Na 40 jaar eindelijk positieve ontwikkeling in dossier AOW-gat

19
Geen excuses van Nederland voor het slavernijverleden
Foto (c) De Tweede Kamer

Op dinsdag 27 oktober 2020, is tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer de motie van het Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) met ruime meerderheid aangenomen. Deze motie, inhoudende het verzoek aan de regering tot het instellen van een adviescommissie van wijzen; die moet nagaan welke juridische grondslagen gehanteerd kunnen worden om de ex-Koninkrijksgenoten tegemoet te komen in hun onvolledige AOW opbouw.

De motie werd eerder aangekondigd tijdens het Notaoverleg van de Vaste Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De commissie krijgt de opdracht om vóór de verkiezingen met een rapport uit te komen. Kamerleden hebben zich gecommitteerd aan het feit dat ook tijdens de volgende kabinetsonderhandeling het AOW-gat Surinamers(ex) Rijksgenoten besproken zal worden.

De afvaardiging van Stichting HOOB en aanwezige betrokkenen volgden in spanning de stemming vanaf de publieke tribune. Na de stemming waren de emoties op de gezichten van deze mensen duidelijk te zien.

Stichting HOOB heeft veel geïnvesteerd, en is daarom opgelucht, blij en vooral voorzichtig optimistisch met dit resultaat.

In deze complexe materie heeft HOOB zich goed verdiept waardoor het mogelijk is om ook bij de implementatie van de motie een adequate bijdrage te kunnen leveren. HOOB zal zich inzetten om de opgedane kennis en expertise die eigenlijk in meer dan 40 jaar is opgebouwd, gebruikt zal worden bij het zoeken naar oplossingen.

HOOB roept alle betrokken partijen die een bijdrage willen en kunnen leveren op, om zich in een platform te bundelen. Dit kan door een constructieve samenwerking, ter ondersteuning van de commissie bij het zoeken en vinden van een oplossing.

Dank en waardering gaan uit naar de vertegenwoordigers van de politieke partijen en bondgenoten van HOOB, voor hun bijdrage aan dit resultaat. HOOB hoopt in het vervolg traject ook op hun steun te mogen rekenen”.

Stichting HOOB blijft gefocust op realisatie van haar doelstellingen en zal U consistent informeren over de stand van zaken.

19 REACTIES

 1. Geen enkele burgerzin suriname heeft ooit meebetaald aan de aow terwijl men dat wel in Nederland heeft gedaan; dit is al 1 vd zwakke punten en hiervoor hoef geen wijze te zijn; in 1975 is deze kwestie nooit goed geregeld maar dat kwam ook omdat suriname al in 1973 zijn eigen pensioenregeling had; in Nederland heeft iedereen die daar woont recht daarop maar tegelijkertijd moeten de werkenden die daar wonen ook eraan meebetalen ; dat is in suriname nooit gebeurt ; wel de lusten niet de lasten ; we zullen zien wat uit de bus komt maar feitelijk is er helemaal geen aow gat;


  Maak melding

 2. Beste Don dushi,
  Het recht op een AOW uitkering in Nederland wordt niet verworven door premiebetaling. Anders gezegd; Men betaalt geen premie nu om op AOW gerechtigde leeftijd de uitkering te ontvangen. Om aanspraak te maken op de volle AOW moet men 40 jaar tussen zijn 25e en 65e verjaardag in het Koninkrijk der Nederlanden gewoond hebben c.q. geregistreerd zijn en de Nederlandse nationaliteit bezitten. Voor elk jaar dat men buiten het Koninkrijk der Nederlanden gewoond heeft gedurende die periode wordt er 2,5 % op de uitkering gekort.
  In Nederland zijn er grote groepen die nooit AOW hebben afgedragen. Vroeger werkten er weinig vrouwen. Als je trouwde werd je ontslagen als vrouw en als je al getrouwd was werd je niet aangenomen. Maar al deze mensen krijgen hun volle AOW omdat ze in Nederland woonden!
  Op grond van het feit dat Suriname tot 1975 deel van het Koninkrijk der Nederlanden was probeert men op grond daarvan recht op een AOW uitkering voor AOW gerechtigden te verkrijgen.
  Dat Nederland niet staat te springen om dat zo maar toe te kennen is te begrijpen. Maar het kan soms raar lopen met wetten en regels. Slimme advocaten zouden wel eens heel wat mooie dingen kunnen bereiken. Laten we dat hopen.


  Maak melding

 3. vraag mij af als Indonesiërs ook lopen te mekkeren over hun AOW gat🧐
  de meeste Surinamers hebben geprofiteerd van de WW,nooit gewerkt🥱🥱
  men ziet ze nog hangen tap a oekoe!!DE HANG-BANG’S,!!!😎
  en schijten nu een buffel,omdat er geen pensioenpremies is opgebouwd😩

  dus dat😉


  Maak melding

 4. mocht het AOW gat gedicht worden , krijgt dan iedereen die nu AOW hebben met een AOW gat dan met terugwerkende kracht wat ze te weinig kregen , zo ja dan gaat het de Nederlandse Staat veel geld kosten


  Maak melding

 5. @Wat
  Als ze het met terugwerkende kracht uitkeren moet een flink deel afgedragen worden aan de belastingen en krijg je ook veel minder toeslagen de huurtoeslag en de zorgtoeslag kunnen minder worden omdat het inkomen gestegen is.


  Maak melding

 6. percival , laten ze het maar bij het oude , dan blijven de mensen met een AOW gat het zelfde , want vooral in deze tijd in Suriname kun je niets missen wat je krijgt , alles wordt hier peper duur , en alleen de rijken en de paarse boeven gemeenschap merken dat niet zo , want als je voldoende geld hebt zal het toch een worst zijn


  Maak melding

 7. @ Linco: Iedereen in Nederland betaalt belasting want iedereen geeft geld uit. Als je geld uitgeeft dan betaal je ook BTW, dat is belasting, en zo zijn er wel meer zaken. Mensen die niet in Nederland wonen betalen geen cent belasting, dus betalen ook niet mee aan de AOW.

  Als men ex-Surinamers volledig AOW gaat geven dan moet men ook Nederlanders die in het buitenland gewoond hebben volledige AOW gaan uitkeren. Zelf bijvoorbeeld wordt ik 12% gekort vanwege verblijf in Suriname. Dat gaat als het met terugwerkende kracht moet gebeuren zo’n 67 miljard kosten. Gaat niet gebeuren.

  Een motie is geen wet, de regering kan die naast zich neerleggen en zeker nu de verkiezingen er aankomen doet men dat. Na de verkiezingen zal de nieuwe regering niet echt volle AOW als prioriteit zien gezien de gevolgen van de corona crisis. Men kan het geld wel beter gebruiken dan het weg te geven aan mensen die er geen recht op hebben. Voorlopig is men dus blij met een dooie mus.


  Maak melding

 8. @Linco
  Je moet tussen je 15e en 65e jaar in Nederland gewoond hebben dus 50 jr.Het zal wel minder worden want de AOW leeftijd wordt gestaag verhoogd.De bedoeling is tot 70 jr


  Maak melding

 9. @Hans van den Broek
  Het klopt dat heel wat Nederlanders een AOW gat hebben en zo gekort worden op hun AOW Hen niet compenseren zou erg onrechtvaardig zijn en ik denk dat dit veel rechtszaken tengevolge zal hebben.


  Maak melding

 10. @Linco,
  Hoe kom je erbij dat geen premie AOW hoeft te worden betaald?
  Naast inkomstenbelasting worden ook nog premies volksverzekeringen ingehouden waaronder de premie AOW. Deze (inkomensafhankelijke) premie bedraagt in 2020 17,9% over maximaal € 34.712.
  Jan Modaal is per kalenderjaar dus zo’n slordige € 9.597 kwijt aan premies volksverzekeringen; om maar te zwijgen over het totaalbedrag aan voornoemde premies dat mijn echtgenote en ik hebben afgedragen over de afgelopen 40 (dienst)jaren.


  Maak melding

 11. WATje, wat ben je toch een “kromme
  “ ziel, alles is peperduur zeg je nu, en als ik of Robles het zelfde zeggen dan zijn wij ineens paarse ratten.

  Kan de duurte misschien niet te maken hebben met de unificatie van de valuta koers??? (een vorm van onbezonnenheid of ondeskundigheid)


  Maak melding

 12. pony hou op, doe je ogen eens open, zoek de oorzaak!!!! en stop met je ogen op een kiertje te zetten
  peperduur, tja hoeveel keren is de SRD onder Boefdraad de schurk gedevalueerd. Toen riep men in koor, de pseudo-econoom voorop dat hierdoor er veel mer zou worden geexporteerd en we zouden deviezen verdienen. Me go
  Vervolgens maakte de voorvluchtige boef, de schurk , de crimineel er financieel zo een bende van dat er weer moest worden gedevalueerd en straks weer. met dank aan de ondeskundigheid en corruptie van boutersse en boefdraad. Walgelijke bende


  Maak melding

 13. Ik krijg het gevoel alsof de mensen hier, elkaar niks gunnen, zwa zwa zuur zurig en maar klagen……….en maar onzin verkondigen, mens ga toch op de site van de Overheid kijken voordat je begint krabbbelt.🙈🙈


  Maak melding

 14. Danny, jij zoekt naar oorzaak en schuldigen, het kan je geen ene moer schelen dat alles peperduur is. De mensen hebben niks aan geleuter, wat heb eraan als de oorzaak bekend is, de mensen hebben daar niks aan, dus regering, je hebt het nu voor het zeggen doe dan ook wat je belooft hebt.


  Maak melding

 15. ha ha die pony , , jullie zijn paarse ratten , , en jullie merken dat niet als alles duurder wordt , , zoveel hebben jullie al gestolen van het volk , , en dan ook nog zeggen dat jullie dat gezegd hebben is om alles te misleiden , en de schuld bij de nieuwe regering leggen , , terwijl jullie baasje bouta de hoofdschuldige is van alles
  heb je de term kromme ziel uit het boekje van je liefje robg gevonden , niemand heeft dat ooit gehoord , , wat wel kan is dat je zielsgelukkig bent met robje g , , of zijn ziel is heen gegaan , , waar naar toe weet niemand , misschien robg , , maar een ziel is toch ( ziel ig) , , maar jullie paarse ratten zullen wel zielloos zijn


  Maak melding

 16. WAtje, alles is peperduur geworden vindt je, de schuldigen zijn jouw “paarse ratten”, wel mi boi ik hoop voor jouw dat je het persoonlijk redt, want de komende tijd zal het heel heel zwaar worden voor iedereen in het land. Deze regering maakt geen grappen, ze maken alles heel duur, ze hebben geld nodig om de vermaledijde leningen af te lossen. Kijk ook even naar de begroting, onder Bouterse kreeg je hart kloppingen, nu krijg je loes bére, patiënt is nog steeds ziek, ik zeg bewust niet zieker anders lees je weer niet wat er staat, je gaat gelijk alles belachelijk maken.


  Maak melding

 17. Danny, pas op voor je vrienden, blijf alert, voor je het weet wordt je in je eigen vet gebakken. De SRD koers gaat nooit meer onder de 14 op één 1 us dalla, onder Bouterse zaten ze ook te rommelen, maar deze regering schijnt niet onder te doen.
  Weet je wat dit gaat inhouden voor de samenleving, je mag tien keer raden.
  Ik vind het heel jammer voor het volksdeel dat het niet breed heeft.
  Je houdt tog van oorzaken zoeken, wel wat vindt je ervan als ik gewoon in Jip en Janneke spraak beweer dat het komt omdat suri een kleine economie heeft waar alles elkaar raakt, “je laat een scheetje en het hele land stinkt”. Maar ja, we zullen het hiermee moeten doen!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.