zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameDefensieminister wil leger met breed maatschappelijk draagvlak

Defensieminister wil leger met breed maatschappelijk draagvlak

-

Does Travel - naar Suriname

“We willen een leger, dat naast een brede politieke draagvlak en dat mogelijk operationeel goed is, naar een leger, dat brede maatschappelijke draagvlak heeft.” Zo sprak minister Krishna Mathoera van Defensie op vrijdag 27 november bij de opening van de workshop “Defensie Voorwaarts” in de Ballroom van Lalla Rookh. De bewindsvrouw ziet graag een leger dat geen politiek instrument is, maar een dat maatschappelijk relevant is, zeker in de huidige context van weinig middelen en hoge ambities.

Mathoera: “Een context waar de Surinaamse burger snakt naar vertrouwenwekkend bestuur met brede participatie, transparantie en verantwoording afleggen. Een toekomstig leger, dat niet gevormd wordt in kleine kamers met autoriteit en dwang, maar een leger, dat van het volk is.” Ze benadrukt dat Defensie er is voor de Surinaamse burger, die de belangrijkste klant is. De bewindsvrouw benadrukt dat het leger er een moet zijn dat regeringswisselingen en politieke tijdvlakken overstijgt en dat, ongeacht welke regering, het volksbelang dient.

Volgens haar wordt met de workshop de aanzet gegeven tot het maatschappelijk debat over de toekomst van Defensie. Hieraan zouden journalisten, bedrijven, wetenschappers en artsen en een brede groep mogen bijdragen. “Welk soort leger willen we en wat is de waarde van het leger?”, stelt de minister. Ze merkt op dat het belang van een defensieapparaat vaak wordt onderschat. “Maar een stabiele en veilige wereld en leven in vrijheid is van onschatbare waarde voor elke samenleving. Het is de basis voor ontwikkeling en dat is waaraan een krijgsmacht onvermoeibaar aan bijdraagt. Bescherming van het grondgebied van Suriname en ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel nationaal als internationaal.”

De Defensieminister zegt dat de omvangrijke en vaak moeilijk begaanbare grenzen en het binnenland geen ruimte moeten bieden aan derden om de belangen van Suriname te schaden. De missie van bescherming door Defensie kan alleen volbracht worden wanneer die goed voorbereid en toegerust is. Het leger moet volgens haar goed geïnformeerd zijn en haar kerntaken de juiste prioriteit toekennen. “We willen een professionele organisatie zijn, die slagkracht heeft en vertrouwen uitstraalt.” Minister Mathoera ziet verder een leger dat een boegbeeld is van vaderlandsliefde, dienstbaarheid en excellentie, een organisatie die informatiegestuurd is en de uitdagingen van het digitale tijdperk inbedt. De basis van het leger moet op orde, waardoor de ondersteuning snel op gang komt en mensen op de organisatie kunnen rekenen.

Zij vroeg ook aandacht voor het personeel. Zij moet de waardering en het respect krijgen en dat moet vertaald worden naar haar rechtspositie. Verder moet er een duidelijk minimumniveau van welzijn kunnen worden gegarandeerd aan militairen. De veiligheid, gezondheid, de psychosociale aspecten moeten geëvalueerd worden en resulteren in passende maatregelen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Maatschappelijke draagvlak ? Zelfde leger dat in de 19e eeuw oorlogsmisdaden heeft gepleegd tegen de Surinaamse bevolking. Laat de leger eerst spijt betuigen. Wat mij betreft wordt het leger opgeheven !


  Maak melding
 2. Een leger dat er staat voor de gemeenschap? en dat zal zorgen dat de gemeenschap straks getraind word en zich een militie mag gaan noemen.
  De vorige militie had een politieke kleur, PAARS, welke gaat deze krijgen?
  Volgens de foto wordt het een rode of oranje partij.


  Maak melding
 3. Wat Mathoera aangeeft is wel waarheid als een koe maar zal altijd een utopie blijven omdat het leger bevelen uitvoert van de opperbevelhebber en dat is nu eenmaal de president.
  inderdaad is het leger ten behoeve van het volk en de regering vertegenwoordigd het volk.
  Is het wel zo dat de regering het volk vertegenwoordigd?
  Ja zal je moeten zeggen / denken, maar welk deel van het volk?
  Zoals bijvoorbeeld Amerika zijn er 2 kampen de democraten en de republikeinen.
  Biden heeft de verkiezing gewonnen en dus natuurlijk de vraag wie vertegenwoordigd Biden?
  Moeilijk antwoord want de Trump aanhangers die zijn er echt wel.

  Maar ben het wel met Mathoera eens wat ze beijverd.


  Maak melding
 4. Waarom hebben we in Suriname in godsnaam een leger nodig? Ons leger kan in vergelijking met het Braziliaanse, het Franse en zelfs met het Guyanese leger alleen voor spek en bonen meedoen. Costa Rica, een Midden Amerikaans land met 5 miljoen inwoners, heeft geen leger en ze missen het helemaal niet. Voor een klein landje als Suriname, met nauwelijks een half miljoen inwoners, moet een goed georganiseerde politiemacht voldoende zijn om het handjevol binnenlandse criminelen en buitenlandse piraten voor de kust in bedwang te houden.


  Maak melding
 5. Ik weet niet ofdat het wel verstandig is om in het hol van de VHP deze planing uiteentezetten,
  volgens my zou dit in het assemblee voorgelegd moeten worden,omdat het om een onafhankelyk staatsapparaat gaat ,maar men doet het zelfde waarze voorheen zoveel kritiek
  op hadden, het leger is geen partypolitiek instrument ,maar een onafhankelyk staatsapparaat


  Maak melding
 6. hé rbrowny met y , , waar bemoei jij je mee paarse strontzak , wat hier met het leger moet gebeuren , , jij weet nog niet eens het verschil tussen MP en Soldaat


  Maak melding
 7. En Pronk had in onderhandelingen naar de onafhankelijkheid al zo gewaarschuwd voor de toegevoegde waarde van het hebben van een leger voor Suriname.
  Kijk maar waar het door een stelletje idioten Suriname naar toe heeft gebracht.
  Dankjewel volk van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES