President: ‘Brug over Corantijnrivier komt deze regeerperiode nog’

31
President:'Brug over Corantijnrivier komt deze regeerperiode nog'
Voorbeeldfoto: brug over de Coppename rivier in Suriname.

De brug over de Corantijnrivier komt deze regeerperiode nog. Zo verzekerde president Santokhi zijn gehoor tijdens het bezoek dat hij samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en een deel van het ministersteam aan Nickerie heeft afgelegd op zaterdag 3 oktober 2020.

President Santokhi zegt dat er al verregaande afspraken zijn gemaakt met twee presidenten die achter dit project staan. In de komende weken gaat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking verdere uitvoeringsafspraken maken.

“Er staan financierders klaar, maar we moeten goed voorbereiden en het dossier goed doornemen, zodat we geen fouten maken met zaken die in het recente verleden afgesproken waren”, aldus het staatshoofd van Suriname.

Het idee van een brug over de Corantijnrivier speelt al vele jaren, vanaf 1998. In 2010 werd daar door de regering eindelijk gestalte aangegeven door Ballast Nedam aan te trekken om de brug te bouwen. Deze plannen werden echter gauw weer in de ijskast gezet omdat er geen financiering voor dit project was.

Daarna werd in 2016 geroepen dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (ISDB) bereid is om de brug over de rivier te financieren, maar ook dat viel stil. Vorig jaar riep de toenmalige Surinaamse minister van Handel, Industrie en Toerisme Stephen Tsang (NDP) dat de brug er gaat komen.

31 REACTIES

 1. brugje komt zo , brugje komt zo , , de brug zal er door de nieuwe regering komen , , want toen door die paarse regering was het wel een brug te ver, , laten we gewoon zeggen die vorige paarse regering heeft niets gepresteerd , , nou ja misschien 5 projecten , , alleen werd het niet afgerond en het ergste was , , de betaling werd niet gedaan en de nieuwe regering moet oplossingen zoeken om als nog aan de betaling te doen , , dank je wel paarse regering , , het volk zal moeten betalen


  Maak melding

 2. De brug over de Corantyne moet door Suriname gebouwd worden en van Suriname zijn. Als Suries hebben we geen nieuwe verovering van Guyana nodig, geen nieuw betwist gebied. De brug kan ook met een lening gebouwd worden. Als tolbrug kan de lening in 25 tot 30 jaar betaald worden. Met de olie inkomsten kan het eerder betaald worden. De souvereinitet vsn de brug moet Surinaams zijn.


  Maak melding

 3. Goedezaak dat er weer een brug wordt gebouw of 👀👀👀zal gebouwd worden Maaaaaarrrr zal tol late betalen ,en hoe zal er gecontroleerd worden op smokkel van uit su ik hoop voor VHPdat ze eindelijk een brug zullen bouwen in een regeer periode van hun.


  Maak melding

 4. COTTICA-brug is ook helemaal aan het vernieuwen toe!!(richting Moengo )
  die is kapot en vernietigd tijdens burgeroorlog RONNY_BRUNSWIJK EN BOUTERSE!!!!
  mie na bassie mie kang doe samie wanie.
  zij hadden schijt aan de burgers.
  ook een heel grote arogansie.
  was een vernedering voor moengonezen.
  onschuldige mensen zijn vermoord!!!
  OK mensen,no loek na baka.
  COTTICABRUG IS AAN HET VERNIEUWEN TOE!!!!


  Maak melding

 5. er mag ook nog een brug bij komen richting Commewijne-moengo-albina-guyana.
  de Surinaamse regenboog brug is niet langer vol te houden!wordt teveel belast.
  daar zijn de Hollanders voor.
  zijn beroemd om hun waterbouwkundige en bruggenbouwer enz enz


  Maak melding

 6. Chan moet en zal een brug bouwen om te laten zien van niet alleen bouta een brug kan bouwen japie zie japie doe de vp word door nl geschoffeerd en chan doet net of hij bannen in z,n oor heeft hij neemt het niet op voor bravo neem wat het is gezecht door chan baas en trouwens deze brug was al besproken met de vorige regering en men doet net of het een idee is van chan deze man loop maar ndp te kopiëren


  Maak melding

 7. Ric de paarse virus zit diep in je reet! Ontsportief en lage verliezer zijn jullie paarse ratten. Jij woont toch onder die andere paarse brug die net door deze regering voor jou is geverft.


  Maak melding

 8. Suriname heeft een bruggen syndroom.
  Als men een pont niet eens kan onderhouden moet men niet dromen van een brug. Hoe fraai de symboliek ook is.

  Hoe groot is het verkeer tussen Suriname en Guyana en wat brengt het op en hoe hard gaat het groeien zou men zich eerst eens moeten afvragen.
  Waar men deze brug ook plant het ding wordt 5 tot 6 kilometer lang en zal daardoor pakweg $ 100.000.000 gaan kosten. een goede en frequent varende veerdienst kost een fractie qua investering en exploitatie.


  Maak melding

 9. Het is prachtig de brug die komt. Er is helemaal geen geld zegt men. Wie betaald de brug en waarvan? Men wil de aangetroffen olie voorraden al verpanden voordat de ontgonnen worden.
  Mooie plan, ambitieus maar op dit moment voorbarig, gezien de financiële situatie waarin we verkeren.
  Wat produceren wij zo, dat er nu de brug moet komen?
  Het onderhouden van de veerboot is een hoofdpijn.
  Begin maar met je infrastructuur. Wij leven van dag tot dag, het betalen van de salarissen en openstaande
  schulden is waar jij Chan je op moet richten.
  Zorg eerst voor de bevolking die bewerkstelligd heeft, dat jij nu daar zit.
  Ons huis is een rommel en wil je zaken realiseren die belangrijk zijn maar op dit moment geen pre is.
  Ga maar je huiswerk doen, door zaken te prioriteren aan de hand van het probleem waarin wij verkeren.
  De brug komt er, ja zeker. Wij hebben de brug nodig in de toekomst maar niet nu.


  Maak melding

 10. Voor jullie beginnen te lullen over een brug naar Guyana land, begin te vertellen waar je het geld vandaan haalt en hoeveel extra belasting wij burgers en belastingbetalers ‘extra gaan moeten dokken. Is een 2e brug naar commewije niet belangrijker???
  Begin eerst orde op zaken te stellen en. PÉ ALLA MONIE GWE????


  Maak melding

 11. “In deze regeerperiode” is wel erg ambitieus. Ik verwacht dat dat dan in het laatste jaar zal zijn.

  Het lijkt erop dat Santokhi met dit plan een grote economische samenwerking op gang wilt zetten tussen Guyana en Suriname.
  Voor beide landen kan dat vele voordelen opleveren.
  Zal Nickerie dan de “Big Business City” van Suriname worden ?
  Mocht dit zo zijn / worden dan hoop ik dat de beleidsmakers ook rekening houdt met alle vormen van vervuiling en dat Nickerie ook een “Clean and Green City” blijft.

  De regering Santokhi heeft grote plannen voor de toekomst. Maar moet toch wel eerst de financiele en criminele problemen in eigen land oplossen. Voor deze regeerperiode zal voornamelijk dat de grootste zorg zijn.

  Maar w’o set en. Krakti !


  Maak melding

 12. Brug bouwen over de Corantijnrivier is voor zowel Suriname als Guyana goed. Het zal zeker een spin off effect hebben voor de economie van beide landen. Eco-toerisme, handel, ondernemingen, landbouw, aardolie industrie in beide landen, contractors, scheepsvaart, betrekkingen voor beide landen ( (plaatselijke )overheid, regering, scholen, sport, wordt intensiever.

  Als de investering van de brug van Suriname voor 100 % door Suriname komt, zullen de Guyanezen, Brazilianen, vreemdelingen, toeristen, vrachtverkeer, bussen, enz is tolheffen in rekening kunnen worden gebracht. Met deze tolgelden kan ook worden bijgedragen voor het aflossen en onderhoudt vd brug.

  Hoe drukker de verkeersstromingen en mensen uit Guyana gebruikt maken vd brug, hoe meer inkomsten binnen komt.

  Een moedige stap van Zijne Excellentie president Chandrikaperkash Santokhi en Z.E. VP Ronny Brunswijk om deze uitdaging voor dit kunstwerk/infrastructuur, brug over de Corantijnrivier te nemen of aan te gaan voor ontwikkeling en vooruitgang voor het distrikt Nickerie direct/Suriname en de Surinamers/Nickerianen.

  Deze brug zal voor werkgelegenheid, vooruitgang, inkomsten, welvaart en welzijn zorgen.

  Samen Werken, Samen Sterker


  Maak melding

 13. momenteel zyn er belangrykere dingen en zaken dan een brug over de corantyn
  de armoede, het opleiden van onze jongeren om hun deel uit de olie winning tehalen anders worden over vier jaar aarbeiders geinporteerd omdat wy die niet hebben,deze burg is geen prioriteit, wel is er genoeg in de binenlanden te regelen, en ook ons geld moet opgewaardeerd worden dat is het beleidt dat nu aangehouden moet worden
  ik voorspel u dat binen een jaar er een dictatuur wordt gevestigd omdat het hele politieke circus van Suriname verziekt is , zelfs deze regering heefd grondwettelyk geen bestaans recht


  Maak melding

 14. RBrown

  Het met de meest grote spoed uit baggeren van de Suriname rivier en het opleiden van mensen is 100 maal belangrijker dan een heel dure brug van ergens naar nergens die nog 5 jaar op zich zal laten wachten. Er is geen enkele economische noodzaak,

  Indien de olie op zee gewonnen gaat worden is het zaak dat Suriname deze off shore kan servicen vanaf land en de mensen die daar werken kan accommoderen tijdens hun R&R (rest en releave) perioden. Ofwel het servicen van de expats die offshore werken en te ver van huis zijn gedurende verplichte rustperioden.
  Wie weet kunnen er Surinamers opgeleid worden voor de banen op de FPSO ’s die nodig zijn. De haven operationeel maken is veel belangrijker dan een brug.
  Als Suriname niet snel is gaat alle Offshore service via Georgetown of vanaf Trinidad & Tobago omdat die beter uitgerust zijn en of dicht genoeg bij zijn om als service basis te functioneren.

  Een brug naar Guyana is duidelijk een fop project waar veel geld kan verdwijnen (in de zaken van Sardjoe).


  Maak melding

 15. Een heel goed idee, het wordt eens tijd dat die brug ook komt, een brug over de Corantijn kan bijvoorbeeld onze productiesector stimuleren.
  De export naar Europa is te kostbaar aan het worden, naar Guyana is goedkoper.
  Natuurlijk zal een brug ook voor meer criminaliteit zorgen, maar met een goede grens bewaking, in dit geval de brug, moet het wel lukken.
  Als de regering van Sranan en Guyana tot een goede samenwerking kunnen komen, kan het beide landen veel opleveren. Denk maar aan de olie industrie.
  Een brug heeft tig voordelen.


  Maak melding

 16. Investeren in het menselijk kapitaal dus het eigen volk opleiden en trainen is inderdaad van veel groter belang.
  Het volk van Suriname kan profiteren van de rijkdommen van het land indien zij ook betrokken worden met en deel uit maken alle bijbehorende processen.
  Duur personeel inhuren vanuit het buitenland houdt het eigen volk onderontwikkeld.

  Bij ontwikkeling van het land hoort ook ontwikkeling van het volk !

  Suriname (-ers) eerst. Krakti !


  Maak melding

 17. Het probleem van ons is op dit moment zo groot, dat wij met an allen dit ook niet kunnen ophoesten de komende 5 jaren. Het aantal koppen waaruit de bevolking bestaat is te gering.
  Wat belasting verhogingen moet men het volk super uitknijpen en dan nog zal het probleem niet opgelost zijn.
  We hebben een schuld van meer dan 4 miljard zegt Chan.
  Ik neem aan dat de rente die wij jaarlijks moeten betalen voor deze woekerleningen niet is inbegrepen.
  Chan wil een voorschot van 2 miljard uit de toekomstige oliewinning.
  De 2 miljard dat hij wil, is meteen weg en niet genoeg.
  Een voorschot van 10 miljard is nodig om ons uit deze shit te halen. Je list alle leningen af. Je legt met de rest een super reserve aan en met de rest kan je alles doen ten behoe van land en volk.
  Je kan dan bij wijze van spreken een brug van nieuw nickerie tot apoera aanleggen en dan nog is er meer dan genoeg over om het land in ontwikkeling te brengen mbt productie export, onderwijs, scholing tbv petrochemische sector, die jonge drijfkracht en ondersteuning in onze welvaart zal garanderen.
  Daar moet jij Chan en gevolg zich op focussen.
  Wij moeten in de eerste plaats nu gaan inzien dat Surinamers op de eerste plaats staan en dan de rest.
  Chan, groot dromen en breed denken en doen is wat je moet.
  Plannen, Prioriteren aan de hand van waarin wij nu verkeren.
  Wij hebben genoeg geleden, brengen offers en willen grotere offers brengen.
  Chan, jij heb nu 5 jaar de tijd om het volk te geven wat jij hebt beloofd.
  Het zal de eerste jaren stapvoets gaan en als alles op de rails staan in trekvaart.
  Chan, bekijk en handel vanuit een gekleurde bril. Ballast zal je over boord moeten droppen.
  WANNEER JE VRIENDEN JOU BELASEREN LACHEN ZE NIET.
  Chan, Chan Chan. Komt tijd, komt raad.


  Maak melding

 18. Het is niet zo makkelijk om te zeggen dat de brug van SU is of wordt. Immers, er worden twee landen met elkaar verbonden, dus er gaat een gezamenlijke verantwoording zijn voor die brug. Met een vaste oever verbinding naar Guyana wordt het wel makkelijker om de oversteek te doen. Daar ligt echter ook het risico van smokkelwaar die via een legale route zijn weg kan vinden.
  Tol laten betalen is voor surinamers niet een prettig woord. Het is echter wel nodig, want met die opbrengsten kan er periodiek onderhoud gepleegd worden. Ten tijde van de opening van de Bosje brug is er ook een tolhuis gebouwd aan de zijde van Commewijne, maar het heeft niets te betekenen. Er wordt geen tol betaald.
  De vragen blijven wel: hebben we in de eerste 5 jaren wel een brug nodig over de Corantijn rivier? Wat voor voordelen zal dat opleveren voor SU? Zal Guyana meer voordeel halen eruit dan Suriname? Moeten we niet eerst de situatie in SU aanpakken, zodat de malaise tot het verleden kan behoren en dan kijken naar verdere ontwikkeling? Wat als het bewind in Guyana op termijn weer te wensen overlaat net zoals in de tijd van Burnham? Je krijgt dan een migratie stroom naar SU, zoals in de jaren 80. Gaat SU dat kunnen ‘handlen’?

  Ik denk dat er een landelijke discussie moet komen over de pros en contras van het wel of niet bouwen van een brug naar onze wester buren en wat de voordelen zullen zijn.


  Maak melding

 19. Ik ben wel voor een brug mits de financiering hiervan door het bedrijfsleven kan worden gedaan. Ben er geen voorstander van het uitgeknepen volk nog verder te belasten.


  Maak melding

 20. Passant, helemaal met je eens, het wordt tijd dat de Guyana’s zich gaan ontworstelen van Europa. We participeren al in Caricom verband in het Caraïbisch gebied.

  Een brug over de Corantijn en later over de Marowijne zal onze economie een flinke boost geven en voor veel arbeidsplaatsen zorgen, kunnen we eindelijk verlost raken van de moloch “Ambtenarencorps”. Denk ook maar aan het arbeidspotentieel in het binnenland, al deze mensen moeten morgen ook een baan hebben.

  We zijn al een tijdje afhankelijk van de olie en goud voor onze inkomsten. Zodra de marktprijzen reageren heeft de regering grote financiële problemen. Dat kunnen wij ondervangen door andere achtergestelde economische sectoren een boost te geven.
  Dat kan met deze oververbinding met Guyana.
  Denk aan schaalvergroting.
  Santokhi houdt van projectgroepen , nu mag hij van mij één installeren belast met het in kaart brengen van alle mogelijkheden en de afspraken die wij met Guyana kunnen maken. Jip en Janneke


  Maak melding

 21. Staan de mensen er wel bij stil dat de NDP regering het leenplafond verhoogd van 45 naar 65 % van het BNP. De toenmalige oppositie werd boos en liet dat ook blijken. Wat zien we nu gebeuren dat de regering Santokhi het leenplafond heeft verhoogd naar 95% van het BNP. Zij zijn nog erger dan de vorige regering. Of hebben zij ingezien dat de vorige regering geen keus had en dat zij ook genoodzaakt zijn om deze weg te volgen. Deze brug die zij willen neerzetten zal naar alle waarschijnlijkheid m.b.v een lening worden gebouwd.


  Maak melding

 22. Nog zoń bewering van Santokhi die ik helemaal geloof. De brug komt er binnen vijf jaar. Ik zie aan de reacties dat de meeste reageerders denken dat de brug een lengte van 5 @ 6 km zal hebben, dus zoń beetje ter hoogte van Nieuw Nickerie komt. Maar mensen, dat kan toch niet? Die brug komt er in het zuiden. Daar is de rivier zo smal dat je bij wijze van spreken er met een polsstok overheen kan springen. Santokhi heeft het niet gehad over een weg. Alleen een brug. Hoe je de brug over moet is niet gezegd. Lopend of fietsend? Wie komen in aanmerking om de brug te bouwen? Een Surinaams bedrijf? Er zijn verre gaande afspraken gemaakt met twee Presidenten. Die van Brazilie en Guyana? Namen worden niet genoemd. Dat is hij niet vergeten. Met opzet wordt deze informatie niet verstrekt, en met een goede rede. Die info is er niet.
  Maar ik geloof Santokhi helemaal. Als het plan niet lukt weten we allemaal waardoor dat komt toch? Ja,ja, dat is de schuld van de vorige regering.


  Maak melding

 23. @RobG

  De realiteit is dat het leenplafond van 65% al tot meer dan 100% overschreden was door Boefdraad en Co.
  Kijk even alle paniekleningen en correcties die bij de CBvS doorgevoerd zijn in maart, april, mei en juni. Dat waren geen leningen voor Covid of door de drop in grondprijzen maar van jaren verspilling en niet bijsturen.

  Met de devaluatie/ unificatie van de SRD, die het gevolg is van het consumptief lenen, is er nu een situatie die om een nieuwe realiteit roept. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de huidige minister van Financiën nul ruimte heeft omdat de vorige alles verziekt heeft.

  Die ruimte is nu tijdelijk gemaakt met het nadrukkelijke doel de schuldquote terug te dringen met aangekondigde tools.

  Weest u eens eerlijk naar u zelf.
  Het onderhoudsbaggerwerk voor de Suriname rivier was al onder Vene III gecontracteerd en middels geoormerkt geld gefinancierd. Het ging niet door. De aanbieding van de firma de Boer is toen het echt noodzakelijk werd in 2014 weer uit de kast gehaald en zou opgedragen worden. Het ging niet door.
  Onder minister Tjang kwam er een fantasie prijs uit de hoge hoed van China. Om een feestje te vieren is er uit eindelijk voor $ 56.000.000 gecontracteerd bij China Harbour Works en …
  Nog steeds het dubbele.
  Er zijn bij het Bureau van Staatschuld 2 maal leningen in geschreven waar van de laatste $ 40.000.000 bij Fina bank omdat EXIM China bank al tijden niets meer in Suriname financiert. Er is een voorschot betaalt en er in in maart een startschot gevierd toen er een mini baggerscheepje voor anker ging. Ondertussen ligt alles stil met maanden betalingsachterstanden en een boete clausule waar men u tegen zegt.
  De wurgcontract afgesloten door Amateurs. De Firma de Boer kon het sneller, beter en goedkoper.

  Er gaan heel wat dingen fout maar kijkt u eerst even in de spiegel. De nieuwe regering moet wel werken met een ambtelijke organisatie die dit soort grappen heeft laten gebeuren een ambtenarij die 150 auto’s voor pakweg 5% van de reeele waarde mee geeft aan allerlei NDP loytalisten en wat bewindspersonen en adviseurs etc.
  Een snel sommetje geeft aan 150 maar $ 40.000 per auto is $ 6.000.000 ofwel SRD 84.000.000 een maand AOV en KB.

  Waar is Boefdraad als er een transparante situatie achter gelaten was dan zou hij zeker dat presenteren namens de oude regering en de nieuwe voor schut zetten.


  Maak melding

 24. Ram, je hebt helemaal gelijk, alleen zitten wij met een groep politici die aan zich zelf denken, die plaatsen hun eigen- en partijbelang boven die van het landsbelang.
  Zolang dit zo blijft komt er geen ontwikkeling, er moet allereerst een mentaliteitsverandering plaatsvinden onder de politici, de politieke partijen en het volk.
  “Je kunt niet bouwen op drijfzand” er zal heel veel water door Sranan moeten stromen.

  De regering die wij nu hebben wil alles met economische middelen oplossen zonder te kijken naar de mentaliteit van de leiders en het volk.
  Ze signaleren al 13 weken wat de vorige regering fout heeft gedaan en vergeten daarbij de maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen.
  Een beleid gestoeld op “good governance” is nog ver te zoeken.


  Maak melding

 25. Volgens mij is de Leningenplafondswet aangenomen zonder een limiet. onder bezwaar van de oppositie is in de plaats gekomen een verplichting van de regering de leningen binnen een bepaalde tijd terug te brengen tot de nationaal gangbare 65% van het BBP.
  Hou mij ten goede,!!!


  Maak melding

 26. 5 oktober 2020 15.06

  “De nieuwe regering moet wel werken met een ambtelijke organisatie die dit soort grappen heeft laten gebeuren………”

  Je kan ook concluderen: de nieuwe regering moet wel werken met politieke leiders die de afgelopen vier Decennia aan de macht waren en die dit soort grappen hebben laten gebeuren……
  De namen zijn bekend…….


  Maak melding

 27. Zal wel een showproject worden waarbij een paar zakenmensen/sponsoren zullen profiteren. Zou, gezien de huidige sociaal economische malaise geen prioriteit moeten zijn.

  Is een bekende ziekte van elke regering!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.