zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWit Santi dreigt te stappen naar Mensenrechtenhof

Wit Santi dreigt te stappen naar Mensenrechtenhof

-

Does Travel - naar Suriname

Bewoners van Wit Santi onder leiding van het dorpsbestuur kunnen conform het Inter-Amerikaans Mensenrechtenverdrag een proces opstarten, om een aanklacht tegen de Staat Suriname in te dienen. De in 2013 uitgegeven grond aan NV Luchthavenbeheer binnen het voorouderlijk grondgebied van de Inheemse volken van deze regio, blijft een doorn in het oog. Gesprekken met de toenmalige regering en beloften om een duurzame oplossing voor deze kwestie te vinden zijn op niets uitgelopen.
Dat hebben bewoners van Wit Santi zojuist in een petitie meegedeeld aan vicepresident Ronnie Brunswijk op de stoep van het Frank Essed gebouw.

“Wij dienen als laatste poging tot constructief overleg deze petitie conform artikel 22 van de Grondwet van de Republiek Suriname bij u in, met het verzoek ten spoedigste de gronduitgifte van de NV Luchthavenbeheer terug te draaien, garanties te geven voor de stopzetting van enige nieuwe grond- of concessie-uitgifte, schriftelijk vastgelegde afspraken over het delen in de voordelen van de internationale luchthaven, werkgelegenheid voor onze gemeenschappen en bovenal de wettelijke erkenning van onze collectieve rechten conform de internationale standaarden zoals vastgelegd in het Kaliña & Lokono vonnis”, staat in het schrijven.

De Staat Suriname is al sinds het Moiwana-vonnis van 2005, het Saramaka-vonnis van 2007 en het Kaliña & Lokono-vonnis van 2015 veroordeeld om de rechten van Inheemse en Tribale volken wettelijk vast te leggen zodat dergelijke schendingen van onze rechten niet meer kunnen plaatsvinden. “Aan geen van deze vonnissen is volledige uitvoering gegeven. Onze bestaanszekerheid en rechtszekerheid zijn in gevaar en we kunnen niet langer lijdzaam wachten op actie vanuit de regering”, luidt een zinsnede uit de petitie.

Brunswijk gaf aan dat de regering binnen een jaar het grondenrechtenvraagstuk wil oplossen. “De regering dient rekening te houden met het traditioneel grondgebied van de Inheemsen en dat moet afgebakend worden”, zei de vicepresident. Het dorpsbestuur van Wit Santi zal binnenkort uitgenodigd worden voor een gesprek.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Waarom zolang gewacht? Opa D had jullie het beloofd en hij zegt dat hij een pikin ingi boi is. Dus hij heeft jullie voor de gek gehouden of spant hij jullie wéér voor zijn karretje; net zoals de zg toecajanas? Om chaos te veroorzaken? Dit is een andere regering en die gaat ernaar kijken en er wat mee doen.


  Maak melding
 2. De financieel-economische voordelen gaan overal ter wereld voor, dus ook voor de grondenrechtenvraagstuk van de tribale volkeren, marrons en inheemsen.

  De regering zal toch aan het langste eind trekken. Zie hoe lang er al naar een oplossing wordt gezocht, ondanks internationaal het aan te vechten en het vonnis in het voordeel is vd tribale volkeren.

  Het Internationaal Vliegveld JAP zal gronden nodig hebben voor de uitbreiding en allerlei zaken erom heen in de toekomst. Ook hier zijn de internationale belangen voor/van Suriname heel groot.

  Inheemsen en marrons kunnen wel gelijkheid, historisch, enz, maar Suriname kijkt ook naar het algemeen belang (inter)nationaal.

  De inheemsen zullen aan het kortste eind trekken op den duur.


  Maak melding
 3. Natuurlijk komen ze nu mee. Geen lef toen opa D aan de macht was?? Of geen pakket gehad?? Gewoon de airport verplaatsen. Er werken genoeg mensen nu op JAP uit de omgeving!! Ondankbare schepsels.


  Maak melding
 4. Dang as die Surinaam riefier is soo wat dig geslib, dang je kang darop bauwe fliegfel. Dang ook geleik kang die waater fleigtuig daar lande. Dang je heb ook direk die seehaafe daar.


  Maak melding
 5. Tijd om ook voor je rechten op te komen inheemsen.
  Modder gooien naar de Afro surinamers die zelf voor gerechtigheid vechten is niet netjes.
  Vanaf de kleuterschool leer je wie de 1 ste bewoners van su zijn dus stop met herkauwen.
  Suriname is groot genoeg . .En anders neem dat land maar op je rug.


  Maak melding
 6. Vliegveld zal hoe dan ook moeten uitbreiden; tenminste als suriname zich verder wil ontwikkelen ; ik denk dat de inheemsen daar liever een stukje verder vandaan gaan wonen; voorouders woonden inderdaad al daar ver voor de komst van de Europeanen en alles en iedereen die door Nederlandse toedoen daar ook naar toe kwamen ; om nu een heel vliegveld te gaan verplaatsen vanwege een inheemsendorp lijkt me erg onredelijk; de inheemsen moeten wel gecompenseerd worden voor het landverlies; in deze kwestie zal algemeen belang voor gaan ben ik bang; natuurlijk hebben ze wel gelijk dat er niet zomaar grond daar aan derden wordt uitgegeven; uitgifte van grond aan het vliegveld lijkt mij echter niet zomaar Gebeurt te zijn maar begrijpelijk


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES