zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenGezondheid'Surinamers in Nederland harder getroffen door coronavirus dan andere migranten'

‘Surinamers in Nederland harder getroffen door coronavirus dan andere migranten’

-

Does Travel - naar Suriname

Uit een analyse van overlijdens tijdens de eerste besmettingsgolf in Nederland, blijkt dat Nederlanders met een Surinaamse achtergrond harder lijken te worden getroffen door het coronavirus dan andere groepen met een migratieachtergrond.

De eerste resultaten laten zien dat de sterfte onder mensen met een Surinaamse achtergrond hoger lijkt te zijn, stelde hoogleraar sociale epidemiologie Anton Kunst in een speciale corona-uitzending van NOS en EO op NPO Radio 1.

“Dat betekent dat er verschillen kunnen zijn tussen bevolkingsgroepen”, zegt Kunst die verbonden is aan het Amsterdam UMC en samen met het CBS onderzoek hiernaar heeft gedaan.

Volgens hem is het nog niet mogelijk om te verklaren waarom de ene groep harder wordt geraakt dan de andere. Ook is het onduidelijk hoe groot de verschillen zijn schrijft de NOS.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

42 REACTIES
 1. Als dat werkelijk zo is, dan ligt het aan het feit dat zij niet ontvankelijk
  zijn voor vernieuwing en verandering van hun levensstijl. Maar steeds
  blijven vasthouden aan gewoontes van ouders en voorouders.

  Gebrek aan wilskracht is gebrek aan zielskracht en nieuwleven.


  Maak melding
 2. Het LIJKT erop dat het aantal doden door corona onder Surinamers hoger is.
  Het is volgens de onderzoekers ook NIET TE VERKLAREN waarom de ene groep harder wordt getroffen dan de andere. Hoe groot de verschillen tussen de groepen zijn is volgens de NOS ook NIET DUIDELIJK.
  Als er nog zoveel onzeker en onduidelijk is, waarom trekken ze nu al hun ‘smond’ open? Doe eerst meer en beter onderzoek voordat deze ‘onderzoekers’ ons komen lastigvallen met hun onzin en natte vingers.


  Maak melding
 3. Men kan het gewoon verklaren. Waar wij ook wonen, wij houden van het hokken bij elkaar om niets en alles. Dit geld ook voor andere groepen. Men zal het op pijnlijke wijze moeten leren en ondervinden.
  We vatten ernstige zaken te lichtvaardig op.


  Maak melding
 4. De eerste resultaten laten zien dat de sterfte onder mensen met een Surinaamse achtergrond hoger lijkt te zijn, stelde hoogleraar sociale epidemiologie Anton Kunst
  “Dat betekent dat er verschillen kunnen zijn tussen bevolkingsgroepen”,

  Een conclusie welke slaat als een tang op een varken.
  Suriname heeft verschillende bevolkingsgroepen.
  Alsof Surinamers alleen wordt vertegenwoordigd door de Creolen of Hindoestanen of Javanen.
  Snap niet dat deze personen zich niet eerst verdiepen in hun te trekken conclusies.
  Stelletje nieuwsmakers!


  Maak melding
 5. En nu de mensen met een Surinaamse achtergrond uitsplisen naar bevolkingsgroep netals toen met diabetes maar ook naar woonplaats en concentratie meneer Kunst! En pas dankomen met een nattevingerwerk.


  Maak melding
 6. Vele Surinamers lijden aan suikerziekte. Zonder het te weten. Het is een sluipmoordenaar. In combinatie met corona kan het funest uitwerken. Naarmate Surinamers ouder worden ,bewegen ze ook minder. Daar gaan ze de fout in omdat het weerstandsvermogen afneemt . Ik denk niet dat het een typisch Surinaams verschijnsel is. Het is gewoon de leefstijl die jij erop nahoudt. Het is wel bekend dat Surinamers van plezier houden. Je kunt ze geen ongelijk geven. Hey ,Sranan sma mus’ de yere. Jouw leefstijl is wel allesbepalend. Als je ouder wordt ,moet je juist meer gaan bewegen. Koop een paar goede hardloopschoenen en vervolgens hoef jij je niet druk te maken over corona of any wan siki san kan teki yu. A sa de wan moi sani. Mi na Sranan sma dus corona e luru mi. No Boi. Yu leefstijl e bepaal.


  Maak melding
 7. Waarom splitsen sammie? Mensen met een Surinaamse achtergrond, of wil je op de racistische toer gaan boy.
  bah
  @Wim
  uit berichten van de media heb ik begrepen dat Amsterdam Zuid-Oost, Amsterdam Nieuw West, Rotterdam Rijnmond en Rotterdam Feijenoord de hoogste en snelst stijgende regio’s zijn wat het aantal besmettingen zijn. je kan dus gelijk hebben.
  Ik denk dat Turken en Marokkanen te weinig gegevens beschikbaar stellen en daarom lig het percentage bij die groep lager
  feit is dat hoe lager opgeleid hoe meer besmettingen. Mensen wonen met veel bij elkaar, doen werk dat je niet van huis uit kan doen, zitten achter kassa’s tja dan raak je eerder besmet.
  Niet zo leuk dit bericht, maar misschien helpt het ons om waakzamer te worden


  Maak melding
 8. Bigi Sma …

  Helemaal mee eens, Suriname heeft verschillende bevolkingsgroepen en dat zou iemand die Sociaal Epidemioloog is wel moeten weten, tenminste dat mag je wel verwachten op dat niveau.

  Maar misschien dat wat Wim zegt ” Als deze man verder gaat met zijn onderzoek zal hij zien dat het vooral Surinamers zijn die ongeschoold zijn en de gehele dag bij elkaar plakken …” uit verder onderzoek zal blijken.

  Maar dat zal deze “onderzoeker” vast niet durven aan te geven.


  Maak melding
 9. Precies surinamers houden niet vn d keiharde werkelijkheid pas wanr ze ht ondergaan schreeuwen ze moord n brand.

  Hier in sur zie je ze overal op elke hoek rondhangen n scheldwoorden bezigen.sur is zwaar bevolkt mt tap oekoemangs n nietsnutters.


  Maak melding
 10. Begint deze onzin ook hier?wel in suriname worden ook Surinamers getroffen en nu, gaat het om een medaille? Oke dan hebben we gewonnen! Er wonen maar 60000/17000000 Surinamers in Nederland en de teller staat op 200000 hoe dan?


  Maak melding
 11. Mnr plein, heeft u niet iets anders te doen, Ko seer schaafijs jij gooit met vhp heel wat gif (fromu) in de natuur draag dan een ander kleur dan groen ,ik adviseer je doe maar vuur rood,dan weet men dat men voor u en de (vhp) uit de weg moet. De nps heeft geen lang adem meer wacht maar 2025


  Maak melding
 12. Wat wilt de onderzoeker mij daar vertellen, dat we zondaren zijn! De grootste onzin.
  We wonen in Nederland niet hokjes zoals de asielzoekers.
  Als hij met de feiten op tafel komt en dus de oorzaak(en) niet kan vinden dan is dit gewoon stemming makelij of een puur toeval.


  Maak melding
 13. Hoe geloofwaardig is dit verhaal? Onlangs een artikel gelezen waarin stond dat de besmetting in de grote steden in achterstandswijken het grootst is, m.n. onder de lagere inkomens tot 20.000 euro. Dat artikel en dit bericht doen suggereren dat de meeste Surinamers in achterstandswijken wonen en en van de bijstand leven.
  Er is tot nog toe door het RIVM geen onderzoek (of analyse) gedaan naar de etnische achtergrond van Covid-19 sterfgevallen. En van het het CBS heb al helemaal geen hoge pet op, want die hebben in het verleden al vaker naast de pot gepist.


  Maak melding
 14. Beste Lezers.

  Deze 2de Corona Golf Is Veroorzaak Door De Studenten Leeftijd Tussen 18 En 24 Jaar
  Die Gaven Het Meest Van Die Illegaal Corona Feestjes En Een Heel Groot Groep Van Die Studenten Waren Ook Naar Zuid Frankrijk Geweest Om Daar Te Gaan Feesten En Beesten

  De Andere Groep Die De 2de Corona Golf Heeft Veroorzaak Zijn De Marokkanen En Turken.


  Maak melding
 15. Tsja, nu noem je eens wat, NOS.
  Kunst is gelinieerd aan de uva en de data is afkomstig vh CBS.
  Ik ben haast geneigd te denken dat de data is verzameld in Adam en omgeving, lekker makkelijk effe scoren.

  Kunst, misschien iets positiever weergeven, zoiets als; de vele surineds die werkzaam zijn in essentiële beroepen, zoals verpleging, buschauffeur, postbezorger, voedselbezorger, loodgieters, etc etc hebben het meest te lijden onder de covid pandemie.
  Dat durft hij niet, want dan stagneert de boel in de randstad.

  Het gaat om essentiële beroepen, mensen die dagelijks met meerdere (zieke)mensen in contact komen.
  Idem dito de united states.


  Maak melding
 16. Grote onzin. Vanwege de pandemie is er natuurlijk geen zwartepietendiscussie die jaarlijks wordt gehouden. Nu wordt het lekker onder een andere boeg gegooid, daarbij zijn de cijfers ook heel onduidelijk omdat een grote groep zich niet KAN testen want je mag alleen testen met klachten. Dat bewijst dat de cijfers niet kloppen, er worden altijd groepen aangewezen want daar leven wij natuurlijk in wij-zij cultuur.


  Maak melding
 17. Een andere zeer ernstige punt is dat men altijd een zondebok,
  offerlam of zwakke schaap zoekt om de schuld en lasten te dragen.
  Mensen, behoed je gedachten en hart tegen de boze woorden en
  verlangens van haters en verdervers.

  Wie kan trouwens bewijzen dat Amsterdam Zuidoost de grootste
  besmettingshaard van Amsterdam is. WIE?


  Maak melding
 18. De WKN wetenschappers zijn wéér bezig waar komt al die kennis en onderzoek ineens vandaan de Surinamers hier op WKN weten wéér alles zonder onderzoek


  Maak melding
 19. Hé hé meneer Pico, mooi liedje (stuk) ik heb je eindelijk kunnen vangen( ben het eindelijk een keertje van harte met je eens) , je zit in mijn kooitje ( ik hoop dat ze hier op waterkant dit in hun hoofd prenten).
  Corona scoort “goed” in gezinnen die het niet zo breed hebben.
  In mijn tijd in NL waren wij veel actiever, kwamen meer op voor onze belangen en scoorden maatschappelijk goed. Volgens mij zijn jullie in NL in slaap gesust. De in’s en out’s weten jullie beter dan ik, succes in NL.


  Maak melding
 20. Ik heb gisteren naar het radioprogramma geluisterd en de deskundige kon met zoveel woorden aangeven dat alle tekenen erop wijzen dat Surinamers het meest werden getroffen. . De deskundige kon niet expliciet aangeven of het daadwerkelijk ook zo is. Het vermoeden heeft men. Deze constatering kan mijn inzien ook bias zijn.

  Wat de oorzaken zijn van deze vermoedelijke hoge concentratie corona slachtoffer onder Surinamers is nog niet helemaal duidelijk. Ik vermoed dat Surinamers veel werkzaam zijn in beroepen die buiten in de openlucht worden uitgevoerd en in de zorg. In deze beroepen is de kans groot dat zij met besmette personen in contact komen. Daarnaast moet ook gekeken worden naar onderliggende oorzaken zoals o.a. hypertensie (hoge bloeddruk) diabetes, enz. Ook vele Surinamers laten zich beïnvloeden door mensen die complottheorieën verspreiden.

  Een andere mogelijke oorzaak kan zijn het tekort aan vitamine D bij veel slachtoffers. Mensen met een niet blanke huidskleur komen in koude klimaten vitamine D te kort. Sommige studies hebben aangetoond dat vitamine D de weerstand tegen covid-19 vergroot. Vitamine D verkrijgt men op natuurlijke wijze door zonlicht. In de koude klimaten is er minder zonlicht dan in de landen van herkomst. Maar ook andere observaties laten zien dat het aantal slachtoffers onder Turken en Marokkanen heel hoog is.


  Maak melding
 21. Onderzoekers, proberen om ook deze groepen te helpen in het gevecht met de corona. Als ze meer weten kunnen ze hun verder helpen, want waar ze ook wonen, ze zijn mensen en hebben ook recht op een gezonde leven.
  Als een onderzoeker, onder de Surinamers, gaat onderzoeken of ze geschoold zijn, zullen ze zien dat er geschoolden, ogeschoolden en analfabeten zijn.
  Net als overal op de wereld, ook bij ons.


  Maak melding
 22. @ Picollo😀, waarom denk het Surinamer vaker een minimum loon hebben? Waarom moet de belastingbetaler voor Surinamer opdraaien? Als men niet hun best wilt doen op school dan is het helaas pindakaas, maar gewone baantjes aan te nemen! Als dat al willen. Want velen zitten liever thuis te niksen en op de overheid te wachten! Mensen moeten voor hunzelf zorgen tenzij het niet anders kan.


  Maak melding
 23. Pieter 15 oktober 2020 At 13:25
  Waarom splitsen sammie? Mensen met een Surinaamse achtergrond, of wil je op de racistische toer gaan boy.
  bah
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Nee Pieter je hebt mij verkeerd begrepen! Ik heb niets met racisme! Genetica echter verklaard meer en kan mensen waakzaam maken. Ga naar Mr Google en typ de meest voorkomende ziektebeelden in Suriname in en laat je informeren welke Surinaamse bevolkingsgroep genetisch meer aanleg heeft.
  Men heeft jaren geleden gezocht naar een bepaalde vorm van bloedarmoede die soms dodelijk afliep. Men kwam uit op Sikkelcelziekte en dan nog verschillende varianten die bij de ene groep vaker voorkwam dan bij de andere. Nu kan men ook in Suriname gerichter werken aan de gezondheid en weerstand van de mensen op dit gebied. Hopelijk schoon je je kijk op mij vw racisme betreft op. Ik neem je je opmerking niet kwalijk hoor want je kon onmogelijk weten waarom ik postte wat ik heb gepost.


  Maak melding
 24. Onderzoeker is vaagt maar ik zal wat licht werpen over zijn onderzoek. Surinaamse bevolking bestaat uit etnische groepen. Creolen, hindoestanen, Javanen, indianen en derest. Dat er veel doden zijn gevallen onder Surinamers zou mij niet verbazen want er is één groep in ons midden die qua gezondheid een zwakke schakel is en dat zijn de hindoestanen, Ze hebben van alles en nog wat en het zit in hun genen, genetisch zijn ze zwak. Kijk maar naar continent Afrika en naar India. In India vallen de hindoestanen dood op straat in Afrikaanse landen kan je de doden op je vinger tellen dat de Europeanen zich afvragen waarom gaan de afrikanen niet dood. Mogen er Afrikaanse doden vallen dan zijn het creolen met een bestaande ziekte of kolonialen afstammelingen en andere immigranten die in Afrika wonen. Een bewezen feit is dat de creolen genetisch goed in elkaar zit met superieure genen, natuurlijk heb je een hindoestanen met goede genen maar vergeleken met creolen is als of je een creoolse bokser in de ring zet met een hindoestaanse bokser en we weten allemaal hoe het gaat eindigen. Heel slecht voor de hindoestaan maar de vraag is niet hoe het eindigt maar welke ronde eindigt het. ik zeg het eindigt eerste minuut in de eerste ronde want zo goed zijn de creoolse genen. Even voor de duidelijkheid niet alle creolen hebben superieure genen alleen de pure niet gemengd creolen!


  Maak melding
 25. Wij Surinamers Houden Van Zoutvlees.. Zoutvlees Is Niet Goed Voor Je Gezondheid
  Daarom Raad Ik Een Ider Aan Om Maar 1 Keer Perweek Zoutvlees Te Eten.

  Te Veel Zoutvlees krijg Je Later Las Van Hogebloeddruk En Diabetes
  Lams Vlees Ook Het Zelfde.. Ze Vallen Onder Rood Vlees


  Maak melding
 26. Aangezien vooral zwakke oudere mensen sterven, kan men dus stellen dat de Surinaamse ouderen zwakker zijn dan het gemiddelde. De Nederlandse overheid moet haar beleid dus aanpassen, nu ze de gegevens hebben.
  Overigens, heeft men een onderscheid gemaakt tussen de in Suriname geboren Surineds en hun in Nederland geboren kinderen? Ik denk dat er dan wel een verschil te zien zal zijn.
  In ieder geval zullen de Bolle, miss LaTina en de schoolkindertjes Ahalia, Azalia en Akalia nergens aan lijden. Ze eten goed, heel goed, te goed zelfs.


  Maak melding
 27. Michel het gaat niet allen om testen, maar om sterfte
  De eerste resultaten laten zien dat de sterfte onder mensen met een Surinaamse achtergrond hoger lijkt te zijn, stelde hoogleraar sociale epidemiologie Anton Kunst in een speciale corona-uitzending van NOS en EO op NPO Radio 1.

  Haha denk, je maakt het bont. Het aantal doden is toch gewoon te tellen
  ik zal het u uitleggen
  men telt
  1. 2, 3, 4, 5, 6, Marokkanen
  1, 2, 3, Turken
  1, 2 Antillianen
  1,2,3,4,5,6,7,8.9 Surinamers
  Moeilijk te bewijzen noh

  Het is volgens een andere dwaas een gebrek aan vitamine D, niet zomaar een dwaas, maar <een gevaarlijke dwaas, een zeer gevaarlijke dwaas. Hij adviseert uit hoofde van zijn ervaringen als viroloog en epidemioloog naar zonnebanken te gaan om vitamine D bij te tanken. Bolsenaro

  o nee, het is hahaha een bias hahaha,
  althans volgens deze pias

  Deze man is de pias op dit forum,
  Gelukkig heeft hij duizend studies en tweeduizend bijvakken gedaan, daarom is hij ook viroloog en microbioloog en natuurlijk eco gnoom

  @ Jesse
  He domme lul, je moet eten kopen met je geld geen drugs.
  wat je hebt geen geld???? , dan moet je meer geld vragen als je je daklozenkrant verkoopt


  Maak melding
 28. @Su Native,

  Wil je wat voor mij overmaken aub?
  Mijn rekeningnummer is 123456789.
  Overigens, ik voorspel dat jij binnenkort mijn collega wordt op straat. Dan kan ik van je leren hoe meer geld te vragen. Je gaat mij die truc laten zien toch?
  Btw, niet bij die Bolle, LaTina en de 3 kuikentjes Ahalia, Akalia en Azalia de hoed ophouden, want dan krijg je of niets, of een schop onder je kont of ivm eenmalige barmhartigheid een klein beetje extra.


  Maak melding
 29. ORIGINAL 15 oktober 2020 At 18:32
  In India vallen de hindoestanen dood op straat.
  als of je een creoolse bokser in de ring zet met een hindoestaanse bokser en we weten allemaal hoe het gaat eindigen.
  —————————————————–

  Er bestaan geen perfecte genen. Als ik een Indiër en een Afrikaan zonder goede bescherming een kerncentrale laat binnenlopen, dan weet ik al dat beide binnen een maand de pijp uit zullen gaan.
  Ik heb trouwens nooit gehoord of gelezen dat Indiërs frequent dood neervallen op straat. Incidenteel kan er wel iets gebeuren. Het is wel zo dat in India alleen net zo veel of misschien wel meer ondervoede mensen zijn dan in heel Afrika.

  In India was sport tot voor kort geen aantrekkelijk iets. Nu begint dat te veranderen. Je ziet dat ook Indiërs nu internationaal het goed doen in bijv. boxen (amateurs), worstelen, badminton, cricket en ook de hockeyers zijn aan het terugkomen.
  Laatst was er een bericht dat een Indiër bij stierensport (men laat stieren hard lopen en probeert ze dan sprintend bij te houden) zelfs sneller was dan Husein Bolt over 100 meter.
  Hij liep bovendien zonder schoenen en op niet-egaal terrein.


  Maak melding
 30. ORIGINAL 15 oktober 2020 At 18:32
  Heel slecht voor de hindoestaan maar de vraag is niet hoe het eindigt maar welke ronde eindigt het. ik zeg het eindigt eerste minuut in de eerste ronde want zo goed zijn de creoolse genen. Even voor de duidelijkheid niet alle creolen hebben superieure genen alleen de pure niet gemengd creolen!
  ==============

  En de blanke genen zorgen ervoor dat hij als manager er met bijna al geld prijzengeld vandoor gaat 😂 Die het vervolgens weer uitgeeft aan de troep van de Chinese genen.


  Maak melding
 31. So dus rob less is terug. Uitgehuild boy. In je woede riep je natuurlijk daty je niet meer hier zou komen. ik sjnap dat wel hoor.
  Ok, je mag terug komen, maar denk erom als je weer stout bent ga ik je een behoorlijke kotie go weer geven.


  Maak melding
 32. haha die rog de eco gnoom in zijn hoedangheid van dr Jelyll, straks komt hij weer als mister Hide rbro

  Leuk gevonden. ja hij is inderdaad een gnoom hoewel een cycloop niet zou misstaan. hij heeft alleen maar oog voor voor paars.
  Nu ziet hij complottheorieën 😂😂😂😂 en is het een gebrek aan vitamine D, of het is een vertekening, een bias, haha . je moet maar zoveel onzin kunnen verzinnen, hij gooit het ook nog op diabetes en hypertensie, onze viroloog onze eigen professor van Dissel, of gewoon een mislukt bonoeman


  Maak melding
 33. Nederlanders meer getroffen dan Surinamers in Suriname
  Ik geloof er niets van. ze vertellen ons de echte cijfers niet. alles wordt in de doofpot gestopt om het volk stil te houden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES