zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenNatuurCentraal Suriname Natuurreservaat vandaag 20 jaar op UNESCO Werelderfgoedlijst

Centraal Suriname Natuurreservaat vandaag 20 jaar op UNESCO Werelderfgoedlijst

-

Does Travel - naar Suriname

Het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), welke werd ingesteld bij het Staatsbesluit van 1998 no 65, staat vanaf 2 december 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vandaag 2 december 2020 is het precies 20 jaar. ’s Lands grootste natuurreservaat is ook een natuur erfgoed.

CSNR is het grootste natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het reservaat beslaat een oppervlakte van 1,6 miljoen ha. oftewel 16000km², hetgeen overeenkomt met 10% van de oppervlakte van Suriname.

Er bestaat een grote diversiteit aan plant- en diersoorten in het gebied door een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Men vindt hier zowel laaglandregenbos als bergketens., waaronder de hoogste berg in Suriname, de Tafelberg (1026 meter), die in Suriname het enige overblijfsel is van de Roraimazandsteenformatie, en het Duivelsei, een rotsblok dat balanceert op de rand van een bergtop.

In dit natuurreservaat komen dierenpopulaties voor die typisch zijn voor het Hoogland van Guyana en waarvan sommige wereldwijd bedreigd zijn, zoals de jaguar, het reuzengordeldier, de reuzenotter, de tapir, de luiaard, alle 8 apensoorten van Suriname, de harpijarend en de kleurrijke oranje rotshaan.

Ook cultureel erfgoed van de inheemsen die vroeger in het gebied hebben gewoond in in dit gebied te vinden. Het is verboden om zonder toestemming van Natuurbeheer het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) ook te betreden.

Ons land heeft op 23 oktober 1997 dit verdrag geratificeerd en heeft zich daarmee verplicht gesteld om alle in Suriname voorkomende Werelderfgoed monumenten te beschermen, te behouden en regelmatig verslag uit te brengen over de conditie van de monumenten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. Terwijl we opscheppen het groenste land van de wereld te zijn, doen een paar van onze landgenoten, gesteund door enkele gezagdragers, door goud verblind, er alles aan onze bossen en rivieren te vernietigen en te vervuilen. Het is daarom maar de vraag of het Centraal.Suriname Natuurreservaat over 20 jasr nog bestaat.


  Maak melding
 2. Nu Er Een Topic Over De Natuur Is Moet Je Ns Kijken Als Die Waterkant Profesoren Rechtsfilosofen En De Rector Magnificus Hun Mening Hier Over Gaan Ventileren

  Ik Denk Het Niet

  De Waterkant Profesoren Mikken Alleen Maar Op Een Topic Van Bouterse En Hoefdraad
  De Rest Interseerd Ze Niet.

  Ik Heb De Web Master Al Verzocht Om Alle Waterkant Profesoren Weg Te Jagen Of Stuur Ze Maar Met Vervroeg Pensieon.


  Maak melding
 3. Aanvulling op @Henkes: En die rivieren die ze met kwik a.g.v goudwinning vervuilen stromen ook langs het Centraal Natuurreservaat gebied. Ook de ontbossing heeft de afgelopen 10 jaar enorme gaten achtergelaten.

  Als Suriname wat aan natuurbehoud wilt doen, moeten ze dat samen met omringende landen doen. Brazilianen mogen niet aan goudwinning doen op de wijze waarop ze Suriname tekeer gaan, daarom zijn ze in Suriname waar alles mag wat God verboden heeft.
  Een land die heeft veel expertise heeft opgebouwd in natuurbehoud en bescherming is Colombia. Het gebied Serrenia de macarenia is wereldberoemd beschermd natuurgebied, waar alleen biologen eens in de 25 jaar worden toegelaten om nieuwe levensvormen in kaart te brengen. Daar kunnen ze in Su wat van leren!


  Maak melding
 4. Boesskowtoe

  Misschien zou het ook goed zijn om alle overtollige ambtenaren een boompje te laten planten in die verwaarloosde gebieden. LVV heeft veel van die ambtenaren, en de boompjes kunnen daar worden gekweekt.


  Maak melding
 5. Doet het pijn jochie limbo, doet het pijn om iedere dag weer te zien en te lezen wat voor een teringzooi, die schurftige hond van je sektlijder heeft veroorzaakt.
  Well boy deal with it
  Bouterse is een drugsveroordeelde moordenaar
  Boefdraad is een vuile vieze teringdief die op de vlucht is voor de waarheid
  en jij bent een zwakzinnige die met een walgelijke verstoppetje spelen probeert ze uit de belangstelling wil halen.
  NOOIT
  Het volk moet weten wat deze teringhonden hebben gedaan. Dit zullen we blijven herhalen
  dus ga je gang zwakzinnige ga je gang
  Ik geniet hiervan


  Maak melding
 6. limbo jij lult uit je nek , hard en nieren moet hart en nieren zijn professor .
  limbo er moet nu zeker wat over bouta gezegd worden , , die vriend van jou bouta ( wat je ontkent ) heeft ons Centraal Suriname Natuurreservaat gedeeltelijk al weggegeven ( voor een dikke duit ) en goudzoekers en houtkappers hebben daar vrij spel , en jij lul , zal dit wel goed keuren , hebt ook een klein duitje van je vriend gehad , zo ja , dan ben jij ook medeschuldig aan het vernietigen van ons natuurerfgoed , , en dan kan Henkes wel eens gelijk krijgen.
  dropje moet je dit niet aankaarten bij de Web Master , of ben je net als je vriend bouta een lafaard , en met een borrel op en een joint denken jullie macht te bezitten , , lulhannessen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES