EBS bereidt zich voor op toepassing van gas bij opwekking energie

10
EBS Suriname

De N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) bereidt zich momenteel voor op de toepassing van gas bij de opwekking van energie. Dit geschiedt momenteel met zware olie, wat relatief duurder is dan gas. Er zullen studies worden uitgevoerd en fondsen gezocht worden. Dat zei waarnemend directeur Marcel Eyndhoven onlangs in gesprek met de Surinaamse president Santokhi.

De EBS-functionaris geeft aan dat er instituten zijn die die fondsen wel beschikbaar willen stellen, omdat de toepassing van gas voor de opwekking van energie niet alleen maar te maken heeft met de reductie van de kostprijs, maar ook het milieu ten goede komt.

Voor wat betreft hernieuwbare energie zegt hij dat de wet van 2016 de weg hiervoor al heeft geopend. Zaken zullen met de Energie Autoriteit Suriname verder gefinaliseerd worden.

Directeur Eyndhoven benadrukt dat naast de EBS vooral de samenleving een belangrijke rol kan spelen bij het leveren van hernieuwbare energie.


10 REACTIES

 1. Voor alle duidelijkheid; gas is geen hernieuwbare energie, dat zijn zonne-energie, wind en waterkracht.
  Als de regering de invoerrechten op zonnepanelen afschaft zullen veel Surinamers, waaronder ik, overstappen op zonne-energie. Tot nu toe heb ik geweigerd om de kas van (vooral) de vorige regering te spekken, door invoerrechten op zonnepanelen aan die boeven te betalen


  Maak melding

 2. Henkes het klopt wat je zegt , we hadden ook interesse in zonnepanelen en waren twee jaar geleden op de bouwbeurs en daar stonden al een paar bedrijven dit te promoten , we hebben een offerte aangevraagd bij alle twee en zijn daar ook op hun bedrijf geweest en zagen toch wel dat het een groot kostenplaatje zou worden , vooral wat de zonnepanelen totaal kosten , ze hadden de invoer rechten erbij in gerekend , dus het ging niet door , we hebben uitgerekend de totale kosten en wat we betalen per maand aan de EBS , conclusie wat het totaal koste konden we 30 jaar lang elke maand de EBS rekening betalen , en niemand wil toch een dief zijn van zijn eigen portemonnee
  de vorige regering stimuleerde zonne-energie niet , wat de nieuwe regering gaat doen moeten we afwachten , ze zullen eerst alle schulden die de vorige regering heeft gemaakt moeten betalen en misschien daarna kan men bekijken over andere energie bronnen


  Maak melding

 3. Suriname heeft tal van mogelijkheden voor het duurzaam opwekken van energie. Een paar windmolens bij braampunt i.c.m. een waterkrachtturbine onder water (ziet eruit als een scheepsschroef, waarbij de as zit bevestigd aan een turbine en gaat draaien door de stroming van het water) zou heel Paramaribo van schone stroom kunnen voorzien. De Suriname rivier heeft a.g.v het getij elke dag een sterke stroming. Daarnaast beuken 365 dgn. per jaar de Noord-Oost passaat winden op de Surinaamse kust. Onbegrijpelijk dat over deze bestaande technologie nooit een haalbaarheidsstudie is gestart.


  Maak melding

 4. DAN WAAROM HEBBEN WIJ DIE 125 MILJOEN BETAALD VOOR DIE AFOBAKA STUWDAM.

  ZOVEEL STROOM. NU SURALCO WEG IS.

  NIEMAND WEET WAAR DIE STROOM GAAT VAN DE DAM NU SURALCO WEG IS.


  Maak melding

 5. @ Wat

  “we hebben uitgerekend de totale kosten en wat we betalen per maand aan de EBS , conclusie wat het totaal koste konden we 30 jaar lang elke maand de EBS rekening betalen , en niemand wil toch een dief zijn van zijn eigen portemonnee”

  WAT die 30 jaar wordt heel wat korter als u de echte prijs voor Electriciteit gaat betalen. Zodra de regering de Subsidie van EBS met 75% verlaagt (= SRD 900.000.000) dan zal de terug verdien tijd een jaar of 10 worden.
  Binnen kort wordt dit dus een goede zaak.

  Overgaan naar Gas als hernieuwbare energie bron is een beetje raar. Gas is niet hernieuwbaar en pas echt beschikbaar als men offshore olie gaat winnen.

  Zon/Wind/Afval=Biomassa/Waterkracht zijn hernieuwbaar en heel goed te ontwikkelen vooral als men Brokopondo als energie opslag gaat gebruiken.

  Het is zaak dat men:
  1>> Verspilling tegen gaat door de echte prijs in rekening te brengen bij zij die kunnen betalen en nu enorm verspillen.
  2>> De Zware stookolie installaties afbouwen tot peak last en noodvoorziening.
  3>> Alle hernieuwbare bronnen gaat ontwikkelen,.


  Maak melding

 6. EBS centrale staat ook midden in de woonwijk hoofstad Paramaribo, wanneer word deze Centrale veilig elder anders neergezet ? Dit is ook een punt van discusie.


  Maak melding

 7. okee JoJo , maar dan toch , mocht het zijn dat ze na tien jaar zover zijn is het altijd weer bekijken of het dan rendabel is , kennissen in Nederland hebben ook het hele dak vol liggen met panelen en ze vertelden als er geen subsidie was voor de aanschaf hadden ze het niet gedaan , en het rendement viel toch wel tegen , de stroom die de panelen opleveren kun je zelf gebruiken , heb je over wordt het aan het net geleverd , maar als de stroom heel wat minder is moet je stroom inkopen via het net , en zeggen het is wel een voordeel maar niet dat je de aanschaf van nieuwe panelen over 15 jaar mee kan betalen , dus we kijken het hier in Suriname eventjes aan JoJo


  Maak melding

 8. @WAT
  Goede oplossingen moeten gestimuleerd worden. Helaas is er een structureel gebrek aan kennis en vooral veel persoonlijke belangetjes.
  Zie Viren Ajodia/ Eijndhoven en een professor van de AdeKus (naam met een M) met allemaal hun eigen Hobbies.

  Ondertussen heeft niemand aandacht voor het gegeven dat er een Zware stookolie uitbreiding van de Saramakka straat aanbesteed is bij BWSC /Hitatchi.

  De eerste stap moet nu eens gezet worden verhoog de stroom tarieven voor zij die kunnen betalen / of zij die verspillen zodat deze zich van kosten en overconsumptie bewust worden of ook dure zonnepanelen voor hun rendabel worden.

  letwel de zonne uren zijn in de tropen wel constant maar beperkt tot een uur of 12 per dag de resterende tijd moet er ook stroom zijn. (opslag in baterijen en / of Brokopondo).

  @ Ali
  Er is geen $125.000.000 betaalt maar $ 112.000.000 voor achterstallige rekeningen voor geleverde energie. verder is er $ 13.000.000 betaalt aan kosten, fee’s en verzekeringen om deze obligatie uit te kunnen geven en aan de beurs in Luxemburg te noteren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.