zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieContinuering diplomatieke relatie India en Suriname

Continuering diplomatieke relatie India en Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

De ambassadeur van India, Mahender Singh Kanyal, heeft op 2 november een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Saskia Walden van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Tijdens dit bezoek bracht de ambassadeur onder de aandacht van de minister, de afspraken die de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en de Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) de afgelopen jaren hebben gemaakt om het Investeringsklimaat van Suriname, aantrekkelijker te maken voor investeerders vanuit India.

Die afspraken zijn vastgelegd in een MOU die getekend is tussen KKF en (FICCI). Verder gaf de ambassadeur aan dat er behoefte is aan meer bekendheid van de incentives, die de regering kan toekennen om meer buitenlandse investeerders aan te trekken naar Suriname. De ambassadeur voegde aan toe, dat er eveneens behoefte is aan meer progressie in ICT-trainingen, die de ICT-sector zal versterken.

Deze mogelijkheden zijn in een ander kader ook aangeboden aan het ministerie van Onderwijs. Echter met de toevoeging van het directoraat Technologische Innovatie aan het ministerie van EZ, ziet de ambassadeur EZ als de geschikte ministerie voor het beheren van een ICT- center of excellence. Daarbij kan ook support vanuit India verstrekt worden.

Minister Walden gaf aan dat zij erkentelijk is voor alle mogelijkheden die duurzame economische ontwikkeling van Suriname stimuleren. Daarom wordt gestreefd naar het verhogen van de productiecapaciteit van landgenoten en het verhogen van de exportwaarde van goederen die in Suriname worden geproduceerd. In dit kader wordt ook gestreefd naar het verlagen van de export van rondhout vanuit Suriname en meer eindproducten vanuit hout naar Azië, onder meer India.

De ambassadeur gaf aan dat ook op het gebied van technologie en training voor betere exportmogelijkheden, samengewerkt kan worden met India. Daarvoor worden via de ambassade meerdere financierings- en trainingsmogelijkheden aan Suriname aangeboden. Tevens kunnen ook meer mogelijkheden uitgewerkt worden voor nadere samenwerking met India, ter bevordering van duurzame economische groei van Suriname.

Minister Walden is erkentelijk voor het gesprek met de ambassadeur en heeft meer info gekregen over hoe de diverse sectoren in onze economie verder ontwikkeld kunnen worden middels faciliteiten vanuit India. Functionarissen van het ministerie van EZ en de ambassade van India zullen in nauw contact blijven om deze mogelijkheden verder uit te werken.

De EZ-minister gelooft in een goede samenwerking tussen Suriname en India en benadrukte dat het ministerie zich richt op een duurzame economische ontwikkeling van ons land.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

4 REACTIES
 1. De invloed vd aller grootste democratie vd wereld, een land dat alles kan produceren, invloed van een zeer groot deel van Hindoestaanse Surinamers/ contractanten in Suriname, is wel bitter weinig te merken in Suriname in tegenstelling met China.

  Het wel te hopen dat als de relatie van nieuwe Hindoestanen uit India of handelsbetrekkingen, enz naar Suriname vergroot wordt dit niet net als de Chinezen leidt dat ze hier ook supermarkten komen opzetten en Suriname een inport van goederen uit India wordt.

  Suriname kan het beste inspelen op productie ondernemingen die met Surinaamse ondernemingen joinventures willen opzetten voor half fabricaat en eindproducten voor de export naar de EU, Caribischgebied.

  Ook moet er een evaluatie worden gemaakt vd Chinese ondernemers die momenteel in Suriname zijn en zien wat de betekenis van is, wat goed is, fout is en gestopt moet worden en wat Suriname beter zou moeten doen, oa rondhout dat geexporteerd wordt naar China. Hoeveel % ervan wordt verwerkt tot halffabrikaat of eindproducten voor de Surinaamse markt en voor de export naar de EU, Caribischgebied , USA, Canada. Zijn er niet te veel exportvergunningen voor houtkap en export? Hoeveel procent van per direct wordt stop gezet. Hoe is het gesteld met herbebossing, schade aan het milieu, leefgemeenschap van flora, fauna de mens, kwaliteit van het water, verstoring vh biologisch evenwicht, erosie vd bodem, enz.

  Ook moet worden nagegaan hoe op bijna alle terreinen met Brazilie de banden verstevigd moeten worden. Brazilie maakt ook alle producten en ligt in het zuiden bij de grens van Suriname. Een goede haven en weg, treinverbinding is daarom heel belangrijk vanuit (Frans -) Guyana van uit het oosten als het westen. De bruggen over de Corantijn en Marowijne zijn daarom heel belangrijk. Die brug over de Marowijnerivier willen de Fransen/Frankrijk financieren, die in het westen daar ligt het geld ook al om tot stand te komen van financiële instellingen. Dit omdat Latijns – Amerika moet worden ontsloten. Dus het is niet Chan die bruggen wil maken, het plan is internationaal al in kannen en kruiken om Latijns – Amerika te ontsluiten, goede snelwegen, bruggen hiervoor internationaal aan te leggen en te bouwen,

  De veeteelt van Suriname stelt niets voor, terwijl Brazilie een vd grootste veelanden vd wereld is. Ook voor geiten ( vlees), schapen ( vlees, wol) moet men kijken wat dit voor Suriname kan betekenen om deze vee stappels van veeboeren in Suriname te hebben.

  India kan veel voor Suriname betekenen, men moet zich niet te veel richten op culturele zaken maar op productie, technologie, ICT, automatisering, auto industrie, machine ondernemingen/fabrieken in Suriname. ( idem voor China, EU/Ned, Frankrijk, USA, Canada, Japan). Industrialisatie.


  Maak melding
 2. Vooral de ICT hulp van India kan Suriname goed gebruiken.Onze ict mensen zeggen sinds jaren ,ze gaan dit of dat tot grote hoogtes brengen,maar alles blijf op de oude plaats liggen.
  Een voorbeeld: om huur canon van een grondhuur perceel te betalen ben je 2 dagen bezig.
  Eerst ga je naar domenkantoor,na 2 uur wachten wordt je geholpen.Je krijgt een kohier nummer,hiermee ga je naar Buuren straat.Hier wordt weer uitgezocht hoeveel je moet betalen.Dan is het al 14u.Morgen ga je naar de OW OM 3.50 SRD. te betalen.
  Zo, n eenvoudig iets kunnen de ict mensen in Suriname niet automaticeren?


  Maak melding
 3. India , en China en Cuba en Venezuela en meerdere landen , en Suriname ook , , hebben 40 % van de bevolking alles , 60 % heeft een klein beetje of zelfs niets


  Maak melding
 4. Er zijn al heel wat ICT’ers uit India werkzaam voor Surinaamse bedrijven. Yokohama group heeft al jaren een hele ICT divisie in Bangalore India.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES