Regering gaat bacovenbedrijf FAI niet in de steek laten

6
Bacoven Suriname

De regering gaat bacovenbedrijf FAI niet in de steek laten. Zij bekijkt serieus de mogelijkheden om het bedrijf een doorstart te laten maken. Tegelijkertijd is het de bedoeling om FAI tot een anderssoortig en modern bedrijf te maken in Suriname: een bedrijf dat niet bacoven alleen verbouwt, maar ook eindproducten levert en exporteert. Dit heeft president Chandrikapersad Santokhi zaterdag tijdens zijn bezoek aan Fai aangegeven.

De kwestie FAI is een van de projecten waarover het door de Raad van Ministers ingestelde Project Managementteam zich buigt. Dit team is ingesteld om voor de regering in kaart te brengen welke projecten stagneren, gestopt waren of om welke redenen dan ook niet uitgevoerd worden.

Santokhi zei dat de deskundigen samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de stand van zaken hebben gepresenteerd. Zo zijn de schulden, arbeidsplaatsen, bedreigingen en begrotingen in kaart gebracht. “We gaan die zaak aanpakken”, verzekerde het staatshoofd. Aan de minister van LVV is de opdracht gegeven om na te gaan of de eigenaar van het bedrijf FAI om de manier waarop hij het heeft gedaan, mocht verlaten.

Fai zit in de schulden en de arbeiders verkeren in onzekerheid. Volgens de president druist dit in tegen alle principes en is het in strijd met de regels van social corporate governance die grote bedrijven in de wereld hanteren. Hij merkte op dat FAI een bedrijf van naam en faam in de wereld is

De regering gaat de zaak daarom tot de bodem onderzoeken. “In mijn opvatting mag geen enkel bedrijf arbeiders in schuld en onzekerheid achterlaten. Het is in strijd met good corporate policy welke vastgelegd is in statuten van grote bedrijven”, aldus het staatshoofd, dat duidelijk was in zijn woorden: “Mi no k’ba nanga a bedrijf disi.”

Het ministerie van LVV heeft verder de opdracht na te gaan welke investeerders zich hadden aangediend en wat hun aanbod was. Verder worden de financieringsmogelijkheden voor een zo snel mogelijke herstart bekeken. Tegelijkertijd wordt volgens de president gekeken naar de nieuwe uitdagingen in de wereld. Hij meent dat er naast bacoven ook een tweede product verbouwd kan worden. Door meerdere producten te verbouwen kan FAI tegemoet komen aan de voedselvraag in de wereld. Een mogelijkheid is bacoven ook tot eindproduct te verwerken zoals meel of drank.

Hiermee moet FAI naar een anderssoortig en modern bedrijf, waarbij er weer sprake kan zijn van groei en bloei. De president bracht in herinnering de periode van Surland Jarikaba, welke hij in zijn schoolgaande jaren heeft bezocht voor zijn scriptie. Hij gaf de arbeiders mee dat de regering voor hun belangen zal opkomen. Hij toonde zich ingenomen met de inzet van het interim directieteam voor de continuiteit en het product toch nog kan worden afgezet in de regio.


6 REACTIES

 1. Vtoeger had je Mc Donalds bananenmeel fabtiek aan de nwe Charlesburgweg. Wat is er daarmee gebeurd? Bananenmeel was 1 van de veelgebruikte babyvoedingen naast rijstebloem en cassavemeel.


  Maak melding

 2. Geloof er niks van, weer mooie praatjes van Santhoki. Als zij een staatsbedrijf van willen maken zal er niks van terecht komen. Een investeerder zoeken gaat ook niet echt lukken , gezien Suriname een zeer slechte investeringsklimaat heeft.


  Maak melding

 3. Jay-l , ze moeten toch wat , natuurlijk moeten ze ook werk creeren en veel exporteren , want de schulden die bouta gemaakt heeft moet toch betaald worden , want die bouta heeft ook alles in de soep laten lopen , dus geef deze regering een kans


  Maak melding

 4. Ik geloof Santokhi helemaal. Hij gaat er voor zorgen dat de bananenteelt weer opbloeit in Suriname en dat de landen in de wereld zich gaan verdringen om Surinaamse bananen en bananen producten te kopen tegen onze prijzen.
  In Europa is men bezig de Eurobanaan te kweken, zodat Europa niet meer afhankelijk is van Ecuador, Columbia, de Midden Amerikaanse landen, Jamaica en Sto Domingo en de Afrikaanse Bananen producerende landen. In de USA importeert men ondanks de Cocaine smokkel en de illegalen die tussen de lading verstopt zitten nog steeds bananen uit Columbia, omdat ze zo goedkoop zijn. De Columbiaanse arbeider op de Bananen plantage en in de Haven van Turbo verdient nauwelijks iets. De winsten in de bananensector worden gemaakt door de Americanen, Europeanen en de Reders die de bananen vervoeren vanuit de producerende landen naar de consument in Europa en America.
  Maar daar hebben we in Suriname niets mee te maken. Santokhi e go set eng. Als het niet lukt is het gewoon de schuld van de vorige regering. En gaan we gewoon weer verder met het volgende plan.


  Maak melding

 5. linco , Europa gaat al snel alle groenten en fruit en vis zelf kweken en hoeven dan die dingen niet meer te importeren , , jammer voor al die Zuid-Amerikaanse landen , maar dit wordt de werkelijkheid , Nederland loopt al voorop met vele producten , , maar dat weten ze al in Suriname , tijdens bouta regering wilde men zo weinig mogelijk zaken doen met die galbak en toen werd er in Wageningen op de Veluwe al met succes Surinaamse groenten geteeld, en nu gaat het met ras tempo verder


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.