Banken moeten opnamelimiet weer aanpassen vanwege gebrek aan cash

15
Surinaams geld srd Suriname

Vanwege het aanhoudende cashvoorraadprobleem in SRD’s en USD’s, zijn banken in Suriname genoodzaakt om de opnamelimieten bij de Automatic Teller Machines (ATM’s) en van contanten in de bank, wederom aan te passen. Dat heeft de Surinaamse Bankiersvereniging zojuist bekend gemaakt.

De aanpassingen houden onder andere in:

 • Het verder verlagen van de dagopnamelimiet bij de ATM’s. Informeer bij uw huisbank naar de geldende opnamelimieten.
 • Het verder beperken van contante opnames in SRD’s en USD’s bij de kassa’s inde bank. Informeer bij uw huisbank naar de geldende opnamelimieten.
 • Een beperkte bevoorrading van de ATM’s.

De Bankiersvereniging zegt daarover:

Wij betreuren het dat wij wederom geconfronteerd worden met de gevolgen van het cashprobleem en de irritatie die deze overmachtssituatie veroorzaakt. Er wordt nauw samengewerkt met de Centrale Bank van Suriname en alle andere stakeholders, om tot een structurele oplossing te komen voor dit aanhoudende probleem.De schaarste aan contante SRD’s en USD’s heeft geen verdere consequenties voor hetgiraal betalingsverkeer. Er zijn geen beperkingen op girale overmakingen.

Wij doen een vriendelijk doch dringend beroep op u, om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de diverse gratis digitale en girale betaaloplossingen zoals online- en mobile banking, e-wallets en POS. Ook doen wij een beroep op de winkeliers, om de POS-betaalmogelijkheden beschikbaar te stellen en aan te bieden aan klanten.

Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor dit ongerief en werken aan een spoedige oplossing. Voor de specifieke voorwaarden, limieten en overige vragen kunt u contact opnemen met uw huisbank.


15 REACTIES

 1. JE EIGEN GELD IN SRD BIJ DE BANK WELKE JE GESPAARD HEBT KUN JE NIET OPNEMEN OM IETS TE KOPEN.

  JE EIGEN ZUUR GESPAARDE US DOLLARS DIE JE OP EEN REKENING BIJ DE BANK IN VERTROUWEN HEBT AFGEGEVEN KUN JE NIET MEER OPNEMEN. JE EIGEN ZUUR VERDIENDE GELD WORDT JE MOEILIJK GEMAAKT.

  JE WILT IETS KOPEN, MAAR JE KAN NIET AAN JE GELD KOMEN.

  IS ECHT EEN KAULO MA PANG PANG SITUATIE MET DE BANKEN IN SURINAME. VOORAL BIJ DE DSB. SORRY DAT HET ZO GEZEGD MOET WORDEN MAAR ZE DOEN GEEN ENE BALLEMOER MOEITE OM AAN CASH SRD TE KOMEN.

  ZET EEN STRONT RENTE VAN 10% PER MAAND BIJVOORBEELD EN DE SRD,S STROMEN BINNEN.
  2 CONTAINERS MET CONTANTEN. WAT IS DAARMEE GEBEURD. DEZE BILJETTEN ZIJN NOOIT IN OMLOOP GEKOMEN??????
  ER IS TOCH EEN DEVALUATIE EN INFLATIE VAN MEER DAN 500% IN 2020 T.O.V. 2013.

  ZIEN BANKDESKUNDIGEN DAN NIET DAT JE 5 X MEER CHARTAAL EN GIRAAL GELD DUS PAPIERGELD NODIG HEBT. DAAROM HUILT IEDEREEN OM CASH.
  ECHT SURINAMERS SPELEN PROFESSOR IN ALLES…………….MAAR IS ELKE KEER HET WIEL OPNIEUW UITVINDEN.


  Maak melding

 2. Er moet een duistere organisatie hier achter zitten dat er niet genoeg srd in omloop is.

  De PG moet er alles aan doen om deze organisatie te ontmaskeren en laten opsluiten. Deze organisatie doet er alles aan om het deze regering moeilijk te maken. Het is niet te raden in welke gezocht moet worden.

  Alle grote kapitaal krachtige criminelen die aan de paarse kakkerlak ddb gelinieerd was moet keihard worden aangepakt. Er moet een daad worden gesteld, waardoor dit rotzooi ophoudt en het geld gewoon gaat rollen.


  Maak melding

 3. Ze moeten het aanpassen wand die 6funkse van de first lady moet betaald worden ze eenmaal 24uur bezig met werken er is niemand anders in het land die het kan ze is de slimste hi hi hi hi


  Maak melding

 4. In Suriname zijn de banken nog niet in geslaagd om de mensen ervan te overtuigen dat men meer gebruik moet maken van girale mogelijkheden om betalingen te verrichten. Mensen en bedrijven prefereren nog steeds contant geld terwijl contant geld steeds meer tot het verleden gaat behoren. Er zijn ook mensen die door de hoge koers het contant geld zoveel oppotten om er voordeel uit te halen. Zij hopen dat de koers weer naar beneden zal tuimelen hetgeen voor hen winst zal opleveren. Deze personen zien over het hoofd dat de overheid van de ene op de andere dag het Surinaams geld gaat vervangen met nieuw ontworpen biljetten.


  Maak melding

 5. Geld ligt bij de Cambio’s, die zijn veel machtiger dan al die banken en de centrale bank.
  Bij de cambio’s worden zaken sneller afgehandeld. Het kan ook een politiek-spel van de banken zijn, dat de mensen zoveel mogelijk online zaken moeten doen, aangezien de banken veel investeert in het digitale netwerk. Ze moeten zien het geld terug te verdienen. Suriname is nog niet zover. Niet overal in het land is er goede Wi-Fi verbinding. Nogal veel storingen met internet, niet alle winkels hebben een pos apparaat. Nu internet duurder wordt door de unificatie koers, gaat niet iedereen kunnen permitteren om internet te hebben. Het is voorspelbaar dat een aantal mensen hun abonnement gaan opzeggen. Alles gaat verkeerd, door de inflatie gaan mensen juist meer geld halen en de banken doen het andersom, waar klanten gewoonlijk SRD 3,000.00 kon pinnen is nu beperkt tot 1,000.00 of O centen uit de ATM. Digitaal banken is makkelijker, mooi en waar. Maar de helft van de bevolking van Suriname heeft geen rekening bij de Bank. De banken maken het zelf moeilijk om een bankrekening te hebben. Digitaal bankieren heb je internet nodig, dat is duur in Suriname. Juist internet is een luxe geworden. Kortom het gaat niet op. Klanten hebben door de inflatie meer geld nodig, de banken geven juist minder geld. Ga online, moet je internet hebben, moet je PC of Laptop of smartphone hebben, nu is internet 2x duurder geworden. De oudjes die geld hebben kunnen niet ermee omgaan, de jongeren die ermee kunnen omgaan hebben geen geld. Alles omgekeerd.


  Maak melding

 6. Grote groepen Surinamers hebben geen werk, laag geletterden, ongeschoolden, vele ondernemingen, bedrijven die sluiten, grote werkloosheid op grote schaal en daardoor grote armoede en mensen geen werk en inkomen hebben. Deze Surinamers beschikken niet over een bankrekening bij een bank. Hebben een bank van binnen waarschijnlijk nooit gezien.

  Bovendien hebben vele winkels, Chinese supermarkten, markt, groenten en fruit kopers langs de straat bij groenten- en fruitkraampjes, schaafijs bij de schaafijsman, enz niet eens een pinautomaat, POS-betaalmogelijkheden die voor klanten beschikbaar zijn. Dus moet er nog veel gebeuren bij de Surinamers om op deze moderne manier betalingen/overschrijvingen te doen met een cellophone, betaalpas.

  Verder dat het financieel – economisch met Suriname niet goed gaat zal het á contant betalen in Suriname nog op grote schaal voorkomen de komende jaren.


  Maak melding

 7. RobG
  Er zijn ook mensen die door de hoge koers het contant geld zoveel oppotten om er voordeel uit te halen. Zij hopen dat de koers weer naar beneden zal tuimelen hetgeen voor hen winst zal opleveren.
  Deze personen zien over het hoofd dat de overheid van de ene op de andere dag het Surinaams geld gaat vervangen met nieuw ontworpen biljetten.

  RobG
  De mensen die oppotten hopend op hetgeen je aangeeft die zijn er waarschijnlijk wel.
  Maar ik denk dat dit nog geen 2% van de inwoners zijn de overige 8 die oppotten doen dit omdat ze nog steeds hun levenservaring laten meetellen.
  Bijvoorbeeld
  Als ik geen SRD heb dan kan ik niets opslaan indien de prijzen zullen stijgen dus houden ze een behoorlijke voorraad SRD’s achter om dit te kunnen opvangen.

  M.b.t. je laatste kanttekening zou dit een juiste ingreep zijn ware het niet dat het tijdrovend zal zijn en dat is wat net nu de regering niet heeft namelijk tijd, want terwijl het gras groeit (niet genoeg gras aanwezig) heeft het vee erge honger en zullen er zeker slachtoffers vallen.

  RobG
  Adney zijn verhaal hield dus in:
  Vervang de SRD door een ander betaalmiddel (geef het een naam) voor mijn part SUG
  Wat hij niet bij vertelde is hoe de uitvoering zal moeten zijn en wat alle voordelen zullen zijn voor Suriname.
  De nadelen heeft Adney niet opgesomd wat te begrijpen is.

  Bijvoorbeeld
  – Om dit geld op de markt te brengen zou je bijvoorbeeld een inruilperiode kunnen invoeren.
  – Zoals Somo dit deed bij BIZA door de letters van het alfabet te volgen op dagen om in te wisselen.
  – Nochtans blijft de SRD dan wel een betaalmiddel naast de nieuwe SUG in de verhouding van 1 op 14 (what so ever).
  Na een zekere periode worden de SRD’s uit de markt genomen die je alleen kunt aanbieden aan / bij de CBvS.
  Voorbeeld: 1 djogo kost 14 SRD maar je kunt ook dezelfde djogo kopen voor 1 SUG
  Je hebt dan heel veel “vliegen in één klap” met je operatie van oud naar nieuwe biljetten.
  o.a.
  – De mensen die zoveel SRd’s hebben moeten komen inwisselen en worden bekend (naam etc op te geven bij het inwisselen van meer dan bijvoorbeeld SRD 200.000
  – Er is voldoende aan cash in omloop
  – De fiscus weet nu waar er veel geld is geweest en kan deze mensen dus fiscaal “raadplegen” waar en hoe hieraan is gekomen
  – Fiscus gaat na wie wel of geen aangifte heeft gedaan van vermogen etc.
  – etc etc etc

  RobG
  Je kunt hier zelfs meer redenen aanvoeren / geven welke voordeel deze operatie oplevert voor Suriname.
  Maar dit alles zal zeer zeker op weerstand stuiten bij de door jou geliefde personen e.a. want ik denk dat zij het geld bezitten en dan noem ik bijvoorbeeld
  Sardjoe
  Abrahams
  Bouva
  Boereveen
  Graanoogst
  Bouterse
  etc ( je kunt ze zo met je neus aanwijzen)
  Maar ook de vele personen van de verschillende politieke partijen


  Maak melding

 8. Ik heb het vaker aangegeven; de taak van de governor is te vrijblijvend.
  Als je op school zit en je wilt naar de volgende klas, dan moet je aan eisen voldoen
  Als je naar de volgende ronde wil in een wedstrijd moet je aan bepaalde eisen voldoen
  Als je op je werk bent moet je aan bepaalde eisen voldoen
  Voor de taak van de governor is niets opgesteld. Hij kan dus ook nooit ter verantwoording worden geroepen voor zijn functioneren.
  Bij de aanstelling wordt gekeken of hij of zij geschikt is respectievelijk naar zijn arbeidsverleden. Echter na dit station is het te vrijblijvend
  In de bankwet staat vast en zeker als eerste taak het voorzien in chartaal geld (bankbiljetten) en het girale geldverkeer (pin, overboeking ed) vergemakkelijken
  Taak 2 en 3 Toezicht houden op het kredietwezen en stabiliseren van de waarde van de valuta (zowel intern dus inflatie beteugelen en wisselkoersstabiliteit)
  Dit schat ik zo in op basis van de oude taken van De Nederlandsche Bank DNB

  De governors hebben geen van allen aangegeven wat hun doel is, ze kunnen dus niet worden afgerekend hierop
  Als we kijken of de huidige governor is geslaagd in de taken genoemd in de Bankwet
  De conclusie moet luiden; neen, gefaald

  Ik zie ook wel dat er met name op het gebied van de wisselkoers andere factoren ook een rol spelen, maar ik zie GEEN ENKELE maatregel die genomen is dan wel effect heeft gehad
  toch zijn die er wel, maar waarom werken waarom risico nemen als je toch nergens op afgerekend kan worden.
  Aangezien het een nijpend probleem is, nmet je het ook aanpakken met maatregelen die snel effect sorteren zoals,
  Renteverhoging zowel op de SRD alsook op een vreemde valuta rekening
  Introductie van bijvoorbeeld SBC Surinaamse Bank Certificaten uit te geven door de centrale bank met een korte looptijd ( bijv zes maanden)
  en zoals ik vaker heb aangegeven salarisbetalingen vaker dan 1 keer per maand.

  Zodra de situatie weer normaliseert kan je teug keren naar de oude situatie.


  Maak melding

 9. Het geld is voor een groot deel in het bezit van de cabiohouders/organisatie. Daarnaast ook personen die niet aan de cabio.s zijn verbonden. Maling, het klopt wat je zegt over de cambio.s.
  De brandkasten van vooraanstaande personen puilen uit van de SRD en DOLLARS en waarom?
  Het gaat om geld dat men niet kan verantwoorden. Dus is het stapelen van de SRD maar.
  Het omruilen van het geld zal ook niet helpen zolang de boven en onderwereld met elkaar verweven blijft en hier in Sme is het tien goden dienen als men er beter van wordt.
  De hardwerkende is alweer de klos.


  Maak melding

 10. Beste Mensen.

  Laat Je Niet Gek Maken Door NDP Huurlingen Van It Germaanse Ras.

  Vraag Aan De Germaan Als Bouterse Het Zou Redden Als Hij Morgen Met Zijn NDP In Nederland De Politiek In Zou Gaan.

  Weg Met De Huurling Van Het Germaanse Ras


  Maak melding

 11. Dus ik zie meerdere mensen hier schreeuwen dat ze hun geld willen. Maar waarvoor ? om lekker rond te lopen zodat iemand je berooft ? 2020 dan heb je geen pinpas, maak minder als een idioot en gebruik het.


  Maak melding

 12. Dit is een globale trend. De bedoeling is om binnen 5 jaar cash totaal uit te bannen. Al jouw geld blijft dan staan op de bank en wordt bezit van de bank. Zij kunnen jou toegang tot jouw rekening en tot het doen van transacties blokkeren naar believen. De fiscus trekt dan elke maand een bedrag (afhankelijk van de belastingschijf) automatisch van je rekening af.
  Alles wat jij koopt, houdt men bij en kan tegen jou gebruikt worden. Lang leve de onnodige technologie!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.