maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinister Sewdien oriënteert zich te Wageningen

Minister Sewdien oriënteert zich te Wageningen

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een werkbezoek gebracht aan Wageningen in het district Nickerie. Daarbij heeft de bewindsman voornamelijk gekeken naar de werking van de bestaande pompgemalen in het gebied ten behoeve van de rijstsector.

Er zijn momenteel twee van de drie pompen in bedrijf. De regering probeert hiermee de rijstarealen van voldoende water te kunnen voorzien. Er zijn nieuwe pompen uit India, maar vanwege de COVID-19 situatie kunnen de technici nog niet naar Suriname afreizen om de aannemer bij te staan bij het installeren daarvan. Sewdien zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname, dat hij merkt dat met de beschikbare pompen, het waterniveau in de irrigatiekanalen toch aan het stijgen is.

Enkele boeren hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de grond te bewerken, zodat binnenkort kan worden overgegaan tot de inzaai van de ruim 5.000 hectare rijstarealen. Toch zijn er wat beperkingen die maken dat de pompen niet op volle capaciteit kunnen draaien. Een daarvan is de geringe stroomcapaciteit. Ook zijn niet alle primare waterwegen opgeschoond. De overheid is nu druk bezig de kanalen op te halen, zodat het water vrijelijk stroomt naar de rijstvelden.

Een ander probleem waarmee het gebied kampt, is het watergetij. Per etmaal kunnen de pompen slechts zes uren het water pompen. De sluis nabij de Arawararivier, die moet zorgen voor de aanvoer van zoetwater naar de Nickerierivier, verkeert namelijk in deplorable staat. Ook is er een coupure ontstaan waardoor alle irrigatiewater richting de Coppenamerivier stroomt. Met het ministerie van Openbare Werken wordt nagegaan op welke wijze dit opgelost kan worden, zodat er meer irrigatiewater beschikbaar zal zijn.

Minister Sewdien gaf ook aan dat door de aanhoudende droogte de zouttong zich niet ver van gebied bevindt. Dit kan ook nadelige gevolgen hebben voor het irrigatiewater. De bewindsman hoopt dat voor dit seizoen ongeveer 5.000-7.000 hectare ingezaaid kan worden.

Behalve Wageningen kijkt de minister naar de gehele waterhuishouding van het district. Volgens hem is het ook van belang dat de Wakaypompen in bedrijf blijven. Van de vier werkt er één niet; een draait perfect en de overige draaien niet op volledige capaciteit. Die pompen draaien al een week waardoor het stijging van het waterpeil merkbaar is. Het is de bedoeling om met fondsen van de IDB de pompen een onderhoudsbeurt te geven.

De bewindsman gaf ten aanzien van de waterschappen in Nickerie aan dat die onder beheer van het ministerie van LVV komen. Voorheen vielen ze onder beheer van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport. De afspraken zijn reeds gemaakt binnen de politieke top en het wachten is het uitvoeren daarvan confrom de wettelijke procedures.

Wirendra Kalloe, Onderdirecteur Landbouw Regio-West geeft aan dat er drie nieuwe pompen uit India reeds in Suriname zijn. Ter illustratie geeft hij aan, dat 1 nieuwe pomp de capaciteit overschrijdt van de twee werkende pompen die al ongeveer 60 jaar zijn. De pompen zijn zoals eerder gesteld noodzakelijk voor de rijsproductie. Indien de nieuwe pompen geïnstalleerd zijn, kan ook de inzaai verder verhoogd worden wat het hele land ten goede komt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. Beste mensen… Even terug kijken….Paramaribo heeft politieke partijen voortgebracht die een ramp hebben veroorzaakt. Een ramp in de landbouw-sectoren van Suriname. Het begon met de PNR een politieke partij van Eddy Bruma..Geen innovatie maar staken zei Bruma. Einde verhaal… Bruma heeft de riet-suiker industrie in Suriname totaal vernietigd… Suriname werd van suiker producent tot suiker importeur….Het is belangrijk om de politieke geschiedenis van Suriname onder de loep te nemen…. Het politieke klimaat moet zorgvuldig omgevormd worden dat een partij als de pnr nooit meer mogelijk wordt…. Een andere ramp is de PALU.., een landbouwers unie. Palu opgericht door een paar vrienden uit Coronie had het wel te bond gemaakt..Palu werd een terreur organisatie… .Misschien komt er een nieuwe onderzoek naar de rol van Palu leden in de bekende december moorden.. Krolis zei, ‘ik was maar even daar’.., daar is het bekende Fort Zeelandia .. Nu zie dat een land dat in schuldproblemen komt, vaak een langgerekte neerwaartse spiraal kent.. Geldt ook voor Suriname.. Parmessar van de ndp was landbouw minister.. Zijn tijd besteedde Parmessar niet met landbouw, maar met Jokohama, een auto bedrijf van de familie Parmessar… Parmessar nam ook de dienst-auto mee naar huis.. Het gaat om staats-eigendom.. Hij vergat dat aspect.. … . De ndp-regering heeft heel veel geld bij de Amerikanen geleend.. .. De schuldeisers zullen steeds meer druk op de Surinaamse coalitie-regering gaan leggen.., ze zullen vragen waar mijnheer Hoefdraad is.. Een bekende lening is bij de Oppenheimer groep… Hoefdraad ex-minister moet een conflict met de Amerikanen zien te vermijden en het geleende geld maar terugstorten..Een.. . kwestie waardoor het beleid van voornoemde partijen alleen nog maar gericht is op dit probleem…, daar moet van afgestapt worden…Een nieuwe regering heeft haar eigen prioriteiten… Een doelgerichte programma is belangrijk…De landbouw exporten moeten groeien… De srd is in een vrije val terecht gekomen… Een koers-plafond is haast onmogelijk… Andere beleidsmogelijkheden die bedrijven en het land op de lange termijn zouden kunnen doen herstellen, die moeten een kans krijgen.. Ja, mensen voor nu sterkte en vergeet je mondkapje niet..


  Maak melding
 2. Met een paar woorden, onze regering is goed bezig.
  Geduld, er zijn een paar struikelblokken, maar er zijn ook springplanken.
  Als ik 31 jaar terug, voor mijn geest haal, zijn er minimaal 3 pompen, gesmokkeld naar Guyana.
  Zijn ze, misschien terug te halen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES