maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameJurisdictie over de brug over de Corantijnrivier

Jurisdictie over de brug over de Corantijnrivier

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – De regeringen van Suriname en Guyana zijn voornemens om voortvarend de samenwerking tussen beide landen op vele gebieden te intensiveren. In het kader van de verbetering van de infrastructurele verbindingen tussen beide landen wordt de bouw van een  brug over de Corantijnrivier gezamenlijk aangepakt. Bij het aanstaand bezoek van President Irfaan Ali van Guyana ter gelegenheid van de viering van 45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid is het de bedoeling enkele overeenkomsten met President Santokhi te ondertekenen.

Het JAPIN, het wetenschappelijk bureau van de NPS, juicht deze vooruitgang in de samenwerking van beide landen van harte toe, maar wil ernstig waarschuwen om niet lichtvaardig om te gaan met aspecten van de brug, die de grens tussen beide landen kunnen regarderen.

De minister van Buitenlandse zaken van Guyana, Hugh Todd, heeft op 16 oktober j.l. aangegeven, dat beide landen het grote vraagstuk van jurisdictie over de brug nog niet hebben besproken. Volgens hem hebben de besprekingen zich tot nu toe gericht op de technische en financiele vraagstukken.

In de overeenkomst van 1799 tussen Gouverneur Frederici van Suriname en Gouverneur van Batenburg van Berbice, werd het gebied tussen Devil’s Creek en de westelijke oever van de Corantijnrivier afgestaan aan Berbice. De Corantijn rivier inclusief de eilanden werden als Surinaams grondgebied door beide kolonien erkend. Deze overeenkomst heeft internationale erkenning verworven door het Verdrag van Parijs en het Verdrag van Amiens. Suriname heeft voor 221 jaren onafgebroken en consistent de gehele Corantijnrivier onder haar controle gehad 1.

Desondanks zien we in de loop van de geschiedenis allerlei pogingen van Guyana om de westelijke grens op een andere manier te definieren. Zo stellen ze, zodra ze daar de gelegenheid toe krijgen, dat de grens gevormd wordt door het diepste punt in de vaargeul (thalweg) van de Corantijnrivier. De discussies, onder welke vlag de Canawaima veerboot zou moeten varen, liggen ons nog vers in het geheugen.

 Van belang is dat het Surinaams standpunt, dat de Corantijn rivier over haar volle breedte tot de hoogwaterlijn aan de westelijke oever onder Surinaamse jurisdictie valt en dus ook dat gedeelte van de brug daarboven, onverkort gehandhaafd wordt. De Corantijnrivier is een nationale rivier en geen internationale grensrivier. Concessies doen op dit gebied zullen Guyana alleen maar ondersteunen in haar claims hetgeen, voor Suriname in het algemeen en voor de NPS in het bijzonder, onaanvaardbaar is. 

Het JAPIN adviseert  de Surinaamse regering om relevante deskundigen die met de grenskwestie bezig zijn geweest en jarenlange ervaring en kennis op dit gebied hebben opgedaan, te raadplegen. In deze kwestie is het geen aangelegenheid van deskundigen van slechts een partij, of van de regering, of van de coalitie of van de oppositie. Het gaat om een  nationale aanpak, waarbij de deskundigheid van alle Surinamers wordt gebundeld. 

Regering, gebruik de “institutional memory” die wij als natie hebben!

Paramaribo, 18 oktober 2020

Het Johan Adolf Pengel Instituut van de NPS

Bron: 1. Donovan, Thomas W. Suriname-Guyana maritime and territorial disputes: a legal and historical analysis. J.Transnational Law & Policy. Volume 13:1. 2003.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. zie:
  Mr. Dr. Lachman Soedamah, mb.t. zijn proefschrift in boekvorm verschenen: “Suriname compleet?”,
  een studie over de mogelijke bijdrage van het volkenrecht aan de oplossing van de Surinaamse grensgeschillen.

  Beluistert u zijn interview met Radio Damsko Tamara, 13 september 2020 Wel geïnformeerd deel 1

  Alle advocaten en studenten die op de juridische faculteit studeren moeten dit bovenstaande boek hebben.

  Er moeten lezingen hierover gehouden worden door oa mr. dr. Lachman Soedamah, ea die meer over dit thema weten.

  Ook Nederland moet hierin aansprakelijk voor worden gehouden, want bij de onafhankelijkheid van 25 november 1975 hebben ze wel aangegeven dat de betwiste gebieden tot het Surinaamsgrondgebied behoren. Dus over deze gebieden kunnen ze altijd op worden aangesproken of de”zogenaamde grenskwesties met Frans-Guyana/Frankrijk en Guyana.


  Maak melding
 2. Wij doen alsof twee idiote bakra gouverneurs, die dezelfde koning als baas hadden, Goden zijn geweest die beslisten dat de hele Corantijn een Surinaamse rivier is. Wat zouden wij Surinamers ervan gevonden hebben als die twee idioten beslist hadden dat de Corantijn in het geheel van Guyana was geweest?
  En nu we het toch over het betwiste gebied hebben; weet je hoeveel goodwill het voor beide landen zou opleveren als beide landen zouden overeenkomen dat het Tigrigebied een natuurreservaat zou worden.. Het Centraal Suriname natuurreservaat is toch ook beschermd gebied en daar zijn wij Surinamers trots op. Guyana heeft (nog) niet zo’n groot reservaat als Suriname. Het Tigrigebied en het Centraal Suriname natuurreservaat zouden mooi tot één groot reservaat gesmeed kunnen worden, waarin het tropisch regenbos voor eeuwig beschermd is.


  Maak melding
 3. Ja noh jullie denken dat het de barkas een moer kan schelen wat Guyana met ons doet?? Luister wanneer je een fucking perceel koopt moet de notaris je een perceel kaart overleggen. Die boeriekie Henk arron liet ons uit het koninkrijk schoppen voor zijn eeuwige kaolo glorie MET 2 JA TWEE BETWISTE GEBIEDEN WAARVAN GUYANA TIGRI BEZET HIELD. WELKE JANTJE VAN DE TRIS HEEFT ZIJN VINGER UITGESTOKEN TOEN GUYANA TIGRI BINNENVIEL? Nee hoor hun tollie was diep in de parbo bier bij de toetie froetie bar..


  Maak melding
 4. Henkes zou mooi zijn als de Fransen en Hollanders van heel Suriname een beschermd natuurreservaat maken. Velen wonen nog in Mango bomen en er zitten zeer zeldzame domme paarse ratten in Suriname.


  Maak melding
 5. Mango mer je verkeerde been uit je Mango boom gevallen vanmiddag? Ga wat doen voor Suriname. Je bent een blinde paarse rat die niet inziet hoe Suriname naar de klote is door bouta en.frends. hou je kop en wacht af.


  Maak melding
 6. Mooi stuk, aan dovemans oren! Ze gaan gewoon doen wat hun verstandelijke vermogens ze toelaat en lekker populistisch onze integriteit en soevereiniteit verkwanselen. Doen ze nu ook al! Echt parels voor de zwijnen….!


  Maak melding
 7. Redskin, het zou mooi zijn als de Hollanders en Fransen van heel Suriname een natuurreservaat zouden maken, maar jammer voor jou en gelukkig voor alle Surinamers, die nu in Suriname women, hebben Hollanders en Fransen geen moer daarover te vertellen en te beslissen.


  Maak melding
 8. luci en k…. , , jij weet het weer beter paarse varken , , ja en die paarse varkens lusten wel parels , , de laatste 10 jaar hebben ze alle parels opgegeten hé luci en k….. , , jij zal ook gegeten hebben jij zwijn


  Maak melding
 9. hé henkes , , Hollanders zijn mensen uit Noord en Zuid Holland , maar samen met de mensen uit de andere provincies heten ze Nederlanders en de Fransen zijn Fransen


  Maak melding
 10. WAT, Redskin heeft het over Hollanders, en zelfs Nederlanders hebben het soms over Holland als ze Nederland bedoelen. Wat l*l je eigenlijk?
  Sint, waarom zijn de Corantijn en Tigri van Suriname? Hebben Surinamers ze eigenhandig gecreëerd? De Corantijn en Tigri zijn van niemand en vooral niet van mij en jou. Wij mensen (Surinamers en Guyanezen) die toevallig hier geboren zijn, mogen ze duurzaam gebruiken zolang als we leven, we moeten er samen voor zorgen dat ze ook voor komende generaties beschikbaar zijn, verder niets.


  Maak melding
 11. Mijn vrienden altijd tegen mij gezegd: Wat doe je bij Waterkantforum. Zonde van je tijd. Allemaal dom gefrustreerd gelul. En vol taalfouten.
  Ze hebben gelijk. Ik heb betere dingen te doen, dan lezen over scheldpartijen etc etc.
  Ik ben weg, domme massa!
  🙈🙈🙈🙈🙈👎🏽👎🏽🤦🏽‍♂️🥱


  Maak melding
 12. Lied gezongen door Andre Kamperveen over het Zuidwestelijk gebied, Corantijnrivier, Coeroeniriver, van Suriname.

  Beluister dit lied van Andre Kamperveen op you tube

  Soema Habi Ma Grong – Andre Kamperveen

  Of Soema Habi A Grong – Andre Kamperveen

  Het Tigri gebied is van Suriname, laat alle Surinamers dit weten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES