Amerika geïnteresseerd in economische betrekkingen met Suriname

18
Amerika geïnteresseerd in economische betrekkingen met Suriname
V.l.n.r. James McCament (Deputy Under Secretary van Homeland Security), Adam Boehler (CEO van Development Finance Corporation), VS ambassadeur Karen Lynn Williams, president Santokhi, minister Ramdin en minister Achaibersing.

De Surinaamse president Santokhi heeft dinsdag een topdelegatie uit de Verenigde Staten van Amerika ontvangen. De afvaardiging bestaande uit vertegenwoordigers van vijf verschillende agentschappen, waaronder Development Finance Corporation, heeft op dinsdag 13 oktober 2020 eerst een kort onderhoud gehad met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, waarna de delegatie haar opwachting maakte bij het staatshoofd. Deze groep is richting Suriname gekomen in navolging van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, de afgelopen maand.

De Amerikaanse regering is vooral geïnteresseerd in economische betrekkingen. Zij heeft wederom bevestigd een partner te zien in Suriname en is ingenomen met de wijze waarop de nieuwe regering zaken aanpakt. De VS-regering zal op korte termijn een aantal financiële faciliteiten beschikbaar stellen aan Suriname, bestemd voor zowel het Agrarisch Krediet Fonds alsook kleine en middelgrote bedrijven. Deze faciliteiten bieden de mogelijkheid om leningen te verstrekken aan kleine ondernemingen, voornamelijk in de agrarische sector, voor verdere ontwikkeling van de economie en het creëren van werkgelegenheid.

Daarnaast is gesproken over schuldverlichting. Voor Suriname bestaat de mogelijk om ondersteuning te vinden bij de Amerikaanse autoriteiten voor het saneringsprogramma, waarover minister Armand Achaibersing een uiteenzetting heeft gegeven in De Nationale Assemblee. Dit programma is belangrijk voor het traject naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Komende week zullen gesprekken gevoerd worden met de Amerikaanse ambassadeur hier te lande om de afspraken in details uit te werken en vanaf dat moment moeten overeenkomsten getekend worden, betrekking hebbende op de kredietfaciliteiten”, liet minister Ramdin optekenen na de ontmoeting met de delegatie. De vertegenwoordigers uit de VS menen dat Suriname goed nadenkwerk verzet.

“Wij weten wat we willen en wij sluiten aan bij datgene wat ze kunnen aanbieden. Wij gaan heel voorbereid naar deze gesprekken, met een duidelijke visie om ook het Surinaams belang neer te zetten”, vervolgde minister Ramdin. Hij benadrukt dat Amerika een van de landen is waarmee Suriname werkt. Op termijn zal op ministerieel niveau een tegenbezoek gebracht worden aan de Verenigde Staten van Amerika.


18 REACTIES

 1. ja JoJo , de laatste zin van je reactie is duidelijk , , maar de nieuwe president doet het zeker al 10 keer beter dan de vorige president ,, het is duidelijk dat de nieuwe president echt werkt met een team van vele mensen en zo taken verdeelt en dat dit ten goede komt voor het land , , de vorige president liet het over aan een paar partij genoten , maar hield zelf wel de touwtjes in de handen en de gevolgen zijn nu bekend


  Maak melding

 2. Goede ontwikkeling met deze regering, pt santhoki ga zo door, we weten zeker dat goed komt met Suriname, deze regering succes wens ik jullie allemaal, eens een dag zullen wij deze regering dankbaar zijn, tot nu is er veel gedaan en er komt meer??


  Maak melding

 3. @Cormel
  U heeft zeker gelijk dat de VS niet is wat zij zelf in de spiegel denkt te zien.

  Echter ten aanzien van financieel opportunisme zijn ze wereldkampioen. Elk lk beetje hulp om Oppenheimer, Alcoa en Newmont wat beter bij de les te krijgen en de schulden te saneren kan grote gevolgen hebben. Denk even aan:

  1>> Schuld sanering bij Oppenheimer.
  2>> Beter herstel plan Alcoa (vollediger, sneller en zorgvuldiger levert enorm veel werk op in korte termijn).
  3>> Versnelde investeringen door Newmont in area’s of interest.


  Maak melding

 4. Suriname is een onderontwikkeld land omdat de bevolking nog steeds
  afhankelijk is van de kennis en wetenschap van de ontwikkelde landen.

  Maar de ontwikkelde landen zijn onverzadigbare reuzen die alle
  onderontwikkelde landen en hun bevolking OPETEN. HAM, HAM,HAM.


  Maak melding

 5. Wasrom lukt het Suriname na 45 jaar onafhankelijkheid nog steeds niet op eigen benen te staan ? Omdat wij een dom en onderontwikkelde volk hebben met te grote kwebbel. Bovendien zijn onze leiders uit het verleden ordinaire boeven geweest met als toppunt Bouterse ! De zwarte blanke kolonist.


  Maak melding

 6. JoJo

  14 oktober 2020 At 09:52

  @Cormel
  U heeft zeker gelijk dat de VS niet is wat zij zelf in de spiegel denkt te zien.

  Echter ten aanzien van financieel opportunisme zijn ze wereldkampioen. Elk lk beetje hulp om Oppenheimer, Alcoa en Newmont wat beter bij de les te krijgen en de schulden te saneren kan grote gevolgen hebben. Denk even aan:

  1>> Schuld sanering bij Oppenheimer.
  2>> Beter herstel plan Alcoa (vollediger, sneller en zorgvuldiger levert enorm veel werk op in korte termijn).
  3>> Versnelde investeringen door Newmont in area’s of interest.

  ================================================

  In hoeverre heeft de Amerikaanse overheid invloed op deze bedrijven ? Alles staat zwart op wit. Betekent een flinke afschrijving voor die bedrijven. Wat zouden de belangen van Amerika zijn ?


  Maak melding

 7. Elk land, elke belegger, elke investeerder zal moeten opereren vanuit zijn perspectief. Hij of zij zal de belangen van zijn inwoners, zijn cliënten voorop moeten stellen. Anders is het gauw einde oefening voor hem.
  De ministers van Suriname en het bedrijfsleven meten op hun beurt zorgen voor een goede deal.
  Simpel zat, of de investeerder uit Rusland, Nederland, VS, China of waar dan ok vandaan komt, Suriname moet haar eigen zaken goed behartigen.
  Hierbij moet je natuurlijk kijken naar de directe inkomsten, maar bijvoorbeeld ook naar –
  social benefits, zoals werkgelegenheid (dit leidt volgens mij ook tot lagere criminaliteitscijfers) kennis verwerven
  – social costs; aantasting van het leefmilieu

  Ik las hier in het verleden zo vaak dat buitenlandse investeerders in de rij stonden om te komen investeren in Suriname, maar uiteindelijk kwam niemand.
  Zij die wel kwamen verdienden zo verschrikkelijk veel, dat 80% tot 90% van de opbrengsten uit export weer verdween. De heer Adney staafde dit met cijfers in het interview met de heer Telgt.(dienstenbalans)
  Gelukkig zie je dat Suriname nu weer een groot buitenland heeft.
  China is niet weggelopen en de VS komt terug. Er zullen wel meer volgen.
  Niet slecht als je dit in zo’n korte termijn kan bewerkstelligen


  Maak melding

 8. Excellentie heer Venetiaan had een geweldig stevig stabiel fundering gemaakt voor het land. Het volk heeft hem niet meer de kans gegeven om daarop te mogen bouwen. De keus is toen naar Bouterse gegaan, waar Bouterse het in handen had, voorwaarts of achterwaarts. Laatstaan achterwaarts, hij heeft heel die fucking fundering kapot gemaakt en onnodig gegraven. Uiteindelijk is het de schuld van het volk die achter hem stonden met de verkiezingen, toch. Het zal mij niet verbazen als het zelfde met deze regering gebeurt, want inderdaad oeng sranang mang oeng dong. We kijken niet naar waar het zaad vandaan komt, we zien liever een boom staan en we willen perse dat er meteen een boom staat. Hij mag niet groeien van zaad naar boom, omdat oeng dong.


  Maak melding

 9. Door de grote leningen met hoge renten ( schulden) bij buitenlandse banken heeft ddb Suriname in een zeer lastig parket gebracht.

  Een voordeel van Suriname is dat het land natuurlijke rijkdommen heeft, maar omdat de overeenkomsten die gesloten worden vaak in het voordeel van de westerse multinationals zijn, heeft Suriname er weinig of niets aan. Bovendien verdwijnt door deze gesloten overeenkomsten ook geld in de zakken van de onderhandelaars van Suriname en deze landen van deze bedrijven. ( zie Ballast Nedam/wijdenboschbruggen, Surinaamse Goud dat verkocht wordt aan dubai, petrocaribe deal, houtconcessies aan de Chinezen, Palmolieproject Patamacca, Centrale bank van Suriname, waar mensen nu opgesloten zijn, SPSB, enz.).

  Suriname wordt uitgebuit en de Surinamers heeft het nakijken. Ze weten niet wat er aan de hand is of speelt door halfslachtige informatie die de overheid geeft. De overheid vertelt een verhaal dat niet helemaal uit de doeken wordt gedaan. Vaak zijn het vrienden die worden ingebracht als deskundigen kennissen van mensen uit de Surinaamse regeringen die allerlei loesje bedrijven op na houden, vaak snel opgericht om een slag te slaan ingehuurd die zogenaamd deskundig zijn.

  Ook de mensen die voor de Surinaamse overheid onderhandelen zijn niet deskundig genoeg om deze zaken met de multinationals goed te verrichten, zie dilip sardjoe die met Suralco onderhandelde over de dam van Affobaka, zie ook de vervuilde gronden, milieuschade die Suralco achtergelaten heeft in de uit gemijnde bauxietgronden, waar de erfgenamen vd plantages gewoon het nakijken hebben. Suralco weg en wie is verantwoordelijk voor deze geleden schade vd plantages vd erven? wie gaf de gronden aan Suralco om op te gaan mijnen? ).

  Suriname moet met alle landen in de wereld bilaterale overeenkomsten aangaan en met multinationals overal ter wereld en de USA hoeft niet te komen bepalen met spiegeltjes en kraaltjes met wie Suriname wel of geen zaken mag doen.

  Suriname moet ook het one Chinabeleid los laten en gewoon met Taiwan zaken gaan doen. Suriname moet aan haar eigen belang denken. Suriname first.

  Alle landen zijn bezig met hun enige eigen belang, (USA, Nederland, Frankrijk/Frans-Guyana,(EU), China, India,

  De slavernij en contractperiode in het westen, (Suriname) is voorbij, maar westerse landen bezitten nog steeds de macht en instituten en zij bepalen, de regels, (Kapitaal, kennis, enz). Zij hebben een voorsprong, kapitaal, US- $, Euro, kennis, wapens, macht/luchtmacht, zeemacht, landmacht/NAVO.

  Gelukkig dat naast het westen, de Chinezen nu een behoorlijke toon kunnen zetten en de westerse suprematie een halt probeert te roepen.

  Suriname verstevigt u de relatie met China, India, Taiwan, Zuid-Afrika, Rusland, enz. Maak voor al deze landen een militaire basis in Suriname, If a Bosz, Mik A Bosz.


  Maak melding

 10. Suriname en andere landen die wat te bieden heeft zijn gewoon speelballen voor multinationals.

  America first is de koers die ze altijd zullen varen. Alleen de zon en regen krijgen we voor niets en het effect is overstromingen dan wel droogte.

  Suriname zit gewoon aan de grond en radeloos.
  We zijn in de afgrond gedreven en zullen dieper wegzakken als we niet alle voors en tegens afwegen.
  Geen enkel multinational doet iets voor wie dan ook zonder gewin.
  Ik verkeer in de omstandigheid, dat ik financieel niet afhankelijk ben van de staat en zal het rooien tot aan mn dood.
  Ik vind het triest voor hen die hun krachten hebben gegeven en slechts de wrange vruchten plukken. Als het tijd is dat zij van de welvaart moeten genieten, zijn ze al naar de eeuwige jachtvelden.


  Maak melding

 11. Om te zeggen dat het Surinaamse volk dom is, ga je wat mij betreft tekort door de bocht.
  Dat er een grote domme groep is, dat geloof ik wel, getuige de toestanden de afgelopen 10 jaar. Er lopen in Su genoeg genoeg hooggeschoolden, gekwalificeerde en intectuelen rond, alleen zijn die in de minderheid en worden ze overstemd door het geschreeuw en gedrag van de domme groep. Het spreekwoord zegt, holle vaten klinken het hardst. vb. de voormalige volkspresident.
  Goede zaak dat Suriname de handelsbetrekkingen met Amerika nieuw leven inblaast, want dat
  geeft op lange termijn afzetmogelijkheden voor agrarische producten. Ook krijgen kleine landbouwers zo een kans een lening te krijgen om hun bedrijf verder op weg te helpen.


  Maak melding

 12. @Koos
  In hoeverre heeft de Amerikaanse overheid invloed op deze bedrijven ? Alles staat zwart op wit. Betekent een flinke afschrijving voor die bedrijven. Wat zouden de belangen van Amerika zijn ?

  1>> Oppenheimer heeft meer dan waarschijnlijk onrechtmatige contracten afgesloten met Boefdraad. ik heb de prospectus gelezen van Oppenheimer II daar in staan ronduit leugens. In dat geval heeft Oppenheimer juridisch heel wat uit te leggen aan de obligatiehouders. De VS overheid kan Suriname haar assistentie toe kunnen zeggen en dan zal Oppenheimer bij loanshark- ofwel woekerovereenkomsten wat sneller bereid zijn om mee te werken,
  Om een idee te geven van de Fraude bij Oppenheimer II allereerst waren er mensen die als soort garantie voor de inhoud opgevoerd werden niet allemaal op de hoogte van dat hun naam. functie, cv en foto in de prospectus stond. Met name een bestuurder van Alcoa/Suralco.
  2>> Suralco houdt zich qua afspraken in Suriname (MOU) duidelijk niet aan de internationale herstel verplichtingen. In de MOU was het heel droevig te noemen (Bouterse specialisme Zand er Over was de norm). Nu als de VS Suriname bilateraal gaat steunen bij door de vorige regering gevreesde aansprakelijkheidsstelling / Arbitrage is dat heel veel waard. Een proces in de VS met betrekking tot milieu schade in een afhankelijk land zal Alcoa aandeelhouder waarde gaan kosten die hoger zal zijn dan een fatsoenlijk rehabilitatie traject.
  3>> Newmont heeft haar investeringen getraineerd waardoor Suriname vrijwel alle out of pocket gedaan heeft met haar inbreng. Het resterende deel wordt gedaan uit de cashflow tijdens de belasting vakantie van 5 jaar die overeengekomen is. Dit is een voorbeeld van ongelijkwaardige onderhandelingstrajecten. Wat hulp van de VS kan hier zeker de verhoudingen gelijkwaardiger maken.


  Maak melding

 13. Amerika heeft olv trump zijn glans als machtigste en rijkste land in de wereld ,verloren.Amerika is niet wat het 4 jaren geleden was.
  Respect voor Amerika bestaat niet meer en dat kan geen enkel ander land kwalijk genomen worden. Het is dus even afwachten want de verkiezingen zijn straks op 3 november.Met de komst van een nieuwe regering weet niemand of overeenkomsten aangegaan met regering trump hervat of gewijzigd zal worden.
  Om teleustellingen te besparen wacht tot na de verkiezingen want onder trump is Amerika een kapotte land met heel veel chaos.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.