08

  ..DESIRE..DELANO..BOUTERSE..
  LIGT..ER..ECHT..NIET..WAKKER..VAN..(DEZE..REGERING..MAAKT..TOCH..GEEN..STERKE..INDRUK)..

  nog steeds dromen om …SCHIPPER-PIET…. voor sinterklaas/voc te worden? o ja overdag… is al erg genoeg…. s nachts op internet…. jij maakt “indruk”… klem je kleine nichtjes ook zooo ( of heb je je grootmoeder/FAMILIE al verpand)… voel je je dan lekker? ga je eigen geestelijke problemen op lossen … je geeft zelfs je baas EN land/volk schande… eencellige KANSLOZE parasiet … steun liever talenten …RAT…


  Maak melding

 23. Dus Chan……begin het leger voor te bereiden en blijf alert. Zet je inlichtingendiensten aan het werk. Voordat je denkt is er weer een malloot die als een gek begint te schieten.


  Maak melding

 24. Ik schreef al in eerdere topics, voordat de fascistische dictator de gewraakte uitspraken had gedaan, dat het volk zich moet bewapenen. Want eens een dictator altijd een dictator. Wij moeten ons bewapenen zodat wij de fascisten van de ndp goed partij kunnen bieden.


  Maak melding

 25. Heerlijk om zo vroeg op te staan, iPad, koffie binnen bereik, vrouwtje niet chagrijnig, wat wil een mens nog meer.
  Even reageren op de uitspraken van ene Debielo.

  De Pg moet het maar uitzoeken en kijken als het strafbaar is, wordt wel een zware kluif/dobber. Mwa, wat moet je er verder over zeggen, er wordt tegenwoordig van alles geroepen.

  Btw. Is de NDP nu een staatsgevaarlijke partij (die moet dan verboden worden) of een democratisch functionerende partij binnen de Grondwet!!!!!!


  Maak melding

 26. Het is desire delano hoor niet debielo
  Nee, de ndp is geen democratisch functionerende partij. Het is een sekte, en criminele bende die met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Wat deze partij heeft aangericht is met geen pen te beschrijven.

  Yesterme yesteryou yesterday
  de ndp en zijn dictator zijn van gisteren
  Stevie Wonder


  Maak melding

 27. Een ieder die liever een wapen pakt, dan bijvoorbeeld naar de stembus gaan, moet zijn hoofd eens laten nakijken.
  Opruiende teksten kan ik nog wel begrijpen, want niemand houd van tegen geluid of “bevelen” van hogerhand. en over smaak valt te twisten.
  Maar elke idioot, die een afstammeling van slaven is, en hedendaags nog steeds denkt dat geweld iets oplost? En er zijn nog steeds mensen die voor deze man kragen? Ach het gaat je goed SU
  Een les uit het Europa: Een beschaving staat of valt met de mentale weerbaarheid van zijn burgers.


  Maak melding

 28. Suriname Herald, zaterdag 5 dec. 2020.

  Bouterse riskeert zes jaar extra gevangenisstraf.

  Paramaribo,
  Waar Desi Bouterse met de staart tussen de benen op een voorzichtige toon sprak in de rechtszaal, had hij een heel dreigende toon buiten de rechtszaal, in Ocer. Het spreekwoord “Wan tigri sab pe ey kras ing go”, is zeer toepasselijk op Bouterse. Zo zie je dat deze man zeer onberekenbaar is.
  Bouterse zei het volgende: “Men is bezig het volk vijftig jaar terug te werpen. Toen zijn er wapens aan terechtgekomen…..dit soort dingen ga je alleen met wapens kunnen weghalen. En daarvoor zijn de Bouterse, Jules en Abrahamsen te oud. Of u zult moeten toegeven en voor de rest puppet willen blijven, maar als u daadwerkelijk inhoud wilt geven aan Suriname is voor de Surinamers, dan zullen wij in de bres moeten springen”.

  Er is inmiddels heel veel geschreven en gezegd over deze uitlatingen, vaak in de zin van verzachtende afkeuring. Van de VHP hadden wij bijvoorbeeld niks anders verwacht dan het zwermen met “rechtstaat, rechtstaat en nogmaals rechtstaat”. In voorkomende gevallen hadden wij tenminste een ferm statement verwacht. De coalitiepartijen ABOP, NPS en PL hebben verbazingwekkend genoeg, niet afzonderlijk gereageerd, wel in coalitieverband.

  Het was een zeer slappe reactie, zonder dat Bouterse onder de indruk was. Je kunt het vergelijken met het gedrag van de VN: ergens in de wereld worden honderdduizenden mensen afgeslacht, en de VN blijft het veroordelen, veroordelen en nogmaals veroordelen. Dit, zonder enige daad van echte actie.

  Ook maatschappelijke organisaties (denk aan de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), kerkgenootschappen, vakbonden, etc) hebben niets van zich laten horen. Dit, terwijl het hier gaat om oproep tot het gewapend omver werpen van het bevoegd gezag.

  Het is duidelijk dat de VHP, ABOP, NPS en de PL zich flink hebben laten ringeloren door Bouterse. Van de vele reacties uit de samenleving schijnt Bouterse geschrokken te zijn, maar hij heeft het lef niet om zijn uitspraken terug te nemen of uitleg te geven over zijn uitspraken. Hij liet de heer Ricardo Panka zich voor het karretje spannen, terwijl hij zelf dokte na alle kritieken. Dit, niet beseffende dat de reactie van Panka olie op het vuur gooide; hij nam een loopje met het gezond verstand van het volk. Hoe serieus moeten wij de reactie van Panka nou nemen.

  Volgens Panka bedoelde Bouterse ideologische wapens en geen echte wapens. Dat is bedrog van de reinste orde. Voor het geval de NDP een ideologie heeft, is dat ideologische vooral niet gestoeld op de principes van rechtstaat. De zittende (rechters) en staande (pg) magistratuur worden telkens geschoffeerd en minacht. Denk maar aan de kes-kesi-uitspraak van Silvana Afonsoewa, uitspraken van Ramon Abrahams, ontslagdreiging voor de pg, etc.

  Bouterse zei dat er in het verleden wapens aan te pas zijn gekomen. Wie de geschiedenis van Bouterse en zijn NDP kent, weet dat die ‘wapens’ niet gebaseerd waren op respect voor mensenlevens, het bevoegd gezag en de rechtstaat. In 1980 pakte Bouterse de wapens op tegen het bevoegd gezag (staatsgreep). In 1982 werden de Decembermoorden gepleegd, terwijl Bouterse de hoogste leiding had in het land. In 1990 werd de ‘Telefooncoup’ gepleegd door Bouterse. Hoewel er geen geweld gebruikt was bij de Telefooncoup, was er wel met geweld gedreigd door een pantserwagen te dirigeren naar het paleis van de toenmalige president Ramsewak Shankar.

  Gelet op het bovenstaande, kan gerustgesteld worden dat Bouterse een historie heeft van wapengeweld van structurele aard (niet incidenteel). Het is een vast gedragspatroon van Bouterse en het is een bestendig gebruik van hem.

  Hij gaf verder duidelijk aan dat hij en zijn trawanten al oud zijn en daarmee insinuerende dat de jongeren het wapengeweld moeten toepassen. In de reactie van Panka werd gesproken over ideologische wapens. Dit, terwijl je voor een ideologisch wapen nooit te oud bent, zelfs op je sterfbed kun je nog steeds die ideologie prediken. Hier is mede het bewijs dat Bouterse daadwerkelijk de inzet van echte vuurwapens bedoeld heeft en dat Panka aan het misleiden is. Als Bouterse daadwerkelijk een ideologisch wapen bedoeld heeft, dan zouden wij eerder denken dat hij mans genoeg is om dat zelf uit te leggen.

  Het behoeft geen uitleg dat dit gedrag van Bouterse strafbaar is, waarop er een gevangenisstraf van maximaal zes jaar staat. Wij zullen u de wetsartikelen voorschotelen.

  Toelichting op artikel 169:
  Vooral artikel 169 is zeer duidelijk en toepasselijk. Hoewel Bouterse in duidelijke bewoordingen opgeroepen heeft tot wapengeweld tegen het bevoegd gezag in Suriname, heeft hij dat ook zijdelings en in bedekte termen gedaan, gelet op zijn getoonde en door hem zelf benadrukt gedragspatroon van wapengeweld. Zie het gearceerde gedeelte in de afbeelding hierboven van artikel 169. Hij heeft gebruikgemaakt van dit door hem gevestigde imago van hem. Door zijn woorden niet zelf terug te nemen, heeft hij nog steeds de twijfel laten bestaan over de motieven van zijn uitlatingen, reden waarom deze oproep tot wapengeweld wel uiterst serieus genomen dienen te worden.

  In de afgelopen periode zijn er twee personen in afzonderlijke gevallen aangehouden wegens bedreiging, smaad, laster of belediging van de president. Viren Ghisiawan en Alessandro V. werden aangehouden en verhoord. De recente uitspraken van Bouterse zijn gericht op daden tegen de staat Suriname, en die wegen veel zwaarder dan de gevallen van Viren Ghisiawan en Alessandro V.

  Indien Viren Ghisiawan en Alessandro V. voor mildere daden vervolgd zijn, zou Bouterse voor zijn ergere daden tenminste ook vervolgd moeten worden. Het is toch geen kermis, dat politici dingen roepen zonder verantwoordelijk gesteld te worden voor hun daden?

  De president heeft uiteindelijk laten zien dat de wet niet alleen voor figuren als Viren en Alessandro gelden, maar ook voor figuren als Bouterse. De president heeft de pg gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de vermeende uitspraken van Bouterse. Daarmee heeft hij een norm gesteld, waarmee wij zeer ingenomen zijn. In deze heeft de president niks anders gedaan dan gebruik te maken van zijn grondwettelijke bevoegdheid. Het is nog altijd zo dat de regering op basis van de Grondwet in belang van de staatsveiligheid bevelen (opdrachten) kan geven aan de pg met betrekking tot de vervolging. En ja, de staatsveiligheid is nu in het geding. Zie de betreffende grondwetsbepaling hieronder.

  Sunil Sookhlall en Kries Mahabier

  Ik hoop alleen maar dat president Chan Santokhi de Surinaamse Grondwet respecteert en de Surinaamse bevolking gaat beschermen, zoals hij gezworen heeft en dus daadwerkelijk ge PG om een grondig onderzoek zal vragen Op elk gebied is nu toch duidelijk dat de hele organisatie onder leiding van deze persoon ( ik noem hem bewust geen man, omdat hij getoont heeft een grote LAFBEK tezijn ) een criminele organisatie is en zo snel mogelijk verboden moeten worden en haast alle bestuursleden berecht zouden moeten worden. Deze club is erger dan de heersende covid-19 pandemie. Zo denk ik erover.


  Maak melding

 29. Ik vind dit een beetje domme reactie v kries & suniel.
  De President heeft al opdracht gegeven voor onderzoek, meer is onmogelijk en kan absoluut niet in een echte democratie.

  De laatste 2 rechtszaken zijn gestagneerd vanwege vormfouten; aloebaba en boeffie.
  De criminaliteit en corruptie zijn groot, de druk is nog groter. Laat die mensen rustig hun werk doen.

  De revotijd is voorbij, ook het gewone volk moet leren dat je niet zomaar iemand bij zijn lurven kan pakken om in het gevang te smijten. De “vijand” bezit inderdaad een batterij aan slinkse advocaten die er bovenop zitten en met jullie belastinggeld worden uitbetaald.
  Geduld!


  Maak melding

 30. Opa D lult uit zijn ouwe go. 50 jaar geleden was hij niet in su en verkocht porno boeken deur aan deur in Nederland EN peggy was nog aan het zogen bij Ingrid figueira en dinootje was nog in de ballen van een ezel, opa D en hij dacht toen nog helemaal niet om naar Su terug te keren. Ga met je kleinkinderen spelen of tomaten planten of postzegels verzamelen. In afwachting van je 20 jaar zitten opa D


  Maak melding

 31. Deze man had toen hetzelfde uitspraken gedaan: mé pai Daal nanga tjieng moni plus a kang hor a tjieng Moni. Toen had bouterse gezegd was een podium uitspraken. Als hij nu de jongeren te stimuleren om wapen te trekken, moet hij niet komen zeggen was een grap of podium uitspraken.
  Hij is zelf bewust wat hij heeft gezegd en gaat doen.
  Dagen tellen. Follow the leader, leader, leader, leader.
  Follow the leader, leader, leader, leader.
  BOUTA COMING SOON IN JAILHOUSE.
  MERRY CHRISTMAST AND HAPPY NEW YEAR IN JAILHOUSE.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES