Goede afspraken gemaakt tussen Suriname en Guyana

8
Goede afspraken gemaakt tussen Suriname en Guyana

Bij het recente ministeriele bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt en die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Het ligt in de planning dat de staatshoofden van Suriname en Guyana een drietal overeenkomsten zullen tekenen om ondermeer te komen tot een betere werkstructuur tussen beide landen. Er zal een overeenkomst getekend worden die onder andere aangeeft op welke wijze die bilaterale samenwerking tussen de twee buurlanden vorm en inhoud zal krijgen.

Dit moet resulteren in meer eenduidigheid en transparantie bij het uitvoeren van beleid. De tweede overeenkomst behelst het verder uitwerken van de plannen met betrekking tot de bouw van de brug over de Corantijnrivier. President Chandrikapersad Santokhi en zijn collega Irfaan Ali zullen met deze overeenkomst hun zegen geven aan dit project, wat zal leiden tot de start van de eerste fase. De eerste fase zal inhouden het uitvoeren van studie om na te gaan welk ontwerp het beste is, de haalbaarheidsstudie en de sociaal, milieu en economische impactstudie. Dit traject zal iets langer dan een jaar in beslag nemen.

Terwijl deze fase gaande is wordt er verder gesproken over de financiering, het beheer en de opzet van faciliteiten rond de brug om het economisch verkeer verder te stimuleren. Verder bestaat de mogelijkheid dat op het gebied van de agrarische sector er ook een overeenkomst wordt gesloten. Verder ligt het in de bedoeling om ook te kijken naar een open sky arrangement met Guyana. Vanaf nu tot en met eind november worden deze voornemens uitgewerkt. Dit zei minister Albert Ramdien van Buitenlandse Zaken, Internationale Busines en Internationale Samenwerking tijdens een persconferentie.

De bewindsman ging in op vragen van de pers over het bezoek van een ministeriele delegatie onder leiding van hem aan Guyana eerder deze week. De minister benadrukte dat de gesprekken tussen de beide delegaties heel goed zijn verlopen. Ramdin heeft tijdens zijn bezoek aan Guyana ook van gedachten gewisseld met de Caricom Secretaris-Generaal Irwin LaRocque. Op 29 oktober zal president Santokhi participeren aan een reguliere sessie (virtueel) van Caricom staatshoofden waarbij een aantal vraagstukken verder besproken zal worden.


8 REACTIES

 1. Het is een goed voornemen van deze regering om de banden met de buurlanden te versterken. De vorige regering was daar ook mee bezig. Een brug bouwen tussen Guyana en Suriname is bevorderend voor een vaste bron van inkomsten. Tussen Denemarken en Zweden heb je ook een verbinding door middel van een brug. Miljoenen en nogmaals miljoenen heeft men daaraan gespendeerd. Vandaag de dag is het een vaste bron van inkomsten . Er is ook een spoorlijn parallel aan de brug. Als je eenmaal bruggen wilt bouwen ,doe het dan gelijk goed en houd rekening met de toekomst. Op deze manier is het ook voor Suriname een vaste bron van inkomsten wanneer het eenmaal zover is. Tolheffing, toerisme ,werkgelegenheid enz. De mijnsector en andere reguliere belastingen heb je al. Dit gaat toch wel enige tijd in beslag nemen. Het slechte ga je ook erbij krijgen. It is all in the game. Tegelijkertijd zijn er ook andere dringende vraagstukken. De volgorde gaat een belangrijke rol spelen. Er zijn boze mensen die honger hebben. En hoe staat het met Tigri? Is dat niet meer aan de orde? Je hebt goede gesprekken gehad. Ook de kwestie Tigri?


  Maak melding

 2. Geweldig succes van deze regering. Deze regering bestaat uit zeer capabele intelligente mensen die opkomt voor het Surinaamse volk. Het ene succes na het andere wordt behaald. Dit betekent dat andere landen vertrouwen in Suriname heeft !


  Maak melding

 3. Tigri is een verloren zaak. Met wat ga he het verdedigen Su heeft geen sprekend leger ze hebben zelfs moeite om smokkelaars aan de oostgrens en westgrens tegen te houden. Laat staan aan de zuidgrens. Su is zo lek als een mandje. Op elke kaart in de wereld is tigri toegevoegd bij Guyana. Laat Su eerst maar een keer zorgen volwassen te worden.en dit wereldwijd tonen met daden. Ipv grootheidswaan te hebben tegen landen waar je niets tegen begint. En wellicht in de toekomst hebben we beter zicht. Nu eerst vriendschappen sluiten. Goede buren, aar begint het mee.


  Maak melding

 4. De Corantijnrivier is 100 % van Suriname.

  Let op!

  De Corantijnrivier is de grensrivier van Suriname en Guyana en is van noord naar zuid helemaal van Suriname. De laagwaterlijn in het westen van de oever aan de Guyanese zijde van de Corantijnrivier is de grenslijn/ grens tussen Suriname en Guyana.

  Voor de duidelijkheid. Het Tigrigebied is van Suriname, omdat de Corantijnrivier vanaf de bovenloop tot de benedenloop (zuid bij Brazilië naar noord Atlantische Oceaan, de grenslijn ligt aan de westzijde van de oever van de Corantijnrivier bij laagwater) voor 100 % van Suriname is.

  Als er een brug gebouwd gaat worden over de Corantijnrivier kan Guyana dus niet 1- $ hierin een bijdrage leveren. Suriname zal deze brug zelf helemaal moeten financieren en alle kosten ervan voor haar rekening moeten nemen.

  Suriname moet Guyana over de Corantijnrivier van de hoed en de rand laten weten.

  Guyana

  De Corantijnrivier is van Suriname


  Maak melding

 5. De toekomst van Suriname ziet er goed uit. Maar de meeste Surinamers hebben daar geen boodschap aan, want dat duurt te lang. Voor hun zijn korte termijn doelstellingen en dus met concrete resultaten op korte termijn belangrijker. Belfort heeft het goed gezegd investeer in landbouw en zorg dat hout en goud in Surinaamse beheer komen en blijven. Suriname verliest veel eigen kapitaal voor een appel en een ei, hier moet een halt in komen. Naast dat er onnodig veel mensen zijn aangenomen bij de overheid zijn er ook veel werklozen, laat ze omscholen of geef ze trainingen en laat ze werken in de teelt. Met als gevolg minder werklozen plus meer inkomsten. En dat op korte termijn met een gunstige kettingreactie op de koers. Dit heeft prioriteit.

  Waarschijnlijk rekent de regering op een grote financiele injectie binnen enkele maanden. Maar toch lijkt het mij goed om verder te gaan met kleine ondernemerschap en landbouwprojecten, want het volk wilt aan de slag.

  Trouwens, hoe vordert de kruistocht naar corruptie ? Want daar horen we niks meer van. Hoefdraad en Co zitten misschien wel in een Aziatisch paradijs waar veel corruptie is. Met het gestolen kapitaal en hun ervaringen in omkoping kunnen zij zich goed beschermen. Zijn de inlichtingendiensten wel actief en integer of zijn het nog steeds paarse mollen ?

  Regering Santo. / B. , de kruistocht naar corruptie was goed begonnen maar mag niet “on hold” gezet worden.

  Wij wachten op gerechtigheid. Krakti !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.