zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieJager krijgt fikse boete na doodschieten tapir buiten jachtseizoen

Jager krijgt fikse boete na doodschieten tapir buiten jachtseizoen

-

Does Travel - naar Suriname

Leden van ’s Lands Bos Beheer (LBB) hielden onlangs een 40-jarige jager staande met in zijn bezit het vlees van een doodgeschoten tapir. Afgaande van het vlees moet het dier ruim 120 kilogram hebben gewogen. Aangezien dit dier in het gesloten jachtseizoen is doodgeschoten, werd de jager aangehouden en is het vlees in beslag genomen meldt het Korps Politie Suriname vandaag.

De jager werd met al hetgeen hij in bezit had, inclusief het in beslag genomen wild-vlees, overgedragen aan de politie voor verdere afhandeling van de zaak. Hij maakte bij de politie bekend dat hij deze zaak buiten proces wenste af te handelen. Nadat de jager een fikse boete betaald had werd hij na verhoor door de politie heengezonden.

De hoogte van de boete is door het Surinaamse Openbaar Ministerie bepaald. In opdracht van het Openbaar Ministerie is het in beslag genomen wild-vlees geschonken aan sociale instellingen in het district Para.

De Surinaamse politie doet een ernstig beroep op jagers om rekening te houden met het gesloten jachtseizoen voor bepaalde diersoorten. De politie en leden van LBB zijn te allen tijde bevoegd controle uit te oefenen in de verschillende gebieden waar er wordt gejaagd.

Overtreders van de Jacht Wet lopen grote kans dat hun jacht attributen waaronder hun jachtgeweren, in beslag worden genomen. Ook het voertuig waarin het wild vervoerd is mag in beslag worden genomen volgens de wet, zegt de politie.

opening
Fernandes Express
BODO Party

14 REACTIES
 1. Volgens mij staat er nergens in de wet opgenomen dat jachtgeweren en attributen in beslag genomen mogen worden. Er staat een vergunning op persoonlijke titel voor het houden van een jachtgeweer. De bevoegde personen mogen wel aanhouden en een boete uitschrijven, maar mogen niet overgaan tot invordering van het jachtgeweer.


  Maak melding
 2. Behalve een boete aan de jager(s) en medepassagiers moeten ook alle geweren voertuigen in beslag worden genomen en vernietigd. Anders gaan ze het nooit leren net als verkeersregels. Mie kondremang nanga oema dong.


  Maak melding
 3. deze gasten die buiten het jachtseizoen toch dieren afschieten , zorgen er voor dat deze soort dieren uit sterft omdat ze zich niet meer kunnen voortplanten en dan is het einde oefening , , deze gasten moeten ze droppen in de rimboe waar zich van alle soorten roofdieren bevinden en die weten wel raad met die gasten , , een lekker maaltje voor de dieren


  Maak melding
 4. De mens eet gemiddeld 75-80 kg vlees per jaar. Dat is het karkasgewicht (bruto). Deel het door twee en dan kom je op het schone verbruik van vlees wat dus neerkomt op ongeveer 35-40 kg vlees netto per jaar. Als deze jager over een ruime vriesruimte beschikt en afgaande op het karkasgewicht, kan hij in zijn eentje en op zijn gemak, zeker wel anderhalf jaar zich tegoed doen aan deze bofru. Het vereist wel discipline en ongebreideld enthousiasme om elke dag bofrumeti te nuttigen.
  Een vatbaar voorwerp dat als bewijs kan dienen ,mag in beslag genomen worden. Bijvoorbeeld het jachtgeweer ,het voertuig of vaartuig enz. Wil niet zeggen dat de voorwerpen verbeurd verklaard zijn.
  De jachtwet ,net zoals andere wetten, dient wel bijgeschaafd te worden.
  Het is geen goede jager aangezien hij zich niet aan het jachtseizoen houdt. Hoe staat het met de stroperij in Suriname? Alles zijn gangetje? Gaat men rustig door met het jagen op beschermde diersoorten? Beteugel de toorn van de jaguar.


  Maak melding
 5. Wat jagers in Suriname mogelijkerwijs niet weten is dat een tapir:
  – Tussen het 3e en 5e jaar geslachtsrijp zijn
  – Elke 2 jaar zich kunnen voortplanten
  – De draagtijd 13 maanden is
  – Gemiddeld 25 – 30 jaar oud worden

  Het doodschieten van de tapir door deze jager betekent dus dat hij een tapir heeft gedood, uitgaande dat het een volwassen geslachtsrijp dier is, een aantal jaren heeft geduurd eer hij kon worden gedood.
  3 – 5 jaar geslachtsrijp, 2 jaar om te paren en 13 maanden draagtijd
  Dus is zo een tapir minstens, uitgaande dat het geen jong beest is, 8 jaar.
  Zie daar wat deze jager heeft aangedaan een jong dier doden die zich niet eens kon voortplanten
  Of een oud dier die nog 17 tot 22 jaar kon leven om zich voort te planten.

  Ik ben zelf een verwoede oerwoud bezoeker. Maar wat ik vaak heel vaak zie is dat er jagers zijn die een bepaalde bevolkingsgroep vertegenwoordigen die nagenoeg schijt hebben aan alles wat leeft in het oerwoud.
  Vele jagers hebben respect voor de tapir / bofru en laten bij het zien van zo een beest deze gewoon lopen.
  Ik vind dit verschrikkelijk dat sommigen nog steeds dit mooi beest doden om hun vlees en of voor hun plezier. Dit evenals het doden van katachtigen.
  Niet voor niets heeft de overheid bepaald dat wanneer categorie dieren mag worden gejaagd.


  Maak melding
 6. Als we in Suriname nog geen wet hebben waarmee we het jachtgeweer, de boot en de auto van zulke jagers mogen afpakken, dan wordt het tijd dat we zo’n wet invoeren. In Canada hebben ze zo een wet en men laat het uit zijn hoofd om buiten het seizoen zelfs maar een sriba te vangen.


  Maak melding
 7. Henkes
  In canada laten zij het ook uit hun hoofd om meer dan 1 gevangen zalm mee naar huis te nemen.
  Wat je meer vangt dan 1 moet je terug zetten.
  Ik Suriname nemen ze zelfs de laatste sriba uit hun tjasnet mee naar huis.
  Gesloten seizoen voor kwie kwies vroeg een politieagent aan een visser die aan het vissen was “yu e oekoe kwie kwie noh” waarop de man antwoorde “no mi e leri a worong schwing”


  Maak melding
 8. Henkes 12 oktober 2020 At 13:52
  Als we in Suriname nog geen wet hebben waarmee we het jachtgeweer, de boot en de auto van zulke jagers mogen afpakken, dan wordt het tijd dat we zo’n wet invoeren. In Canada hebben ze zo een wet en men laat het uit zijn hoofd om buiten het seizoen zelfs maar een sriba te vangen.
  ========================================================

  Tot op zekere hoogte helemaal eens met je Henkes. Ik heb er in het verleden ook mee te maken gehad. Er zijn op dat moment dan teveel ons kent ons richtlijnen en wetten die er niet bestaan, zeker als de dienstdoende ambtenaar zich op het bewuste moment ook schuldig maakt aan dezelfde handeling. En het is altijd idioot als een wildvreemde met je jachtgeweer aan de haal gaat.


  Maak melding
 9. Voor stropers is suriname een paradijs. Het oerwoud is uitgestrekt en er is weinig controle.
  De pakkans is klein. Stropers hebben dus vrijspel. Ook kun je op veel plekken in Su boesmetie kopen. Niemand die kan bewijzen dat het dier in het gesloten seizoen afgeschoten is.
  Stropers moeten harder aangepakt worden met celstraf en geldboete want, surinamers zijn hardleers en houden totaal geen rekening met de instandhouding en bescherming van flora en fauna.
  De meeste suries zijn natuur- en milieubarbaren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES