dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisNPS over 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid Suriname

NPS over 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op 25 november a.s. gedenken wij de historische dag waarop het Surinaamse volk de volle verantwoordelijkheid voor haar eigen ontwikkeling in handen nam. Suriname schaarde zich in de rij van naties die volwaardige soevereiniteit verwierven. De Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname oftewel  Srefidensi, volgens Henry de Ziel, was een feit. Met voldoening en gepaste trots heeft de regering onder leiding van premier Henck Arron de Republiek Suriname op 25 november 1975 gepresenteerd aan de wereld

Voor NPS, die in 1946 is opgericht, heeft de herdenking van de onafhankelijkheid een bijzondere dimensie. Het is immers Henck Alphonsus Eugène Arron geweest, de gedreven politieke leider van NPS, die samen met andere politieke partners erin geslaagd is de onafhankelijkheid te realiseren. Een grote verdienste van de heer Arron was zeker dat hij, door zijn persoonlijkheid en vastberadenheid, in staat was om politiek andersdenkenden voor nationale idealen, te winnen. In volle harmonie werd op 25 november 1975, ten overstaan van een enthousiaste menigte, de koloniale vlag voorgoed gestreken en de nieuwe vlag van de Republiek Suriname gehesen. 

Aan de vooravond van vijfenveertig jaar staatkundige onafhankelijkheid richten we onze blik op  een toekomst vol hoop; een toekomst waarin Suriname de jaren van algehele malaise achter zich laat. We hebben goede vooruitzichten omdat Suriname gezegend is met rijke natuurlijke- en menselijke hulpbronnen. Als samenleving staan we voor een zware en verantwoordelijke opgave, maar NPS gaat uitdagingen niet uit de weg. Samen met het Surinaamse volk dat keer op keer veerkracht heeft getoond zullen wij de uitdagingen trotseren.

De Nationale Partij Suriname, die mede regeerverantwoodelijkheid draagt, zal haar bijdrage blijven  leveren aan de ontwikkeling van ons land volgens haar doelgerichte ontwikkelingsvisie.  De idealen van 1975 staan nog recht overeind. Centraal blijven staan democratie en rechtstaat, de fundamentele rechten van de mens, innovatie en een evenwichtige sociale- en economische ontwikkeling.

NPS feliciteert de totale bevolking en roept een ieder op om de handen in een te slaan om gezamenlijk te bouwen aan een gezonde en welvarende natie. 

Paramaribo, 20 november 2020

De Nationale Partij Suriname 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Mensen wilden toen nog geen onafhankelijkheid.Door een corrupte overloper is er een meerderheid van 51 procent verkregen om voor de onafhankelijkheid te stemmen.Voor zo,n belangrijke beslissing moest 2/3 meerderheid gelden,maar is niet gebeurt.In de 45 jaar is Suriname alleen maar achteruit gegaan door corruptie,stelen . roven en luiheid van de Surinamers.Deze slechte eigenschappen zitten in de genen van de Surinamers en moeten eerst operatief verwijderd worden uit het lichaam en dan kan Suriname vooruit gaan.Ik doe niet mee aan feest vieren op 25 nov. Suriname is bankkroet en zijn jullie trost hierop????


  Maak melding
 2. Beste famiri, of de onafhankelijkheid te vroeg of te laat was? Hierop verschillen de meningen als 45 jaar en in de toekomst zal het ook zo blijven. De vraag is en blijft hoe Suriname verder te ontwikkelen. Sranang Gron Tron Gotoe Noja · De Vrolijke Surinaamse Jeugd

  Wat velen vergeten is dat men zelf het laat moeten opbouwen!!!!!!!
  En ja het zijn geen buitenlanders die Suriname vergiften op alle terreinen, het zijn de Surinamers zelf. Kijk naar de kwikvervuiling in het binnenland!!!!!!

  Het zijn weer de oorspronkelijke bewoners van Suriname die lijden, want de leiders hebben schijt aan deze mensen.
  Waarom maakt bravo brunsi zich niet hard om al die kwik vervuilers aan te pakken?
  Neee dat gaat hij niet doen, want er zijn grote belangen van hem en zijn kornuiten op het spel. In plaats op te komen voor de ex-viezeplee moet hij opkomen voor de binnenlandbewoners om op een milieuvriendelijke manier om te gaan met hun woon en leefomgeving.

  Of wijlen meneer Arron echt een nationalist is geweest zullen de meningen weer verschillen, maar in eerder geval was hij geen grote crimineel als druga baas Bouta & Co.

  Gado de wi fesi mang en ai paya de krachti fu didibri


  Maak melding
 3. Wat valt er te vieren ? Dan vier ik liever het sportieve hoogtepunt 1988 toen Anthony Ness olympisch kampioen werd en Suriname op de kaart zette.
  De onafhankelijkheid heeft alleen maar voor ellende gezorgd. Lachmon zei het treffend ; “Suriname is er nog niet klaar voor”. Je mag denken en vinden over de figuur Lachmon maar zijn mening wordt na 45 jaar onafhankelijkheid keihard bevestigd. Wie in Suriname is eigenlijk blij met de onafhankelijkheid ? Dagelijks melden zich honderden Surinamers om visum aanvraag naar Nederland te doen. Velen sturen hun kinderen naar Nederland om zogenaamd te studeren …. in de hoop op een beter leven.


  Maak melding
 4. Natuurlijk Koos, dat de onafhankelijkheid een big issue is voor de creolen . Wat denk je van de 300 jaren lang slavernij door Nederland tot slaaf gemaakte Afrikanen vervoerd naar Suriname.
  Om onder zeer slechte omstandigheden arbeid moesten verrichten.

  Daarom onafhankelijkheid.


  Maak melding
 5. Beste Bourgondiër

  Ik Zou Het Hoofd Bestuur Van De NPS Willen Op Roepen Om Met Spoed Een Cursus Strategisch Denken Te Gaan Volgen Bij Iinstitut Lima Po

  Gregorie Rusland Is Niet De Juiste Man Op De Juiste Post. Hij Komt Heelveel Kwaliteiten Te Kort.

  Als De NPSers Strategisch Inzicht Had, Hadden Ze Dan De Top Talenten Als Wayne Tellig En Patricia Etnel Naar Voren Geschoven Als Voorzitter En Onder Voorzitter.


  Maak melding
 6. Je mag ook naar de geschiedenis kijken. Hoe is Nederland in Suriname terechtgekomen? Hoe is het allemaal tot stand gekomen? Zijn er mensen die lijden aan het Stockholmsyndroom? De Nederlandse geschiedenis betreffende Suriname is niet fraai. Wat dat betreft kun je liever vroeger dan later je losrukken .Arron , heeft het tenminste gedaan. Een bepaald gedeelte van de oude garde van Surinamers, lijdt aan het Stockholmsyndroom. Dat gedeelte is gewend geraakt geraakt aan zweepslagen van de Bakrabasi en neemt het maar voor lief aan. Dat gedeelde wil nooit zelfstandig worden en altijd gepamperd worden. De geschiedenis staat vlak voor je neus.


  Maak melding
 7. Onafhankelijkheid en rijkdom voor een selectieve kleine groep.

  Overigens vind overal ter wereld vernietiging van de natuur plaats. Is een kwestie van tijd wanneer de grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen alsmaar schaarser worden.

  Zolang geld belangrijker wordt gevonden dan welzijn, gaat er geen ene moer veranderen. De mens verpest het zelf. Dus niet klagen wanneer het weer misgaat.
  It’s all about the MONEY…


  Maak melding
 8. Toen Singapore ONAFHANKELIJK Werd Hebben Ze Kontakt Op Genomen Met Nederland Ze Hadden De Nederlandse Regering Verzocht Ze Wilde Graag Een Paar Nederlandse Top Economen En Een Paar Top Bestuurder Hebben .

  De Nederlandse Regering Had Toen Hun Verzoek Ingewilligd

  De Rest Is Geschidenis

  Singapore Is Nu Een Van De Rijkste Landen Ter Wereld


  Maak melding
 9. @Ivanoff, ik deel jouw zienswijze volledig. Gregory heeft het niet en zal het ook niet ontwikkelen. Hij heeft drie verkiezingen reeds verloren en toch verwacht hij een vierde keer te worden gekozen. Hij heeft een olifantshuid en de massa geeft hem nog een kans. De volgende verkiezingen zullen ze de opheffingsvergadering houden


  Maak melding
 10. QQ Pieter

  Ik Geloof Wel In De Beste Bedoelingen Van Heer Rusland Hij Lijkt Mij Ook Een Aardig Persoon.
  Maar Daar Win Je Geen Oorlog Mee.

  Ik Vindt Dat De Heer Rusland Niet Charismatisch Genoeg Is De NPS Heeft Vroeger Altijd Leiders Gehad Die Charismatisch En Ook Streat Fighter Waren. Deze Voorzitter Niet

  Partij DOE En De PALU
  Hebben Ook Het Zelfde Probleem. Voorzitters Van Die Partij Vindt Ik Goed Gebekt Redelijk Intelligent Maar Niet Charismatisch. Met Deze Voorzitters Komen Deze Partijen DOE En PALU Ook Nooit Meer In Het Parlement.


  Maak melding
 11. De onafhankelijkheid in 1975 was veel te vroeg en tien bruggen te ver voor Suriname. Het land was nog lang niet rijp om onafhankelijk te worden. Het kwam nederland en toenmalig president den uil goed uit, want ze wilden van suriname af. Het was in die tijd pure politieke prestige van aaron om de onafhankelijkheid aan te vragen. Er had om z’n minst een referendum plaats moeten vinden waarin het volk haar keuze kenbaar had kunnen maken.
  Suriname had ook op veel meer recht dan die paar nootjes die ze hebben gekregen maar dat hebben we aan onszelf te danken want, de toenmalige leiders zijn over een nachtijs gegaan en nederland vond dat prima.Voor meer detail, lees het boek van Wingewest tot winnatie van Jan Pronk.


  Maak melding
 12. oom bert

  22 november 2020 At 16:35

  Zuid africa is na Suriname vrij geworden elk land streef maar vrijheid .

  =============================

  Behalve de Antillen.


  Maak melding
 13. Met hulp van George Hindori, werd Suriname, geforceerd onafhankelijk van Nederland.
  Zou het iets te maken hebben met de slavernij?
  Voor zover ik het weet, niet!

  In 1980, werd Suriname donker en in 1982, brak de hel los.
  En het begon te donderen…..


  Maak melding
 14. Suriname was en is nog steeds niet volwassen genoeg om zelfstandig te zijn.
  Onafhankelijkheid was toen een verkeerde keuze waar Suriname nu anno 2020 nog steeds last van heeft.

  Suriname is al 45 jaar als een schip zonder kapitein dat stuurloos en doelloos dobbert op de oceaan.
  Het vertrouwen is nu in een nieuwe kapitein, sherrif Santokhi.
  Laten we leren van het verleden en meewerken om onze Suriname een goede richting op te sturen.

  Together we will make it.
  Yess, we will. Krakti !


  Maak melding
 15. we hebben in 45 jaar niets geleerd , en laten lijden door misbaksels , zoals bouterse en wijdenbos , deze figuren hebben juist ervoor gezorgd dat ons Suriname niet op eigen benen kon staan , , alleen contacten met schurken staten , met gevolgen van dien


  Maak melding
 16. hé Paul , jij bedoelt toch onze Anthony Nesty , ja dat was in 1988 een mooie opsteker dat hij op de olympische spelen in Seoel goud veroverde op de 100 meter vlinderslag en ons Suriname op de kaart heeft gezet , met zijn studie in Amerika kon hij ook zijn geliefde sport zwemmen daar naar hoogte brengen , en in 1988 de trots van Suriname


  Maak melding
 17. De 2 Einsteins Aaron en Bruma hadden grootse plannen. Een onnodige stad bouwen in de jungle en een treinspoor aanleggen. Lege treinen die van Apoera naar Parmaribo moesten rijden om wat grondstoffen te vervoeren waarvoor ze niet eens een markt hadden.
  Dit noemen ze kaphronomics, kaphrie economics.
  Sommigen durven deze Einsteins zelfs feleiciteren hiervoor!


  Maak melding
 18. Dus nog steeds de morele vraag: hoe zou Su eruit zien ZONDER die vervloekte staatsgreep in 1980? Dat zullen wij HELAAS nooit weten……wel dat we keer op keer beroofd en verarmd zijn door de paarse criminele boevenbende van ocer en leonsberg olv opa D.


  Maak melding
 19. Phalane 23 november 2020 At 02:55
  De 2 Einsteins Aaron en Bruma hadden grootse plannen. Een onnodige stad bouwen in de jungle en een treinspoor aanleggen. Lege treinen die van Apoera naar Parmaribo moesten rijden om wat grondstoffen te vervoeren waarvoor ze niet eens een markt hadden.
  Dit noemen ze kaphronomics, kaphrie economics.
  Sommigen durven deze Einsteins zelfs feleiciteren hiervoor!
  ==================================================

  Hé zwakzinnige, die “onnodige stad in de jungle en die treinspoor” waren het denkwerk van de toenmalige minister van Opbouw Frank Essed.
  Dat ook jij fo soso naar school bent gegaan begrijpen wij inmiddels, maar kom alsjeblief geen nonsens verkondigen hier. Doe eerst je huiswerk.
  En ja het was een briljant plan van deze meneer Essed, maar ook dat gaat je petje te boven en zal in jou geval heel erg moeilijk te begrijpen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES