Herdenking 167 jaar Chinezen in Suriname

7
Herdenking 167 jaar Chinezen in Suriname
Archieffoto - culturele show bij de herdenking van de Chinese immigratie in Suriname.

Ieder jaar wordt op 20 oktober stil gestaan bij de komst van de eerste Chinezen naar Suriname in 1853. In dat jaar vreesden planters in Suriname een tekort aan arbeidskrachten wanneer tot afschaffing van de slavernij zou worden overgegaan. Zij vroegen het gouvernement steun bij het werven van andere werkkrachten uit het buitenland. Het gouvernement van Java wierf een groep van 18 Chinezen voor contractarbeid op de gouvernementsplantage Catharina Sophia in Saramacca, Suriname.

Vanwege de hoge wervingskosten werd besloten een tweede groep niet uit Java maar uit China zelf te laten komen. In 1858 werden vijfhonderd Chinese arbeiders geronseld onder bemiddeling van de Nederlandse consul in Macau. Ze kwamen in april aan in Suriname en werden volkomen als slaven behandeld.

Uiteindelijk kwamen in de jaren vijftig en zestig van de 19e eeuw ongeveer 2.500 Chinezen naar Suriname. De meesten werden als contractarbeiders tewerkgesteld op de plantages. Na afloop van hun contract gingen velen de handel in, meestal de kleinhandel in levensmiddelen. De meesten zijn getrouwd met niet-Chinese vrouwen.

Later kwamen anderen als vrije arbeider, handelaar of winkelbediende naar Suriname, vooral in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw, en opnieuw grote aantallen in de jaren negentig. In het jaar 2007 waren er meer dan 70.000 Chinezen in Suriname. De immigratie zet zich nog steeds voort.

Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw zijn daarnaast duizenden Chinezen van Suriname naar Nederland geëmigreerd.

(Bron en meer info: Wikipedia)

7 REACTIES

 1. Bronnie dat zijn Chinezen en nog eens Chinezen , , let maar op als die covid beheersbaar is en een veilig vaccin er is , dan loopt het aantal Chinezen zo naar 20% , , en dan kun je er al aan gaan denken dat Suriname een provincie gaat worden van het grote China


  Maak melding

 2. Zijn hardwerkende mensen, die hebben veel bereikt, als hun dat kunnen, dan kunnen een ander dat ook, die Chinezen zijn de laatste 10 jaar onder ndp het land binnen gekomen, maar zodra zij de surinaamse paspoort hebben, dan vertrekken zij verder america of Europa??


  Maak melding

 3. Hartelijk gefeliciteerd met 167 jaar van de herdenking van de Chinezen in Suriname.

  Maken jullie er een mooie dag van.

  Leve:
  – de Chinezen in Suriname,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Eenheid in verscheidenheid

  Samen werken, samen sterker


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.