zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuriname informeert internationale gemeenschap over Cubanen in Nickerie

Suriname informeert internationale gemeenschap over Cubanen in Nickerie

-

Does Travel - naar Suriname

De kwestie van de honderden Cubanen die zich momenteel in Nickerie bevinden, om de oversteek te maken naar Guyana, heeft de volle aandacht van de regering. Meer dan 500 Cubanen zijn maandag met bussen naar Nickerie vertrokken. Ze willen weg uit Suriname vanwege de economische situatie en willen de oversteek maken naar Guyana, maar de grenzen zijn gesloten. Ze hebben tenten op het terrein van de Canawaima-veerverbinding opgezet, waar ze slapen. Ook koken doen ze op het terrein. Er is sprake van onhygiënische en ongecontroleerde toestanden.

“Wij beschouwen het als een serieuze aangelegenheid”, zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) tijdens de reguliere regeringspersconferentie op donderdag 3 december. De bewindsman zegt dat de regering nadrukkelijk bezig is de internationale gemeenschat over deze zaak te informeren. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Caricom en de Verenigde Staties (VN) zullen op de hoogte gesteld worden.

De Surinaamse diplomatieke missies bij deze organisaties alsook die in Cuba en Guyana zullen ook geïnformeerd worden zodat er, aldus minister Ramdin, een eenduidig verhaal gedaan en gerapporteerd wordt. Surinames vertegenwoordiger in Guyana zal op vrijdag 4 december alvast een gesprek hebben met het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Suriname heeft verder de United Nations High Commissions for Refugees (UNHCR), het Rode Kruis en de International Organization for Migration (IOM) op de hoogte gesteld. Zij zijn gevraagd om technische bijstand. Er staat voor donderdag een gesprek op het programma tussen de directeur van Buitenlandse Zaken en de vertegenwoordiger van UNHCR in de Caricom.

Dit alles is volgens de bewindsman bedoeld om ervoor te zorgen dat deze zaak in goede banen wordt geleid, controlerend wordt opgetreden en evenwichtig te werk wordt gegaan. Suriname zal er vooral op toezien dat er in de humanitaire behoeften van de mensen wordt voorzien. Hij benadrukt dat Suriname voor de bescherming van mensenrechten staat. In dit geval is het passend dat het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) met ondersteuning van de Nickeriaanse gemeenschap, de districtscommissaris en andere diensten waar mogelijk en waar nodig ondersteuning verleent aan de groep.

Het NCCR is ondersteunend naar een coördinatieteam dat in deze kwestie door de regering is ingesteld. Dit team bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en Politie, Defensie, Volksgezondheid en Transport, Communicatie en Toerisme wordt ondersteund door technici en specialisten, de districtscommissarissen van Nickerie alsook de andere diensten vanuit de verschillende ministeries, zoals Vreemdelingenzaken en de medische instanties in Nickerie. Vreemdelingenzaken is intussen al begonnen met een registratie van de mensen. De groep bestaat uit ruim 490 personen, waarvan ongeveer de helft illegaal in Suriname verblijft.

President Chandrikapersad Santokhi wordt dagelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Verder is de ambassadeur van Cuba reeds ontboden en officieel op de hoogte gesteld. Dit zal ook schriftelijk per diplomatieke nota geschieden. Daarnaast zal ook de ambassadeur van Guyana officieel ingelicht worden. Ramdin heeft in de afgelopen dagen reeds een gesprek gehad met zijn Guyanese ambtsgenoot. De kwestie wordt ook vanuit het buurland in de gaten gehouden.

Suriname zal op grond van humanitaire overwegingen alle assistentie bieden aan de groep. Minister Ramdin spreekt van behoorlijke slaapplaatsen, sanitaire voorzieningen, voedsel, water en medische assistentie. Ook is er aandacht voor de vrouwen die in verwachting zijn en kinderen. Bij deze assistentie zullen de Cubaanse artsen die Nickerie gedetacheerd zijn, betrokken worden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Er zijn 2 plekken, waar ze kunnen en moeten gaan bivakkeren:ocer en bij opa D op leonsberg. Want die heeft beweerd,dat hij de Surinaamse Fidel Castro is. Hij heeft ze naar su gehaald en vanwege de economische situatie in su willen ze vertrekken. Opa D, help je kameraden.


  Maak melding
 2. Het klopt inderdaad dat het overgrote deel van de cubanen door bouta zijn binnengehaald omdat hij ze gouden bergen had beloofd. Ook zij hebben gezien dat hij de grootste leugenaar en idioot is. Je kan je ook afvragen wat voor toegevoegde waarde deze mensen voor Suriname hebben. Als ze laaggeschoold en de taal niet machtig zijn, heb je er niks aan. Er lopen al teveel werkelozen rond in Suriname. Ik heb er dus geen problemen meer als teruggaan naar Cuba.
  Er is ook een idioot hier op wtk, waarvan ik de naam niet ga noemen die beweerd dat er onder deze groep ook Surinamers zitten die naar Cuba willen. Als dat zo is, dan zijn het vast vriendjes van boefdraad, want de kans is groot dat hij daar zit. Als mijn aanname klopt is deze ndp-er, die vaak klinkt als een insider, door de mand gevallen met zijn loslippigheid en weten we waar die boef zit.


  Maak melding
 3. Door dat ze overlast in Suriname nu bezorgen en in de regio zullen bezorgen, niet aangepast zijn, extreem communisten zijn, snel oppakken en met met het SLM vliegtuig terug sturen naar Cuba.

  Wellicht steun zoeken bij de USA die niets moet hebben van extreem communisten.


  Maak melding
 4. Dit zijn families van de import cubaanse nep artsen door crimineel vorige mini-ster volksgezondheid.Allemaal meenemen met de SLM en voor de kust van Cuba in zee dumpen.
  Door de crimineel ndp-er Elias werden deze cubanen als de redder van Suriname beschouwd.
  Elias ook meenemen met de SLM en hem eerst aan de neus van de vliegtuig vast binden.


  Maak melding
 5. Deze Cubanen sporen niet. Gewoon je kloffie pakken en naar USA willen gaan te voet is je reinste kolder.

  We moeten onze immigratie regels danig aanscherpen want dit zijn niet de immigranten die voor ontwikkeling zullen zorgen. Laag geschoold en onderontwikkeld en achterlijk zijn deze.


  Maak melding
 6. Boesskotoe, Bouta is inderdaad een grote leugenaar, idioot en niet te vergeten een massamoordenasr maar de grootste leugenaar, idioot en massamoordenasr is Donald, het enige verschil is dat Bouta zijn dodelijke slachtoffers persoonlijk heeft geexecuteerd, terwijl Donald het corona virus en zijn ezels het vuile werk liet/laat doen.


  Maak melding
 7. Waarom kunnen de aanhangers van (Ka)bouter D. deze gasten niet opvangen??
  Ze waren door (Ka)bouter binnen om te stemmen op de NDP. Velen van deze liepen met een Surinaamse paspoort terwijl ze geen woord Nederlands/Sranang tongo spraken.
  (Ka)bouter D/Adhin kan ze ook onderdak bieden. En de aanhangers aan de Noordzee van (Ka)bouter D. kunnen deze mensen iedere maand steunen op kosten van hun “kolonisator”


  Maak melding
 8. Ik denk dat de Cubanen in alle vrijheid naar Suriname zijn gegaan
  en alle vrijheid hebben om te vertrekken.
  De wereld/internationale gemeenschap ZIET een grote groep Cubanen
  die op zoek zijn naar een BETER bestaan.


  Maak melding
 9. Goed aangepakt regering!

  Volgens de Cubaanse ambassadeur mogen ze terug, dit willen ze niet. Hier staat de helft is illegaal, ergens anders 3/4 illegaal. De enkele suri’s die daar zitten zijn partners @robg.
  Waarom naar usa, omdat een in Cuba geborene, in de toekomst een top positie zal bekleden?

  Goed dat de overheid de vluchten uit Cuba en Haïti’s heeft stopgezet. Er is geen overzicht v illegalen.

  Volgens @robg, gaat het superslecht en willen duizenden suri’s vertrekken. Yep @robg, ik kan ze aanwijzen. Dit zijn ndp’ers die het land hebben vernietigd door hun hebzucht. Dit zijn geen mofinawangs, want die hebben geen geld om te verkassen.
  En zo blijft de ndp fake news verspreiden.


  Maak melding
 10. Het leven daagt uit om in beweging te komen en
  verder te zien dan het oog rijkt. Als de Almachtige deze
  Cubanen voortgaat zullen alle muren verbroken worden.

  Leg geen vloek en smaad op een ander want u weet niet
  hoe het u morgen zal gaan.


  Maak melding
 11. Waarom stuurt Cuba niet hun eigen vliegtuig voor een repatriatie vlucht voor hun eigen onderdanen? Of wilt de VP even wat storten want hij houd van geld geven?


  Maak melding
 12. Wat zich nu afspeelt is een humanitaire drama, die mensen willen naar huis en bevinden zich nu tussen wal en schip. Jullie kenen geen enkele compassie hier op wtk, enkel en alleen omdat het met de vorige regering te maken heeft. De mensen hebben hulp nodig en dat krijgen zij ook van de regering, God dank.
  Nu is het weer de schuld van de NDPers , schamen jullie je niet voor zulke domme opmerkingen, ga anders wat beters doen.
  Had Nederland jullie ouders ook moeten weigeren in 1975, bij de “vlucht” uit Suriname. Jullie zijn hardvochtig geworden, zelfs Wilders zou uit humanitaire reden deze mensen helpen en niet aan hun lot overlaten. Zijn Moslims, Christenen, Hindoes beter dan zgn communisten of mensen uit Cuba.


  Maak melding
 13. Beste mensen, zijn wij de grote vlucht naar Nederland vergeten, waren het niet de Surinamers die met duizenden te gelijk op Schiphol aankwamen zonder enige vorm van opvang, vraag maar aan de diaspora van de jaren zeventig, toen zij berooid aankwamen op Schiphol, anderen zgn zonder geld, en in opvanghuizen terecht kwamen, vraag aan hen hoeveel van hen de Nederlandse Overheid voorgelogen hebben dat zij geen zorggeld hadden, vraag aan hen hoe ze hebben gelogen om kosteloos hun huis te laten inrichten door de NL gemeenten, en dan na 45 jaren wordt je hier door hen of hun nazaten geconfronteerd met de meest kwetsende opmerkingen over de medemens in humanitaire nood, bloody shame 🙈🙈


  Maak melding
 14. De enige groep die niet vrijwillig naar Suriname is gekomen is inmiddels volledig geïntegreerd, ze zijn hun eigen taal, op een kleine groep na, bijna volledig vergeten en mengen zich tussen alle bevolkingsgroepen als waardige Sranan man.
  De groepen Cubanen, Dominicanen, Colombianen en Haïtianen zijn vrijwillig hier naar toegekomen, en hebben zich ruimschoot verdienstelijk gemaakt binnen een bepaalde beroepsgroep, sommige ondernemers hebben door hun aanwezigheid grote winkels en panden opgezet, zelfs een mol in de binnenstad.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES