Regering werkt aan ordening goudsector in Suriname

8
Illegale goudzoekers belagen goudonderneming in Suriname
Archieffoto - Illegale goudzoekers/porknokkers in Suriname

In het kader van de ordening van de goudsector in Suriname heeft een delegatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een veldbezoek gebracht aan het district Brokopondo te Brokopondo Centrum. Dit vond plaats op woensdag 30 september. Onder de gelederen bevonden zich de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, general manager van de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), Wilson Balansi en beleidsadviseur, Rene Pika.

Het bezoek is afgelegd om na te gaan, als de goudzoekers de mijnen nabij de hulpdammen van de Afobaka waterkrachtcentrale conform de gemaakte afspraken hebben verlaten alsook de doelgroep te informeren over het te voeren mijnbouwbeleid. In een eerder stadium waren de activiteiten rond de hulpdammen in het zo genoemd “No Go” gebied dat Staatsolie toebehoort, reeds door de OKGS stopgezet. Ook hebben de goudzoekers hun pijnpunten besproken met de delegatieleden.

Volgens de NH-bewindsman is er eveneens geconstateerd dat er goudwinnings activiteiten nabij de VOJ- school te Brokopondo Centrum en de weg naar Atjoni worden ontplooid, die de infrastructuur en veiligheid van de lokale gemeenschappen in gevaar brengen. Door kordaat optreden van het ministerie van NH en OKGS behoren ook hier de werkzaamheden tot het verleden. Met deze actie is voorkomen dat de infrastructuur en veiligheid van de lokale gemeenschappen verder in gedrang is gekomen.

Tijdens het oriëntatie bezoek zijn er diverse gesprekken gevoerd met de locals met het uiteindelijk doel om een forum te bieden aan de kleinschalige gouddelvers van Balingsoela en omgeving. De regering is voornemens met voortvarendheid te werken aan de ordening van de sector. Met de nieuwe visie zal de goudindustrie in het binnenland inzichtelijk worden gemaakt wat op kort termijn moet resulteren in adequate inning van de middelen voor de Staat. Binnen afzienbare tijd zal ook het Marowijne-, Lawa- en Tapanahonygebied worden aangedaan.


8 REACTIES

 1. Wat is eigenlijk het verschil met Bouterse en deze regering? O ja. Ik weet het al! Bouterse stal tenminste openlijk maar wat deze regering zal stelen ga je nooit te weten komen.


  Maak melding

 2. Je moet ergens beginnen, maar het beleid t.a.v. goudwinning moet landelijk van kracht worden. Gezien de aanslag aan de milieu en het gevaar voor de volksgezondheid, dient het gebruik van kwik ten strengste te worden verboden. Overtreders hiervan dienen te worden bestraft met een celstraf en geldboete. Ook dienen gouddelvers uitvoerig te worden geinformeerd over de gevaren van het gebruik van kwik bij goudwinning. Alle skalains op het stuwmeer meteen een verbod opleggen, immers, dit zou een beschermd natuurgebied moeten zijn.
  Uiteraard dient ook de vice-president die ook een goudconcessie heeft, zich te houden aan het verbod op het gebruik van kwik.


  Maak melding

 3. ach..mijnheer santokie, vernieling onze mooie natuur.
  mensen die eromheen wonen, zijn de dupe van al het gif.
  vis soorten zijn allen vergiftigd!!!ook dieren die gebruikt maken van de kreekjes.
  het zou verboden moeten worden!!


  Maak melding

 4. Zien is geloven. De regering komt met issues over contracten van de vorige regering weer zand in de ogen strooien van het volk, daarom mogen de skalians onze rivier onze zoetwater vissen verkwikken. De lucht van Paramaribo is ook vervuild door Goudsmid bij elke 10 meter.
  Waarom heb je een Parlament. We praten over de gezondheid van mensen die in het geding is.l!!! VP ophouden met excuses, terwijl je bent zelf debet aan het vernietigen van onze natuur. Onze journalisten doen niet aan onderzoeken en de meeste kan niet eens vragen stellen. Zie de persconferenties van de regering is beneden peil met vragen stellen, terwijl hun moeten de informatie bron zijn van de samenleving is het anders. Toeristen brengen meer inkomsten en meer voordelen door je Flora en fauna te beschermen. Wake up!!!!!


  Maak melding

 5. Gaat chan weer politie sturen om de boel kort en klein afslachten wand dat is z,n werk wijze dat licht nog ver in de geheugen operatie clean sweep


  Maak melding

 6. Ric
  6 oktober 2020 At 14:58

  Gaat chan weer politie sturen om de boel kort en klein afslachten wand dat is z,n werk wijze dat licht nog ver in de geheugen operatie clean sweep

  ====================================

  Jouw afgod Bouterse stuurde soldaten op pad om hoogopgeleide mannen van hun bed te lichten. Daarna werden ze op een beestachtige wijze om het leven gebrachten. Als klap op de vuurpijl werden complete dorpen in het binnenland in as gelegd. Vrouwen en kinderen stierven in het harnas. Wees er maar trots op kerel.


  Maak melding

 7. En Brunswijk dan!! hij is toch ook grootgrondbezitter bij de goudaders en bossen. Wat gaat er gewijzigd worden, dat Brunsie nog meer op zijn rekening kan schrijven. Zowel Brunswijk als Bouterse horen in de gevangenis. Ik wil er wat om verwedden dat Brunswijk het in zijn hoofd gezet heeft om de volgende president van Suriname te worden, eenmaal een graaier blijft een graaier. Zo een criminele en moordenaars mentaliteit, gaat nooit veranderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.