‘Hard bewijs illegaal gebruik cyanide bij goudwinning Suriname’

10
'Hard bewijs illegaal gebruik cyanide bij goudwinning Suriname'
Foto (c) Nina Jurna/Facebook - Goudwinning in Suriname

Milieuactivist Erlan Sleur van Stichting Pro Bios had al eerder aan de bel getrokken over illegaal gebruik van cyanide bij de kleinschalige goudwinning in de Surinaamse goudvelden. Onlangs is dit bevestigd door bezoek van een cameraploeg van journaliste Nina Jurna is in het Brownsberg Natuurpark.

Dat meldt ABC Online Nieuws. De ploeg is gestuit op een goudmijn, waar gebruik gemaakt wordt van het zeer dodelijke cyanide. Cyanide is een zeer giftige chemische stof die in de chemische- en metaalindustrie veelvuldig gebruikt wordt. Bij de vrijmaking van goud uit gewonnen erts wordt het extreem giftige cyanide gebruikt. 

De cameraploeg werd daarheen geleid door Sleur die er zeker van is dat ook in het Brownsberg Natuurpark sprake is van gebruik van cyanide. Dit gif kan al direct dodelijk zijn in minieme hoeveelheden.

Er zijn internationaal tientallen gevallen bekend van ongelukken met cyanide bij de goudwinning, aldus Sleur tegen ABC in dit item:


10 REACTIES

 1. Suriname wordt ontbost , en met die goudwinning gebruiken ze allerlei chemicalien en vernielen zo ook de natuur , en als dit zo door gaat is over 50 jaar het grootste gedeelte van Suriname woestijn , en of er dan nog leven is in Suriname ??
  Regering stop de ontbossing en goudwinningen , doet U dat niet dan hebben de kinds en kindskinderen geen bestaan hier meer in Suriname , regering wilt U dit op U geweten hebben


  Maak melding

 2. Waarom??? Heb Santhoki nooit betrapt over onze mooie natuur, die wordt ontbost en verkwikt. Weet je hoeveel bomen worden gekapt en niet gebruikt. Rijdt vanaf Afobakaweg naar Atjoni je hart bloedt. Alleen het assemblee lid Belfort heeft zijn stem laten horen over de skalians. In welk land leven de andere parlementsleden?
  En onze nep Journalisten gaat nooit op onderzoek uit zitten achter hun bureau journalisten te spelen en kan niet eens eenvoudige vragen stellen. Kan niet anders verwachten de grootste vernietiger van onze natuur is de vice president. En Santhoki droomt elke dag over olie, terwijl landbouw, toerisme brengt meer geld binnen dan het vernietigen van onze natuur door goud. Hebzuchtig van de mens en asociaal gedrag, denkt onze regeerders niet aan onze kinds kinderen. Anders hadden ze maatregelen getroffen om onze natuur te beschermen. Ik ike de rest mag stikken mentaliteit.


  Maak melding

 3. Er is totaal geen zicht op, laat staan controle op, wat het land binnen en uit gaat.
  Het is belangrijk dat dit eens goed aangepakt wordt. Te beginnen bij het doorlichten van de douane


  Maak melding

 4. schipper . jij vervuilt ook de wateren met je lek geslagen bootje die op stookolie vaart , , nog vervuilender dan diesel , ,klojo , , maar jij hebt toch schijt aan het milieu en aan het volk , , en het zou jou kind maar zijn die je zelf hebt vergiftigt , , en piep je dan , neen hoor jij vaart gewoon verder


  Maak melding

 5. @I SU; het klopt, ik heb de weg die je aangeeft in 2018 gereden, het is gewoon triest om te zien wat er allemaal vernietigd is. In 2014 hebben bewoners rond het Sarakreek gebied alarm geslagen over de grootschalige milieuverontreiniging en het gebrek aan schoon drinkwater.
  De bewoners van de vijf Saramaccaanse en drie Aucaanse dorpen zeggen dat hun leefgebieden het middelpunt zijn geworden van ernstige bedreiging en aantasting van de biodiversiteit. De vervuiling rukt op, het waterbekken takelt af en de bossen verdwijnen.
  Hetzelfde geldt voor verder in het binnenland. Ga naar de Maratacca rivier op en je weet niet wat je ziet. Honderden hectares ontbossing.Er is ook helemaal niets aan nieuwe aanplant gedaan.
  Nee, surinamers zijn ware milieubarbaren en er wonen veel te weinig milieuactivisten. De politiek doet er helemaal niets aan, sterker nog de vice-president heeft ook een goudconcessie. Ook hij gebruikt kwik, check de gouden bergen van suriname op youtube. Schandalig gewoon!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.