vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDENK Rotterdam vraagt om excuses naar aanleiding van onderzoek slavernij

DENK Rotterdam vraagt om excuses naar aanleiding van onderzoek slavernij

-

Does Travel - naar Suriname

Op zaterdag 31 oktober heeft de perspresentatie plaatsgevonden waarbij de resultaten van het onderzoek naar het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam gepresenteerd werden. Dit onderzoek was een stap in de juiste richting naar de bewustwording van de Rotterdamse geschiedenis. Tijdens de perspresentatie zijn er aan burgemeester Aboutaleb alsmede aan wethouder Wijbenga twee bundels en één monografie overhandigd over de rol van Rotterdam in het slavernijverleden.

Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders. Dat is meer dan welke stad in Nederland ook. Toch waren er geen boeken volledig gewijd aan het koloniale verleden en slavernijverleden van Rotterdam. Tot vandaag. Twee jaar lang werd er onderzoek gedaan met drie boeken als resultaat. Zaterdag zijn die overhandigd aan burgemeester Aboutaleb en wordt duidelijk dat Rotterdam tot over zijn oren in de slavernij zat.

Uit de publicaties is gebleken dat de Rotterdamse betrokkenheid bij de slavenhandel en slavernij langdurig en grootschalig was. Rotterdammers van verschillende sociale klassen waren direct of indirect betrokken bij de slavernij. DENK Rotterdam is dan ook benieuwd naar de eventuele uitvloeisels van de drie publicaties.

Raadslid Natasha Mohamed-Hoesein van DENK vraagt zich tevens af of burgemeester Aboutaleb bereid is om de resultaten uit het genoemde onderzoek als basis te laten dienen voor de eerste formele excuses voor de rol van Rotterdam in de slavenhandel en slavernij? 

Het onderzoek naar het koloniale verleden van de stad is een initiatief van voormalig PvdA-raadslid Peggy Wijntuin, een Rotterdamse met wortels in Suriname. Met een motie riep zij drie jaar geleden op om het koloniale verleden van de stad eens grondig uit te zoeken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. Dus de nazaten willen geld zien. Nou ik zal een klein groep je van jullie uitnodigen dan mogen jullie komen kijken.
  Maar denk er om poppetje gezien, bek dicht!
  Heel, heel misschien zal ik jullie wat geven om mee te nemen nu de criminelen niet meer aan de macht zijn in jullie failed state
  Wij gaan nu wat cadeautjes kopen om het feest van de goedheilig man Sinterklaas, gezeten op zijn paard en de zwarte pietjes die mee mogen huppelen volgende maand te vieren.


  Maak melding
 2. alweer dat gezeik over slavernij…. te triest voor woorden
  nederland zus en nederland zo…

  maar altijd vergeten waar de oorsprong van de slavernij vandaan komt…
  BIJ HUN EIGEN VOLK DIE HUN VERKOCHT HEBBEN.

  dus iedereen heeft schuld….. dus hou eens gewoon je domme bek over dat eeuwige slachtoffer gezeik.
  kansen zat voor iedereen… maar vanwege luiheid domheid en gewoon totaal niet willen… altijd maar blijven zeuren.
  geen wonder dat het grootste gedeelte van de donkere samenleving gewoon faalt.
  kijk maar naar suriname… meer voorbeelden heb je niet nodig


  Maak melding
 3. Denk bemoei je met je rommel in je eigen land.
  Het moet niet gekker worden, lijkt wel een mop in een donkere kroeg;
  “een Turk, vraagt aan een Marokkaan om excuses aan te bieden voor de surined-slavernij.🤓🧐😬


  Maak melding
 4. De Turken hadden zelf ook slaven in dienst. Deze Afrikanen werden Saracenen genoemd. Laat DENK bij sultan Erdogan ook om excuses vragen stelletje alcoholisten en drugssnuivers!


  Maak melding
 5. Esmerald en Paul , goed gezegd , en die DENK tank moet na- denk- en , wat zij van ons Suriname betekenen.
  De Turken zouden toch hier woningen bouwen begin van het jaar , de paarse boeven hadden al een contract met die Turken , stel als dit doorgaat dan worden de Surinaamse arbeiders die in dienst komen bij die Turken ” slaven” en niemand houdt die Turken dan tegen


  Maak melding
 6. Beste famiri,
  De Turkse partij Denk,is een partij van Erdogan. Deze mensen vreten van Nederland en zingen lofliederen voor dictator Erdogan. Op deze manier willen ze dat de Suri-Neds voor Denkje gaan stemmen.
  Deze zgn Denkers geven constant af op de Nederlandse politici die de Islam terroristen willen aanpakken. En Denk wil de terroristen vrijbrief geven in Europa.

  Inderdaad ruim je rommel maar in je eigen Turkije eerst op voordat je anderen probeert te manipuleren. Respecteer de Armeniers eerst !!!!!!!
  Zo hadden ze miss Sil ook voor hun karretje gespannen,maar Sil dacht,… no brada ik speel geen 2de viool en ze vloog en richtte Bij1.

  Als je de berichten goed leest hebben de Denkers geen moer gedaan voor de Surinamers het is bakra van D66 ,die iets heeft gedaan.


  Maak melding
 7. We schieten niks op met die excuses. Ipv daarvan moeten de mensen die excuses eisen, eisen dat de mensen NU gelijkwaardig worden behandeld op de arbeidsmarkt en overal. Daar schiet je meer mee op.


  Maak melding
 8. Harm , goed uitgelegd , , en zeker die Turken , wat daar in Frankrijk is gebeurd , zeggen ze , a no mi , , maar in hun achterhoofd zeggen ze , zo weer een paar ongelovigen minder , dus ze zijn allemaal vuilzakken en ze houden best van varkensvlees


  Maak melding
 9. Wat een gelul met slavernij verleden. Ze moeten blij zijn dat ze uit Afrika zijn gehaald ,anders zouden ze nog harder lijden dan slaven. Rot op met jullie stront slavernij. Kijk hoe er verdeeldheid is onder de surinaamse creolen en hun Afrikaanse broeders, ze kunnen elkaar dood maken in het echte leven. Is dat v ook de schuld van de blanken? Neenee jullie zijn zo geschapen ,het is niet anders! Ga verder met het leven en maak er wat , want dat kunnen wel!!!


  Maak melding
 10. EN WEER DOEN JULLIE HET!!!!!

  Jullie zijn hier zo respectloos naar andersdenkenden toe!!!!!!! Bah bah

  “Een school gefrustreerde konijnen”?????…….


  Maak melding
 11. hé pony , ben jij van turkse afkomst , , zo te zien aan je reactie wel , , gaan konijnen naar school , , nooit van gehoord , , wat wel kan een hele school-vissen daar in het water , , maar jij zal wel niet naar school zijn geweest
  en die turken denk-en iets te weten over slavernij , , nou kijk maar in de geschiedenis boeken , , eeuwen terug waren zij de grootste slavenhandelaars en barbaars , , en nu nog in Turkeie worden velen nog als slaaf behandeld , , ben jij ook slaafs t.o.v. robje g


  Maak melding
 12. Vandaag gaat Amerika naar de stembus om voor een nieuwe
  jachtseizoen op Afro trofee’s te stemmen. Want daar hebben ze
  waarschijnlijk geen logboeken met zwarte bladzijden om mee te pronken.


  Maak melding
 13. Beste famiri, omdat famiri’s vaak meer weten dan een famiri-lid. Hier het volgende:
  Wordt Waterkant gesponsord door Denk? Want dit artikel blijft wel lang hangen hierop “Waterkant”

  Het gaat je goed


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES