Respect voor traditioneel gezag is zoek in verschillende gebieden

9
Pamaka stam heeft nieuwe granman

De bewindsvrouw van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), Gracia Emanuel is in deze periode drukdoende om samen met president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en collegaministers, werkbezoeken af te leggen aan de tien districten. Tijdens deze bezoeken worden er bij de officiële gelegenheden enkele zaken naar voren gebracht die de nodige aandacht van de regering moeten genieten. Zo heeft de minister mogen vernemen dat in verschillende gebieden het respect voor het traditioneel gezag zoek is.

De minister die het traditioneel gezag in Suriname onder haar heeft, hiermee geconfronteerd geeft aan zich te willen inzetten voor dit aspect en het heeft haar aandacht. Aan de hand hiervan zijn er reeds gesprekken gevoerd met de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi. “Onlangs werd de gemeenschap opgeschrikt met de moord op een kapitein in het district Para. Aan de hand hiervan en andere aspecten heeft men aan de bel getrokken. Er wordt gevraagd dat het traditioneel gezag de nodige aandacht en bescherming krijgt. Men mist de politie in verschillende gebieden”, laat de minister weten. Gelet op deze punten voelt de minister zich geroepen om samen met de JusPol minister het respect dwingend terug te brengen.

Minister Emanuel geeft verder aan dat de dignitarissen het niet makkelijk hebben als er situaties zijn waarbij het respect is gaan verwaarlozen. “We kunnen het helemaal niet hebben dat het traditioneel gezag in enkele gebieden in gevaar is.” Voor nu is er afgesproken dat de politie minstens twee keer per week de controle in dorpen doet, tot dat men zo ver is om de politie overal te stationeren. Als slot geeft de minister aan dat deze bezoeken naar de districten heel belangrijk zijn. “Dit is de eerste stap om alle districten vooruit te brengen en de mensen gerust te stellen waar nodig.”

9 REACTIES

 1. Traditioneel gezag moet allereerst het respect van de wet krijgen m.a.w. dus van de overheid.
  Dan pas kun je als overheid wetten en regelgeving opstellen en uitvaardigen die het volk opdraagt met respect om te gaan met Traditioneel gezag.
  Hoe vaak kom je uitspraken tegen van “na djoeka mik den mang go baka in boesi want drape deng moes libie” maar ook over indianen wordt er te vaak laatdunkend gesproken.

  Moet wel erbij vermelden dat door het verdwijnen van respect voor ouderen in het algemeen en dus ook traditioneel gezag respecteren en accepteren respect en normen tegenover anderen vervagen en ja zelfs verdwijnen.
  De overheid en de politien maar zeker de voorbeeld figuren moeten daar leiding en voorbeeld aan geven


  Maak melding

 2. Traditioneel gezag is niet meer van deze tijd is. Het leven is niet statisch. Basja, kapitein, granman zijn van een andere tijdperk of je moet de RR en DR leden opdoeken. Ik zie geen nut van een granman of kapitein in deze tijd, dan alleen concessieshouders van goud en hout. Maar de realiteit zegt alle natuurlijke hulpbronnen behoort tot de staat toe.


  Maak melding

 3. De vraag is, waarom is er geen respect meer voor gezag. De afgelopen 10 jaar zijn gezagdragers een slecht voorbeeld geweest voor jong en oud. Er is sprake geweest van slecht bestuur op alle ministeries. Voorbeeld, het min. van onderwijs. Meningsverschillen
  tussen de bond van leraren en de minister monden uit in een conflict. De voorzitter van de BVl is zelfs tijdens een vergadering met veel machtsvertoon opgepakt en geïntimideerd. Veel jongeren hebben het intimidatiegedrag gekopieerd. Daardoor is er geen respect meer voor gezagdragers en ouderen. Komt nog bij dat jongeren zonder goede opleiding kansloos zijn in de Surinaamse maatschappij.
  Dit allemaal dankzij de nationale dieven partij. Ze hebben het land failliet gemaakt en het volk tot wanhoop gedreven.


  Maak melding

 4. traditioneel gezag??? bestaat niet
  wettelijk gezag is het enige wat bestaat.

  waarom zou iemand op basis van toevalligheid… leeftijd, juiste familie of iets dergelijks, gezag hebben over anderen?
  gezag kan je alleen hebben via de letter van de wet.
  dat zogenaamde traditionele gezag kan hooguit respect zijn voor iemand of een bepaalde groep…. maar maakt het nog geen gezag waar je naar zou moeten luisteren.


  Maak melding

 5. =Ik ken het binnenland heel goed en kan zeggen dat er veel veranderd is. Vele van deze zogenaamde toppers in het binnenland hebben ook geen respect voor het volk daar. Zie de vele corrupte zaken daar en de toppers denken alleen aan hun eigen fam.
  Geen ontwikkelingen dus.

  @I SU je hebt groot gelijk.


  Maak melding

 6. Mensen hebben voor elkaar nauwelijks respect meer. Normen en waarden vervagen, is echt niet alleen in het binnenland.

  Alleen goede educatie is niet genoeg, mensen moeten ook meer leren hoe te communiceren en werken aan zelfontwikkeling.


  Maak melding

 7. Het traditioneel gezag is een poppenkast en moet opgedoekt worden. De zogenaamde dignitarissen krijgen geld van de belastingbetalers en liggen de hele dag in hun hangmat of zitten achter de vrouwen. Ze hebben absoluut geen meerwaarde en dat beseffen de binnenland bewoners ook.


  Maak melding

 8. men moet zich gaan realiseren dat dit niet meer past in de huidige tydt, en zoals by alle culturen die ons landt ryk is zal men toch afscheidt moeten nemen van de cuturele traditie,s en de surinaamse traditie moeten accepteren, dat betekend een nationale traditie,dus minder vrye dagen en meer eenheidt en Centraal gezag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.