maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieMinisterie van Defensie streeft naar balans in begroting

Ministerie van Defensie streeft naar balans in begroting

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Defensie streeft ernaar toe weer balans te brengen te brengen in haar begroting. Minister Krishna Mathoera gaf op dinsdag 17 november tijdens de begrotingsbehandeling te kennen dat de balans op de begroting totaal verstoord is. De totale begroting van Defensie in Suriname gaat over het waarborgen van de veiligheid. De bijkans SRD 468 miljoen is bedoeld om de grondwettelijke taken uit te voeren, beschermen van het grondgebied en ondersteuning te bieden waar noodzakelijk.

“Helaas blijkt dat de balans op de begroting totaal verstoord is. 94% van de begroting is personeelskosten en maar 6% oftewel ongeveer 25 miljoen SRD voor het onderhouden, investeren, en uitvoeren van operaties etc. Dit is absoluut niet voldoende.” Mathoera beseft dat Defensie, die nu meer geld krijgt dan Volksgezondheid (zeker in deze coronatijd) niet meer kan vragen. Ze zegt dat het ministerie weer evenwicht gaat moeten brengen op de begroting en de personeelskosten drastisch gaat moeten verminderen, dit zodat er meer ruimte ontstaat voor het operationele. Inmiddels is het ministerie begonnen met bezuinigen; ongeveer 10 miljoen op jaarbasis op de begroting.

De minister noemde als volgt: Stopzetten een nieuwe lichting militairen (ong. 100 man); 40 dispensaties stopgezet (bespaard 4 miljoen); 11 overeenkomsten “Enkele diensten” bespaard (1.2 miljoen); Extra voorzieningen voor ex-bevelhebber die in de overgangsfase waren goedgekeurd, ingetrokken (bespaard 1.9 miljoen); Telefoon- en adsl-lijnen stopgezet van personen die daarop geen aanspraak maken (besparing van SRD 122.000) en aantal medewerkers die zich niet hielden aan wettelijke regels zijn ontslagen (besparing SRD 720.000).

Ten aanzien van de discussie over de openbaarmaking van strategische en confidentiële informatie, zegt de bewindsvrouw dat er een classificatie voorschrift is binnen het NL over welke informatie op welke wijze gedeeld moet worden. De informatie over de sterkte van het leger valt daar niet onder. Het wordt daarom dan ook al jaren opgenomen op de begroting, welke verheven wordt tot Wet en is dan ook toegankelijk voor het publiek.

Over de aankoop van munitie informeerde Mathoera het parlement dat hiervoor geen dossier van voorbereiding en aanbesteding bleek te zijn voorbereid. Bij haar aantreden wilde zij een goede inventarisatie hebben alvorens een aanbesteding te houden. Bovendien zou de procedure in deze 3 maanden niet gehaald worden waardoor deze post is teruggebracht en op nul is begroot.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Mevrouw Mathoera is goed bezig en haalt de bezem er goed doorheen op het ministerie. Doet mij deugd te lezen dat “Extra voorzieningen voor ex-bevelhebber die in de overgangsfase waren goedgekeurd, ingetrokken (bespaard 1.9 miljoen)”.
  Ook defensie was de afgelopen 10 jaar een grote jang patoe. Het is toch te gek voor woorden om te zien dat de ndp door falend beleid en onbehoorlijk bestuur het land op alle fronten heeft leeggeroofd en naar de verdoemenis heeft geholpen.


  Maak melding
 2. Mevrouw,mathoera hou de manschappen paraat, die koullo bouta heeft gedreigd, ik schuw geen oorlog, deze gek denk aan de jaren 80,doorzeefd hem met kogels zodat wij vanaf zijn van deze gek, de kankergezwel van suriname,


  Maak melding
 3. Tegenwoordig kun je beter gewapende drones hebben. De oorlog tussen Azarbaidjan en Armenië heeft aangetoond dat de partij met de drones de winnaar werd.


  Maak melding
 4. Dit is NDP zijn schuilt, ze hebben de defensie verwaarloost, we vergeten dat Guyana het Tigri-gebied niet vredig heeft overgenomen. Een gewaarschuwd mens tel voor twee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES