zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameDiscussieavond NPS over juridische status grensgebied Guyana - Suriname

Discussieavond NPS over juridische status grensgebied Guyana – Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Nationale Partij Suriname (NPS) en het wetenschappelijkbureau JAPIN organiseren op vrijdag 30 oktober een discussieavond getiteld: Juridische status van het grensgebied tussen Suriname en Guyana. Een van de inleiders is oud-president Ronald Venetiaan.

Het JAPIN zei eerder in dit bericht dat zij deze vooruitgang in de samenwerking van beide landen van harte toejuicht, maar ernstig wil waarschuwen om niet lichtvaardig om te gaan met aspecten van de brug, die de grens tussen beide landen kunnen regarderen.

Suriname heeft voor 221 jaren onafgebroken en consistent de gehele Corantijnrivier onder haar controle gehad, aldus de NPS. Het JAPIN adviseert  de Surinaamse regering om relevante deskundigen die met de grenskwestie bezig zijn geweest en jarenlange ervaring en kennis op dit gebied hebben opgedaan, te raadplegen.

In deze kwestie is het geen aangelegenheid van deskundigen van slechts een partij, of van de regering, of van de coalitie of van de oppositie. Het gaat om een  nationale aanpak, waarbij de deskundigheid van alle Surinamers wordt gebundeld.

De discussieavond wordt gehouden te Grun Dyari aan de J.A. Pengelstraat van 17.30 – 19.30 uur. De andere inleider is ir. Derrick Ferrier en drs. Cor Pigot zit in het panel.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. Beste mensen… de economie van Suriname heeft versterking en bedrijvigheid nodig.. Immers de tijd staat niet stil.. Een brug naar Guyana zal onlosmakelijk gekoppeld worden aan een versterking van de Surinaamse economie en dus ookwel de sociale gezondheid van de Surinaamse en Guyanese samenleving. Guyana is op weg een belangrijke olie export land te worden..Er zitten grote olie-reserves in Guyanese wateren . Bedrijven in Suriname en Guyana kunnen gaan samenwerken en zo zou er meer werkgelegenheid gecreëerd kunnen worden. Er was inderdaad een grensconflict…, eind jaren 60 ..,met Guyana.. Pengel was de president van Suriname toen. Burnham de Guyanese president had naast een persoonlijke probleem…, en wel met de heer Johan Pengel.,gezien dat Suriname een Paramaribo-centrisch regering had.. Een belangrijke district van Suriname, Nickerie werd door Pengel stiefmoederlijk behandeld… Het is nu 2020. Over 8 weken ongeveer is het 2021.. De tijd staat niet stil… Landen en volkeren die ook buren zijn moeten samenwerken.. .De nps.., gericht op 6 straten in Paramaribo-city, heeft nooit geprobeerd met de mensen aan de oevers van de corantijn een binding te vormen..De nps is al jaren in een diepe slaap. De nps moet wakker worden en meer de polders en de binnenlanden van Suriname ingaan… Nee, mensen andere tijden en andere zaken die van belang zijn.. Mensen sterkte en kracht en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding
 2. Beste famiri, Vene (NPS) heeft absoluut Sur. helpen ontwikkelen, maar ze hadden ook de mogelijkheid om zaken met Guyana af te ronden. Waarom toen niet?
  Soms is kritiek leveren heel populair.


  Maak melding
 3. Een land besturen is een kwestie van beleidskeuzes maken. Een deel van de huidige bestuurders vinden de bouw van de brug belangrijk en hebben haast. Uiteindelijk zal de brug gefinancieerd en gebouwd worden. Het is daarom goed dat de NPS zorgvuldig hierbij te werk wil gaan. Er zijn zeer grote vraagstukken die opgelost dienen te worden. De grens van de rivier begint bij de waterlijn aan de Guyanese kant. Dit houdt in dat de oppervlakte over de hele breedte van de rivier Surinaams eigendom is. Guyana zal zich moeten neerleggen bij deze grens. Het vraagstuk m.b.t Tigrie laten we nu buiten beschouwing. Ik heb daarom een hard hoofd om aan te nemen dat de brug binnen nu en 10 jaren gebouwd zal worden. Maar als de brug wel gebouwd wordt zal deze gefinancieerd worden door rijke Chinezen die graag hun overtollig geld ergens willen investeren. Ik vermoed dat de financiering met tolheffen terugverdiend zal worden. Zou men ook met de Wijdenboschbrug moeten doen.


  Maak melding
 4. Laten ze een discussieavond houden over de toekomst van de partij. Dat heeft op dit moment de hoogste prioriteit. Hiermee wordt de aandacht voor de echte zaken afgeleid. Wie gaat de kar trekken en gaat Gregory nog naar het kabinet van de President?


  Maak melding
 5. Suriname is 4 keer zo groot als Nederland maar heeft een bevolking van amper 600.000 mensen. Bijna 90 % van het grondgebied van Suriname is oerwoud en onbewoond.
  Waarom kunnen wij niet op basis van een goede samenwerking met Guyana trachten een win-win situatie te realiseren. Niemand heeft onder de huidige omstandigheden er belang bij om een oorlog met Guyana te gaan voeren over een betwist gebied waar nauwelijks mensen wonen.
  Momenteel kunnen wij zelf onze eigen grenzen niet eens goed in de gaten houden.
  Bijna 50.000 Brazilianen zijn actief in de goudsector en er is nauwelijks controle op het wegdragen van het goud door deze Brazilianen. Daarnaast zijn steeds meer Chinezen actief in de houtsector en dagelijks worden grote ladingen hout uit onze bossen weggehaald en voor noppes naar China verscheept.
  Ik denk dat er belangrijkere zaken zijn waar de NPS aandacht aan kan gaan besteden


  Maak melding
 6. Het onderwerp is @@ Discussieavond NPS over juridische status grensgebied Guyana – Suriname

  Wat is het toch zo moeilijk om bij het onderwerp te blijven altijd maar weer het accent verleggen


  Maak melding
 7. Is de Guyanese Ambassadeur in Paramaribo – Suriname ook uitgenodigd? Verder de correspondenten/journalisten, oa Chronical, Stabroek News, enz en radio- en tv presentatoren e/of met hun tolken Nederlands langs komen, aangezien de info in Suriname in het Nederlands plaats vindt

  De NPS moet dit internationaal aanpakken. Het zou goed zijn als ook de Braziliaanse Ambassadeur ook van op de hoogte worden gesteld en met haar tolken langs komt, aangezien de info in Suriname in het Nederlands plaats vindt.

  Ook de NOS, NRC, Volkskrant, Parool, uit Nederland, enz. en ook uit Frankrijk/Frans-Guyana. Let op. Suriname heeft bijna hetzelfde probleem die ze hebben met Frankrijk/Frans-Guyana alleen doet Suriname een beroep dat de tsaar/Csaar van Rusland die de leiding had van een internationale commissie heeft het gebied tussen de die rivier Litaniteriver en Marowinirivier of de Marowinerivier aan Suriname toegewezen.

  In wezen is de Litanie een grotere rivier dan de Marowine en zou dat de grensrivier moeten zijn en zou dat gebied tussen Litanie en Marowinirivier van Frankrijk/Frans-Guyana moeten zijn,uitgaande van welke rivier meer water in de Lawarivier brengt of de bronrivier is van de Lawarivier en dat
  Hetzelfde dat Suriname zegt t.a.v. Guyana de Boven-Corantiijn is de oorsprong van de Lawarivier.

  Het zou heel goed zijn dat Nederlandse ambassadeur in Suriname wel langs komt, dit omdat de grenskwestie ook al in de koloniale tijd toen Suriname een wingewest van oa Nederland was en ze op de hoogte zijn van de materie. Deze man moet erbij zijn.


  Maak melding
 8. Klaarblijkelijk is iedereen vergeten dat Su nog 1,5 miljard moet investeren om uberhaupt aanspraak te mogen maken op 20 procent opbrengst. Dit bedrag wordt door Chan niet meegenomen in begroting en lening. Olie is bovendien een aflopend product, dus mogelijke opbrengsten is afhankelijk van vraag en aanbod dan. Gezien de verwachtingen zal de olieprijs alleen maar daken de komende jaren. Staatsolie heeft de komende jaren geen inkomsten want die zijn al verpand.


  Maak melding
 9. Nooit Meer NDP

  Mijne Mensen.

  Ik Vindt Het Een Hartstikke Goed Idee Van De NPS.
  De Minister Van Buitenlandse Zaken Ramdien Moet Terug Gevloten Worden. Zins Deze Minister De Uitspraak Heeft Gemaakt Dat De Kwestie Tigrie Niet Op De Agenda Staat Ben Ik In Deze Minister Gaan Twijfelen. Zijn Handel En Wandel Is Ver Van Academisch Nivo.
  Hij Is Echt Niet Geschikt Voor Deze Post.

  Ik Ben Van Mening Dat De Heer Ramdien Van Buitenlandse Zaken Per Direct Moet Aftreden En Dat Hij Ergens In Nickerie Bij Een Rijst Bedrijf Als Onder Directeur Een Baan Moet Gaan Zoeken


  Maak melding
 10. Wuahaha. Venetiaan
  Alweer venetiaan. Waar gaan ze praten? In huize ashiana???? Vene en bouta moeten.maar hun pampers goed plakken anders stinken ze naar poep.


  Maak melding
 11. De Tsaar/Csaar van Rusland die voorzitter was ve internationale commissie wees dit gebied tussen de Lawarivier of de Marowinirivier toe aan Suriname/Nederland in het jaar 1891.


  Maak melding
 12. Frankrijk/Frans-Guyana.

  Let op.

  Suriname heeft bijna hetzelfde probleem dat ze hebben met Guyana met Frankrijk/Frans-Guyana alleen doet Suriname wat Frans-Guyana/Frankrijk heeft t.a.v. de grenskwestie een beroep dat de tsaar/Csaar van Rusland die de leiding had van een internationale commissie heeft het gebied tussen de die rivier Litaniteriver en Marowinirivier of de Marowinerivier aan Suriname/Nederland toegewezen in het jaar 1899.

  Zeer waarschijnlijk heeft de Csaar van Rusland het gebied Litanierivier en Marowinirivier of de Marowinirivier in 1899 aan Nederland gewezen omdat die een goede band had met Nederland e/o familierelatie had met het huis van Oranje. Los hiervan moet opgemerkt worden dat de Csaar van Rusland wel de leiding had van een internationale commissie die had besloten dat het gebied aan Suriname/Nederland in 1899 werd toegewezen.

  Let op!:

  Belangrijk is deze discussieavond gaat over de Zuidwestgrens van Suriname en Guyana:
  – Discussieavond NPS over juridische status grensgebied Guyana – Suriname


  Maak melding
 13. moet zijn 1891i.p.v. 1899

  Betreft: grenskwestie Suriname – Frankrijk/Frans-Guyana.
  De Csaar van Rusland die de leiding had van een internationale commissie wees het gebied tussen Litanieriver en Marowiniriver of de Marowinirivier toe aan Nederland/Suriname in 1891.


  Maak melding
 14. Waar maken jullie je druk om forumleden
  Nog even dan heeft su een nieu pres, is een kwestie van tijd.
  Die dikkop van abop heeft zijn zinnen gezet op de presidentschap , met vhp en nps zal dat nier lukken, dus blijft de ndp over, deze dikkop is nu al bezig met verkiezingen, en alles is al besproken met de ndp, deze varen er wel bij.
  2023/2024 is het zover. Ze die chan met zijn wijdbeense wat aanmodderen.
  Abop en ndp en die oude pa’e van pl hebben al besloten hie ze de zaak zullen overnemen. .


  Maak melding
 15. Het is triest te zien hoe jullie je hier uit pure onwetendheid en stupiditeit je niet aan het onderwerp kunnen houden. Sommigen van jullie hebben duidelijk geen leven en reageren hier om nog enig zin aan je leven te geven. Het vervelende is dat de andere respondenten worden opgezadeld met jullie stommiteiten. De meeste van mijn conmments worden door de beheerder weg gemodereerd, als hij dat nou ook eens doet met de leeghoofdige VHPers hier, zou het een waardevolle zuivering zijn, waardoor er tenminste op niveau gediscussieerd kan worden. Ik heb hierbij bewust niet inhoudelijk gereageerd op het bericht (speciaal voor de trollen hier die mij dat natuurlijk al schuimbekkend en balkend voor de voeten zouden smijten)


  Maak melding
 16. Lulcienne
  als er hier op niveau gediscussieerd moet worden is er helaas voor jouw geen plaats boy.
  Vind je het gek dat je comments worden verwijderd? Ik niet. Niet meer dan logisch
  Racisten, hij die andere voor idioot en dergelijke uitmaakt hoort hier niet.
  Wellicht een tripje brug of als je daar nog niet aan toe bent ga maar schreeuwen op de markt of zo. Zal je hoge ogen gooien (voor alle zekerheid je begrijpt toch wel dat dit niet letterlijk bedoeld is)


  Maak melding
 17. Ah Pieter, je balkt weer wat uit je nek. Natuurlijk neem ik niets wat jij schrijft serieus en in dit geval niet letterlijk, want in mijn cultuur hoort een tripje brug niet. Dat dit jou insteek is zegt veel over jou en je cultuur. Het blijft triest gesteld met gasten als jij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES